top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.02.25.
A januári szám (72. évfolyam 1. szám) 2024. január 16-án jelent meg, 3. sorszámú eseti döntésként szerepel benne Kónya Endréék ügye, itt akadt rá az az állítólagos személy, aki aztán megkereste az üggyel a 444-et. (nu, ezért van szükség mélyállami hálózatra: legyen, aki kiélesíti; aki felfedezi; és aki teríti)


Az Ultrahang legfrissebb adásában Hossó Andrea közgazdász volt a vendégünk, akivel az elmúlt napok magyar belpolitikai válságáról, Nagy-Britannia helyzetéről, az ipari méretű fegyverkezésről és a várható újabb geopolitikai fordulatokról beszélgettünk.
Az ukrán parlament megszavazta pénteken azt a törvényjavaslatot, amely rendelkezik a sorkatonák tartalékos állományba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után – hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon. Sorkatonákat nem lehet a frontra küldeni, de a mozgósított tartalékosokat igen. 


Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával – közölte pénteken Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.


A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január óta mintegy 141 000 ukrán érkezett az Egyesült Királyságba a “Homes for Ukraine” program keretében, amely havi 350 fontot fizet a brit háztulajdonosoknak, ha hat hónapos szerződéssel befogadnak egy ukrán állampolgárt vagy családot.


Az orosz hadművelet kezdetének második évfordulóján ismertetett program alapján a brit védelmi minisztérium a következő egy évben 245 millió fontot (112 milliárd forintot) fordít olyan tüzérségi lövedékek beszerzésére, amelyekre “sürgősen szükség van” az ukrajnai készletek feltöltése érdekében.


Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából – írja forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A nyilatkozatot február 23-án kellett volna kiadni, de erre Magyarország vétója miatt nem került sor. Ezért Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke saját közös nyilatkozatot adott ki.


"Teremtsünk számukra lehetséges nehézségeket a gazdaságban, szítsuk a közvélemény elégedetlenségét a nyugati hatóságok eredménytelen politikájával szemben, dolgozzunk ki és támogassunk olyan nemzetközi megoldásokat, amelyek sértik a nyugati világ érdekeit. Tegyék ezt folyamatosan, szisztematikusan és a lehető legnyíltabban” – írta Medvegyev a Telegram-csatornáján.


Az ukránok készek arra, hogy a jövőben az USA oldalán harcoljanak Irán, Kína vagy Észak-Korea ellen – mondta Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada parlamenti képviselője a CNN-nek adott interjújában.


A bukaresti vezetők és állami intézmények Románia feltétel nélküli, további támogatásáról biztosították Ukrajnát a háború kitörésének második évfordulóján. Klaus Ioahnnis államfő már pénteken megemlékezett az évfordulóról, amikor üzenetben méltatta a bukaresti Északi Pályaudvaron működő, az ukrajnai menekülteket segítő és eligazító központ önkénteseinek tevékenységét. A román elnök közösségi oldalán is bejegyzést tett közzé, amelyben úgy fogalmazott: "két éve hogy összefogtunk az agresszor ellen, a demokrácia, a jogállamiság, a szabadságunk és biztonságunk védelmében". Iohannis szerint Ukrajnának az Európai Unióban van a jövője, Románia pedig - megbízható fekete-tengeri szomszédjaként - mindaddig folytatni fogja Ukrajna átfogó és feltétel nélküli támogatását, amíg erre szükség lesz.


A tüntető gazdákat a rohamrendőröknek kellett megfékezniük. Számos más európai országhoz, köztük Németországhoz hasonlóan Franciaországban is hetek óta rendszeresen tiltakoznak a gazdák a magas költségek, a bürokrácia, a európai uniós mezőgazdasági politika és az ukrán import ellen.
A késelés hírét először a kijevi kosárlabda-szövetség jelentette a közösségi médiában a támadás estéjén, amelyben azt állították, hogy a fiatal kosárlabdázókat „késsel támadták meg az utcán, csak azért, mert ukránok”. A szövetség hozzátette, hogy az előzetes információk szerint az elkövetők nyolcan voltak, "mind arab külsejűek”.


Marcel Ciolacu szerint nem a "magyar etnikumú románok" ellen kell összefogni Marosvásárhelyen, hanem egy jobb városvezetés megválasztása érdekében, hiszen Erdély elcsatolása nem reális veszély, és szerinte sosem lesz "semmilyen Székelyföld" Romániában.


Idén is megszervezi megemlékező nagygyűlését és felvonulását március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) - közölte pénteken az MTI-vel a szervezet elnöke. Izsák Balázs kifogásolta, hogy a láttamozó bizottság pénteki ülésére nem engedték be a szervezőket. Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a csendőrség kérésének tett eleget, amikor az ülésen csak a bizottság tagjai – a polgármester, a főjegyző, a csendőrség és a rendőrség képviselői – vehettek részt. "A szervezők részvétele a láttamozó bizottság ülésén szokásjog volt Marosvásárhelyen, de nem volt törvényes" – idézte a román hírügynökség a polgármestert.


“A szakértők várakozásai ellenére a Hamasz mind fegyveres ellenállásként, mind pedig vezető testületként kitartott az izraeli telepesek gyarmati uralmával szemben” – írja a kötetről nem a Hamász központi parancsnoksága, hanem kiadója, a Cornell University Press. Több könyvrecenzió pedig kiemeli a szerző állításai közül, hogy a fegyveres harccal és a kormányzási kényszerrel valójában a Hamász teremt palesztin identitást, sokkal inkább, mint a Fatah vezette Palesztin Hatóság.


Páros interjúnk Popély Gyulával és Kispalkó Szilveszterrel, a Mi Hazánk Mozgalom nemzetpolitikai kabinetének leköszönő és újonnan kinevezett elnökével.


A személyes adatok védelme különösen fontos napjainkban, amikor a közösségi-médiahasználat és a mesterséges intelligencia térnyerése számos, eddig ismeretlen veszélyt és kihívást tartogat az életben. De miként kell tekintenünk a közösségi adatkezelésre, egyáltalán mik azok a szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni? Honnan tudhatjuk, biztonságban vannak-e az adataink, ezen keresztül pedig mi magunk, és mire kell figyelnünk akkor, ha mi is adatkezelőkké válunk? A közösségi adatvédelemről Eőry Csaba Örs adatvédelmi szakemberrel, a Dimentor Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.


Az EBESZ-ben hívtam fel a figyelmet arra, hogy a mesterséges intelligencia milyen veszélyeket rejt magában: Magyarországon a munkahelyek 36%-át veszélyeztetik az új technológiák.


Egy 2022 novemberében született Forbes-cikk szerint a Rich Group Kft. ügyvezetője és társtulajdonosa Weiler Péter képzőművész (ez legalább magyarázatot ad arra, miért vannak a kínálatban irreális árral rendelkező, változó minőségű képzőművészeti alkotások) és üzletember, aki a Dating Central Europe Zrt. (DACE) vezérigazgatója is. A DACE érdekeltségébe tartozik a Randivonal, de aki nem hisz a „halandóknak” csepegtetett „fapados” Randivonalban, vagy a „felső tízezer” RichLove földi Paradicsomában, annak még mindig ott van szimplán csak undorító Puncs.hu, ahol a sugar daddyk és sugar babyk kereshetik másik felüket, biztos itt is a „határtalan szerelem” érvényesül aranyásás helyett. Ezen – a polkorrekt megnevezés szerint – „támogatói kapcsolatok” kiváló lenyomatai a jelenkorunkat sújtó összetett válságnak, vagy, ha úgy tetszik, gyűlöletes és mutáns tükörképei egy egészséges, egymásra épülő és építő kapcsolatnak, és ez a megállapítás akkor is megállja a helyét, ha az említett oldalon minden mondatot úgy igyekeznek csűrni-csavarni, mintha ez egy teljesen egészséges és normális jelenség lenne.


Eladósodnak a brit szülők az egyre drágább gyereknevelés miatt.1 060 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK