top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.02.05.
Több ember hal meg a gyógyszerek mellékhatásaitól, mint a közlekedésben.


Vukics Ferenc szerint az USA és Oroszország, de más nagyhatalmak is megpróbálják az akaratukat rákényszeríteni a kisebb országokra. Magyarország pedig több fronton is támadás alatt áll. Sajnos az látszik, hogy az Európai Uniónak sincs nagyon mozgástere, a kisebb államoknak pedig csupán annyi mozgástere van, amekkora társadalmi támogatottságot fel tudnak mutatni– fejti ki Vukics, aki szerint abban az esetben – ha kicsi is az ország, de az adott kormányzó erőnek nagy a támogatottsága – megnő a lehetősége annak, hogy valamiképpen tudjon lavírozni a nehéz események és történések között.
Mi magyarok, mindig csak annyira élünk, amennyire Magyarország él, és Magyarország is mindenkor csak annyira él, mint amennyire a magyar emberek élnek – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a X. Székely Bálon szombat este Budapesten. Az Országgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a tavalyi találkozás óta – ahogy a kalotaszegi népdal mondja – „borul az ég mindenfelől, nem derül” – azaz a világ nem lett sem biztonságosabb, sem derűsebb.
A húszi lázadók jemeni katonai létesítményeit támadták.


Az Euróvíziót idén májusban a svédországi Malmöben tartják, több versenyző is petíciót intézett a szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) részére, amelyben a a gázai „humanitárius katasztrófára” figyelmeztetnek. A finnek például a finn közmédián keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az EBU-ra, mondván, nem szabad hagyni, hogy „egy háborús bűnöket elkövető ország, amely katonai megszállás alatt tartja Gázát, megjelenhessen a nyilvánosság előtt, és a zenével próbálja meg tisztogatni a róla kialakult képet”. A kritikák miatt az Európai Műsorsugárzók Uniója felülvizsgálta a résztvevők listáját, és kimondta, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató (a KAN) megfelel az idei versenyszabályoknak. „Ez pedig összhangban van más nemzetközi szervezetekkel, amelyek fenntartották befogadó álláspontjukat a nagy versenyek izraeli résztvevőivel szemben” – nyilatkozta Noel Curran, az EBU főigazgatója.
Péntek este a Rendőrpalota előtt tüntettek az ellen, hogy nem tüntethetnek. Az egyik felszólaló szerint az izraeli túszok nem is túszok, hanem "katonai foglyok".


Felbukkant Zelenszkij belső ellenzéke?


A Kyev Independent arról ír, hogy a Kreml előtt orosz újságírókat vett őrizetbe a rendőrség, akik egy mozgósításellenes tüntetést filmeztek. Hozzáteszik:  az információkat egy mozgalom Telegram-csatornáján osztották meg, amelyet a mozgósított orosz katonák feleségei és női családtagjai alkotnak. Fontos tudni, hogy 

nem a háború céljai ellen tüntetnek, hanem az ellen, hogy nem cserélik le a katonákat a frontvonalból.


„Az utolsó dolog, amit tenniük kellene, hogy kioktatnak minket arról, hogyan legyünk szolidárisak Ukrajnával” – mondta a külügyminiszer a belga műsorvezetőnek.


Németország és Ukrajna biztonsági együttműködési megállapodást köthet a február 16-18. között megrendezésre kerülő müncheni biztonsági konferencián – jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap azt állította, hogy Berlin és Kijev már kidolgozta a megállapodást.


A szélsőbalos Michael Rapaportnál is betelt a pohár a közbiztonság állapota miatt – a komikus „holttestnek" nevezte Joe Bident.
Joe Biden amerikai elnök az LNG-export betiltásáról szóló döntésével ajándékot adott Vlagyimir Putyin orosz vezetőnek és feldühítette az EU-t – írja a Foreign Policy. “A Biden-kormányzat döntése feldühítette a Republikánus Pártot és megijesztette az amerikai energiától egyre inkább függő külföldi szövetségeseket. (…) A felfüggesztés világszerte megdöbbenést keltett” – írja a lap.


A Vörös-tengeren a Húszi lázadók hajók elleni támadásai miatt megnőtt az érdeklődés az alternatív útvonalak, például az orosz Távol-Keleten keresztül vezető Kína-Európa vasúti útvonal iránt – számolt be a héten a CNBC.


Tucker Carlson amerikai újságíró több napot tölthet Oroszországban, és már egy balettelőadást is megtekintett az ikonikus Bolsoj Színházban – jelentette szombaton a Mash nevű Telegram-csatorna, amely több fotót is megosztott a konzervatív kommentátorról.
Megkérdeztük Bart Dickens elnököt és Isobel Proost pénzügyi Igazgatót, hogyan és miért szervezték a Belgiumot érintő tüntetéseket és blokádokat. (a film angol nyelvű, magyar aut. fordítás lehetőségével; Schiller Mária küldeménye)
A Rómától északra fekvő Orte településen mintegy 150 traktorral demonstráltak jobb munkakörülményeket és magasabb bevételt követelve, és jelezték, hogy hamarosan az olasz fővárosba vonulnak. Az olasz gazdák napok óta követelik, hogy tárgyalhassanak a kormány képviselőivel, de mindeddig nem kaptak választ. 


Nagy István szerint Európa mezőgazdasága forog veszélyben, nincs piacvédelem az ukrán termékekre.
Donáth Anna szerint a laboratóriumi hús egyszerre biztosíthat élelmiszerbiztonságot, fenntarthatóságot és adhat lökést az etikus állattartásnak.


Újabb uniós ország engedélyezte a laboratóriumi húst, közben Magyarország és tizenegy másik tagállam makacsul ellenáll az új találmánynak. Összefoglalónk.


Charlotte Nichols brit képviselő úgy módosítaná a 2004-ben elfogadott gendertörvényt, hogy lehetővé tehesse a transzneműek számára, hogy „az új nemük” szerepeljen a hivatalos halotti iratokban is, akár visszamenőleg is.


A törvényjavaslat megkövetelné a közösségi médiavállalatoktól, hogy tiltsák meg a 16 év alatti kiskorúak csatlakozását a platformjaikhoz, és töröljék a meglévő fiatalkorú felhasználók fiókjait.Életvédő szakmai konferenciát szervezett a PAX TV, a rendezvény egyik meghatározó előadója Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, professor emerita volt, aki az őt ért családi tragédia után először állt nagyobb közönség elé.1 025 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page