top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.05.10.

Szijjártó korábban azt mondta: a magyar kormány támogatja a WHO javaslatát SZAKÁCS ÁRPÁD


Az ukrajnai futballklubok nem hajlandóak Kárpátaljára utazni mérkőzésekre, miután toborzók elrabolták az FC Huszt egyik kulcsjátékosát a helyi vasútállomásról – közölte a klub a nyilvánosság támogatását kérő felhívásában. Mikola Sziras kedden a huszti vasútállomáson tartózkodott, amikor a sorozók elkapták – közölte a klub Facebook-bejegyzésében. Sziras nemrég töltötte be a 25. életévét, de a 27 év alatti férfiak mozgósítását lehetővé tevő új szabályok még nem léptek életbe – jegyezte meg a klub. „Jelenleg nincs kapcsolatunk a játékossal, és a sorsa ismeretlen” – közölte az FC Huszt.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető brit kollégájával, David Cameronnal folytatott megbeszélését követően emlékeztetett, hogy előző nap a NATO-tagállamok elé tárták a javaslatot, amelynek alapján az észak-atlanti szövetség ezután fokozott szerepet játszana az ukrán katonák kiképzésében, a fegyverszállítás koordinálásában, valamint százmilliárd eurót különítenének el Kijev támogatására. Arról is beszámolt, hogy a javaslat keddi tárgyalásakor világossá vált, hogy “nem igazán akarják nekünk engedni, hogy mi ezekből a közös akciókból kimaradjunk, márpedig világos, hogy mi ki fogunk maradni ezekből az akciókból”.

“Magyar katonák ilyen akciókban nem fognak részt venni, Magyarország területén nem engedjük, hogy ilyen akciók történjenek, s ki akarunk maradni ennek a finanszírozásából is. Mi azt akarjuk, hogy magyar adófizetők pénzét ilyen célra ne lehessen használni, de ez egy hosszú küzdelem lesz” – mutatott rá.


Mintegy 160 országot hívtak meg eddig a június 15-16-án a svájci Luzernben megrendezendő Ukrajnáról szóló békekonferenciára. “A pápa azt mondta, hogy csak akkor megy el a konferenciára, ha Oroszországot meghívják rá – állította Leonyid Szevasztyanov, az Óhitűek Világszövetségének (WBU) elnöke az orosz állami hírügynökségnek (RIA Novosztyinak) nyilatkozva.


A náci Németország felett aratott győzelem 79. évfordulóját ünneplő eseményen Putyin megjegyezte, hogy az orosz hadsereg "mindig készenlétben áll" és kész megvédeni az ország szuverenitását. VILAG HELYZETE


Az európai uniós tagállamok nagyköveti szinten elvben megállapodtak “az Oroszország lekötött vagyonából származó rendkívüli bevételekkel kapcsolatos intézkedésekről”, a pénz a nem uniós tagállam Ukrajna helyreállítását és katonai védelmét fogja támogatni – közölte az EU Tanácsának soros belga elnöksége az X közösségi oldalon közzétett szerdai bejegyzésében.


Terrorizmusra bujtogatja Kijevet az EU külügyi szolgálatának szóvivője, amikor arról beszél, hogy Ukrajnának jogában áll csapást mérni a Krími hídra – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.


A vacsorát az “orosz torta” (Gateau Russe) nevű desszert zárta volna, amely egy helyi specialitás, amelynek receptje az 1920-as évekre nyúlik vissza, és amelyhez akkoriban a Krímben szedett mandulát használtak. “A menüt néhány hete javasoltam az Elysee-ben” – mondta Eric Abadie, az étterem tulajdonosa a hírportálnak. A beszámoló szerint azonban “az érzékeny geopolitikai kontextusra való tekintettel” az “orosz tortát” az utolsó pillanatban egy politikailag kevésbé kötődő alternatívára cserélték le: áfonyás tortára.


A 2010 óta folytatott magyar külpolitika egyik, ha nem a legfontosabb alapelvei közé tartozik, hogy Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik. Így van ez Kínával is, és ennek 2024-ben kiemelt jelentősége van: egyrészt Hszi Csin-ping kínai elnök jelenlegi budapesti látogatása miatt, másrészt az idei évben ünnepelhetjük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75 évfordulójátKevesebb mint egy hónap múlva kezdődnek az uniós választások, így el lehet képzelni, milyen kognitív disszonanciát élhetnek át az EU-párti tömegek! Évek óta állítják be úgy Brüsszelt, mint a progresszivitás, a béke és a demokrácia jelzőfényét, szemben a Brexit szélsőjobboldali, rasszista és gazdaságilag öngyilkos projektjével. Mégis, ironikus módon az Európai Parlament lesz az és nem pedig a brit, amelyik határozottan jobbra fog fordulni, ahogyan már több európai kormány is az utóbbi időben tette. VILAG HELYZETE


Az EP-választás előtt jóval inkább keresik a jobboldali tartalmakat.


A támadók elmenekültek, azonban egy 19 és egy 23 éves nőt sikerült elfogni.


Az utóbbi években gyakran tűnhetett úgy, hogy Németország véleményvezéreit csak az érdekli, hogy tessenek a kormányzatnak, és a népet kritizálják, most viszont a kormánykritika jön mindenfelől. Különösen brutálisak a Zöldekkel szemben, melynek néhány éve még udvaroltak, most pedig már egy jó szavuk sincs róla.


„Macedónia kedves lakói... sikerült. Macedónia győzött. Ez történelmi győzelem a népünk számára” – mondta Hristijan Mickoski, a győztes párt vezetője, a zuhogó esőben összegyűlt támogatóknak. A szavazatok 72%-os feldolgozottságánál a választási bizottság adatai azt mutatták, hogy a jobboldal elvitte a szavazatok 42%-át, míg a kormányon levő balközép párt, az SDSM mindössze a voksok 14%-át szerezte meg. A kormánypárt elismerte a vereséget. 
Joe Biden amerikai elnök szerdán először figyelmeztette nyilvánosan Izraelt, hogy az Egyesült Államok leállítja fegyverszállításait, ha az izraeli erők nagyobb léptékű támadást hajtanak végre Rafah városa ellen. (nu, már megint ez az ócska színjáték: jönnek a választások, Biden úgy tesz, mintha..., a "nagyobb léptékű" pedig éppen olyan gumi, mint az, hogy ki a terrorista...)


Joe Biden amerikai elnök szerdán kijelentette, hogy kormánya nem fogja támogatni Izraelt, és nem fogja támadó fegyverekkel ellátni, ha az hadműveletet indít a Hamász ellen a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város lakott részein. A figyelmeztetés megdöbbentő változást jelent az elnök részéről, aki régóta elutasította az Izraelnek nyújtott támogatás feltételekhez kötését. (nu, Izrael már bent van; tehát az egész hókuszpókusznak csak akkor lenne jelentősége, ha Izrael visszafordulna)


Összevissza kommunikál a Pentagon és a Fehér Ház.


Az LMBTQ-szervezetek támogatásukat fejezték ki a polgármester döntésével kapcsolatban.


A miniszterelnök úgy látja: a gázai erőszakért egyre gyakrabban és egyre durvábban a holland zsidókat teszik felelőssé indokolatlanul.A támadók további akciókat is kilátásba helyeztek.
Az európai nagyvárosokat is elérte az őrület.


Miután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről továbbra is hírzárlat van érvényben, így csak az iráni sajtóból értesülhetünk arról, hogy mivel telt Mahmud Ahmadinezsád szerdai napja az egyetemen. A mai programjai között volt az egyetemi múzeum meglátogatása és egy kerekasztal-beszélgetés is szakértőkkel. (nu, váltig virul az orbáni reálpolitika)


Nemcsak azt leplezi le, hogy mi felé halad Európa, és az egész világ, hanem azt is, hogy EDDIG MI FOLYT A SZÍNFALAK MÖGÖTT ... Nemcsak azt, hogy mire használták fel az "audiovizuális művészeteket", hanem, hogy mindenfelé a világban minden tömegrendezvényen sátáni rituálék folytak ... Ezek egyik legszembetűnőbb verziója volt a 2012-es londoni Olympia és a Svájcból induló Gotthárd-bázisalagút megnyitója.


A szaúdi hatóságok engedélyezték a halálos erő alkalmazását, hogy megtisztítsák a területet egy futurisztikus sivatagi város számára, amelyet tucatnyi nyugati cég épít – mondta a BBC-nek egy volt hírszerző tiszt.


A Mi Hazánk Mozgalom deklaráltan az egy és oszthatatlan kárpát-medencei magyarságban gondolkozik, vallják, hogy függetlenül a jelenlegi határoktól összetartozunk, és ennek szellemében igyekeznek megszervezni magukat. Hangsúlyt fektetnek az elszakított területeken élő magyarokra is, így Erdélyben is működnek, erről beszélgettünk Komlódi Loránddal, a párt szatmári szervezőjével. 


820 megtekintés

コメント


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page