top of page

Mindennapi szemezgetésünk (09:50) 11.20.
Maroknyi Csíkszereda drukker érkezett a román fővárosba, hogy az idegenben játszó csapatát buzdítsa a soron következő bajnoki mérkőzésen. A stadionnál a szurkolók azonban azzal szembesültek, hiába a törvények betartása, az előzetes egyeztetés, a szervezők egyszerűen kitiltottak minden magyar nyelvű bannert. Még a “Csíkszereda” feliraton is problémáztak, mivel az “nem románul van”. Hiába magyarázták a szurkolók, hogy ez a csapat neve, a román rendőr nem igazán értette meg, csak annyi jött le neki, hogy nem románul van, tehát nem engedheti be.


A keresztényellenes agresszió egyik fő forrása a szélsőséges politikai csoportok radikalizálódott tagjai, az esetek többsége szélsőbaloldali politikai csoportoktól származik, például az Antifától, radikális feministáktól vagy LMBTIQ-csoportoktól, derül ki egy friss jelentésből.


“Összesen 558-at sikerült evakuálni a Gázai övezetből azon mintegy 900 honfitársunk (és családtagjaik) közül, akik segítségért folyamodtak hozzánk. Közülük 408-at a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépei már elszállítottak Egyiptomból Oroszországba” – állt a tájékoztatásban.


A Washington Post értesülései szerint hamarosan ötnapos tűzszünet jöhet Gázában.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy tervet dolgoz ki a gázai es-Sifa kórház kiürítésére, amelyet a “halál övezetének” nevezett. Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket. A hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.


Már a Gázai övezet déli részéből is elüldözik a palesztinokat Izrael másodszor is figyelmeztette a Gázai övezet déli részén található Hán Júniszban tartózkodókat, hogy hagyják el a várost.


Újabb erkölcsi mélypontot ért el a zsidógyűlölő palesztin vezetés.


Washington már dolgozik is a szankciókon.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója pénteken az ukrán 24-es csatornának adott interjújában azt állította, hogy Kijevnek vissza kell foglalnia Oroszországtól az elvesztett területeket, köztük a Krím félszigetet, különben azt kockáztatja, hogy eltűnik a világ térképéről.


Sok Kijev által toborzott külföldi zsoldos röviddel az érkezése után úgy dönt, hogy elmenekül Ukrajnából, miután megtapasztalta a harctér borzalmas valóságát – mondta a CNN-nek vasárnap egy katonatiszt. Moszkva korábban azt állította, hogy Kijev más országokból származó katonákat használ ágyútöltelékként az orosz védelem áttörésére.


A lassan két éve tartó háborúnak már több mint félmillió ukrán áldozata lehet. Az ukrajnai településeken mindennapossá váltak a katonatemetések. Gyász, fájdalom és kilátástalanság mindenütt. Eközben az ukrán elit nyugaton tengeti hétköznapjait.


Economist-riport Ukrajnából: alig maradt férfi, a nők tartják életben a gazdaságot! Az Ukrajnában idén eddig bejegyzett 36 ezer kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik, egyre több nő kezd el dolgozni az iparban, az építőiparban és a bányászatban.


Az ukrán elnök szerint teljesen új szintre kell felfejleszteni az ukrán hadsereg orvosi ellátását.


Az ukrán pornómodell, Maya Kovalenko fontolgatja, hogy indul az elnökválasztáson. Még a The Sun című brit lap is, amelynek rövid interjút adott, hitt a jelöltben. És úgy tűnik, jó esélye van arra, hogy felállítsa az országot. (khöm... hogy mit?)


A tiltakozó lengyel kamionosok több mint tíz napja tartó blokádja miatt mintegy 3000, Ukrajnából érkező teherautó rekedt a lengyel határon – írja a Reuters alapján a Portfolio. Több ezer ember kénytelen nehéz körülmények között, korlátozott élelem, víz és üzemanyag mellett élni, van olyan határátkelő, ahol 30 kilométeres sor alakult ki. A lengyelek tiltakozása a hónap elején kezdődött három határátkelőhelyen. Azt követelik, hogy a kormány határozottabban lépjen fel az ukrán fuvarozókkal szemben. A fennakadás jelentős hatással van a kereskedelemre; az Ukrajnából származó élelmiszer-szállítmányok november első felében 2,7%-kal csökkentek a lengyel határon a sztrájk okozta nehézségek miatt.


„Az összeomlás veszélye fenyegetett, valóban minden erőforrást, belső erőt mozgósítanunk kellett, hogy megakadályozzuk ezt az összeomlást” – mondta az elnöki szóvivő, „példátlannak” nevezve az orosz gazdaságra zúdított szankciók mennyiségét. A világon egyetlen ország sem szembesült még soha ekkora csapással, és elméletileg egyetlen ország sem képes ilyet elviselni” – hangoztatta Peszkov, emlékeztetve arra, hogy mindez kétévi koronavírus-járvány után következett be, amely szintén nagy megterhelést jelentett a gazdaságnak.


“A mi vörös vonalunk az, hogy ott (a 12. szankciócsomagban. – A szerk.) nem lehet a nukleáris üzemanyag, mert egyelőre az atomerőműveink még nincsenek átalakítva ahhoz, hogy más üzemanyaggal működjenek. Ez természetesen nem lehet a szankciós csomagban” – mondta a miniszter.


A tengerentúli vevők érdeklődése az amerikai államadósságok iránt jelentősen csökkent, a külföldi magánbefektetők és központi bankok által tartott kincstári kötvények aránya a tíz évvel ezelőtti 43%-ról 30% körülire esett vissza – jelentette a héten a Wall Street Journal (WSJ) a Securities Industry and Financial Markets Association adataira hivatkozva.


A SWIFT adatai szerint a jüan részesedése szeptemberben 5,8 százalékra ugrott az év eleji 3,91 százalékról, míg a dollár 84,2 százalékkal megőrizte vezető helyét.


Megerősödhet-e Peking tekintélye az izraeli háború okozta válságban? Van-e globális mesterterve Kínának, és mik a geopolitikai céljai a Közel-Keleten? A Világrend legújabb adásában egy Kína-szakértőt kérdeztünk.


Az orosz államfő szeptemberben kihagyta a “Húszak csoportjának” Újdelhiben tartott csúcstalálkozóját, akárcsak Hszi Csin-ping kínai elnök.


A Critic magazin szerkesztője azt írja, a határ másik oldalán igazi bandaháború alakult ki az afgán, marokkói és szíriai csoportok között a virágzó embercsempészeti üzlet felett.


„Ha Trump visszakerül a Fehér Házba, szinte biztosan megpróbálja majd kisegíteni budapesti barátját" – állítja a véleménycikk.


Az Independent arról ír, hogy a bristoli tanács tisztviselői úgy döntöttek: egy családnak el kell távolítania az erkélyük fölött látható szivárványszínű festést, mivel az többet árt, mint használ a város ikonikus látképének. A család azonban nem hajlandó elfogadni a dolgot, így állítólag igyekszik kompromisszumos megoldásra jutni a tanáccsal, eddig nem sok sikerrel: a Historic England nevű örökségvédelmi szervezet úgy ítélte meg, hogy a színek károsítják az épület örökségi jelentőségét.


Méregdrága parfüm, ráadásul babáknak? – a Dior megcsinálta, mutatjuk a részleteket A Baby Dior termékcsalád egy új illattal és a kisgyermekeknek szánt bőrápoló termékekkel bővült. Benne babaparfümmel, amelynek az ára épphogy százezer forint alatt marad. De miért kell a semmihez sem hasonlítható varázslatos babaillattal versenyezni?Ígérem az idei Gála sem fog csalódást okozni senkinek.


974 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page