top of page

Mindennapi szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból 2022.03.21.


A kínaiak szerint Amerika kettős játékot játszik

A Global Times szerkesztősége szerint, míg az amerikai média rosszindulatúan meghamisítja az igazságot, Washington szándékosan úgy tesz, mintha semmit sem tudna. Ez a kettős hozzáállás biztosítja az álhírek gyártási, ellátási és terjesztési láncának tökéletes működését. A sajtó legyártja a hazugságot, nem kell semmilyen bizonyítékot szolgáltatni az állítások igazolására, a kormányzat pedig úgy tesz, mintha ő is így tudná. A kínaiak szerint a hazugságok gyártásának elsődleges célja, hogy eltorzítsák a Kínáról kialakult képet és biztosítsák az ázsiai hatalom „stratégiai elnyomását”. Másrészt éket akarnak verni Kína és Oroszország közé, hogy megpróbáljanak "két legyet egy csapásra megölni", és enyhíteni az Egyesült Államok "kétfrontos háborújával" kapcsolatos nyomást.


Az orosz csapatok állítólag felszámolták a "Donbas" nacionalista zászlóaljat

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy az orosz csapatok felszámolták a „Donbas” ukrán nacinalista zászlóaljat. A Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov vezérőrnagy elmondása szerint a nap folyamán az orosz fegyveres erők 12 kilométert haladtak előre és elérték a Nikolszkij vonalat, és a Donyecki Népköztársaság egységeivel együtt három oldalról blokkolták Szladkoe települését. Konasenkov szerint "az orosz csapatoknak legalább 60 fegyverest, két harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, hat tábori tüzérségi löveget és aknavetőt sikerült megsemmisíteniük. Most Szladkoye, Novoukrainka és Shakhtyorskoye települések elfoglalásáért folyik a csata a fegyveresek maradványaival és az ukrán csapatok 54. önálló gépesített dandárjának egységeivel.” A Donbas zászlóalj kezdetben önálló haderőként alakult meg, de azóta a Nemzetőrség 15. ezredén belül a 2. különleges célú „Donbas” zászlóaljként szerepelt az ukrán nyilvántartásokban. Számos jelentés és tanúvallomás szerint a Donbas zászlóalj katonái általános büntetlenséget élvezve vettek részt az ukrajnai orosz polgári lakosságot ért bűncselekményekben és emberi jogi visszaélésekben. 2014 augusztusában és szeptemberében a Donbas és Azov zászlóalj nyolc vagy tíz tagja szexuálisan bántalmazott egy szellemi fogyatékos személyt. A zászlóalj katonáit bíróság elé állították és különböző, polgári lakosság ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolták: banditizmus, emberrablás, fegyveres rablás, zsarolás, garázdaság és illegális fegyvertartás. Miután azonban a Donbas zászlóalj korábbi parancsnoka politikai nyomást gyakorolt a bírákra, elengedték őket. Az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziója arról számolt be, hogy az ilovajszki csata idején a Donbas zászlóalj részt vett a város férfi lakosságának megkínzásában. Valamennyi letartóztatott, akit az ENSZ-tisztek megkérdeztek, azt mondták, azért verték meg őket, hogy beismerő vallomást tegyenek arról, hogy kapcsolatban állnak a lázadó erőkkel. Az ukrán erők Ilovajszkból való kivonása után a Donbas zászlóalj állomásozó 14. számú ilovajszki iskola hátsó udvarában holttesteket tartalmazó tömegsírt ástak ki. Az ENSZ megfigyelő missziója helyi civilekként azonosította az áldozatokat. Az igazságügyi orvosszakértői jelentések szerint kettőjük testén lőfegyveres sebek nyomai voltak, a harmadik pedig valószínűleg ágyúzás következtében halt meg.


Litvánia nem fizet kártérítést a vállalkozásoknak oroszországi államosítás esetén

Litvánia nem fizet kártérítést állampolgárainak oroszországi vállalkozásaik államosítása esetén – mondta Aushrine Armonaitė litván gazdasági és innovációs miniszter. "Ha úgy dönt, hogy ott, Oroszországban üzletel, akkor azt a kockázatot választja, hogy egy napon <...> államosíthatják az ingatlanát. Akkor, bocsánat, de valószínűleg nem a litván adófizetőknek kellene ennek az árát megfizetniük" -


Kína mesterséges szigeteken épít támaszpontokat

Kína igényt tart a Dél-kínai-tenger mintegy 90 százalékára, s ezt alátámasztandó mesterséges szigeteket hoz létre a tengeren, amelyekre aztán katonai támaszpontokat épít. John C Aquilino szerint Kína jelenleg legalább három, a Dél-kínai-tengeren felépített mesterséges szigetet militarizált. Ezeket hajó- és légelhárító rakétarendszerekkel, lézer- és zavaró berendezésekkel, valamint katonai vadászgépekkel szerelik fel. Az indiai- és csendes-óceáni térségért felelős amerikai katonai parancsnok szerint az ellenséges akciók erőteljesen ellentétben állnak Hszi Csin-ping kínai elnök korábbi kijelentéseivel, miszerint a vitatott tengeri területeken található mesterséges szigeteken nem fognak katonai bázisokat építeni. Az erőfeszítések Kína katonai erőfitogtatásának részét képezik – mondta Aquilino. Peking fenntartja, hogy katonai stratégiája pusztán védelmi jellegű. Az évek óta tartó megnövekedett katonai kiadások hozzájárultak ahhoz, hogy Kína mára a világ második legnagyobb védelmi költségvetésével büszkélkedhet az Egyesült Államok után. A kommunista állam modernizálja fegyverrendszereit. Kifejlesztette a J-20 lopakodó vadászgépet, a hiperszonikus rakétákat és két repülőgép-hordozót is rendszerbe állított (a harmadik pedig most épül). Aquilino egy amerikai haditengerészeti felderítő repülőgép fedélzetén beszélt az Associated Press-nek, amely a kínaiak által kézben lévő előőrsök közelében repült a Dél-kínai-tenger Spratly szigetvilágában, amely a világ egyik legvitatottabb régiója. A járőrözés során a P-8A Poseidon gépet a kínaiak többször is figyelmeztették, hogy illegálisan lépett be Kína területére, és felszólították a gépet, hogy távolodjon el a mesterséges szigetektől.


Donald Trump: „I Will Be Back”

Schwarzenegger egy 2012-es interjúban megemlíti, hogy nagyon zavarta a Terminátor forgatásán az „I’ll be back!” kifejezés. Az osztrák származású színészkének nehezére esett kimondani a mondatot. „A stábból senki sem gondolta, hogy ez az egy szó lesz mindenki számára a legemlékezetesebb a filmből. Az ilyesmit egyébként sem lehet előre megjósolni”. Ha már ilyen jól bejött neki, a poént később más filmjeiben is elsütötte, de az amúgy demokrata politikusként és kormányzóként is tevékenykedő színész azt nem gondolta volna, hogy szombaton a Florida Live Arénában a Sunrise-ban (FL), Donald J. Trump volt elnök erre a mondatra fogja építi a beszédét az American Freedom Tour rendezvénysorozat állomásán. Taylor Budowich, a Save America and Donald Trump kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy az egyik támogató az eseményt egy Elvis-koncerthez hasonlította. A 45. elnök megígérte a tömegnek, hogy visszatér, és Amerika jobb lesz, mint valaha. „Volt egy olyan elnöke hazánknak, aki mindig Amerikát helyezte az első helyre” – mondta Trump támogatóinak. „Visszajövök, és mi [Amerika] jobbak és erősebbek leszünk, mint valaha."
367 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page