top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.02.04.A német lap szerint: szombat, reggel fél hétkor, egy erdős területen, a frankfurti repülőtér mellett (Hessen) legelöl egy traktor áll, rajta a felirat: "Traffic light deselection", mögötte számtalan lámpa és fülsiketítő dudakoncert. A hétvégi legnagyobb gazdatüntetés előtti bejelentés: "Lezárjuk azokat az utakat, amelyeket a rendőrség nem zár le".
A holland és belga gazdák raklapokat és autógumikat égettek az uniós agrárpolitika elleni tüntetésen egy autópályán, a belga határnál levő hollandiai Arendonk közelében, de nem csak ott, több helyen is, és sokan vonultak fel traktorjaikon az autópályákon.


A gazdatüntetések miatt az áruk egy része nem jut el az üzletekbe, a polcok üresek, több termék is teljesen elfogyott.


A húsadó a sertés, a szarvasmarha, a juh, a kecske és a bivaly mellett minden olyan haszonállat tartására is vonatkozna, aminek kötelező egyedi azonosítója van, és nemcsak a kereskedelmi forgalomba, hanem a vendéglátásba, a Horeca-szektorba is bekerülhet – így akár az aligátorra, a kengurura, a struccra is vonatkozna, viszont a baromfi, a víziszárnyas  azért nem került be a felsorolásba, mert nincs egyedi azonosítója.


„A magyar élelmiszerbiztonságot és a magyar gazdák érdekeit továbbra is meg fogjuk védeni!” – szögezte le Nagy István. (hm, negyven tonna GMO?! aligha! inkább: Negyven tonna, GMO-val szennyezett... vagy: GMO-val szennyezett, negyven tonna...)


Josep Borrell szerint „komoly vita folyt Ukrajna támogatásáról”.


Százmillió dollárral indítana az MMA-harcosból lett internetes sztár. Az internetes szlengben gyakran előforduló kifejezés a „based” vagy „bázisolt”, olyan önálló vélemény vagy tett, ami ki mer állni magáért, és nem feltétlenül a trendeket követi, és ezt nem fél kinyilatkozni. Azaz van egy alapja/bázisa (base) annak, amit vall az adott illető, ettől lesz bázisolt (based).
Nemcsak egyfajta arcvesztés lenne beismernie Brüsszelnek, hogy Orbán Viktornak a kezdetektől igaza van az orosz-ukrán konfliktus kimeneteléről, hanem egyenesen annak beismerése, hogy az amerikai pénzre és amerikai fegyverre épülő ideológia nem tudja uralni a világot – mondta Rod Dreher amerikai újságíró.


Korábban az volt a szokás, hogy a biztonságpolitikai döntéshozók független fórumának tartott konferenciára meghívták az összes olyan pártot is, amely bent van a német szövetségi parlamentben (Bundestag) – jegyezte meg a dpa. Heusgen, aki 2023 után, másodjára tölti be a konferencia elnöki tisztségét, idén sem hívta meg az Afd-t a konferenciára.


A párt azonban továbbra is a második legnépszerűbb politikai erő Németországban. (nu, akkor ellenük tüntetni mitől olyan nagy demokrácia?)
A nemzeti valuták aránya az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) országai közötti kölcsönös elszámolásokban elérte a 90%-ot, és tovább növekszik – jelentette ki pénteken Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. Az Oroszország, Kazahsztán és Belarusz vámuniójára épülő EAEU 2015-ben jött létre, később csatlakozott hozzá Örményország és Kirgizisztán. Vietnam 2016-ban vált az EAEU szabadkereskedelmi partnerévé. Az unió célja, hogy biztosítsa az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkavállalók szabad mozgását a tagországok között.


Egy ilyen léptékű gyakorlat a NATO végleges és visszavonhatatlan visszatérését jelenti a hidegháborús katonai tervezéshez, erőforrásokhoz és infrastruktúrához, amely az Oroszországgal való konfrontációra irányul – nyilatkozta az orosz külügyminiszterhelyettes.


Armin Coerper német újságírót súlyos bírálatok érték, miután a ZDF tévécsatornának Mariupol helyreállításáról készített riportja adásba került – jelentette a Focus című lap. Korper elismerte, hogy a város újjáépítése javában zajlik, és hogy Mariupol lakosai örülnek Oroszország érkezésének.


A híres amerikai műsorvezető a napokban megérkezett Moszkvába, ahol várhatóan Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fog interjút készíteni.
„Szabad már végre komolyan beszélgetnünk a szankciók hasznosságáról?” – tette fel a kérdést bejegyzésében Philip Pilkington makroökonómus szakember.


Ausztria húsz év óta először vált nettó energiaexportőrré, mivel az orosz földgáz stabil szállítása lehetővé tette, hogy több villamos energiát adjon el, mint amennyit importált – jelentette a héten a Bloomberg.


Az ukrán-magyar határszakaszon 4604-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5322-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.
Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján tért ki erre a külgazdasági és külügyminiszter.


Magyarország az EU-s elnökség során is azon lesz, hogy erősítse a kelet-nyugati együttműködést.


„Nincsen szükségünk egy újabb olyan globális jelenségre, amely az inflációs folyamatokat megint elkezdi pörgetni” – hangoztatta a külügyminiszter. (nu, akkor megint ajánlott irodalom: Üdvözöljük a Birodalomban)


Angela Merkel volt külpolitikai főtanácsadójának sikerült elérnie, hogy mellőzék az izraeli felszólalókat az idei évben.


Bojkottálnák a zsidó államot a palesztin helyzet miatt. Bojkottálni akarják Izrael részvételét az Euróvízión a gázai hadművelete miatt – írja a Politico. A brüsszeli lap szerint a zenés rendezvény az elmúlt években is „teljesen át lett politizálva”, emlékeztetve, hogy 2022-ben Oroszországot például kizárták, és Ukrajnát tették meg győztessé. ENNEK MEGFELELŐEN MOST IZRAEL LETT A CÉLPONT. 


A gyerekműsorok programkoordinátoraként dolgozó nő „náci parazitának” nevezte a zsidókat.


A milliárdos által támogatott ügyészekben egyetlen a közös: nem szeretnek fellépni a bűnözők ellen.
A palesztin keresztény származású Nayib Bukele megígérte és meg is valósította az erőszak felszámolását Salvadorban.„Éljen a forradalom, éljen Palesztina népe!” – skandálták.
A támadók vascsővel ütlegelték, lábbal rugdosták és többször megkéselték a fiatal áldozatot, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.


823 megtekintés

Opmerkingen


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png