top of page

Mindennapi szemezgetésünk (10:34) 2023.04.05.A francia elnök el is utazott Kínába szerdán. Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetésükben abban állapodtak meg, hogy bevonják Kínát az ukrajnai háború befejezésének felgyorsításába – közölte szerdán az Elysée-palota. Macron elnök szerdán Kínába érkezett, látogatása péntekig tart. Az amerikai és a francia elnök beszélt arról, hogy mindketten

készek bevonni Kínát, hogy az ukrajnai háború hamarabb befejeződjön,

és abba, hogy vegyen részt a térség fenntartható békéjének megteremtésében – áll Macron hivatalának

közleményében.


Egy 2023 Januári riportból kiderül, amit a Nemzetközi Kapcsolatok Központ adott ki (ez egy jelentős amerikai agytröszt), hogy ha egyszer a tajvani konfliktus elkezdődik, nem lehet az ukrán modell szerint cselekedni, ezért minden felszerelés és muníció ami Tajvannak szüksége van, hogy harcképes legyen, azelőtt kell hogy megérkezzen, mielőtt Kína támadást indít.


Lepleződött az izraeli tömeges tüntetések valódi célja. Melanie Phillips véleménycikke.


Alig néhány órával azután, hogy őrizetbe vették egy manhattani bíróságon, Donald Trump volt elnök visszatért otthonába, melynek Mar-a-Lago klubjában beszédet tartott – adta hírül az NBC News. Trump szerint így hackelték meg a demokraták az előző választási kampányt Beszédében felsorolta, hogy a demokraták a kezdetektől milyen módszerekhez folyamodtak a kampányban. Trump szerint kémkedtek a kampányában, hamis vádakkal illeték, felidézte az otthonában zajlott – szerinte alkotmányellenes – házkutatást, a (Musk előtti – a szerk) Twitter és Facebook korlátozását, de a demokraták választási törvénymódosítását is. Utóbbi kapcsán Trump úgy fogalmazott: ilyen beavatkozást a választási kampányba ez az ország még nem látott.” „Kezdve Soros György ügyészétől, Alvin Braggtől”


Zavart csend...


Sajtóhírek szerint a következő személyes meghallgatás december negyedikén lesz.


Donald Trump a jogi helyzetet az előnyére akarja fordítani: az áldozati szerepben újra az amerikai politikai élére tör, megcélozva újra a Fehér Házat. A büntetőeljárás akár segítheti is kampányát.


Az Ultrahang legfrissebb adásában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte Donald Trump letartóztatásának hírét Dunaszerdahelyről. Ezt követően Longauer Andrással beszéltük át az ügy tanulságait.


Trump hétfőn kommentár nélkül megosztotta Truth Social közösségi médiaoldalán Orbán Viktor őt támogató tweetjét.


Svédország NATO-csatlakozásáért igyekezett közbenjárni az amerikai elnök.


A kormány semmilyen integrációs döntéshez nem járul hozzá a NATO-n belül Ukrajna vonatkozásában mindaddig, amíg vissza nem adják a kárpátaljai magyaroknak az őket egészen 2015-ig megillető jogokat - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.


A külügyminiszter abbéli reményének adott hangot, hogy a NATO nem részese a szomszédunkban zajló háborúnak.


"Személyes hozzájárulást érzek, mert rávettem őket (Ukrajnát), hogy beleegyezzenek a nukleáris fegyvereik feladásába. És egyikük sem hiszi, hogy Oroszország bevetné ezt a trükköt, ha Ukrajnának még mindig lenne fegyvere" – mondta az amerikai elnök az RTE ír televíziónak.


A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint a kisebbségekre vonatkozó új törvények akadályozhatják Ukrajna európai integrációs törekvéseit.


A világ jegybankjai 51,7 tonna aranyat vásároltak februárban az Arany Világtanács (WGC) honlapjára kedden felkerült adatok szerint. A központi bankok ezzel már tizenegyedik hónapja voltak nettó vásárlók.


Amerika 25 legnagyobb bankja a múlt héten hatalmas, 90 milliárd dolláros betétkiáramlást tapasztalt, ami éles fordulatot jelent az előző héthez képest, amikor a nagyobb pénzintézetek felszívták a kisebb bankokból a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása nyomán rekord ütemben kivont betétek egy részét.


A Daily Express publicistája szerint Magyarország és Lengyelország is jobban tenné, ha egyelőre nem vezetné be az eurót.


A hír alig három nappal azután érkezett, hogy Svédország is hasonlóan döntött. Velük együtt immár tizenegy ország csatlakozik a perhez az Európai Bizottság oldalán: Finnország, Svédország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Portugália, Írország, Ausztria, Dánia, Málta, Spanyolország, valamint az Európai Parlament.


Címkéző kifejezésektől hemzsegő cikket publikált a német lap a magyar és német gazdaság kapcsolatáról.


Miután a közösségi oldalamon beszéltem erről, kaptam egy fülest és láss csodát, úgy tűnik, megoldódhat a rejtély! A sokszor idézett mondatok – először? – egy 1998-as Magyar Fórumban kerülnek elő, ahol Szőcs Zoltán értekezik erről az embertípusról saját véleményeként, majd átkötés nélkül áttér Szolzsenyicin Lenin Zürichben című regényének taglalására. Erős a gyanú, hogy szépen és lassan innen szivároghatott át úgy a köztudatba, mintha Szolzsenyicin írta volna az idézetet. Az Arcanumban elolvasható ez a bizonyos, 1998. október 8-án megjelent Magyar Fórum.


Kincses Gyula személyesen számolt be a pontos számokról.


Vidnyánszky Attilát először 2012-ben nevezték ki a Nemzeti Színház élére. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is.


„Az igazi rokonság az, hogy Jézus Krisztusban vagyunk testvérei egymásnak” – mondta Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a budapesti koreai gyülekezet istentiszteletén, ahol április 2-án, vasárnap ő hirdette az Igét. Az itt dolgozó és tanuló koreaiakat fogadó gyülekezet másfél évtizede van jelen Budapesten és több mint egy évtizede tagja a Magyarországi Református Egyháznak is – számolt be róla a reformatus.hu.780 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page