top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.04.17.
Minden más korábbi hírrel ellentétben szerdán folytatódhat a NatCon konferencia.


Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megadja a kegyelemdöfést az ukrán lakosságnak az új mozgósítási törvény aláírásával. A jogszabály értelmében az összes  sorkötelesnek személyesen vagy online frissítenie kell adatait a toborzóhivatalban. A behívót hivatalosan akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha felkerül rá a kézbesítés meghiúsulását igazoló postai pecsét. Az érintetteknek mindig maguknál kell tartaniuk katonakönyvüket, a behívás alól kibúvókat pedig megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától.  


Ron Johnson amerikai szenátor: “Szabotálták a hidroxiklorokin használatát. Szabotálták az ivermektin használatát. Rágalmazták Pierre Kory-t a kortikoszteroidokról, amíg egy angliai tanulmány ki nem mondta, hogy a dexametazon, amely egy kortikoszteroid, valójában hat. Így valamiféle fordulatot vettek ebben az ügyben. De az egész nem volt észszerű. (...) Ami az egész biofegyver-kutatást indokolta, hogy halálos vírusokat fogunk létrehozni, hogy kifejleszthessük az ellenintézkedést arra az esetre, ha valaki halálos biofegyvert állítana elő. Szó szerint őrület, hogy mi minden történt. Szóval, ismétlem, sok minden van, aminek nincs értelme, csak a biológiai fegyver kutatás összefüggésében. KARIKÓR
A belga polgármester szerint a beszédek a közrend megzavarásához vezethetnek, illetve rasszista és homofób nézeteket jeleníthetnek meg.


Kemény szavakkal ítélte el a brüsszeli eseményeket Alexander De Croo.


Philippe Close brüsszeli szocialista főpolgármester először az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületeinek tőszomszédságában elhelyezkedő Concert Noble rendezvénytermet győzte meg arról, hogy ne engedje be a NatCont. Aztán az ötcsillagos brüsszeli Sofitel mondta vissza a konferenciát Etterbeek városrész liberális polgármestere, Vincent De Wolf nyomására. A rendőri intézkedésre már csak azért is számítani lehetett, mert Saint-Josse-ten-Noode negyed szintén szocialista polgármestere, Emil Kir a POLITICO-val előre közölte: „haladéktalanul intézkedéseket foganatosít” a rendezvény betiltása érdekében. Anthony Gilland, a brüsszeli MCC kabinetfőnöke közölte, hogy a polgármester döntését bíróságon fogják megtámadni.
Egyre inkább durvul a helyzet Brüsszelben. Magyar Nemzet tudósítója szerint Brüsszel polgármestere is megjelent a békepárti és migrációellenes NatCon konferencia helyszínén. Frank Füredi, az MCC Brussels vezetője úgy fogalmazott a lapnak: a polgármester azt mondta nekik, nem szabad a rendezvényt folytatni, mert attól fél, hogy balhé lesz. Idehozta az embereit, mondván, hogy le kell zárni a rendezvényt. Fél attól, hogy nagy balhé lesz a városban” – nyilatkozta Füredi. Az MCC Brussels vezetője a lap kérdésére megerősítette: Brüsszel polgármestere egészen addig ment, hogy azzal fenyegette meg a rendezvényt, hogy elvágják az áramot. Füredi szerint ezzel egy bevett recept alapján jár el a baloldali városvezetés. Saját szélsőséges szervezeteikkel port kavarnak, majd arra hivatkozva elhallgattatnak mindenkit, aki nem az ő politikai napirendjüket hirdeti. Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója szerint a brüsszeli baloldalnak már az is radikális, hogy ha emberek megosztják a véleményüket.


Menczer Tamás azt írta a közösségi oldalán, hogy „egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort”.
Alig két órával a kezdés után kedden kivonult a rendőrség a Nemzeti Konzervatív Konferenciára (NATCON) és közölték a szervezőkkel, hogy véget vetnek a rendezvénynek, írja a Politico. A lap tudósítója úgy hallotta, hogy egy rendőr lehetséges rendzavarásra hivatkozott az egyik szervezőnek. A redőnyt még azelőtt lehúzták, hogy Nigel Farage, a brexitért kampányoló UKIP volt elnöke 11-kor beszélt volna. Az esemény a programja alapján 9-kor kezdődött. Igazán olyan, mintha egy diktatúra lenne, reagált a lapnak Frank Füredi, az MCC brüsszeli intézetének vezetője, amely a konferencia egyik társszervezője. „Egy technikai okot próbálnak” politikai állásfoglalásra használni, „azt mondták a tulajdonosnak, hogy ha nem állítja le” a rendezvényt, le fogják kapcsolni az áramot. A Mandiner tudósítója szerint, megy tovább az esemény: A konferenciát egyébként megállítani – a 444 vagy épp a POLITICO tudósításaiban állítottakkal szemben – nem sikerült, a helyszínen tartózkodó kollégájuk jelenti: Farage előadása lezajlott, e pillanatban Suella Braverman volt brit belügyminiszter beszél, a rendőrség pedig odakint fenyegetőzik.Ez lehet az első alkalom, hogy izraeli katonák behatoltak Libanon déli részére, és ott megtámadták őket.


A zsidó hitközség hálás a berlini rendőrség határozott fellépéséért. (nu, lássuk be: nem a gyűlöletnek, hanem a szabad véleménynyilvánításnak nincs helye; ahogy e kérdésben, bizony, nálunk sincs)


Az Egyesült Államok lényegében kizárta annak lehetőségét, hogy fegyveres erőit az ukrajnai konfliktus keretében kilőtt orosz rakéták és drónok elfogására bízza meg, még azután is, hogy Washington segített Izraelnek visszaverni egy iráni légitámadást. “Más konfliktusok, más légtér, más fenyegetettségi kép” – mondta John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője egy sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték, hogy reális-e ez a lehetőség.


Washington szempontjából mi a különbség a Közel-Keleten történtek és az »ukrajnai« események között?

– teszi fel a kérdést a volt orosz elnök. Medvegyev szerint „Washington nem akar nagy háborút a Közel-Keleten; megpróbálja fenntartani a regionális egyensúlyt, és mindenkit nyugalomra int. A gázai gyilkosságok rontják Biden esélyeit a választásokon, egy háború Izrael és Irán között további bizonytalanságot hoz. Ami pedig a nálunk haldokló embereket illeti – őket kevésbé érdekli. Minél többen, annál jobb, minden szempontból. Ezek, ahogy amerikai tisztviselők fogalmaznak, »befektetések«. És ők folytatják a befektetést…" – írta Medvegyev.


Egyetlen MIM-104 Patriot-üteg, amelyet az amerikai Raytheon fegyvergyártó óriáscég gyárt, több mint 1 milliárd dollárba kerül. Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban azt mondta az amerikai médiának, hogy Ukrajnának legalább öt-hét ilyenre van szüksége, hogy megvédje ipari kapacitását az orosz nagy hatótávolságú csapásokkal szemben. Kuleba élen járt a lobbitevékenységben az Egyesült Államokban és szövetségeseinél.


Izrael folyamatosan készül az iráni támadás megtorlására: a perzsa állam szankcionálására kérik az országokat, a környező arab nemzeteket pedig igyekeznek megnyugtatni, nem veszélyezteti majd őket a válaszcsapás.


Az iráni nagykövetség damaszkuszi konzuli épületének bombázására válaszul nemrég Izrael területén végrehajtott csapás hátterében Ebrahim Raiszi iráni elnök kijelentette, hogy az iszlám köztársaság érdekei ellen irányuló bármilyen további akcióra “szörnyű válaszlépés” fog érkezni.


A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint Patrusev azt hangoztatta, hogy a konfliktus további elmélyülésének megakadályozása érdekében minden félnek önmérsékletet kell tanúsítania. Hangsúlyozta, hogy Oroszország támogatja a nézeteltérések kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel történő megoldását.


Ez a Spinoza-kompatibilitás.


Megbízható források szerint a Francia Idegenlégió 3. gyalogezredéből az elmúlt héten körülbelül 100 katona érkezett meg a donyecki Slovjanskba. A várost tavaly július 5-én felszabadították az ukrán erők, de azt senki sem tudná megmondani, hogy mi lesz a további sorsa. Mindenesetre a francia egységhez egy mérnöki csoport és repülési hírszerzési szakemberek is tartoznak.


Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna – közölte hétfőn Espen Barth Eide norvég külügyminiszter, miután Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnökkel találkozott Kijevben. "A megállapodás világos politikai szerepvállalásunkat mutatja abban, hogy továbbra is kiálljunk Ukrajna mellett, ahogy azt Oroszország több mint két éve kezdődött brutális támadása óta tettük" – hangsúlyozta Eide. Ukrajna eddig több partnerével, a többi között Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával is kötött kétoldalú biztonsági megállapodást.


Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által bevezetett új szankciók az orosz fém Kínába történő szállításának növekedését fogják eredményezni, ugyanúgy, ahogy korábban a nyugati korlátozások megerősítették Oroszország pozícióit, mint Kína fő energiaforrás-szállítója – jelentette a Bloomberg. Az orosz kulcsfontosságú nyersanyagok szállítása a Kínába emellett “erősíti Sanghaj szerepét a világgazdaság számára létfontosságú anyagok ármeghatározásának helyszíneként” – tette hozzá az ügynökség.


A Fülöp-szigetekről, Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek.


Rúdon táncoló, félmeztelen ex-sztriptíztáncos férfivel indult egy keresztény férfikonferencia Springfieldben. Egy szókimondó pásztor a prédikácójában megjegyezte, maga Jézabel szelleme nyitotta meg az eseményt, mire a házigazda eltávolíttatta a színpadról. 


A Bundestag által múlt pénteken elfogadott új törvényjavaslat értelmében a német állampolgárok műtét vagy hormonterápia nélkül is megváltoztathatják nemüket a jogi dokumentumokban. A törvény kimondja, hogy elegendő a szóbeli kérelem, és megszűnik a korábban kötelező szakértői vizsgálat szükségessége. A törvény novemberben lép hatályba. A nemi önrendelkezési jogról szóló jogszabályt 374 képviselő támogatta, többségük a kormányzó “közlekedési lámpás” koalícióból, további 251 törvényhozó ellenezte, a maradék 11 pedig tartózkodott.Új házába világítást szeretne? 2026 végére tudjuk ígérni, esetleg.


Szó nélkül beült a vádlottak mögé. „Megkérem, hagyja el a tárgyalótermet, ön nem regisztrált előre, nem foglalhat helyet a hallgatóságban” – szólította fel a bíró, dr. Tóth Erzsébet. A tárgyalás nyílt, hely van elegendő, nem zavarok senkit, én nem megyek el – válaszolta kissé emelt hangon Szabó. A szóváltás után végül a bíróság szünetet rendelt el és kiürítette a termet. Ezután Szabó Bálint még a folyóson odalépett Völner Pálhoz és védőjéhez, Papp Gáborhoz és csupán annyit mondott: „Teljesen egyetértek azzal, hogy bíróság elé kívánják idézni Varga Judit korábbi igazságügyi minisztert” – majd elviharzott.


Bíró Ada megjelenését, arcát és hangját egyaránt az MI hozta létre korábban már meglévő programokból. Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta éppen az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye, és adott esetben fontos szerepe is van. „Abszolút helye van egy ilyen műsorban egy ilyen megjelenésnek, hiszen ott, ahol a tudománnyal foglalkozunk és az abszolút újításokat igyekszik bemutatni a műsor, ott abszolút adekvát, hogy a legmagasabb szintű technikai újítások, akár a műsor megszólalóinak a megjelenítésében is részesek legyenek” – fogalmazott Dudás Viktor. Hozzátette: ez egy nagyon érdekes újítás, nagyon kíváncsian várja, hogyan fog a közönség erre reagálni.

888 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page