VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Mindennapi szemezgetésünk (21:06)


Hitler és Lenin egyformán kezelendő a közemlékezetben – Borbély Zsolt Attila írása az Erdély.ma portálnak

És itt érünk el a baloldal által folyamatosan alkalmazott kettős mérce kérdéséig. E kettős mércét, ami a nácizmus és a kommunizmus közötti különbségtételben ragadható meg, tetten érhetjük a jogalkotásban, a médiában, a politikai nyilatkozatokban egyaránt. A nácizmus bűneit nemhogy tagadni nem lehet, de e kérdésben a fősodor téziseitől eltérő történelmi kutatások eredményeinek közreadásával is a börtönt kockáztatja egy történész Európa legtöbb államában.


A letiltott Trianon film – Raffay Ernő nyílt levele a közmédia vezetőjéhez

Jelenczki István filmrendező mintegy fél évtized munkájával, barátai anyagi támogatásával megalkotta Nem, nem, soha I-IV. – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című filmjét. Arra most nem térek ki, hogy a Trianon-filmre összegyűjtött 6 millió forint hogyan aránylik a hivatalos, állami pénzosztó szervezetek más filmekre adott milliárdjaihoz. Önre az tartozik, hogy Jelenczki István filmjét be akarta mutatni az M5 közszolgálati csatorna, azonban az Ön által vezetett szervezetből valaki (mondhatnám, egy ismeretlen tettes) a film bemutatását megakadályozta. Történelmi tapasztalataink szerint (kommunista évtizedek) ezt a működést cenzúrának nevezzük, s most lepődjön meg: ezt az eljárást mindegyik erre vonatkozó hatályos törvényünk tiltja.


Éj anyánk látogatása Erdélyben, avagy egy historikus a Felvidékről! Emlékezés Tamáska Péterre

A magas, jóvágású elkövető rövidesen mindennapos vendég lett a szerkesztőségben, ilyen-olyan összejöveteleken, rendezvényeken, együtt voltunk a Balatonon és különböző pinceborozókban, lapbemutatókon és konferenciákon – és minél többet beszélgettem a felvidéki származású Tamáska Péterrel, annál inkább meg kellett erősödjek a felismerésben: a Történész – az igazi, a nagybetűs – érkezett meg véle és általa látókörömbe, de ami az igazán fontos: ebbe a keservesen szépséges magyar világba is.


Olimpia ide vagy oda, a japán lakosság alig 1 százaléka van beoltva a koronavírus ellen

Japánban a lakosság kevesebb mint egy százaléka volt eddig beoltva a koronavírus ellen, bár az EU jóváhagyta az oltóanyag-dózisok 52,3 millió eurós exportját Japánba. Ennek egyik oka a mélyen gyökerező oltási szkepticizmus a múltban bekövetkezett nemkívánatos mellékhatások miatt.

Az olimpiai játékokra három hónap múlva kerülne sor Japánban. Ám még mindig nem biztos, hogy meg lehet-e rendezni.