top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű, külföldi sajtóból is (12:54) 2022.06.23.


Kemény üzengetések és érdeksérelmek fokozódnak a Baltikumban, ahol Litvánia, Lettország és Észtország próbál szembeszállni az orosz érdekekkel az ukrajnai háború sötét árnyékában. Körképünk északról!


Úgy tűnik, Zelenszkij gyorstalpalót kapott abból, hogy működik valójában a globális kapitalizmus.


Az járja újabban, hogy a globális felmelegedés következménye a meddőség, a vesebetegségek és a szívelégtelenség. Normális esetben azonnal tovább is görgetnék egy ilyen szalagcím láttán, miközben egy jót mosolyognék. Kabarékon találkozik az ember hasonlókkal, habár az egészséggel, a halál lehetőségével még ott se nagyon viccelnek. A helyzet viszont az, hogy ezt a viccet – mert a kiagyalók számára egyértelműen az – emberek tömegei élik meg rendkívül komoly jelenségként, méghozzá éppen az állítólagos értelmiségi réteg.


Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn a Newsmaxnak nyilatkozva azt mondta, hogy Joe Biden elnök kizsigerelte a nemzetgazdaságot és “világháború” felé sodorta az országot Ukrajna miatt. – írja az Orosz Hírek.


Vaclav Bartuška, Csehország energiabiztonsági nagykövete megígérte, hogy országa mindent megtesz a hő- és villamosenergia-termelés érdekében, ha a gázkészletek ezen a télen elfogynak.


Dietmar Nietan szerint „Németország problémája Lengyelország és Magyarország”. (nem csoda, hogy eljutottak az alábbi riasztásig...)


„Tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el” – figyelmeztetett Robert Habeck alkancellár.


Az orosz légierő nagy pontosságú rakétákkal megsemmisítette az Azov szélsőséges nacionalista alakulat főhadiszállását a Harkovi területen lévő Piszocsin falu közelében – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.


A humanitárius segélyekkel való visszaélés Kijevben, Lemberg, Harkiv és Kirovográd megyében a legnagyobb mértékű. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter közlése szerint az ukrán fővárosban és Lemberg megyében többnyire a hadsereg számára vásárolt járműveket, üzemanyagot, gyógyszereket, golyóálló mellényt, élelmiszert tulajdonítanak el. A rendvédők által feltárt esetek egy részét a megszállók követték el. Az orosz kiberbűnözők is nagyon gyakran szerveznek „gyűjtést” az interneten. Szándékosan ilyen céllal hoznak létre távirati csatornákat, aztán a hadsereg számára érkező adományokat begyűjtik. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a rendfenntartók és az igazságszolgáltatás összehangolt munkájának köszönhetően csökkenni fog az ilyen jellegű bűncselekmények száma, és felelősségre vonják a bűnözőket. (v)

A háború kitörése óta az Ukrán Nemzeti Bank a költségvetési források legnagyobb teherviselője. Az ukrán jegybank részben háborús kötvények kibocsátásával finanszírozza a költségvetést. Mindeközben egy nap alatt 70 milliárd hrivnyát nyomtatott az állam központi bankja – adta hírül az Ekonomicsna Pravda hírportál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A jegybank már 190 milliárd hrivnyát utalt át a Pénzügyminisztériumnak a háború február végi kitörése óta – áll a jelentésben. A hírportál megjegyzi, hogy a háború alatt Ukrajna a költségvetési bevételek több mint kétharmadától esett el, ezért a jegybank a háborús kiadások legfőbb finanszírozója. “Az ukránoknak súlyos árat kell majd fizetniük ezekért a lépésekért” – jegyzi meg a portál. Korábban a Legfelső Tanácshoz beterjesztettek egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, a korlátlan pénznyomtatást. (v)

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy célba vette és megsemmisítette az Egyesült Államok és európai szövetségesei által Ukrajnának szállított M777-es ágyúkat. Nem világos, hogy pontosan hány vontatott tarackot semmisült meg, de nem ez az első eset, hogy Oroszország hasonló állításokat tesz. A CNN megkereste az ukrán tisztviselőket, hogy kommentálják az orosz állításokat, de még nem kapott választ. (v)

Teljesen bekerítette a Zolotében és Hirszkében lévő ukrán erőket a “Luhanszki Népköztársaságban” a helyi “népi milícia” és az orosz hadsereg – jelentette ki Andrej Marocsko, a milícia alezredese a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva. Marocsko azt is mondta, hogy hamarosan körülzárják a liszicsanszki-szeverodonecki csoportosulást is. Szerda délután Ramzan Kadirov csecsen vezető azt ígérte, hogy “hamarosan” elhangzik majd a bejelentés Liszicsanszk bevételéről és megtisztításáról. Ivan Filipponyenko, a luhanszki milíca szóvivője a Rosszija 1 televízióban közölte, hogy Liszicsanszk teljes körülzárásáról még korai beszélni, de az Zolote, Hirszke és Liszicsanszk közé sikerült éket verni, így több, egymástól elszigetelt ellenállási góc jött létre. Állítása szerint “operatív bekerítésbe” került Luhanszkban katonák kisebb csoportjai kapcsolatba léptek az orosz hadsereggel, hogy a megadásról tárgyaljanak, de, mint mondták, a záró alakulatok nyilvánosan kivégzik azokat, akiket rajtakapnak, hogy fegyverletételre készülnek. (v)


A szombaton megnyitott Documenta az antiszemitizmus legalantasabb formáit emeli a művészet szintjére.


A német alkotmányvédelem új bűncselekményeket határozott meg, amelyek elvben bárkire alkalmazhatók, akik nyilvánosan nem értenek egyet a jelenlegi kormánypolitikával.


Japán az egyetlen ország a fejlett országokat tömörítő G7-es csoportban, amely nem teszi lehetővé az azonos neműek házasságkötését. Nem sérti a japán alkotmányt az azonos neműek házasságának tilalma. Így határozott június 21-én az oszakai kerületi bíróság Japánban.


Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében - közölte a The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál szerdán.


Uborkaszezon van a médiában, egyeseknél a kertben. Nálam nincs fólia alatt, úgyhogy még csak virágzik. Kegyetlen időszak ez: Joe Biden elesik egy biciklivel, és még a Pentagonban is azt nézik az elemzők, a kelet-ukrajnai műholdfelvételek várhatnak.
538 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page