top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 12.24.
A Koronavírus-kutatási Akciócsoport volt vezetője szerint a járvány kellős közepén vagyunk, miközben az egy évnél régebben felvett oltások kikoptak. Bár nem lehet állandó rettegésben élni, de a zsúfolt bevásárlóközpontokban újra indokolt lehet a maszk – derül ki az szmo.hu cikkéből. (nu, egy ekkora, "tudósba" öltözött kapitális marhát! – szíves fogyasztásra ajánljuk neki a következő cikket!)


A covid-időszak kezdetén voltak, akik azt mondták, ez a vírus úgy át fogja írni az életünket, hogy megkülönböztetünk majd egy Covid előtti és Covid utáni világot. Mire erre mosolyogva legyinthettünk volna egyet, addigra már lezárások, kijárási tilalmak, vásárlási idősávok, szájmaszkok, kötelező és kötelezően ajánlott oltások között találtunk magunkat. A világ leghalálosabbnak kikiáltott vírusára Tesco-parkolókban teszteltek minket, telefonos kézrátétellel gyógyultunk és egyetlen ellenszerként a karanténban elfogyasztott meleg tea maradt. A kormány által felállított operatív törzstől pedig annyi tanácsot kaptunk, hogy ha Covid-időszakban autóval megyünk érettségizni, akkor az üljön előre, aki vezet.
A halálos áldozatok között volt az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) 56 éves munkatársa, Issam al-Mughrabi, valamint felesége és öt gyermeke. A férfi közel három évtizede dolgozott az ügynökségnél. "Issam és családja elvesztése mindannyiunkat mélyen érint" – mondta Achim Steiner, az UNDP igazgatója egy nyilatkozatban. "Az ENSZ és a gázai civilek nem célpontok. Ennek a háborúnak véget kell vetni. Több családnak nem szabadna elviselnie azt a fájdalmat és szenvedést, amit Issam családja és számtalan más család is átél." Guterres elmondta, hogy 136 ENSZ-ügynökség munkatárs halt meg eddig, "amire még nem volt példa az ENSZ történetében". Többször is azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel Gázában, de izraeli tisztviselők azt állították, hogy az ellenségeskedések beszüntetése csak segítené a Hamászt, amely az elmúlt 16 évben uralta az enklávét. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamászt okolja a gázai polgári áldozatok magas számáért, azt állítva, hogy a csoport harcosai civil területeken, iskolákban és kórházakban, illetve azok alatt tevékenykednek.


A célpontok között „terrorista infrastruktúrák és egy katonai tábor is volt”.


Az iráni iszlamista rezsim újabb csatlósa szállt be a zsidó állam elleni küzdelembe.


A zsidó államot fenyegető többfrontos háborúra készül az izraeli katonai vezetés.


Azok az ukrán állampolgárok, akik az Oroszországgal zajló konfliktus elől Dániában kerestek menedéket, nem maradhatnak az országban, amint helyreáll a béke – közölte pénteken Kaare Dybvad bevándorlási miniszter.


A döntés értelmében bizonyos orosz származású árucikkek akkor is importtilalom alá kerülhetnek a jövőben, ha azokat harmadik országban dolgozták fel. Ide tartoznak az Oroszországban bányászott feldolgozott, gyártott bizonyos gyémántok, és gyémánttermékek. Az amerikai bejelentés szerint az Egyesült Államok és partnerei a következő hónapban meghozzák importkorlátozásaikat az új felhatalmazás alapján. (nucsak, a nagyhatalmú amszterdami gyémántmaffia is igyekszik keresni a háborún...)


Törökország lett a nyugati félteke legnagyobb orosz energiaimportőre, miután az európai országok leállították az orosz olaj- és földgázimport nagy részét – jelentette a héten a Reuters. Annak ellenére, hogy Törökország NATO-tag, az ukrajnai konfliktus miatt nem szakította meg kapcsolatait Oroszországgal, hanem elmélyítette a gazdasági együttműködést és a kétoldalú kereskedelmet.
Az orosz gazdaság fejlődésének szankciókkal történő akadályozására tett amerikai kísérletek egyre inkább károsítják a kétoldalú kapcsolatokat, és gyakorlatilag lehetetlenné teszik a Washington és Moszkva közötti tiszteletteljes párbeszédet – mondta Anatolij Antonov orosz nagykövet.


Míg az ukrán kormány sajtótájékoztatókon rózsás képet fest a konfliktusról, addig magas rangú tisztviselők négyszemközt elismerik, hogy a helyzet borús – közölte pénteken Paul Ronzheimer, a német BILD főszerkesztő-helyettese. Ronzheimer nemrég három napot töltött Ukrajnában, ahol találkozott Rusztem Umerov védelmi miniszterrel és más magas rangú kormányzati és katonai tisztviselőkkel – írta az X-en (korábban Twitter).


Oroszország képes hosszú ideig folytatni a hadműveletet Ukrajnában, míg a nyugati országok és Ukrajna túlbecsülték erőiket a konfliktusban – mondta Antti Hakkanen finn védelmi miniszter a Politico című lapnak.

“Oroszországnak megvan a képessége és a készsége arra, hogy ezt a (…) [különleges hadműveletet] még évekig folytassa” – mondta.
Ukrajna nem létezhet monoetnikus és monokulturális államként az 1991-es határain belül, ami a lényege annak, amire Volodimir Zelenszkij elnök kormánya törekszik az Oroszországgal zajló konfliktusban – mondta egy pénteki interjúban volt tanácsadója, Olekszij Aresztovics. A volt tisztviselő Julija Latinyina újságírónak nyilatkozva “halottnak” nyilvánította a nacionalista ukrán projektet, kijelentve, hogy Kijev nem talál olyan embereket, akik hajlandóak lennének harcolni érte. Azt állította, hogy a fronton lévő katonák 30-70 százaléka nem hajlandó harcba vonulni, és dezertálási lehetőséget keres. Aresztovics szerint a hadmegtagadók “ítéletet mondtak erre a rendszerre, megpecsételték a végét”.


Idén az orosz stratégiai csapatok befejezték az újrafegyverkezést (ne feledkezzünk meg az Avangard hiperszonikus rakétarendszer következő ezredének bevetéséről sem, amely ellen a NATO-nak nincsenek módszerei, és belátható időn belül sem várható), harci szolgálatban. A csapatok modern fegyvereinek és felszerelésének szintjét 95%-ra, a haditengerészeti komponensét pedig közel 100%-ra emelték. A haditengerészet négy új stratégiai tengeralattjárót és nyolc felszíni hajót kapott. Az államvédelmi megrendelés 2023 végére közel 98%-ban teljesül, az Északi Katonai Körzet kezdete óta az eszközellátás volumene háromszorosára, a személygépkocsik és páncélozott járművek - 4,5-szeresére, a pilóta nélküli légijárművek beszerzése - 16,8-szor, tüzérségi lőszer - 17,5-szer. Szergej Soigu szerint „a szankciók ellenére több csúcstechnológiás fegyvert gyártunk, mint a NATO-országok (együtt).


Megérte?! Nem hiszem! 2024-ben ezt kell elkerülnünk.


A POLITICO cikke szerint Agnès Firmin Le Bodo, az új francia egészségügyi miniszter a hatóságok gyanúja szerint gyógyszerészként 20 ezer euró értékben fogadott el ajándékot még 2015 és 2020 között, Normandiában. Konkrétan luxuscikkeket, órákat, pezsgősüvegeket, okostelefonokat és televíziót kapott az Urgo laboratóriumaitól, amit nem jelentett be a megfelelő fórumon.


A fő ötletgazda a két éve még Márki-Zay Péterrel tárgyaló Szymon Holownia volt.


A kiadók azonnal együttműködtek, mivel nem akarták a törvény haragját kivívni. A Keresztény Közösségek Bibliájának kiadói eltávolítottak a szövegből tizenkilenc olyan passzust, amelyet a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga (Licra) "a zsidóellenesség kifejeződésének" tekintett - közölte a Licra ügyvédje, hozzátéve, hogy ez a megállapodás "véget vet a vállalt jogi eljárásoknak".(nu, hogyan csinálnak a feketéből sárgát...)Mit jelent a családi életben a kibervédelem? Különösen aktuális kérdés ez az ünnepek kapcsán, hiszen minden bizonnyal számos esetben lesz valamilyen okoseszköz a fa alatt. De ahogy dohányozni, drogozni, féktelenül bulizni sem engedünk egy tizenévest, minden felügyelet nélkül korlátlanul bolyongania sem szabadna a virtuális világban, ahol számos nehézség, megpróbáltatás és egészségre ártalmas veszély leselkedik rá. Eőry Csaba Örs adatvédelmi szakembert és mentort, a DIMENTOR ZRT. vezérigazgatóját arról kérdeztük, hogyan tehetjük a fiatalok életét és családunkat internethesználat szempontjából biztonságossá. Mert fontos, hogy az okos eszközök az életünket megkönnyítő használti tárgyak maradjanak, s ne lépjenek elő digitális családtaggá.


"Tizenöt éve hiába kerestük volna Jézus képmását a nagy nemzetközi hírmagazinok címoldalán, ma azonban a kereszténység központi alakja rendszeres szereplője ezeknek az újságoknak. Mi az oka ennek? Kicsoda valójában Jézus?" – kérdezte a közelmúltban a CNN hírtelevízió népszerű beszélgetőműsorának riportere különböző felekezetű – baptista, katolikus és zsidó – beszélgetőpartnereit. (2000. 07. 15.)


A december 22-én Szatmárnémetiben tartott forradalmi megemlékezésen bár jelen voltak a református, római katolikus és görögkatolikus egyházak képviselői, kihagyták őket a programból írja a Maszol. Az 1989-es rendszerváltó forradalom évfordulóján, a Szatmárnémeti új központjában, az Antikommunista Ellenállás Emlékművénél tartott ünnepi főhajtás szomorú szájízzel hagyta a szatmári magyar közösséget. A Szatmár Megyei Prefektúra és a román hadsereg szatmárnémeti alakulata által közösen szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezésen ugyanis a szervezők az ortodox ceremónia és ima után egyszerűen a következő programpontra ugrottak.

950 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK