top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.02.17.
(nu, kb. ugyanezt csinálja az az előregyártott tömeg, amely vérszagra gyűlt a Hősök terére)


Jakab korábban a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője volt, több megnyilatkozása is volt Covid-ügyben. Ő volt az többek között, aki úgy vélte, évente legfeljebb egyszer, egy szezon előtti, az influenzához hasonló ismétlőoltás a Covid-oltások esetében is hasznos lehet “a súlyos lefolyású fertőzések elkerülésére”. Tavaly karácsony előtt pedig a maszk ismételt viselését szorgalmazta a bevásárlóközpontokban. 


Hogy lehet, hogy az USA-ban Oroszországot állandóan rossz fényben, egy "háborúzó benzinkútként" ábrázolják, miközben egyetlen amerikai nagyvárost sem tudunk mondani, ahol ilyen állapotok lennének! Íme:
A nemzeti konzervativizmus növekvő szerepe került a fókuszba a világ egyik legelismertebb hetilapja, a The Economist legújabb számában: a címlapsztoriban elsősorban Donald Trump és Orbán Viktor politikáját elemzik. Összehasonlítják az általuk képviselt irányvonalat Ronald Reagan és Margaret Thatcher elképzeléseivel, valamint megállapítják, hogy Trump és Orbán részei a globális közösségnek, amelyet egy ideológia köt össze. Érzik, hogy most övék a konzervativizmus, és igazuk lehet – állapítja meg a szerző, aki szerint ők nem úgy látják a Nyugatot, mint ragyogó város a dombon, sokkal inkább úgy, mint a bukás előtti Rómát. A The Economist szerint megbocsájthatatlan önelégültségre vall, ha egyesek nem veszik komolyan az új globális közösséget.


Alaposan átalakulhat az Európai Parlament az idei választásokat követően, a Le Figaro Orbán Viktor és Giorgia Meloni közös képével illusztrálta a szélsőjobboldalinak titulált pártok erősödését.


„A nemzetközi diplomáciából egyre inkább kiveszőben van a tisztelet, de Magyarország és Kína között mindig megmaradt” – fejtette ki a kormányfő.


Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek

– fogalmazott imádságában.


A nagy hangulat közepette épp egy nagyhatalmi játszmában használnak majd fel Titeket – a saját hazátok ellen.


Magyarország Ügyészsége a kérdéses ügyben a jogszabályokat betartva és betartatva, jogszerűen járt el, a társadalom védelmének feladatát szem előtt tartva.


Eva Kaili csak a leghíresebb. Egy nemrég napvilágot látott kutatás eredménye szerint a jelenlegi európai parlamenti képviselők közül minden negyediknek meggyűlt már a baja a törvénnyel, a szabályokkal vagy az átláthatósággal. Van itt minden: szexuális erőszak, korrupció, hivatali visszaélés. Csak a valódi felelősségre vonás marad el általában.


Azt már nem tette hozzá a brüsszeli lap, hogy a tüntetések hatására hivatalosan is megbukott a Green Deal, de hát, ezt nem is vártuk tőlük.


Az EB biztosa arról tájékoztatta Ukrajnát, hogy az EU nem érdekelt az orosz gáztranzittal kapcsolatos szerződés folytatásában – elemzők szerint csak blöffölnek és zsarolnak az uniós politikusok.


A Fehér Ház megerősítette, hogy előző nap nemzetbiztonsági fenyegetés miatt figyelmeztette a kongresszust egy Oroszország által kifejlesztett állítólagos műholdellenes fegyver miatt és az amerikai elnök diplomáciai kapcsolatfelvételt követelt Oroszországgal – közölte John Kirby fehér házi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.


A NATO Ukrajnával együtt közös katonai elemző- és oktatási központot hoz létre a lengyelországi Bydgoszczban, ez lehetővé teszi majd Ukrajna számára, hogy megossza az orosz háború tanulságait, és elősegíti, hogy az ukrán erők szövetséges társaikkal együtt képezzék tovább magukat – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön, a szervezethez tartozó tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.


Lettország két éve jelentette be, hogy kiutasítanak az országból minden olyan orosz személyt, aki nem rendelkezik lett állampolgársággal és nem beszéli a nyelvet.


Az ukrán média először tavaly áprilisban számolt be Vlagyimir Podoljak hollétéről, azt állítva, hogy az orosz katonai hírszerzés tisztje. A kérdés a héten ismét előkerült, mivel az ukrán hadsereg új főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij is orosz származású.


De az orosz rendszerről mindent elmond, ahogy Navalnijjal bántak.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát legalizáló törvényjavaslatot, amely a tisztviselők szerint segít a katonák és a civilek poszttraumás stresszbetegségének kezelésében a konfliktus alatt. A törvényhozók most a kannabiszalapú termékek behozatalának engedélyezéséhez szükséges szabályozáson fognak dolgozni, mivel a hazai termesztés fejlesztése több időt vesz igénybe.
A Szocsiba az Ifjúsági Világfesztiválra utazó magyar fiatalok tudományos és művészeti kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt, bemutatják üzleti projektjeiket, és mindenkit finom lángossal várnak – mondta a magyar küldöttség vezetője, a 34 éves Berki Roland üzletember a TASZSZ orosz hírügynökségnek.
A Radván Brigádok vezetőjének nem volt esélye az izraeli drónok ellen.


A palesztinok 89%-a támogatja egy olyan kormány létrehozását, amelyben a Hamász is részt vesz vagy amelyet a Hamász vezet.


Hezi Nachman szerint a Hamász hatalma elkezdett visszatérni Gáza északi részén.


Sunak a Downing Street tájékoztatása szerint II. Abdalláh jordániai királlyal is tárgyalt, szintén elsősorban a tűzszünet szükségességéről.


Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök csütörtökön kijelentette: egyetért az egyházi vezetők kezdeményezésével, de tudomása van arról is, hogy a mexikói egyházi vezetők nem most először folytattak “béketárgyalásokat” a bűnbandákkal. A Michoacán és Guerrero államokban, valamint Mexikó más területein is létrejött találkozókon az országban működő egyházak mindegyike képviseltette magát.


A napokban történt legutóbbi eset után az újdemokraták és a liberálisok megakadályozták, hogy minden kanadai képviselő egységesen elítélje a támadást. A templomok felgyújtása és megrongálása akkor kezdett el tömegessé válni Kanadában, amikor 2021 nyarán közel 1000 őslakos gyermek holttestét fedezték fel katolikus bentlakásos iskolák melletti területeken. A 19. század végétől ugyanis az akkori kormány(ok) úgy döntött(ek), hogy „civilizálni” kellene az őslakosokat. Kiszakították a gyermekeket családjaik köréből, majd bentlakásos iskolákban helyezték el őket. Az egykori rezervátumok területén pedig számtalan olyan templomot is elpusztítottak, amelyeket az őslakosok is szép számmal látogattak, a vietnámi és az afrikai menekültek mellett.
A görög parlament megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tévő jogszabályt, elsőként az ortodox keresztény országok között. A 300 tagú parlamentben 176 képviselő szavazott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök “jobbközép” kormányának előterjesztésére. Bár az Új Demokrácia (ND) kormánypárt több képviselője is a törvényjavaslat ellen szavazott vagy tartózkodott, azt a baloldali ellenzék segítségével el tudták fogadtatni. Antonisz Szamarasz volt miniszterelnök, aki az ND konzervatív szárnyának tagja, a szavazás előtt kijelentette: “Természetesen ellene fogok szavazni. Az azonos neműek házassága nem emberi jog és nem nemzetközi kötelezettség országunk számára. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy mindkét nemből legyenek szüleik.”


Görögország is legalizálta a melegházasságot, ezzel a dél-európai ország lett a huszonegyedik európai állam, amely törvényi szinten egyenlőséget tett a homoszexuális és a hagyományos házasság között.


„Érdekes” – írta X-oldalán Elon Musk egy olyan posztra reagálva, mely szerint 2023-ban a legtöbben az Instagram applikációt törölték a készülékeikről.


Japán számos ágazatában, beleértve a mezőgazdaságot és a kiskereskedelmet, súlyos munkaerőhiány lépett fel. Az öregedő népesség problémáival szembesülő ország igyekszik robotok és különböző intelligens eszközök bevezetésével ellensúlyozni a munkaerőpiaci hiányosságokat.


1 002 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg