top of page

Mindennapi szemezgetésünk (09:50) 11.20.
Kitiltották a magyar feliratokat a stadionból az “EU-érett” románok

Maroknyi Csíkszereda drukker érkezett a román fővárosba, hogy az idegenben játszó csapatát buzdítsa a soron következő bajnoki mérkőzésen. A stadionnál a szurkolók azonban azzal szembesültek, hiába a törvények betartása, az előzetes egyeztetés, a szervezők egyszerűen kitiltottak minden magyar nyelvű bannert. Még a “Csíkszereda” feliraton is problémáztak, mivel az “nem románul van”. Hiába magyarázták a szurkolók, hogy ez a csapat neve, a román rendőr nem igazán értette meg, csak annyi jött le neki, hogy nem románul van, tehát nem engedheti be.


Egy év alatt 44 százalékkal nőtt a keresztények elleni vallási indíttatású gyűlölet-bűncselekmények száma Európában

A keresztényellenes agresszió egyik fő forrása a szélsőséges politikai csoportok radikalizálódott tagjai, az esetek többsége szélsőbaloldali politikai csoportoktól származik, például az Antifától, radikális feministáktól vagy LMBTIQ-csoportoktól, derül ki egy friss jelentésből.


Moszkva: félezernél több orosz állampolgár távozhatott Gázából

“Összesen 558-at sikerült evakuálni a Gázai övezetből azon mintegy 900 honfitársunk (és családtagjaik) közül, akik segítségért folyamodtak hozzánk. Közülük 408-at a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépei már elszállítottak Egyiptomból Oroszországba” – állt a tájékoztatásban.


Sajtóhír: hamarosan tűzszünet jöhet, több tucat izraeli túsz szabadulhat ki

A Washington Post értesülései szerint hamarosan ötnapos tűzszünet jöhet Gázában.


Gáza legnagyobb „halálzónájává” vált az al-Sifa kórház

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy tervet dolgoz ki a gázai es-Sifa kórház kiürítésére, amelyet a “halál övezetének” nevezett. Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket. A hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.


Már a Gázai övezet déli részéből is elüldözik a palesztinokat Izrael másodszor is figyelmeztette a Gázai övezet déli részén található Hán Júniszban tartózkodókat, hogy hagyják el a várost.


A Palesztin Hatóság szerint az izraeliek saját magukat mészárolták le

Újabb erkölcsi mélypontot ért el a zsidógyűlölő palesztin vezetés.


Nekimegy az izraeli zsidó telepeseknek Joe Biden, „komoly fenyegetésnek” látja a tevékenységüket

Washington már dolgozik is a szankciókon.


Podoljak: mindent vissza kell foglalnunk, különben Ukrajna eltűnik a térképről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója pénteken az ukrán 24-es csatornának adott interjújában azt állította, hogy Kijevnek vissza kell foglalnia Oroszországtól az elvesztett területeket, köztük a Krím félszigetet, különben azt kockáztatja, hogy eltűnik a világ térképéről.


CNN: a külföldi zsoldosok többsége elhagyja Ukrajnát, mert nem erre számított

Sok Kijev által toborzott külföldi zsoldos röviddel az érkezése után úgy dönt, hogy elmenekül Ukrajnából, miután megtapasztalta a harctér borzalmas valóságát – mondta a CNN-nek vasárnap egy katonatiszt. Moszkva korábban azt állította, hogy Kijev más országokból származó katonákat használ ágyútöltelékként az orosz védelem áttörésére.


Ukrajna már inkább hasonlít temetőre, mint országra + videók

A lassan két éve tartó háborúnak már több mint félmillió ukrán áldozata lehet. Az ukrajnai településeken mindennapossá váltak a katonatemetések. Gyász, fájdalom és kilátástalanság mindenütt. Eközben az ukrán elit nyugaton tengeti hétköznapjait.


Economist-riport Ukrajnából: alig maradt férfi, a nők tartják életben a gazdaságot! Az Ukrajnában idén eddig bejegyzett 36 ezer kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik, egyre több nő kezd el dolgozni az iparban, az építőiparban és a bányászatban.


Zelenszkij tisztogat: leváltotta a hadserege egyik parancsnokát

Az ukrán elnök szerint teljesen új szintre kell felfejleszteni az ukrán hadsereg orvosi ellátását.


Pornószínésznő akar Ukrajna elnöke lenni

Az ukrán pornómodell, Maya Kovalenko fontolgatja, hogy indul az elnökválasztáson. Még a The Sun című brit lap is, amelynek rövid interjút adott, hitt a jelöltben. És úgy tűnik, jó esélye van arra, hogy felállítsa az országot. (khöm... hogy mit?)


Drámai a helyzet a lengyelek és az ukránok között

A tiltakozó lengyel kamionosok több mint tíz napja tartó blokádja miatt mintegy 3000, Ukrajnából érkező teherautó rekedt a lengyel határon – írja a Reuters alapján a Portfolio. Több ezer ember kénytelen nehéz körülmények között, korlátozott élelem, víz és üzemanyag mellett élni, van olyan határátkelő, ahol 30 kilométeres sor alakult ki. A lengyelek tiltakozása a hónap elején kezdődött három határátkelőhelyen. Azt követelik, hogy a kormány határozottabban lépjen fel az ukrán fuvarozókkal szemben. A fennakadás jelentős hatással van a kereskedelemre; az Ukrajnából származó élelmiszer-szállítmányok november első felében 2,7%-kal csökkentek a lengyel határon a sztrájk okozta nehézségek miatt.


Megdöbbentő részleteket árult el a Kreml-szóvivő: „Összeomlás fenyegette az orosz gazdaságot”

„Az összeomlás veszélye fenyegetett, valóban minden erőforrást, belső erőt mozgósítanunk kellett, hogy megakadályozzuk ezt az összeomlást” – mondta az elnöki szóvivő, „példátlannak” nevezve az orosz gazdaságra zúdított szankciók mennyiségét. A világon egyetlen ország sem szembesült még soha ekkora csapással, és elméletileg egyetlen ország sem képes ilyet elviselni” – hangoztatta Peszkov, emlékeztetve arra, hogy mindez kétévi koronavírus-járvány után következett be, amely szintén nagy megterhelést jelentett a gazdaságnak.


Szlovákia sem támogatja az orosz atomenergia elleni új uniós szankciókat

“A mi vörös vonalunk az, hogy ott (a 12. szankciócsomagban. – A szerk.) nem lehet a nukleáris üzemanyag, mert egyelőre az atomerőműveink még nincsenek átalakítva ahhoz, hogy más üzemanyaggal működjenek. Ez természetesen nem lehet a szankciós csomagban” – mondta a miniszter.


WSJ: zuhan a külföldiek száma, akik tovább finanszíroznák az amerikai államadósságot

A tengerentúli vevők érdeklődése az amerikai államadósságok iránt jelentősen csökkent, a külföldi magánbefektetők és központi bankok által tartott kincstári kötvények aránya a tíz évvel ezelőtti 43%-ról 30% körülire esett vissza – jelentette a héten a Wall Street Journal (WSJ) a Securities Industry and Financial Markets Association adataira hivatkozva.


Reuters: a kínai jüan először előzte meg az eurót és a dollár után a világ második számú valutája lett

A SWIFT adatai szerint a jüan részesedése szeptemberben 5,8 százalékra ugrott az év eleji 3,91 százalékról, míg a dollár 84,2 százalékkal megőrizte vezető helyét.


„Kína beleállt a ,globális Dél’ Nyugat-ellenes narratívájába” – Salát Gergely a Mandinernek

Megerősödhet-e Peking tekintélye az izraeli háború okozta válságban? Van-e globális mesterterve Kínának, és mik a geopolitikai céljai a Közel-Keleten? A Világrend legújabb adásában egy Kína-szakértőt kérdeztünk.


Putyin is részt vesz az India által szervezett virtuális G20-csúcstalálkozón

Az orosz államfő szeptemberben kihagyta a “Húszak csoportjának” Újdelhiben tartott csúcstalálkozóját, akárcsak Hszi Csin-ping kínai elnök.


A neves brit lap újságírója ellátogatott a magyar határkerítéshez – megdöbbentő dolgokat tapasztalt

A Critic magazin szerkesztője azt írja, a határ másik oldalán igazi bandaháború alakult ki az afgán, marokkói és szíriai csoportok között a virágzó embercsempészeti üzlet felett.


Bloomberg: az EU vezetői meg akarják buktatni Orbán Viktort

„Ha Trump visszakerül a Fehér Házba, szinte biztosan megpróbálja majd kisegíteni budapesti barátját" – állítja a véleménycikk.


Angliában arra köteleztek egy családot, hogy távolítsák el a szivárványos festést az erkélyükről

Az Independent arról ír, hogy a bristoli tanács tisztviselői úgy döntöttek: egy családnak el kell távolítania az erkélyük fölött látható szivárványszínű festést, mivel az többet árt, mint használ a város ikonikus látképének. A család azonban nem hajlandó elfogadni a dolgot, így állítólag igyekszik kompromisszumos megoldásra jutni a tanáccsal, eddig nem sok sikerrel: a Historic England nevű örökségvédelmi szervezet úgy ítélte meg, hogy a színek károsítják az épület örökségi jelentőségét.


Méregdrága parfüm, ráadásul babáknak? – a Dior megcsinálta, mutatjuk a részleteket A Baby Dior termékcsalád egy új illattal és a kisgyermekeknek szánt bőrápoló termékekkel bővült. Benne babaparfümmel, amelynek az ára épphogy százezer forint alatt marad. De miért kell a semmihez sem hasonlítható varázslatos babaillattal versenyezni?18. Magyar Trikolór Gála – meghívó

Ígérem az idei Gála sem fog csalódást okozni senkinek.


969 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page