top of page

Mindennapi szemezgetésünk (12:00) 2023.05.01.Az egyházfő a Karmelita kolostorban tartott beszédében elítélte a nemi ideológia „gyarmatosítását” és az abortuszt is.


Az egyházfő felidézte, hogy a hatvanas években került kapcsolatba először a magyarokkal.


Íme a Szentatya beszéde a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.


A pápa közvetíteni akar Ukrajna és Oroszország között, Orbán Viktorral és Hillarion pátriárkával is erről tárgyalt Budapesten.


A Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának – közölte Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően a pápai repülőn, útban Rómába, vasárnap este adott interjújában.


Ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik Lampedusa apró szigetét szeretnék elérni.


– Megbánta ? – Nem, nem bánom. Azt hiszem, vakon kellett volna születnem. Szeretem magam úgy, ahogy most vagyok. Lehet, hogy kicsit kellemetlen visszaemlékezni magára a beavatkozásra, de az eredménnyel elégedett vagyok.

A férfi, az 53 éves Jørund Viktoria Alme a norvég televíziónak adott tavalyi interjújában azt mondta, hogy "mindig is arra vágyott, hogy deréktól lefelé bénult nőként szülessen".


Ebrahim Raiszi lesz az első iráni elnök, aki több mint egy évtized után Szíriába látogat, amikor a héten Damaszkuszba utazik. A látogatást Teherán damaszkuszi nagykövete a regionális kapcsolatok “fordulópontjának” nevezte.


György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos a napokban közösségimédia-posztjában Kína és USA helyzetét a csúcstechnológiák szempontjából elemeve a kifejtette, hogy Magyarország előtt jelenleg milyen gazdaságstratégiai lehetőségek állnak.


Dmitrij Medvegyev angol nyelvű Twitter-fiókját korlátozták, erről a Biztonsági Tanács elnökhelyettese a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a közösségi hálózat ugyan azt tette, amit egykor Donald Trumppal hozzátéve, hogy most nem ez a lényeg, hanem hogy legyőzzük Oroszország ellenségeit és visszaszerezzük földjeinket.


A források szerint a Rupay (india) és a Mir (oroszország) kártyák kölcsönös elfogadása segíteni fogja az indiai és orosz állampolgárokat abban, hogy gond nélkül tudjanak indiai rúpiában és orosz rubelben fizetni az adott országban.


Az amerikai dollárnak mint tartalékvalutának túl nagy a hatalma, és a világnak kétségbeesetten szüksége van egy alternatívára – mondta pénteken Uday Kotak, a Kotak Mahindra Bank milliárdos befektetője és vezérigazgatója.


Különösen a nyugati harckocsik tulajdonképpen raktári árucikké válnak – jelentette ki Petr Pavel cseh elnök vasárnap, miután visszatért ukrajnai útjáról. Pavel szerint a nyugati partnerek nagyon hatékony felszereléssel látják el Ukrajnát, például modern tankokkal, de abszolút minimális lőszerrel. Az ukránok csak néhány napig tudják bevetni a járműveket, aztán vissza kell vinniük őket.


Jacek Saryusz-Wolski szerint az ukránok hűtlenül viselkednek Lengyelországgal szemben. „Két hipotézisem van. Az első az, hogy az Európai Bizottság és az Unió részéről alábecsülték az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek árversenyképességét és a beáramlás mértékét. A második hipotézis: feltételezték, hogy nem akarnak pénzt adni Ukrajnának, és tudjuk, hogy az Unió fukarul bánik a pénzzel Ukrajnával szemben, hogy helyette hozzáférést kapnak a mezőgazdasági piacra, feltételezve, sőt tudva, talán cinikusan, hogy a fő árat az Ukrajnával határos országok fogják fizetni” –mondta nyersen Saryusz-Wolski. A képviselő szerint kritikájával az ukrán fél egyrészt azt mutatja, hogy nem ismeri és nem érti az uniós jogot, másrészt hűtlenül viselkedik Lengyelországgal szemben”.


Nemzetközi botrány lett a Barbara Engelking lengyel történész ellen intézett kormánypárti támadásokból. „A lengyeleknek megvolt a lehetőségük arra, hogy a zsidók szövetségesei legyenek, és az ember remélné, hogy másképp viselkednek, hogy semlegesek, kedvesek lesznek, hogy nem használják ki a helyzetet ilyen mértékben” – mondta a kutató, hozzátéve, hogy a lengyelek ma eltúlozzák, mennyit segítettek a zsidóknak a háború alatt. (...) A lengyel oktatási miniszter, Przemysław Czarnek pedig azzal fenyegetőzött, hogy megfosztja támogatásától Engkelking kutatóintézetét, amely a Lengyel Tudományos Akadémia része, arra hivatkozva, hogy nem kívánja támogatni a lengyel nemzet megsértését. A bírálók kórusához csatlakozott a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselője, Dominik Tarczyński is, aki közölte, hogy kérvényezni fogja, hogy Engelking ellen büntetőeljárást indítsanak, amiért megjegyzéseivel megsértette a lengyel nemzetet.


Reuters) – A Pfizer és a BioNTech új javaslatot tett az Európai Uniónak a koronavírus elleni vakcina túlkínálat miatt, nevezetesen azt, hogy a tagországok a mintegy 70 millió törölt adag mindegyikéért fizessék meg az ár felét, azaz mintegy 10 eurót – jelentette vasárnap a Financial Times. A szerződés módosított feltételei lehetővé tennék, hogy az EU a COVID-19 jövőbeli változataihoz alkalmas újabb vakcinákat vásároljon – tette hozzá a brit lap a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Januárban a Reuters arról számolt be, hogy az EU és a két vállalat a Brüsszel által idén megvásárolni vállalt vakcina akár 500 millió adagjának csökkentéséről tárgyal.

Európa ehelyett a beruházások fellendítését és a megfizethető gyógyszerekhez való hozzáférés javítását reméli, mivel a koronavírus világjárvány miatt az országok egészségügyi költségvetését megterhelte.750 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page