top of page

Mindennapi szemezgetésünk (15:33) 2023.05.02.Sőt, Ukrajna állítólag nem is tud a misszióról, pedig maga Ferenc pápa jelentette be.


Az ukrán határőrség egyre radikálisabb eszközökhöz folyamodik.


A nap bombameglepetését az osztrák kommunista párt, a KPÖ Plus szállította: a négy évvel ezelőtti 0.4%-ról 11.7%-ra erősödött, s hosszú évtizedek után újra belépőt kapott a salzburgi Landtagba. A kommunisták ezzel megelőzték a néppártiak országos koalícióspartnerét, a gyengülő Zöldeket (8.2%), továbbá a Landtagból kizuhanó liberális NEOS-t (4.2%). A KPÖ Plus sikere a tartományi székhelyen, Salzburg városában még szembeötlőbb: 21.5%-al lettek másodikok, alig lemaradva az ÖVP-től.


Boris Palmer, a józan gondolatairól és szabadszájúságáról híres tübingeni főpolgármester kilépett a pártból egy újabb botrány után.


Legkevesebb 108 rendőr sérült meg a nyugdíjreform miatt feldühödött tüntetőkkel való összecsapásokban Franciaország-szerte – közölte a belügyminiszter. Gérald Darmanin szerint rendkívül ritka, hogy ilyen sok rendőr megsérüljön, és hozzátette, hogy a zavargások során 291 embert tartóztattak le. Több százezren vettek részt az Emmanuel Macron elnök reformjai elleni május elsejei tüntetéseken. A legtöbbjük békés volt, de radikális csoportok benzinbombákat és tűzijátékokat dobáltak. A francia belügyminisztérium 782 ezerre tette a tüntetők számát, köztük 112 ezerre a fővárosban, Párizsban, de a CGT szakszervezet szerint a tüntetők száma ennek háromszorosa.

A lap szerint a németek és Brüsszel aktívan építi a kapcsolatait Trump felé, miközben a volt elnök visszatérését „horrorforgatókönyvnek” nevezik.


Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hivatalos levelében arról számolt be, hogy szerinte egy hónap múlva összeomolhat az Egyesült Államok költségvetése.A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Kristalina Georgieva elmondta, hogy az amerikai dollár fokozatos elhagyása tapasztalható, de nem látja az amerikai valuta alternatíváját a közeljövőben.


Nincs kecmec. A Helsingin Sanomat finn portál arról ír, hogy Finnország tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal egy amerikai katonai bázis telepítéséről – a lap a finn külügyminisztérium szóvivőjére, Mikael Antellre hivatkozik. Mint kiderül, a finnek szerint a megállapodás „kiegészítené a NATO-tagságot”.


Lengyelország 2025 első hat hónapjában elnököl majd az Európai Tanácsban. „Elnökségünk egyik prioritása az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködésének megerősítése, a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzése lesz” – mondta az elnök hétfőn a varsói elnöki palota kertjében Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tartott közös konferenciáján. „Több Egyesült Államokat Európában, és több Európai Uniót az Egyesült Államokban” – összegezte, hozzátéve, hogy a cél az EU Washingtonnal való együttműködésének fejlesztése, elsősorban a biztonság és a gazdaság területén.


Piotr Gliński lengyel miniszterelnök-helyettes azzal vádolta a lengyel ellenzéket és “fél Európát”, hogy javítani akarják a kapcsolatokat Oroszországgal, és “a lehető leghamarabb” véget akarnak vetni az ukrajnai konfliktusnak.


Johannesburg elkerülné a diplomáciai botrányt, amit az orosz elnök látogatása jelentene az ellene érvényben lévő elfogatóparancs miatt. Annak érdekében, hogy elkerüljék az estleges diplomáciai botrányt, a sajtó szerint a dél-afrikai kormányzat arra akarja rávenni Putyint, hogy csak virtuálisan vegyen részt a BRICS államok csúcstalálkozóján, esetleg külügyminiszterét, Szergej Lavrovot küldje el maga helyett.


Odessza lakói virágokat helyeznek el a Szakszervezetek Házánál, hogy megemlékezzenek a 2014. május 2-i tragikus események áldozatairól, amikor radikális ukrán nacionalisták hordája 48 embert élve égetett el a belvárosi épületben – jelentette a Dumszkaja helyi lap.


A damaszkuszi kormánynak helyre kell állítania a jogállamiságot Szíria egész területén, véget vetve a külföldi fegyveres csoportok és terroristák jelenlétének – jelentette ki Szíria, Szaúd-Arábia, Jordánia, Egyiptom és Irak külügyminisztere hétfőn, miután Ammánban találkoztak.


Nyolcvanhat napig bírta a sztrájkot. Az általában biztonsági foglyokként nyilván tartott, terrorizmusért letartóztatott rabokkal való bánásmód az izraeli-palesztin viszály egyik sarkalatos kérdése.


Mindenkinek hálás, aki mellette állt az elmúlt másfél évtizedben. (nu, és egy magvas hozzászólás: "Kifejezetten élvezem a Budaházy szabadulását követő libsi őrjöngést, amelyet a pápa látogatás még tetézett is. Nem a libsik hete volt ez. Ja, köv. hét pedig CPAC")


Budaházy a kegyelem után lóháton hagyta el a börtönt, aztán kocsmába ment. (nu, nem kocsmában voltunk, de sebaj; a ló sem jött be)


„Az iskoláinkat NGO-k foglalnák el, amikor ezek a szülők jogait, a szülők kötelezettségeit, a szülők helyét is már megkérdőjelezik” – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter.


A témáról az Országházban kedden tartott sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője felidézte, hogy tavaly októberben öt országgyűlési frakció részvételével megalakult a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport. Célja, hogy a parlamenten kívül és belül is felerősítse az LMBTQ közösség hangját, érdekképviseletet biztosítson az érintetteknek.


Mellette vállalnák az országot észak–déli irányban összekötő kulcsfontosságú stratégiai infrastruktúra kiépítését is.


Dr. Geoffrey Hintont sokan a mesterséges intelligencia (MI) “keresztapjaként” tartották számon, most azonban bejelentette, hogy a Google-től is távozik, mert “ijesztőnek” és veszélyesnek tartja a chatbotokat.


A Moderna és az IBM összefog, hogy a generatív mesterséges intelligencia és a kvantumszámítástechnika segítségével fejlesszék az mRNS-technológiát, amely a vállalat blockbuster Covid vakcinájának alapját képező fejlesztés - jelentették be a vállalatok csütörtökön. "Izgatottan várjuk, hogy az IBM-mel együttműködve újszerű AI-modelleket fejlesszünk ki az mRNS-tudomány fejlesztése érdekében, felkészüljünk a kvantumszámítástechnika korszakára, és felkészítsük üzletágunkat ezekre a játékokat megváltoztató technológiákra" – mondta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója


Egy 2023 márciusában közzétett esettanulmányban a japán Tokushima Orvostudományi Egyetem orvosai és törvényszéki tudósai egy 14 éves, korábban egészséges és sportos lány részletes boncolási eredményeit ismertetik, aki 45 órával a Pfizer-géninjekció után halt meg. A halál diagnosztizált okán, a szívizomgyulladáson kívül, szinte minden szervben gyulladást találtak az orvosok. A szövettani vizsgálatok gyulladással összefüggő károsodásokat mutattak a tüdő, a vese, a gyomor, a belek, a hólyag és a rekeszizom szöveteiben.


A hamis jogosítvány mellesleg 3000. decemberéig érvényes.893 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK