top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű, külföldi sajtóból is (14:02) 2022.07.25.

III. Budapesti Covid Konferencia, 2022. augusztus 12-14. Helyszín: MVSZ Székház, 1052 Budapest Semmelweis u. 1-3. Szervező: Caraka Alapítvány. Konferencia program: https://caraka.hu/konferencia-program/. Információk a konferenciáról: https://caraka.hu/iii-budapesti-nemzetkozi-covid-konferencia/


A háború kirobbanása óta több mint 2,8 millió ukrán, köztük 448 ezer gyermek lépte át az Orosz Föderáció határát, közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel egy forrás, aki a rendvédelmi szerveknél dolgozik. Az Ukrajnából érkezett menekültek fele a DPR és az LNR állampolgára – idézte az Unian hírügynökség a forrást. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a támadók erőszakkal több mint 2 millió embert deportáltak Oroszországba. Az ukránok szerint ezeket az embereket megfélemlítik, és megpróbálják Oroszország távoli régióiba vinni őket, hogy minél nehezebb legyen hazatérniük. (v)


Az orosz megszállók álhírek terjesztésével kezdték július 25-ét, vélekedik az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács dezinformáció ellenes központja, áll a gazeta.ua hírében. A portál írása szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Ukrajna elleni lejárató álhírek terjesztésével kezdte hétfői munkanapját. Állítása szerint Oroszország segítséget nyújt az ukrán népnek a történelemtagadó, népellenes rezsimtől való megszabadulásához. Lavrov szerint az orosz és az ukrán nép továbbra is békésen élhetne egymás mellett. Az RNBO szerint Olekszandr Basztrikin az Orosz Nyomozó Bizottság elnöke is beszállt a hamis állítások terjesztésébe. Ő azt mondta, hogy az ukrán nacionalisták már több mint hétezer polgári létesítményt támadtak és semmisítettek meg, ártatlan embereket és gyermeket gyilkoltak Donyeck és Luganszk megyében. Kirilo Sztremouszov, Herszon megye úgynevezett polgári-katonai közigazgatásának elnökhelyettese azt állítja, hogy az ukránok azért élezik a térségben a helyzetet, hogy még több pénzt csikarjanak ki a Nyugattól. E szándék miatt próbálkoztak támadást kezdeményezni a térségben, ám csúfos vereséget szenvedtek. Ezek mind valótlan állítások, mint az is, amit Szergej Lavrov terjeszt arról, hogy Oroszország sajnálja a jobb sorsra érdemes ukrán népet.


Ukrajnában az Oroszország elleni háború öt hónapja alatt a rendfenntartók több mint ezer büntetőeljárást indítottak kollaboráció miatt – közölte Ihor Klimenko, az Ukrán Nemzeti Rendőrség vezetője, akit a korrespondent.net idéz. „Több mint 1 000 büntetőeljárás indult kollaborációs tevékenység miatt. 174 személy megkapta a gyanúsítási értesítést” – írta a Facebook közösségi oldalon a rendőrségi vezető. Klimenko ugyanakkor arról számolt be, hogy a rendfenntartók több mint 1 530 felforgató tevékenységben érintett személyt vettek őrizetbe. Korábban két Herszon megyei képviselőt gyanúsítottak meg kollaborálással. Egyikük beleegyezett, hogy Henicseszk „polgármestereként” szolgálja a megszállókat, a másik pedig a Henicseszki járási Halfelügyelet vezetését vállalta. (v)

Az ukrán tanácsadó szerint az ukrán fegyveres erőknek most ki kell fárasztaniuk az ellenséget, amit sikeresen meg is tesznek. Olekszij Aresztovics, az Ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Radio Chicago adásában elmondta, mikor várható az ukrán hadsereg ellentámadása az Oroszországgal vívott háborúban. "Minden a terv szerint halad. A helyzet az, hogy amikor az amerikai hadsereg szembeszállt a szankciók miatt meggyengült iraki hadsereggel, még az amerikai hadseregnek is 22 napra volt szüksége ahhoz, hogy elérje Bagdadot. És voltak nehéz epizódok, hidak bevétele, csapdába kerülés és így tovább" mondta Aresztovics. Hangsúlyozta, hogy akkor összehasonlíthatatlan különbség volt a generációk között. "Az ukrán hadsereg és az orosz hadsereg között fél generáció a különbség" – emelte ki a tanácsadó. Hozzátette továbbá, hogy Oroszország jelenleg régi felszereléseket vet be, mert az ukrán Fegyveres Erők kilőtték az újakat, míg Ukrajnába a nyugatról érkező szállítmányoknak köszönhetően érkeznek új fegyverek. "Az ellentámadás fő feltétele, hogy megállítsák az ellenség előretörési képességét. Ellenkező esetben nincs értelme az előrenyomulásnak, mert ellentámadásokba ütközünk, és minden felhalmozott erőt az ellentámadásokra kell fordítanunk" – mondja Aresztovics. Véleménye szerint a Fegyveres Erőknek most ki kell fárasztaniuk az ellenséget, amit sikeresen meg is tesznek. „Ki kell fárasztani őket. Ezt úgy tesszük, hogy manőveres védekezést folytatunk azokon a területeken, ahol támadni próbálnak, ahová az orosz csapatok 60%-a van összevonva Izjumtól Bahmutig, valamint Luhanszk és Donyeck régiók határáig. Ez háromszög. Jelenleg itt van a 130–150 ezres orosz hadsereg katonáinak 60%-a. Tehát az orosz hadsereg körülbelül három hete elért egy platót, és ez elkezdett görbülni, miközben mi ellenkezőleg, elkezdtünk lehetőségekhez jutni. Amikor ez a két görbe összeér, támadásba lendülünk” – emelte ki Olekszij Aresztovics. (v)


Egy jelentős külföldi hírszerző szolgálat nyomást gyakorolt Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterre az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos hozzáállása miatt – derült ki egy szombaton megjelent interjúból. A miniszter arra számít, hogy a jövő héten nagyszabású médiakampány indul ellene. “A világ egyik, ha nem a legnagyobb hírszerző szolgálata közölte velem, hogy az álláspontom elfogadhatatlan, és ha nem változtatok [rajta], és nem hagyok fel azzal a politikával, amit folytatok… akkor nem leszek a kormány tagja, és abszolút mindent megtesznek, hogy besározzanak” – mondta Vulin a Pink médiának. Vulin állítása szerint a jövő héten várhatóan médiakampány kezdődik ellene. A nyomás ellenére a miniszter azt mondta, hogy nem hajlandó semmilyen módon együttműködni a külföldi kémekkel. “Nem dolgoztam és nem is fogok dolgozni senkinek, csak a szerb népnek, a szerb államnak, és nem leszek teljesen lojális senkihez, csak a szerb elnökhöz, Aleksandar Vučićhoz” – mondta a miniszter. A feltétel az volt, hogy elkezdek dolgozni ennek a külföldi titkosszolgálatnak. Nem fogok, még az életem árán sem. A miniszter egyben felszólította az ország elnökét, hogy a külső nyomástól függetlenül őrizze meg Szerbia semlegességét, valamint a jó kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával. (v)


A Mi Hazánk felszólítja a magyar Külügyminisztériumot, hogy minden nemzetközi fórumon tiltakozzon az ukrán hadsereg esetleges moldovai beavatkozása ellen – közölte a párt elnöke és parlamenti frakcióvezetője vasárnap az MTI-vel. Toroczkai László közleményében azt írja: ez dominó-hatást indíthatna el, és arra is felszólította a külügyi tárcát, hogy tegye egyértelművé: “Románia csak azon a napon egyesülhet Moldovával, amelyik napon Erdély újra egyesül Magyarországgal”. A pártelnök Kirill Budanovnak, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének bejelentésére reagált, aki arról beszélt: az ukrán hadsereg kész beavatkozni Moldovában, annak érdekében, hogy a Transznisztriában (Dnyeszter Menti Köztársaság területén) állomásozó 1500 orosz békefenntartót kiűzzék az országból.Toroczkai László közleményében azt írta: az ukrán védelmi minisztérium egyik legfontosabb vezetőjének kijelentése a háború kiterjesztéséről szól, amely rendkívül veszélyes, destabilizálhatja az egész térségünket, előszobája lehet a harmadik világháborúnak is. Egyúttal bátoríthatja a román politikai erőket, amelyek régóta készülnek a Moldovai Köztársaság és Románia egyesítésére – tette hozzá. (v)


Az Egyesült Államoknak túl sok saját problémája van ahhoz, hogy pénzt és fegyvereket adjon Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktus miatt – mondta Donald Trump volt amerikai elnök. Európának kellene több segítséget nyújtania Kijevnek, mivel sokkal jobban érinti a helyzet – hangsúlyozta. A floridai Tampában szombaton a Student Action Summit elnevezésű diákcsúcson felszólalva Trump felidézte, hogy elnöksége idején hogyan szorgalmazta, hogy az EU NATO-tagállamai növeljék védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékára. Akkor az Egyesült Államokat “kihasználta Európa”, és most ugyanez történik újra Ukrajna miatt – mondta. “Eddig több mint 60 milliárd dollárt adtunk Ukrajnának. Nos, az európai országok, amelyek nyilvánvalóan sokkal jobban érintettek, mint mi, ennek a számnak a töredékét adták” – jegyezte meg az exelnök. Ha még hivatalban lenne, “odamehetett volna [Európába], és azt mondhatta volna: “Figyeljetek, ti ugyanannyi pénzt vagy még többet adtok, mint mi”. És ők örömmel megtették volna” – állította Trump. “De mi csak osztogatjuk a pénzt. És 35 billió dollár adósságunk van. Megvan az összes ilyen problémánk” – mondta, utalva az amerikai rekord inflációra, az energiaválságra és más problémákra. Trump azt is kétségbe vonta, hogy még a hatalmas mértékű amerikai segítség is változtatna az ukrajnai helyzeten. “Most sokkal nehezebb megoldani” – mondta a válságról. “Oroszország 35-ször akkora tűzerővel rendelkezik. És arra törekszenek, hogy megsemmisítsék a fegyvereket, ahogy mi küldjük őket. Sok rossz dolog történik” – tette hozzá. Hivatali ideje alatt az Egyesült Államoknak “nem volt problémája” Oroszországgal, Kínával vagy Észak-Koreával, és “senki sem beszélt” Ukrajnáról – állította az exelnök. De mindössze két év alatt Joe Biden alatt az USA “a legerősebből, ami valaha is volt… talán a leggyengébbé vált, különösen, ha a világ minden tájáról érkező elismerést és tiszteletet is beleszámítjuk”. Már senki sem tisztel bennünket” – mondta Trump. “Két évvel ezelőtt energiafüggetlenek voltunk… Most egy koldus nemzet vagyunk, Biden térden állva könyörög energiáért a világ minden tájáról; Venezuelába, Szaúd-Arábiába megyünk. A világ minden országába elmegy, és segítséget kér” – tette hozzá. A volt elnök 1.55.00-tól látható a videón. (v)


Budanov hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja Moldovát abban a törekvésében, hogy az orosz hadsereget kiutasítsák területéről. Az ukrán titkosszolgálat vezetője erről egy közös telefonos adásában beszélt július 22-én, pénteken. „Támogatom Moldova azon vágyát, hogy megszabaduljon a területükön lévő megszálló csapatoktól. Mi államként és különleges szolgálatként mindent megteszünk annak érdekében, hogy a moldovai állam megszabaduljon a földjén lévő betolakodóktól.” (v)


Meghaladta az ötmilliót azoknak a száma, akik az ukrajnai háború február végi kitörése óta átlépték az ukrán-lengyel határt – közölte hétfőn a lengyel határőrség. Ukrajna felé pedig megközelítőleg 3,1 millióan utaztak át Lengyelországból – olvasható a határőrség Twitter közösségi honlapján tett bejegyezésben.


Apti Alaudinov elárulta: erre a háborúra már gyerekkora óta készült.


2022-ben ki kell mondani az emberiséget jelenleg egyetlen nagy magatartásbeli „ragály” veszélyezteti éspedig az OSTOBASÁG, ami mentálisan fertőz a politikai hatalmak által irányított médián keresztül. A COVID19 hamis világjárvány-projekt után, melyről ma már tudományosan bizonyított, hogy egy sosem izolált vírusra épített népirtás tulajdonképpen, most ugyanazok a tömeggyilkosok előálltak a „majomhimlő” féle hazugsággal. „majomhimlőnek” nevezve azt a COVID kísérleti vakcina okozta egyik mellékhatást, mely sosem okozott volna senkiben tüneteket, ha nem oltják be a csimpánz adenovírus részeket tartalmazó COVID szérummal.


Aktivisták szerint a régészeknek nem szabadna utólag meghatározniuk emberi csontvázaknak a nemét, mert nem lehet tudni, hogy valójában milyen nemhez tartozónak vallották magukat az életük során.


Még a brazil elnök hívei közül is sokan tartanak attól, hogy Bolsanaro nem fogadná el a választási vereségét, és puccsot hajtana végre.


Hallgattam Miniszterelnök úr tusványosi beszédét, mely zsidó vallású magyar emberként megérintett, és teljes egyetértésemet élvezte. Weisz Péter írása.


Állításuk szerint komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde.


„Üzemanyagárakkal diszkriminálja a külföldi autósokat, és leplezetlenül törleszkedik Moszkvához” – szólt a vád.


Zsidó vezetők is reagáltak Orbán Viktor tusványosi beszédére, és arra a megjegyzésre, hogy "mi nem vagyunk kevert fajúak".


Az iráni hatóságok nem akarták, hogy a halálhír kiderüljön, ezért még a mérnök családját is megfenyegették, hogy ne osszák meg a hírt.

627 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page