top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű, külföldi sajtóból is (15:39) 2022.07.05.Olaf Scholz szerint Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja mindent megváltoztatott, történelmi kihívás előtt áll Németország. Egyre nagyobb a bizonytalanság, az energia és a mindennapi élethez szükséges termékek egész sorának ára draszikusan emelkedik.


A nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás kiszáradt a Bükk erdeiben – közölte a napokban a Facebook-oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület. A szárazságot brutális erdőtűz is tetézi. Közben sorra száradnak ki a tavak is.


Az EU már készíti a hetedik szankciós csomagot Oroszország ellen, amely lényege kell hogy legyen Moszkva tengeri világkereskedelemtől való teljes elszigetelése, írja az ukrán külügyminiszterre hivatkozva az eurointegration.com.ua. Dmitro Kuleba az LB.ua-nak nyilatkozta, hogy Ukrajna szeretné, ha az újabb szankciók tartalmaznák tengeri kereskedelemből történő teljes kirekesztését.. Az ukrán diplomácia vezetője ez alatt azt érti, hogy az olajforgalmazó hajózási társaságok számára megtiltanák, hogy a tankhajóikat az oroszok rendelkezésére bocsássák. Az orosz kőolaj hajókon való szállításában görög vállalatok állnak az élen, ők húzzák ki az embargó szorító hurkából Moszkva fejét. Kuleba szerint ebben nem a görög állam, hanem a magánkézben lévő görög cégek a felelősök, amelyek a legnagyobb forgalmazói az orosz kőolajnak. Az ukrán külügyminiszter az Oroszország elleni szankciók további szigorítását, újabb tilalmak eszközlését követeli az EU-tól. (v)

A trükközés eredményeként a kőolajat és földgázt nyugati valutáért adhatják el az oroszok.


Ha szombatig nem születik megállapodás a kormány képviselőivel, akkor Norvégia napi gáztermelése már 25 százalékkal, olajtermelése pedig 15 százalékkal csökken.


Májusban olyan nagyot ugrott a szén ára, amilyet 50 éve nem láttunk.

Az ukrán külügyminiszter semmi előjelét nem látja annak, hogy változott volna a NATO Ukrajnával kapcsolatos politikája. Dmitro Kuleba egy interjúban fejtette ki véleményét arról, milyen esélyei vannak Ukrajnának arra, hogy hamarosan tagja legyen a NATO-nak. Mint megjegyezte, arra számít, hogy a NATO továbbra is nyitva tartja az ajtót Ukrajna előtt. Legalábbis ezt hangoztatják a szervezet vezetői. Valójában semmi jelét nem mutatja annak, hogy az EU-hoz hasonló kedvező lépéseket tegyen Ukrajna számára. Az EU az orosz offenzíva első napja óta már a második fordulónál tart Ukrajna ügyében. A NATO viszont négy hónap alatt semmit sem tett Ukrajna érdekében. Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, nagyon szeretné, hogy Ukrajna belépjen a NATO-ba. Ha ez korábban megtörtént volna, akkor most nem dúlna háború az országban. Viszont számolni kell a realitással és józan szemlélettel viszonyulni hozzá. (v)


Olekszandr Fedijenko, a Nép szolgája parlamenti frakció egyik szakbizottságának helyettes elnöke tette közzé a hadsereg vezérkari főnökétől kapott dokumentumot, amely értelmében csak a hadkiegészítők engedélyével lesz szabad elhagyni a lakhelyet, vagy oda beutazni. A parlamenti képviselő szerint a Védelmi Minisztérium a törvény keretein belül foganatosít szabad mozgást korlátozó intézkedést. Történetesen a hadi állapot jogviszonyáról, a mozgósításról és a katonai nyilvántartásról szóló jogszabályokról van szó. Ezek alapján szabályozza a szabad mozgást a vezérkar a sorköteles korban lévők, a hadkötelesek és a tartalékos állományúak számára. Az előírás értelmében az érintett kontingenshez tartozók csak a járási vagy városi hadkiegészítő parancsnokának engedélyével hagyhatják el a lakhelyüket, illetve azt a körzetet, települést, ahol a katonai nyilvántartásban szerepelnek. Az információ szerint a vezérkar már jóváhagyta az ukrán állampolgárok lakhelyelhagyási engedélyének kiadási rendjét. A korlátozó rendelkezés az útlevél kiadásra is vonatkozik. (v)


Olekszij Aresztovics, az ukrán kabinetfőnök tanácsadója szerint a liszicsanszki térségben végrehajtott ukrán hadművelet tervszerűen és sikeresen lett teljesítve az ukrán katonák részéről. A tanácsadó véleménye szerint az ukrán véderő elé kitűzött feladat az volt, hogy vonja magára a lehető legnagyobb ellenséges erőket, okozzon minél jelentősebb veszteségeket a megszállóknak annak érdekében, hogy gond nélkül eljussanak a hadsereghez a nyugati fegyverszállítmányok. Továbbá időt nyerjen a hadsereg a második védvonal megerősítéséhez és az ellentámadás előkészítéséhez. Aresztovics szerint a védekezésre vezényelt hadtest messzemenőkig teljesítette a feladatát. A Himars rendszer megérkezett, a második védvonal elkészült és az ukrán sereg már három irányból intéz ellentámadást és magabiztosan tör előre Herszon felé. (v)


A szakértők a lapnak elmondták, hogy az oroszok valószerűleg jelentősen növelték légvédelmi képességüket Ukrajna keleti részén, valamint elkezdtek a drónok ellen széles körben alkalmazni zavaró- és elektronikus harcászati rendszereket, melyekkel csökkentik hatékonyságukat. A Center for Naval Analysis szakértője, Samuel Bendett kifejtette, hogy az orosz haderő első körben radarrendszerek segítségével beméri az ukrán drónokat, aztán EW-rendszerekkel megzavarják azoknak a kommunikációját, irányítási rendszereit, ezután pedig gépágyúkkal, légvédelmi rakétarendszerekkel semlegesítik a fenyegetést.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetőjének, Thomas Bachnak kijevi látogatásán az orosz sportolók további elszigetelését követelte a világ sportjától.


Az utasítás a Zsidó Ügynökségnek moszkvai kormányzati tisztviselőktől érkezett. Az izraeli kormány a válaszlépéseket fontolgatja. Nő a feszültség a két ország közt.


Egy uruguayi bíró nemrégiben hozott ítélete szerint a kormánynak és a Pfizer gyógyszergyártó cégnek minden rendelkezésükre álló információt meg kell adnia a COVID-oltás biokémiai összetételéről, beleértve a „grafén-oxid” vagy „nanotechnológiai elemek” jelenlétét, valamint a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát. Montevideo (AFP) – A szombaton kiadott bírósági végzés szerint az uruguayi kormánynak és a Pfizer gyógyszergyártó cégnek 48 órája van arra, hogy részletes tájékoztatást nyújtson be az igazságszolgáltatásnak az országban beadott koronavírus elleni vakcinákról. A Közigazgatási Peres Bíróság (TCA) bírája, Alejandro Recarey a védelem iránti kérelemre reagálva kérte, hogy az országban 5 éves kortól tervezett, bár önkéntesen felfüggesztett vakcina beadását gyermekeknél függesszék fel.


Február elején Dr. Stephan Becker az AUF1 “Az igazság tanúi” című dokumentumfilmjében számolt be a V-AIDS jelenségéről. Most, közel öt hónap elteltével a rendszermédia is beszámol a Corona-oltások e veszélyes következményéről. Azt a tényt, hogy a kísérleti génterápia nem erősíti, hanem egyenesen elpusztítja az immunrendszert, és így “oltási AIDS-et” hoz létre, valószínűleg már nem lehet teljesen tagadni. Így ismét egy úgynevezett “összeesküvés-elmélet” válik igazzá. De a kár már megtörtént.


Doktor Gődény: Nehogy nyáron elmaradjon a megszokott paráztatás! Megkérdezték a "SZAKÉRTŐT" a járvány jelenlegi kilátásairól. Ismét megcsodálhatunk egy igazi tudóst, aki sosem esik ki a szerepéből.

Egy orvos és partnere már 10 000 beteget oltott be és azt mondják: "A dolgok jelenlegi állása szerint valószínűleg decemberben lesz az ötödik oltás". Igazi mainstream agymosó cikk az osztrák médiában."Fidesz-közeli biztonsági cég lesz határőrség helyett?" – a belügyminisztert kérdeztem Toroczkai László: A kérdésemre, hogy mit tesz a kormány a déli határon tapasztalható háborús állapotok ellen, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy utasítást adott Pintér Sándor belügyminiszternek arra, hogy határvadász századokat állítson fel. Most pedig azt olvashattuk, hogy bruttó 260 ezer forintos fizetésért valójában fegyveres biztonsági őröket keresnek a határra.


Szkeptikus Kerekasztal – s egy hozzászólás: "Ez tökéletes videó☝️javasolnám minden embernek, hogy nézze meg..."


Egy brit homoszexuális férfi perli a brit egészségügyi szolgálatot, amiért fiatalon rábeszélték a nemátalakító műtétre. Ritchie Herron állítása szerint nem kapott megfelelő és elegendő tájékoztatást a műtét következményeiről és már a beavatkozás után tudta, hogy élete legnagyobb hibáját követte el. A homoszexualitását évtizedekig elfojtó férfi mentális problémáira a nővé válást javasolták gyógyírnak, elmondása szerint azonban segítség helyett gyorsan rábeszélték olyanra, amit mostanra nagyon megbánt. Ritchie története tökéletes példa arra, mekkora biznisz az LMBTQ+ mozgalom.

742 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page