top of page

Mindennapi szemezgetésünk (13:00) 2023.04.21.
Felhívtam a barátaimat, és elmondtam nekik, hogy mi történt, hogy ez egy nagyon komoly gondatlanság, és senkit sem érdekelt!


Hivatalosan nincs háború, annak bírálata mégis büntetőjogi következményekkel jár, szabadságvesztéssel büntetendő Oroszországban. Összefoglalónk a sokasodó oroszországi politikai perekről!


Újabb fontos katonai állást foglaltak el az oroszok Bahmutban, közeleg a végóra.


Az amerikai kormányzat figyelmeztette a kijevi kormányt, hogy az ukrán fegyveres erők nem lesznek képesek megtartani Artyomovszk (ukrán nevén Bakhmut) városát, és azt tanácsolta neki, hogy vonja ki csapatait a városból – jelentette a Washington Post kiszivárgott titkos dokumentumokra hivatkozva.


Pakisztán első alkalommal rendelt orosz nyersolajat, mivel a makrogazdasági kihívások miatt olcsóbb energiaforrásokat keres – jelentette be szerdán Musadik Malik, az ország kőolajipari minisztere.


A tárca szóvivője elmondta, hogy az amerikai gyártmányú rakétarendszerek és kiszolgáló személyzetük – több száz német katona – kivonásáról tájékoztatták a lengyel és a szlovák partnert, és állandó, szoros kapcsolatban vannak, hogy a NATO megfelelően alkalmazkodhasson a változó körülményekhez. A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió jelentése szerint a szövetségi kormányt alkotó koalíció pártjai – a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok (FDP) – körében azzal indokolják a lépést, hogy az aktuális helyzet, vagyis a NATO keleti szárnyának fenyegetettségi szintje megengedi a légvédelmi rendszerek visszavonását.


Jens Stoltenberg a napokban látogatott a háború óta először Kijevbe, és a Volodimir Zelenszkijjel folytatott egyeztetés után arról beszélt, hogy minden NATO-tagállam egyetért abban, hogy az ország csatlakozni fog a szervezethez.


Oroszország nem engedheti és nem is fogja megengedni, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Leonyid Ivlev vezérőrnagy, a Krími területről származó állami duma képviselője.


Az orosz politikus szavaival egyébként nem igazán cseng össze a magyar kormány álláspontja. Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szögezte le a BBC-nek, hogy a lehető legerőteljesebben elítéljük a háborút, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, mindenféle kétség, kérdés nélkül”.


Felmondott a holland megbízott, akit három hete neveztek ki.


A Pressman-féle széder-est az LMBTQ-mozgalom törekvéseinek és az általános elnyomás elleni küzdelemnek a jelképe lett, azaz lenyúlták a zsidóságtól a legnagyobb ünnepét.


Az amerikai Észak-Karolinában élő 6 éves Kinsley White kedden barátaival kosarazott, amikor a labda véletlenül a 24 éves szomszéd, Robert Louis Singletary telkén landolt. A férfi annyira dühbe gurult, hogy azonnal fegyvert ragadott és tüzet nyitott a kislányra, valamint szüleire, Ashley Hilderbrandra és William White-ra is – írja a New York Post.


Texasban a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki lőfegyverrel megsebesített két középiskolás lányt, miután tévedésből az ő autójába szálltak be egy parkolóban még kedden éjszaka.


"A kormánykoalíció által javasolt igazságügyi reformokra válaszul kirobbant tiltakozó mozgalomnak nem lesz könnyű, ésszerű vagy racionális vége" - írja Liel Leibovitz.


Izrael a jövő hónapban korai előrejelző rendszert tesztel Ukrajnában – jelentette csütörtökön az Axios. Bár a rendszer a hírek szerint alkalmasabb, mint Ukrajna meglévő rakétaérzékelő technológiája, a bejövő támadást nem tudja megállítani.


Új hidegháború zajlik Afrikában.


A védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy az amerikai hadsereg katonai jelenlétének fokozására készül Dzsibutiban, hogy előkészítse a Szudán fővárosában, Kartúmban lévő nagykövetség evakuálását.


Berlin ismételten aggodalmát fejezte ki Oroszország növekvő afrikai befolyása miatt. A német védelmi miniszter szerdán azt állította, hogy a Nyugat geopolitikai fordulat előtt áll a térségben, különösen a Száhel-övezetben.


Itt vagyunk, itt vagyunk, még ha Macron nem is akarja, itt vagyunk! − skandálták.


A kanadai sztárpszichológus – aki május 9-én Budapesten előadást tart a Papp László Sportarénában – az Indexnek azt mondta, sokan azt hiszik, akkor lesznek boldogok, ha mindent megkapnak, de a boldogság nem így működik.


„Magyarország megtiltotta a genderideológia tanítását a közintézményekben, de attól még az ország nem Szaúd-Arábia, a vallásrendőrség nem vadássza le a homoszexuálisokat”. „Mégis a Fidesz – és nem a szaúdi dinasztia – néz szembe az amerikai szankciókkal” – tette hozzá.


A főpolgármester nem bízza a véletlenre, hogy mindenki megtudja, csődközelben a főváros.


Tarlós István lapnak kifejtette, Karácsony Gergelynek vagy külső nyomásra, vagy talán magától is

az a kommunikációs technikája, hogy bármi történik, ami kedvezőtlen, azonnal valakire rámutat,

mindenki lehet hibás, csak a jelenlegi városvezetés nem.


Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint 2024 február végéig Budapest kivételével az egész ország ügyeleti rendszerét át tudják venni.


Itt tart Kanada...


A Twitteren korábban létezett egy olyan irányelv, amely „a transznemű személyek célzott felreértése vagy korábbi nemén szólítása” ellen irányult. Ennek a feladata az volt, hogy ha például egy nő hirtelen kitalálta, hogy ő férfi, akkor attól a naptól rá férfiként kellett hivatkozni akkor is, ha a külsejéből nem erre lehetett következtetni. A Twitter 2018-ban vezette be a deadnaminget, vagyis a transznemű személyek nemváltása előtti nevének használata, valamint a zaklatás egyik formájaként valakinek a célzottan rossz nemi megjelölése elleni irányelvet. A közösségi oldal hétfőn jelentette be, hogy mostantól csak azokra a bejegyzésekre tesznek figyelmeztető jelzést, amelyek valóban arra irányulnak, hogy gyűlöletet keltsenek. Korábban az ilyen tartalmakat eltávolították.


A Facebook harmadik, általa független tényellenőrzőnek tekintett felek (cenzorok?) segítségével dönt arról, hogy figyelmezteti-e a felhasználókat a platformon közzétett linkek tartalmára. Bár Hersh állításait még vitatják, a Facebook "úgy döntött, hogy állást foglal" és "cenzúrázza" a veterán újságírót, érvelt Shellenberger. A tényellenőrző ebben az esetben az NRK norvég közszolgálati műsorszolgáltató volt...


Florida nagy lépést tett a pedofília elleni küzdelemben, amikor nemrégiben elfogadott egy új jogszabályt. A törvényhozók ugyanis arra szavaztak, hogy a törvény tegye lehetővé a halálbüntetést az elítélt pedofilokra nézve még akkor is, ha az esküdtszék nem ért egyet a bíróság döntésével.


Ha a generatív mesterséges intelligencia beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor az Egyesült Államokban és Európában a munkaerő felborul – jelentette a Goldman Sachs a héten egy kijózanító és riasztó jelentésben az AI felemelkedéséről. A befektetési bank becslése szerint 300 millió munkahely szűnhet meg vagy szűnhet meg ezzel a gyorsan növekvő technológiával.


Ha fizetsz, ...927 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page