top of page

Mindennapi szemezgetésünk (08:00) 2024.07.08.
A belga Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párt vasárnap bejelentette: csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben.


London támogatása Kijevnek a konfliktus idején változatlan marad a vezetése alatt – mondta Keir Starmer, Nagy-Britannia új miniszterelnöke Volodimir Zelenszkijnek.


Így néz ki a Tisza partja Kárpátalján.Moszkva emellett felgyorsította a SWIFT-től való eltávolodásra irányuló erőfeszítéseket, és a nemzetközi partnerekkel való kereskedelmet a saját nemzeti valutájukkal bonyolítja. Ezt a tendenciát egyre inkább támogatják a BRICS-csoport tagjai, akik leváltak a dollár és az euró használatáról a kereskedelmi elszámolásokban. A nemzeti valuták aránya Oroszországnak a BRICS-országokkal folytatott elszámolásaiban 2023 végére 85%-ra ugrott a két évvel ezelőtti 26%-ról.
Farzin szerint Iránban már augusztus végén lehetővé válik a MIR kártyák használata. Az iszlám köztársaság állampolgárai viszont a SETAB rendszer kártyáival rubelt kaphatnak majd az orosz ATM-ekből – tette hozzá.
Orbán Viktor megteremtette Oroszország és Ukrajna között a béketárgyalás esélyét, miközben Brüsszel csak háborús kommunikációra képes Moszkvával szemben – mondta az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában a svájci Weltwoche hetilap főszerkesztője.


Az Egyesült Államoknak nincs tényleges elnöke, és “egy ideje” már nem is volt – sugallta a Tesla és a SpaceX alapítója, Elon Musk.


Amerika egyik vezető neurológusa idén több látogatást is tett a Fehér Házban, állítja a New York Post. A lap átnézte az elnöki rezidencia látogatási naplóit, és ezekből az derült ki, hogy dr. Kevin Cannard, a Walter Reed egészségügyi központ Parkinson-kór-szakértője 2023 augusztusa óta nyolc alkalommal járt a Fehér Házban az elnök orvosánál. A washingtoni neurológus idén hét alkalommal, legutóbb március végén járt az épületben.


John F. Kennedy merényletben elhunyt korábbi elnök unokaöccse elmondása szerint nem akar állást foglalni, de „azt megígérhetem, hogy megnyitom az aktákat, és az átláthatóság új korszakát vezetem be.”
Az új kormány, amely egy évvel ezelőtt került hatalomra, miután megbuktatta a nyugatbarát elnököt, Mohamed Bazoumot, az év elején közölte Washingtonnal, hogy szeptember 15-ig vonja ki a közel 1000 fős kontingenst. Niamey szerint az amerikaiak nem tartották be ígéretüket, hogy segítséget nyújtanak a Száhel-övezetet évtizedek óta sújtó dzsihadista fegyveresek elleni harcban.


Közeleg a francia parlamenti választások második fordulója, Európa „vigyázó szemét” a Marine Le Pen-féle kóserjobboldalra szegezi, melyet megtévesztő módon a balliberálisok – hazai viszonylatban is – szélsőjobboldalnak neveznek. A „történelmi lehetőség”, mely Franciaország előtt áll, a politikai korrektség felkent papjainak „félelem és aggodalom”, a kóserjobboldalnak érvényesülési keresztút, számunkra pedig a tudat, hogy a valódi jobboldali fordulat természetesen ezúttal is biztosan elmarad majd.


A parlamenti választás második fordulójában fordult a kocka, a baloldali-zöld összefogás nyert, megelőzve Macron elnök szövetségét. A radikális jobboldal csak 3. lett. Az első fordulót fölényesen megnyerte az RN, de a pártok többsége összefogott ellene a második forduló előtt. Emmanuel Macron Együtt pártszövetségének 150-170 képviselője lesz. Nagy meglepetésre a Nemzeti Tömörülés (RN) csak a 3. helyen végzett, a Marine Le Pen által fémjelzett radikális jobboldali párt győzelemre számított, de csak 132-152 mandátummal kell beérnie.


Mint francia zsidóhoz férjhez ment amerikai zsidó, jobban aggódom a francia baloldal miatt, amely nem ítéli el az antiszemitizmust – írja véleménycikkében Ellie Krasne-Cohen.


Franciaország és Olaszország is Budapestre látogat, és könnyen lehet, hogy Belgium is így tesz.


Az új iráni elnök jó kapcsolatokat akar "minden országgal, kivéve Izraelt".


"Nem szeretnénk, ha többet kapcsolatba lépne velünk"- üzente a cég


Egy menekülteket elszállásoló egykori iskola épületét találta el szombaton egy izraeli légicsapás a Gázai övezet középső részén, a gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint legkevesebb 16 ember életét vesztette.


Ferenc pápa a számos országban terjedő "demokrácia-szkepticizmus" miatt aggodalmát fejezte ki a demokrácia helyzete miatt szerte a világon az olasz katolikusok 50. szociális hete alkalmából Triesztben tartott rendezvényen vasárnap elhangzott beszédében.


Több ezer ember tiltakozott szombaton Barcelona utcáin a várost fojtogató tömegturizmus ellen. Barcelona a legnépszerűbb idegenforgalmi úti cél Spanyolországban. Több tiltakozó szerint a turisták tömege miatt a város élhetetlenné vált. A lakhatási költségek jelentősen emelkedtek, az utóbbi évtizedben 68 százalékkal ugrottak meg az árak, illetve a tömegturizmus negatív hatással van a helyi kiskereskedésekre és a helyi alkalmazottak munkakörülményeire is.


Niger, Mali és Burkina Faso katonai vezetői úgy döntöttek szombati, Niameyben tartott csúcstalálkozójukon, hogy újabb lépést tesznek a szorosabb integráció irányába, és konföderációt hoznak létre.


Végül arról szólt a vita, hogy a madárinfluenza lesz-e az új Covid.


Az Alkotmánybíróság még pénteken utasította új eljárásra a bíróságot.


Fontos hírek és cikkek a világ minden részéből – Lapszemle, videók, epizódok899 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page