top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.04.30.
A rendfenntartó erők határozottan léptek fel az Európában is fellángoló palesztinbarát tüntetések ellen. A tiltakozók azt követelték, hogy Németország állítsa le az izraeli fegyverexportot. (nu, hogyan is állunk a szabad véleménynyilvánítással?)
A párizsi rendőrség hétfőn feloszlatott egy újabb palesztinbarát diáktüntetést a Sorbonne Egyetem előtt – jelentette a RIA Novosti tudósítója. „Gázai és palesztinai gyerekek, őket öljük meg!” – skandálták a tüntetők egy megafonba. Később antifasiszta jelszavak is elhangzottak a tömegben. A diákok ezután ülősztrájkot tartottak az intézmény bejárata előtt. A Szajna partján, a Latin negyedben található történelmi épület falait papír palesztin zászlókkal tapétázták ki. Az udvaron több sátrat állítottak fel.
Az Egyesült Államok legrangosabb egyetemein mostanra már mindennapossá váltak a demonstrációk. (nu, persze, ez sem szabad, hanem bérelt véleménynyilvánítás)


Izrael válasza a Hamász 2023. októberi terrortámadására kollektív büntetés volt - jelentette ki hétfőn, a Világgazdasági Fórum Rijádban megrendezett konferenciáján Musztafa Kemal Madbúli egyiptomi miniszterelnök.


Izraeli tisztviselők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és más izraeli vezetők ellen a gázai háborúval kapcsolatos vádak miatt. 
Két héttel azután, hogy túlélt egy késes támadást, Mar Mari Emmanuel püspök újra prédikálni kezdett. A püspök korábban arról beszélt a sajtóban, hogy megbocsát az elkövetőnek és hogy őt is szereti. (nu, osztom a Hetek megjegyzését: LE A KALAPPAL!)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalása a támogatás hosszútávú folytatásáról őrültség – jelentette ki Elon Musk amerikai vállalkozó és milliárdos az X közösségi hálózaton.


Úgy tűnik, az ukránok minden gátlásukat levetették, és akár nyíltan be is hurcolnák Lengyelországot a konfliktusba.


Ma egy ogysszai és egy ungvári felvétel jelent meg a közösségi médiában. Előbbinek sikerült elmenekülnie, de az ungvárit a frontra küldik. Az első felvételen látható, ahogy az ukrán tiszt egy náci jelképet visel az egyenruháján.
“A NATO-szövetségesek az elmúlt hónapokban nem azt nyújtották, amit megígértek. Az Egyesült Államok hat hónapot töltött arra, hogy megállapodjon a segélycsomagról, az európai szövetségesek pedig nem szállították le azt a lőszert, amit ígértünk. De most biztos vagyok abban, hogy a dolgok változni fognak” – fogalmazott a Reuters szerint Stoltenberg.


A hadijelentés szerint az orosz hadseregnek három frontszakaszon sikerült előretörnie, miközben 15 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük tízet Avgyejevka körzetében.  A Moszkvában közölt összesítésből az olvasható ki, hogy az ukrán hadseregnek csaknem ezer embere esett el vagy sebesült meg súlyosan.


Poljanszkij szombaton az X-en válaszolt a litván diplomatának, mondván, hogy “a szolgalelkű balti amerikai ölebek… most veszettül ugatnak, de később, amikor eljön az ítélet napja, szánalmasan nyávogni fognak”.


Az Oroszországban működő legnagyobb uniós székhelyű bankok profitja tavaly ugrásszerűen megnőtt, és négyszer annyi adót fizettek be az orosz költségvetésbe, mint az ukrajnai konfliktus kezdete előtt – jelentette hétfőn a Financial Times.


A tanulmányból kiderül, hogy a 2022-es 9% és a 2023-as 12%-hoz képest, most nagyot erősödve, a 30 év alattiak 22%-a szavazna az Alternatíva Németországért (AfD) pártra, amely eredménnyel az AfD lett a legnépszerűbb párt a fiatalok körében.


Ahogy közelegnek a választások, ismét a második legnépszerűbb párt betiltását követelik Németországban.


A felmérés szerint Trump előnye még nagyobb, ha a teljes mezőnyt figyelembe vesszük. Ebben az esetben Trump előnye 42% Bidennel szemben, akinek 33%-ot mértek, majd 15%-al követi őket a független jelölt, Robert F. Kennedy Jr..


A youtuber szerint nála is próbálkoztak, de miután ellenállt, megpróbálták lejáratni.
„Minden magyart kárpótolni kell, akit megkárosított a profitorientált végrehajtói rendszer.”


A „műalkotás” alig egy hetet élt meg a Ferenc téren. A Baranyi Krisztina beszámolója szerint ugyanis ledöntötték a Public Art pályázat egyik nyertes szobrát Ferencvárosban. „Kérdés, hogy a Turul, vagy a G-Merci zavarta-e őket” – tette fel a kérdést a polgármester, aki ezek szerint fel sem tételezi, hogy a nemzeti jelkép meggyalázása zavarhatott néhány tisztességes fiatalt. Néhány évvel ezelőtt a BLM-szobor járt hasonlóan, melyet szintén ugyanennek a pályázatnak a keretében állítottak fel a kerületben.
Szexuális zaklatás gyanúja miatt őrizetbe vették Gérard Depardieu francia színészt Párizsban. A férfit mostanáig több mint egy tucat nő vádolta meg szexuális zaklatással. Egy tavaly közzétett nyílt levélben azt állította, hogy „Soha, de soha  nem bántalmaztam nőt.”


Még a múlt héten New York állam fellebbviteli bíróságának tanácsa 4-3 arányban új tárgyalást rendelt el, mert úgy találta, hogy az eredeti bírósági eljárásban olyan tanút is meghallgattak, akinek a vádlott elleni vallomása nem kapcsolódott az ott szóban forgó ügyhöz. A most 72 éves filmproducert New Yorkban 2020-ban ítélték 23 év börtönre, egy televíziós és filmes gyártási munkatárssal szemben 2006-ban elkövetett szexuális bűncselekmény, valamint egy fiatal színésznő 2013-as megerőszakolása miatt. Weinsteint 2022-ben Los Angelesben is elítélték szexuális erőszak vádjával, ami 16 évről szólt, és ennek alapján továbbra is börtönben kell maradnia.


Mostanra több mint 30 millióan voltak kíváncsiak rá, még Elon Musk is felkapta a fejét. Elmondja, hogy a Great Replacement (Nagy Csere) elmélettel az a probléma, hogy nem foglalkozik az alacsony születési arányok alapvető problémájával.
1 092 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page