top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024. 01.04
Számos személy, aki részt vett ezekben a kezdeményezésekben, elmondta  a The Defendernek,  hogy erőfeszítéseik kezdenek észrevehető változást elérni – de még több munkára van szükség. „Az emberek arra ébrednek, hogy félrevezették őket, és válaszokat kezdenek követelni választott tisztségviselőiktől, valamint a biztonsági és szabályozó ügynökségektől, akikre rábízták gyermekeik egészségét, de akik hazudtak nekik” mondta  Janci Lindsay . , Ph.D. , a Toxicology Support Services toxikológiai és molekuláris biológiai igazgatója  és a We The People 50 – Recall The Shots kampány  társalapítója.


... miután "Doe 107" múlt hónapban 30 napos haladékot kért, amelyet a bíró ma elfogadott.A törvény korlátozza a médiaszabadságot, ahelyett, hogy a célnak megfelelően védené azt.


Az Observer publicistája egy komplett stratégiát ismertetett ezzel kapcsolatban.


A Szlovén Demokrata Párt egyik politikusa szerint az Európai Bizottság visszaél a hatalmával, a magyar diákok kizárása az Erasmus-programból pedig abszolút elfogadhatatlan.


Az Egyesült Arab Emírségek közvetítésének köszönhetően 248 orosz katona került haza ukrán fogságból – közölte az orosz védelmi minisztérium.


Az Ukrajna elleni minapi intenzív orosz légitámadásra reagálni kell, egyebek között nagy hatótávolságú rakétákkal kell ellátni az ukrán hadsereget – jelentette ki szerdán Radoslaw Sikorski új lengyel külügyminiszter. “Az Ukrajna elleni legújabb támadásra olyan választ kell adnunk, amelynek a nyelvét Putyin is érti” – írta Sikorski az X-en angolul. Konkrétan a Moszkvával szembeni szankciók további szigorítását említette, abból a célból, hogy Oroszország “ne tudjon új fegyvereket gyártani a szankciók megkerülésével beszerzett alkatrészekből”.


Kijevnek joga van megvédeni magát Moszkvával szemben – mondta Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője pénteken a TASZSZ hírügynökségnek, amely megkereste Stanót, hogy kommentálja az oroszországi Belgorod várost ért legutóbbi támadásokat. A tisztviselő részben kitért az ügynökség kérdésére, hogy mi az unió álláspontja a belgorodi támadásokkal kapcsolatban; amelyben Kijev olyan fegyvereket használt, amelyeket az úgynevezett Európai Békealapból, egy olyan háborús alapból szállítottak és fizettek ki, amelyet szinte kizárólag az ukrán konfliktus finanszírozására és fenntartására használnak.


Törökország kedden közölte, hogy nem engedi át a felségvizein az Ukrajnának szánt brit aknaszedő hajókat, mivel ez sértene egy, a tengerszorosokon háborús időben való átvonulásról rendelkező tengerjogi egyezményt.


A The Wall Street Journal szerzője úgy látja, fenyegetéssel és engedményekkel próbálják meg rávenni az Európai Unió vezetői Orbán Viktort arra, hogy ne vétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot. Azt is leszögezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek lassan a háború reális lezárásán is gondolkodnia kellene.


A német külügyminisztérium szerint eszkalálódhat a közel-keleti konfliktus.


Az iráni állami média „terrorista” merényletnek nevezi a támadást. A két robbanás a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban meghalt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy halálának évfordulóján rendezett szertartáson történt – közölte az iráni állami televízió szerdán.Miért tért el alapjaiban ez az infláció a korábbiaktól? Azért, mert most az infláció annak következménye, hogy csorbult a szabadverseny. 


Novemberben pedig olyan cégek, mint a Disney és az IBM visszavonták hirdetéseiket az X-től, miután Musk a vádak szerint támogatott egy antiszemita bejegyzést. Musk később bocsánatot kért az bejegyzésért, de emellett keményen be is olvasott a hirdetőknek a cég bojkottálásáért. Azonban később elismerte, hogy a hirdetői bojkott „megölheti a céget”.


Az amerikai elnök támogatottsága drasztikusan visszaesett. A 35 évnél fiatalabbak körében, ha most lenne a választás, szintén Donald Trump győzne az USA Today felmérése alapján.


Tízből csak hat amerikai hiszi, hogy Joe Biden 2020-as megválasztása tisztességes volt, ami azt jelzi, hogy a választók egyre kevésbé bíznak a legitimitásában, miközben a nyilvánosan is zavarodottan viselkedő aggastyán idén újraindulna a posztért – derül ki a Washington Post új felméréséből.


Ukrajna már 2024 első felében veszíthet Oroszországgal szemben az Egyesült Államokban bekövetkező politikai változások során – közölte Ivo Daalder volt amerikai NATO-nagykövet, akinek a szavait a Politico idézte. “Trump volt amerikai elnök már a hónap végén bebetonozhatja a Republikánus Párt  elnökjelöltségét. A republikánusok a Capitoliumban ezután az elnökjelöltjükkel egy ütemben akarnak majd haladni – ami az Ukrajnának nyújtott támogatások leállítását jelenti.” – mondta Ivo Daalder a World Review podcastjában.


Litvánia talán túl optimista volt Ukrajna esélyeit illetően az Oroszországgal zajló konfliktusban – mondta Ingrida Simonyte miniszterelnök az LRT állami műsorszolgáltatónak adott, kedden közzétett interjúban. (nu, és vajon ki a felelős ezért a felelőtlen vakságért?)


“A királyság teljes jogú tagsága hivatalosan is megkezdődött a BRICS-csoportban, amely Oroszországot, Kínát és más országokat is magában foglal, megerősítve ezzel a királyság pozícióját a világban” – áll a csatorna beszámolójában. – A csoport augusztusban hat országot hívott meg a csatlakozásra, összekötve a bolygó néhány legnagyobb energiatermelőjét a fejlődő országok legnagyobb fogyasztóival”.
Az amerikai külügyminisztérium kedden az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében elítélte a Gázai övezet palesztin lakosainak tömeges eltávolítására irányuló izraeli javaslatokat. Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő kifejezetten elutasította Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter és Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter közelmúltbeli, a palesztinok tömeges deportálását támogató megjegyzéseit, amelyet “lázítóak és felelőtlenek” minősített.


Youcef Atal ügyvédje azzal védekezett, hogy a nizzai focista azt hitte: a videó a béke üzenetét közvetíti, ő pedig csupán a gázai palesztinokat szerette volna támogatni.


Saleh al-Arouritra és kíséretére Bejrútban csaptak le.


Úgy tűnik, hogy Törökország tényleg bekeményít Izraellel szemben a gázai válság nyomán. Korábban volt hír arról, hogy a Gázába harcolni menő izraeli-török kettős-állampolgárokat büntetnék meg, most úgy tűnik, hogy másik fronton is lecsapnak: eddig 8 isztambuli tartományban tartottak razziát a hatóságok, és 33 kémtevékenységgel gyanúsíthatót tartóztattak le. Hadat üzentek a Moszadnak, akik külföldiek rablását, megölését tervezték török területen – adta hírül a Szent Korona Rádió. 


Az elmúlt hetekben a súlyos botrányai miatt került címlapokra a Harvard rektora: Claudine Gay nem volt hajlandó elítélni az antiszemitizmust, majd kiderült, hogy plagizált a doktorijában, ám ezt követően sem akart lemondani. A világ egyik leghíresebb egyetemének vezetője végül kedden jelentette be: hosszas tanakodás után lemond tisztségéről. Gay szavai szerint ezt nehéz szívvel teszi, mert mélységesen szereti a Harvardot. 
Kitálalt a kínai tulajdonú közösségi médiaóriás egyik izraeli alkalmazottja.


Burundi elnöke, Evariste Ndayishimiye arra szólította fel a polgárokat, hogy kövezzék meg a homszexuálisokat, 

ezzel fokozva a szexuális kisebbségek elleni kemény fellépést egy olyan országban, ahol az LMBTQ-emberek már így is társadalmi kiközösítéssel és akár két évig terjedő börtönbüntetéssel is szembesülhetnek – írta a France24. Ndayishimiye újságírók és a nyilvánosság előtt egy kérdezz-feleleten úgy fogalmazott nemrég, ha átkot akarnak vonzani az országra, fogadják el a homoszexualitást. Továbbá kijelentette: „azt is gondolom, hogy ha megtaláljuk ezeket az embereket Burundiban, jobb, ha egy stadionba vezetjük és megkövezzük őket. És ez nem lehet bűn” – mondta, a homoszexualitást nyugatról importált terméknek minősítve – írta a lap.Egy 20 éves fiatal önként jelentkezett béranyának a nő számára.


A jogi képviselők már azt is alkotmánysértőnek tartják, hogy másodszorra is megpróbálják kivégezni védencüket az első sikertelen kísérlet után.


A hírközléssel, a kommunikációval egyidejű a megtévesztés, a félrevezetés, a hamis információk elhintése. A nyomtatott sajtó virágkorában ezeket a fals üzeneteket hírlapi kacsának hívták. Az internettel aztán megnőtt az ellenőrizetlen történetek száma, és felgyorsult a terjedési sebességük, kacsából pedig fake news-zá amerikanizálódtak. A pletykák sajátossága, hogy szívesebben hisszük el és osztjuk meg másokkal a kedvezőeket, mint a rosszakat. Ezért is futott be nagy karriert újévkor az az álhír, mely szerint egy vatikáni szaklap szerint Erdő Péter a legesélyesebb arra, hogy a következő pápa legyen. Bár később kiderült, hogy a forrásul szolgáló portál nem is szaklap, és az esztergomi érsek az esélyesek közül csak a betűrend miatt áll az élen, azért mégsem teljesen alaptalan arra gondolni, hogy suttognak ilyesmiről az egyház berkeiben.

964 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page