top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.03.03.

Erik Prince szerint a Nyugatnak hagynia kellene, hogy Oroszország megtartsa a Krímet és Donbászt, hogy befagyassza a konfliktust és véget vessen a háborúnak. A Nyugatnak minél hamarabb le kellene húznia a rolót az ukrajnai konfliktusban, mert nem lesz képes felülmúlni Oroszország védelmi iparát - mondta Erik Prince, a Blackwater amerikai katonai magáncég alapítója. Prince, aki 2009-ig a zsoldoscsoport vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a Frontier Resource Group magántőkealapot vezeti, pénteken a PBD podcastnak nyilatkozva kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kijev és nyugati támogatói győzni tudnak-e az Oroszországgal folytatott konfliktusban, amely most lépett a harmadik évébe. "Be kell fejeznünk ezt a háborút, mert Ukrajna jelenleg csak annyit tesz, hogy demográfiailag tönkreteszi magát" - mondta, hozzátéve, hogy az ellenségeskedések "szétrágják az ukrán munkaerő következő generációját", amelyet szinte lehetetlen lesz pótolni. VILAG HELYZETE


Nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból és ez megbénítja az európai politikát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Antalyában, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF). A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés.


Oroszország komoly kihívást jelent Amerika katonai dominanciájára nézve – jelentette ki csütörtökön Anthony Cotton légierő tábornok, az amerikai stratégiai parancsnokság vezetője. Moszkva már most is olyan nukleáris arzenállal rendelkezik, amely meghaladja Washingtonét, és aktívan modernizálja azt – mondta az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt tett előkészített nyilatkozatában. Kínával együtt Oroszország gyorsan javítja pozícióját az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szemben “több területen” – figyelmeztetett a tábornok, hozzátéve, hogy e változások üteme egyre gyorsul, és most már sokkal gyorsabb, mint “néhány évvel ezelőtt”.


Olaf Scholz német kancellár szombaton gyors tisztázást ígért annak az előző nap nyilvánosságra került hangfelvételnek az ügyében, amelyen állítólag a német légierő főtisztjei az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak. Scholz, aki Rómában tartózkodik, és a Vatikánban magánkihallgatáson Ferenc pápa is fogadta, a dpa hírügynökségnek az esetleges külpolitikai következményeket tudakoló kérdésére válaszolva "nagyon komoly ügynek" nevezte a fejleményt, amelyet "nagyon gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan tisztázni kell".


A Neue Rechte (Új Jobboldal) egy lazán körülhatárolt gondolati iskola és szervezeti háló, mely a II. világháború után létrejött amerikanizálódó liberális renddel szemben a német jobboldali, konzervatív hagyomány felélesztését, konstruktív újraértelmezését tűzte ki célul. Ez a közeg a centrista jobboldali CDU/CSU pártoktól jobbra áll – bizonyos értelemben pedig a jobboldali populizmuson (AfD, PEGIDA) és a jobboldali radikalizmuson (pl. Die Heimat) is túlmutat.
Hatalmas külföldi nyomás nehezedik Szerbiára, a nyugati államok azt szeretnék elérni, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét, vonja meg a támogatást a boszniai Szerb Köztársaságtól, vezessen be szankciókat Oroszország ellen, távolodjon el Kínától és állítson fel egy baloldali bábkormányt – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szombati, a szerbiai közszolgálati televízióban is sugárzott beszédében.


A balkáni ország a szankciókkal sújtott Oroszországból származó nyersolajszállítások teljes leállítására vonatkozó lépését a januári 50%-os és a februári további 25%-os importcsökkentés követte.


Kövér László az Indexnek adott interjújában mondta el, hogy ő kormánypárti frakció azon tagjai közé tartozik, akik nem támogatják Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez. „Én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat” – tette hozzá a házelnök.


Ugyanott gyanútlan turisták a bőröndjükkel a liftet gondolták volna használni, a liftajtóban azonban épp egy férfi és egy nő feküdt, cracket szívva. A nőről később az újságíró megtudta: Marokkóból érkezett, hét éve él Brüsszelben, és a testével fizet a kábítószerért – aznap délután például 15 eurót kapott a járdán nyújtott szolgáltatásáért, amiből egy szelet pizza és egy adag crack telt ki.


A Világélelmezési Program ügyvezető igazgatóhelyettese szerint a terület északi részén nagyjából minden hatodik 2 év alatti gyermek szenved akut alultápláltságtól.
A kutatás szerint a Z-generáció és a milleniálok jóval hajlamosabbak az antiszemitizmusra és Izrael démonizálására, mint az idősebb generációk.


A kétoldalú megbeszélésen Giorgia Meloni hangoztatta, hogy véget kell vetni az illegális migrációnak és az emberkereskedelemnek. Globális szinten az emberkereskedelem vált a bűnözés legnyereségesebb pénzügyi tevékenységévé, és ebbe nem szabad belenyugodnunk. Ezért globális szövetség elindítását javaslom az emberkereskedelem ellen” – mondta Giorgia Meloni a közösségi oldalain közölt videóüzenetében. 
A világban dúl a valódi ostrom orosz-ukrán, izraeli-palesztin, azaz inkább a Hamász terrorszervezet és Izrael között, akit megtámadtak. Ám Magyarország is egy ostrom középpontjában áll, a hamis ideológiák-keresztény értékvédelem között zajlik a csata, kívül és belül. Belül a balliberális értelmiség, pártok ostromolnak, kívül Brüsszel, és az egész nyugati média támadását kell kivédeni. Legújabb hazai balos téma az eutanázia, az ostrom pedig az ellenzéki csatornákon, sajtótermékekben zajlik. Keresztény szempontból mindez lehetetlen, mert az élet mesterséges kioltásáról van szó, mint az abortusz esetében. Korunk két legnagyobb bűne, az abortusz és az eutanázia. Istentől kaptuk az életet és az ember nem játszhat Istent, hogy szándékosan ezt kioltsa.


A 2018-ban elindított platformon egyebek között részletes útmutatást is felajánlottak súlyos bűncselekmények elkövetéséhez.


Az energiajogász szerint az EP-ben minden nemzeti erőnek a digitális önrendelkezésért kell küzdenie, mert ezen múlhat, hogy digitális gyarmatokká válnak-e a nemzetállamok, avagy sem.
A mesterséges intelligencia (AI) hangklónozási technológiájával ma már virtuális emberrablást is el tudnak követni az internetes csalók: a kiberbűnözők már arra is képesek a legmodernebb technológiát alkalmazva, hogy a hozzátartozó, például a gyerek hangján hívják del a szülőket váltságdíjat követelve, súlyos érzelmi és anyagi károkat okozva az áldozatoknak – hívták fel a figyelmet az ESET szakértői.


Oliver bebizonyította, hogy a hamburgereket ammóniás hidrogénnel mosott húsok zsíros részeiből készítik, majd "húspogácsaként" használják fel a hamburger töltelékéhez. A műsorvezető szerint ezt az eljárást megelőzően ez a hús már nem volt emberi fogyasztásra alkalmas. Oliver, a radikális aktivista, az élelmiszeripar ellen harcoló séf szerint: Olyan húsról beszélünk, amelyet kutyatáplálékként adnának el, és utána az embereknek tálalják. A hús minősége mellett az ammóniasav káros az egészségre. Oliver szerint igen: "Az egész folyamat rózsaszín szar"! (nu, ld. még a következő cikket!)


Újra felbukkant egy több mint tíz éves állítás Jamie Oliver McDonald’s elleni peréről. Bár a sztárséf korábban élesen kritizálta az ammónium-hidroxidos húskezelést, jogi harc nem lett a dologból, és állítólag már a gyorsétteremlánc sem úgy készíti alapanyagait.


Alig van olyan műanyag, amelyet újra lehet hasznosítani. Megbocsátható, ha ezt nem tudod, tekintettel arra, hogy az amerikaiak mennyi üzenetet kapnak a régi palackok és ételtárolók újrahasznosításának kényelméről - a heti járdaszéli gyűjtésektől az élelmiszerek és italok csomagolásán lévő "üldöző nyilak" jelölésekig. De itt van a valóság: 1990 és 2015 között a műanyagok mintegy 90 százaléka hulladéklerakóban végezte, elégették vagy kiszivárogtak a környezetbe. Egy másik friss tanulmány becslése szerint mindössze 5-6 százalékot sikerül újrahasznosítani.
A most kártérítésben részesültek körét „az Emberi Jogok Európai Bíróságának 20424/10. számú, a G. A. és társai kontra Magyarország ügyében érintett, eljárásjogi okból ki nem fizetett kártérítési igényeket” alapján fizették ki. Ez egy 53 fős körre vonatkozik egyébként egy 2021-es kormánydöntés szerint. Az említett per során végül a 173 érintettből 120 megállapodott az állammal az említett 862 eurós összegben, 53 embert viszont nem tudtak felkutatni (pl. címváltozások miatt). A 2021-es rendelet ezt a kvázi eltűnt 53 embert sem akarta kihagyni a kártérítésből, ezért született meg. 33-at sikerült közülük megtalálni az eltelt két és fél évben, a többi személy vagy elhunyt, vagy nem reagált, vagy nem találták meg az elérhetőségét. A lap kiemeli, a fent említett 173 személy nem sérült meg az oszlatás során, a gyülekezési joguk sérült, ezért kapták a pénzt. Akik megsérültek, összesen mintegy 30 millió forintban részesültek. 2010 nyarán már kormányhatározat is született a kártalanításokra, októberre 102 igénylőből 98-at kártalanítottak, összesen 202 millió forint értékben. A legtöbb pénzt, 28 millió forintot az kapta, akinél maradandó szemsérülést okozott egy gumilövedék, állását is elvesztette. Egy másik szemsérült 11 milliót, egy, a tévészékháznál megvert személy 4 milliót kapott. 2011 januárjára már 126 károsult több mint 235 millió forintot kapott, ez 2012 májusára 149 főre és több mint 270 millió forintra ugrott.

923 megtekintés

Kommentare


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page