top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű, külföldi sajtóból is – frissítve (21:53) 2022.04.22.


Német kancellár: Atomháború lesz, ha Németország és a NATO nehézfegyverzetet küld Ukrajnának

A német kancellár elmondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a harmadik világháborúhoz vezető eszkalációt – számolt be róla a Telegraph. Olaf Scholz arra figyelmeztetett, hogy a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció nukleáris háborúhoz vezethet. A német kormányfő arra próbált magyarázatot adni a kritikusainak, hogy Németország miért nem akar nehézfegyverzetet küldeni Ukrajnának. Mindent megteszek azért, hogy megakadályozzam a harmadik világháborúhoz vezető eszkalációt. Nem szabad, hogy nukleáris háború legyen – mondta a német kancellár. (v)


Ukrán katonákat képeznek Nagy-Britanniában

Több tucat ukrán katona tartózkodik jelenleg Nagy-Britanniában, akiket brit páncélos járművek vezetésére és kezelésére képeznek ki az angol kollégái – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök. A britek ugyanis 120 páncélozott járművet küldenek Ukrajnába az oroszok elleni háborúba. Ezek között 80 darab Mastiff, Husky és Wolfhound típusú járőrkocsit, valamint 40 darab Spartan típusú felderítő, Samaratian egészségügyi, illetve Sultan és Samson járműveket adnak át Kijevnek. „Ukránokat képzünk Lengyelországban a légvédelmi rendszer, az Egyesült Királyságban pedig a páncélozott járművek használatára” – mondta a kormányfő az indiai látogatása alkalmával vele utazó újságíróknak. A brit védelmi minisztérium forrásai szerint a kiképzés több hetet vesz igénybe, és többnyire azért zajlik, hogy az ukránok megismerkedhessenek a rendelkezésre álló irányítási rendszerekkel. (v)


Dél-Ukrajna és a Donbasz után megnyílik az út a Dnyeszter Menti Köztársaság felé

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz központi katonai körzet parancsnokhelyettese azt mondta: a hadművelet második szakaszaként azt tervezi, hogy teljes mértékben átveszi az ellenőrzést Donbasz és Dél-Ukrajna felett. A parancsnok-helyettes azt is megemlítette, hogy Oroszország szárazföldi folyosó kialakítását tervezi az Oroszország által 2014-ben annektált Krím és Donbasz között. Emellett arról is beszélt, hogy Ukrajna déli részének ellenőrzésével átjáró nyílna a Moldovától elszakadt Dnyeszter Menti Köztársaság felé. A Dnyeszter Menti Köztársaság a 90-es években vívta ki függetlenségét orosz segítséggel, de hivatalosan Moldovához tartozik, és egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el önállóságát. (v)


A Kercsi szoroson átívelő hidat támadnák az ukránok

Az ukrán haderő kész csapást mérni a Krímet Oroszországgal összekötő hídra, amennyiben erre lehetőség nyílik. Azért volna fontos a híd megsemmisítése, mert az oroszok azon át juttatják el az utánpótlást az Ukrajnát megszálló alakulatokhoz, közölte egy rádiós műsorban Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. Hozzáfűzte, hogy már rég lebombázták volna a hidat, ha lett volna rá módja az ukrán haderőnek. Ez abban a pillanatban meg fog történni, amint lehetőség nyílik rá, közölte az RNBO titkára. A portál emlékeztet rá, hogy a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő hidat a Kercsi szoros felett 2018 májusában adták át rendeltetésének. Egy évvel később az oroszok a közútit követően vasúti összeköttetést is teremtettek a hídon át az Ukrajnától elcsatolt félszigettel. (v)


Az orosz kormány kimenekítené a nyugaton élő oroszokat a növekvő russzofóbia miatt

A Szövetségi Tanács nem zárta ki annak lehetőségét, hogy akciót indítson a nyugati országokban élő oroszok kimenekítése érdekében. Konsztantyin Kosacsev, a Föderációs Tanács alelnöke: „Nem tartom kizártnak, hogy bizonyos esetekben szükség lehet polgártársaink evakuálására, amikor a további tartózkodás ezekben az országokban már lehetetlenné válik” – mondta a politikus. Szerinte ez az elképzelés egyesek számára radikálisnak tűnhet, "de sajnos a helyzet olyan gyorsan változik, hogy az erkölcs tekintetében is számos korábban vörös vonalnak tartott határon átléptek a nyugati országok". "Minden lehetőségre készen kell állnunk" – tette hozzá. Kosacev szerint ez azt jelenti, hogy már most, bár megelőző módban, fel kell térképezni azokat a csatornákat, amelyekre szükség lehet "honfitársaink szülőföldjükre való átszállításához”. (v)


Mi is történt Buchában? Scott Ritter amerikai katonai elemző szerint az UKRÁN hadsereg kezeitől... Emberek haltak meg a Kijev melletti Bucha városában az UKRÁN hadsereg kezeitől – jelentette ki Scott Ritter amerikai katonai elemző, volt iraki ENSZ-fegyverellenőr, aki az ukrajnai események elemzője. Elmondása szerint amíg az orosz hadsereg több hétig Buchában tartózkodott, jó kapcsolatot ápolt a helyi lakossággal. „Volt egyfajta cserekereskedelem: un. 'szárazadagjukat' élelmiszerre cserélték. Bucha lakosai tojást, tejet, sajtot adtak nekik, az oroszok pedig más élelmiszert, lisztet, sót, cukrot, húst. Aztán az oroszok elmentek. Mindenkit, aki részt vett az oroszokkal való ilyen interakcióban, árulónak tekintették” – mondta Ritter a webináriumon. „Ezt azért tudjuk, mert az ukrán nemzeti rendőrség közleményt tett közzé arról, hogy április 1-jén Buchába indulnak, hogy megtisztítsák és megsemmisítsék az oroszokkal együttműködőket” – tette hozzá. (...) Véleménye szerint az ukrán büntetők az utcán emberekre lőttek, bekopogtattak az orosz hadsereggel együttműködők ajtaján, és megölték őket. „Videófelvételeink vannak az ukrán rendőrségről, nevezetesen az Azov-csoportról, amelyen büszkén állítják, szafarira indulnak. A Buchába bejutott ukrán különleges rendőri egység neve is Safari volt. Valóban szafarin voltak, oroszbarát kollaboránsokra vadásztak, megtisztították tőlük a várost. 'A megtisztítás' ölést jelentett. Nem elfogni, hanem megölni. És meg is tették. Aztán elmentek, elhelyezték a holttesteket, és azt mondták, az oroszok csinálták” – mondta Ritter. Azt is megjegyezte, a Bucháról készült videón látható holttestek többsége fehér karszalagot viselt, „ami jelzés volt az oroszoknak: a ti oldalatokon állunk, ne öljetek meg minket”. Az elemző azt is kijelentette, “minden holttest mellett volt egy zöld doboz a megölésükkor hordott száraz élelmiszer ellátmányból”. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a videón látható holttestek nem úgy néznek ki, mintha az orosz csapatok távozása óta ott feküdtek volna. „Amit a tévében láttál, azok olyan emberek, akiket nemrég öltek meg. Több bizonyítékunk is van – egy mexikói újságíró ugyanazon a napon került be Buchába, amikor az ukránok bejelentették. Látta a holttesteket. Friss volt a vér. Azt mondta, ezeket az embereket a közelmúltban ölték meg” – mondta Ritter. “...Ez egy olyan propagandaháború ami semmihez sem hasonlítható, olyan amit ezelőtt még soha nem láthattunk” – összegezte.


A német kancellár szerint a gázembargó gazdasági válságot okozna

Olaf Scholz megerősítette: Németország elutasítja az európai unió által tervezett, oroszok elleni gázembargót.


Elképesztő módon trükköznek az orosz olajjal, Romániába és Észtországba duplázódott az exportált hordók száma

A jelek szerint az orosz kőolaj megtalálja az utat a felhasználók felé a már elrendelt és a még függőben lévő importtilalom ellenére is. Egyre több tartályhajót indítanak útjára ugyanis orosz kikötőkből a célállomás pontos megjelölése nélkül jelentette a The Wall Street Journal csütörtökön.


Az orosz olajimport potenciális európai tilalmának következményei

...súlyos problémákat okozna a globális finomítói rendszerben… …évekbe kerül, amíg a finomítók átállnak a más típusú olaj feldolgozására… Oroszország a világ második legnagyobb kőolajexportőre. Naponta körülbelül 5 MB (millió hordó) kőolajat és kőolajterméket exportálnak Európába. Az orosz kőolaj importjának európai tilalma azonnali hatást gyakorolna a több mint 1 mb/nap vezetékes importra. Naponta 4 MB nyersolajnak és termékeknek, amelyek jelenleg tankereken keresztül jutnak Európába, új otthont kellene találniuk, ami súlyos problémákat okozna a globális finomítói rendszerben. A fokozatos kivonás sebességétől függően az orosz termelés több mint 3 mb/nap veszteségét láthatjuk közel távon. Hosszú távon az orosz termelés valószínűleg csökkenni fog a nyugati technológiatranszfer hiánya miatt. (v)


Lángba borult Oroszország legnagyobb vegyi üzeme néhány órával egy katonai kutatólétesítményben bekövetkezett rejtélyes tűz után

Véletlen egybeesés vagy valami más? Hétre nőtt az orosz védelmi minisztérium egyik kiemelt kutatóintézetében, Tver városában. A hatalmas tűzzel a mentőcsapatok egész délután küzdöttek. A tűz oka egyelőre ismeretlen, vagy az orosz állami szervek egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Most újabb kérdések vetődnek fel, mivel egy újabb rejtélyes nagy tűz ütött ki, ezúttal Oroszország legnagyobb vegyi üzemében, alig néhány órával a kutatóintézetben bekövetkezett tűz után. Tverben üzemelt a légi védelmi csapatok titkos Központi Kutató- és Fejlesztési Intézetéhez tartozó létesítményt. A brit média a következőképpen számol be a röviddel ezután, a vegyi üzemben bekövetkezett tűzről: „Hatalmas füstcsóvákat láttak a Dmitrijevszkij Vegyi Üzemben ma késő délután. A tűz oka továbbra is ismeretlen. A jelentések szerint az üzem csaknem 150 dolgozóját evakuálták. A Moszkvától keletre fekvő kineshmai létesítmény több ipari oldószert állít elő, mint bármely más oroszországi üzem. A létesítmény 1000 km-re van az ukrán határtól.” Természetes, hogy a megfigyelők a szomszédos ukrajnai orosz háborúval kapcsolatban kezdik feltenni a kérdést: véletlen vagy talán szabotázs akció? A Putyin-ellenes versenyautó-pilóta, Igor Sushko a fenti, a Dmitrijevszkij Vegyigyár lángokba boruló videóját tweetelve megjegyezte: "Kezd egy sajátos mintázat kialakulni." A nyugati biztonsági elemzők is azon töprengenek, hogy vajon állhat-e aktív szabotázs-akció a két nagy orosz létesítménnyel kapcsolatos tűzesetek mögött? A szabotázs-akció lehetőségét tovább fokozza az a tény, hogy mára nagyrészt megsemmisült védelmi kutatóintézetben a hírek szerint Oroszország legújabb ballisztikus rakétatechnológiáját fejlesztették ki... (v)


Háborúk a vízért

A világ legtöbb régiójában nő a vízügyi konfliktusok száma... A víz birtoklásáért folytatott konfliktusok száma a világ legtöbb régiójában növekszik, amint azt a Statista munkatársa, Martin Armstrong a Pacific Institute adatai alapján az alábbi grafikán mutatja. A forrás a következő konfliktustípusokat különbözteti meg: Kiváltó ok: A víz szabályozása körüli konfliktusok; A vízhez való gazdasági vagy fizikai hozzáférés vagy akár a vízhiány erőszakot vált ki. Fegyver: A vízkészleteket vagy vízrendszereket eszközként vagy fegyverként használják konfliktusban. Baleset: Vízkészletek vagy vízrendszerek elvesztése, mert szándékos vagy véletlenszerű erőszak célpontjává váltak. (v)


Honnan származik az Ukrajnának szánt katonai segély? Észreveszünk valami különöset!?

Az orosz invázió kezdete és március 27. között Ukrajnának tett katonai segélyre tett ígéreteket tekintve Katharina Buchholz, a Statista munkatársa az alábbiakban részletezi, hogy az Egyesült Államok kormánya elkötelezte magát amellett, hogy a lehető legtöbb fegyvert és egyéb felszerelést biztosítja. A Kieli Világgazdasági Intézet Ukrajna Támogatási Nyomozója szerint a megadott időpontig csaknem 4,8 milliárd dollár katonai segélyt ígértek. Ez a szám hamarosan még tovább emelkedhet, mivel a Fehér Ház újabb jelentős katonai segélycsomagot készít elő. Az április közepén bejelentett hasonló csomaggal együtt az új finanszírozási kör megemelné az Egyesült Államok által Ukrajnának biztosított segély összegét további 1,6 milliárd dollárral. A második helyen álló Észtország az adott időkeretben jóval kevesebbet – 240 millió dollárt – ígért, de az ország által vállalt katonai segély a kis nemzet GDP-jének 0,8 százalékát teszi ki. Ez relatív értelemben sokkal több, mint a többi főbb adományozó Ukrajnának tett ígéretei, még akkor is, ha a katonai, pénzügyi és humanitárius segítségnyújtási kötelezettségvállalásokat kombináljuk. Az Egyesült Államok összesen mintegy 8,3 milliárd dolláros humanitárius és katonai segélyre tett ígérete GDP-jének körülbelül 0,04 százalékát teszi ki. Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek következő legnagyobb adományozói az Egyesült Királyság, Olaszország, Svédország és Németország. Ukrajna egyik nagyobb szomszédja, Lengyelország a listán lejjebb található, mivel nagyon kevés katonai segélyt ígért az országnak, ehelyett 900 millió dollár körüli pénzügyi támogatási kötelezettségvállalásra koncentrált, így az Egyesült Államok után a második legnagyobb adományozója Ukrajnának. (v)


Vizsgálatot indított a rendőrség egy cseh politikus ellen, mert „Z”-vel díszítette a húsvéti szendvicseit

A politikus elmondása szerint barátnőjének, Zuzanának akart kedveskedni.


Az elmebaj fokozódik! Fürdéskorlátozást javasol a német kormány polgárainak – Szagáról ismerszik majd meg az igazi “Z” juróper

Aztán a legnagyobb ötlete, ami bizonyára keményen odavág Putyinnak: teljesen fölösleges minden áldott nap tisztálkodni! A napi zuhany elhagyásával rengeteg áramot és gázt lehet megspórolni.


Az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetése: újabb ukrán-amerikai provokáció készül, ahol orosz egyenruhába öltözött zsoldosok civileket akarnak lemészárolni, de az sem kizárt, hogy nukleáris támadást rendeznek meg Ukrajnával szomszédos országokban, hogy az oroszokra foghassák

Természetesen mindez a már megismert propaganda stúdió kamerái előtt zajlana, ahogy az eddigi háborús szemfényvesztések.


A fehér amerikaiak démonizálása és a mérgező törzsi politika

A reakciós és neokonföderációs visszatérés a faji megbélyegzéshez és gyűlölethez nem fog jól végződni – írja Victor Davis Hanson, amerikai történész.


Orosz állami TV: Ukrajna legyőzése után be kell darálni a NATO hadigépezetét is

A Kreml propagandistái a héten újra arról beszéltek, hogy az ukrajnai háború hamarosan közvetlen konfliktusba torkollik a NATO-val.


Elmarad Ferenc pápa és az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka júniusra tervezett, jeruzsálemi találkozója.

A hírt maga a katolikus egyházfő közölte a La Nación című argentin napilappal. Ferenc pápa az interjúban sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de azt mondta, hogy vatikáni diplomaták szerint egy ilyen találkozó a jelenlegi helyzetben „sok bonyodalmat okozhat”.


Florida megvonja a gyermekvédelmi törvényt kritizáló Disney adókedvezményét

A republikánus többségű floridai törvényhozás jóváhagyta csütörtökön a Walt Disney Co. vállalat vidámparkjainak otthont adó terület különleges adókörzeti státuszát megszüntető törvényjavaslatot – jelentette a Miami Herald című helyi lap és a The Wall Street Journal.588 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page