top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű sajtóból is (14:42) 2022.04.11.


Ukrajna elnöke megint megsértődött. A német Bild című lapnak adott interjújában elmondta, hogy az egyik európai vezető a bucsai eseményeket kommentálva bizonyítékot követelt Ukrajnától, hogy mindezt nem rendezték meg. Volodimir Zelenszkij nem részletezte, hogy ezt pontosan ki mondta, de a RIA orosz hírügynökség szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnökről van szó. (v)


Rossz hír a hármashatárról: ukrán katonák akadályozzák meg a besorozás elől menekülő magyar férfiak átkelését A Magyar–Ukrán–Szlovák hármashatárra az ukránok több száz katonát vezényeltek az elmúlt napokban. Most már meg van miért! Beregszász és Som közt sorozzák be a magyarokat... Volt, aki ment a boltba, aztán aláíratták vele a behívót, még hazament éppen csak elköszöni, aztán vitték is. A katonák a határon való átszökést hivatottak megakadályozni!


2020. december 12-én a CSU 41 éves polgármestere, Dirk Rosenbauer az önkormányzati tanács ülésén összeesett, majd egy coburgi kórházban meghalt. A főcím így szólt:Csak 41 évesen – a bajor polgármester összeesett a tanácsülésen – meghalt”.


Szendrődi Katalin beszélget Bíró Évával – NémetországbólOroszország kulcsfontosságú energiaszektorát nagyrészt megkímélték. Kína és India válik Oroszország fő nyersolaj vásárlóivá. Az orosz ESPO keverék különösen népszerű az ázsiai finomítók körében. Az orosz Urals kőolaj hordónkénti árengedménye meghaladja a 30 dollárt. (v)


Az orosz belügyminisztérium közölte, hogy a Donecki és a Luhanszki Népköztársaságok területére érkező mintegy 18 ezer ukrán állampolgár kapott eddig orosz állampolgárságot, írja a Korrespondent. Az orosz sajtó Oleg Kadocsnyikovra, az orosz Belügyminisztérium Migrációs Főigazgatóságának helyettes vezetőjére hivatkozva azt közölte, hogy eddig mintegy 12 ezer orosz személyi igazolványt állítottak ki ukránoknak. A szaktárca információi szerint a menekültek egy része több, mint 800 ideiglenes befogadóponton került elszállásolásra. Jelenleg mintegy 25 ezer ember él menekültszállásokon, köztük 10,5 ezer gyerek is. (v)


A kínai kormány "felgyorsította" atomfegyver-programját az Egyesült Államok által jelentett kockázatok felülvizsgálata után – derül ki a Wall Street Journal új, mélyreható jelentéséből. A cikk a Pentagon tavalyi értékelését követi, amely bemutatja, hogy Peking hogyan "modernizálja, diverzifikálja és bővíti" nukleáris arzenálját. A február 24-én kirobbant háború nagyobb lendületet adott annak a meggyőződésnek, hogy Kínának erősebb elrettentő arzenálra van szüksége. Konkrétan a jelentés kiemeli, hogy "a kínai vezetők erősebb nukleáris arzenálban látják az Egyesült Államokat elrettentő erőt. Peking szerint a megerősített nukleáris csapásmérő erők elriasztják az USA-t attól, hogy közvetlenül belekeveredjen egy esetleges Tajvannal kapcsolatos konfliktusba". (v)


"Biden-adminisztráció ismételt fenyegetései... pusztán határozatlanságot, gyengeséget és vezetés hiányát vetítik előre... [és] csak további hitelvesztést eredményeznek." "Kína számára az ukrán válság egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy növelje hozzáférését Oroszország természeti erőforrásaihoz, szerződéseket kössön infrastrukturális projektekkel kapcsolatban, új piacokat szerezzen a kínai technológiának, és Oroszországot a két ország kapcsolatában junior partnerré alakítsa. ." – Az Európai Tanács külkapcsolati jelentése, 2015. február. Amellett, hogy az árukereskedelem révén aláássa a szankciókat, Kína valószínűleg abban is segít Oroszországnak, hogy elrejtse pénzét. A fentiek ellenére a Biden-kormány továbbra is úgy beszél Kínáról, mintha még mindig bizonyítékra lenne szükség, hogy aláássa az Oroszországgal szembeni szankciókat. Kína egyértelműen anyagi segítséget nyújtott Oroszországnak. Hol vannak tehát a "következmények"? Az Egyesült Államok más G7-vezetőkkel együtt bejelentettek egy „végrehajtási kezdeményezést”, amely megakadályozza, hogy Oroszország kikerülje a szankciókat. A Biden-adminisztráció azáltal, hogy ismételten „következményekkel” fenyegetőzik és „figyelmeztetéseket” ad Kínának, „ha” segít Oroszországnak a szankciók aláaknázásában, csupán továbbra is határozatlanságot, gyengeséget és vezetés hiányát vetíti előre… [és] csak további következményekkel jár: a hitelesség elvesztése és az Egyesült Államok tekintélyének további leépülése a Nyugat rovására. (v)

Eddig csak újságírók és néhány futottak még kategóriájú parlamenti képviselő mondott hasonló ostobaságokat, de már a szlovák állam egyik legfontosabb közjogi méltósága, a parlament elnöke, Boris Kollár is arról delirál, hogy a magyar miniszterelnök Putyin segítségével "felparcellázza" Szlovákiát. A parlament elnöke egy vasárnap déli televíziós vitában beszélt arról, az orosz agresszió olyannyira átrendezheti az európai békerendszert, hogy azt kihasználva, Orbán Viktor hamarosan "felparcellázhatja" az országot. Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban. Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak nálunk, útleveleket osztogatnak! Ez nem vicc! Kollár szerint a nemzetközi rendszer oroszok általi aláásása Szlovákia szuverenitását is veszélyezteti, idővel ezt Orbán Viktor is kihasználhatja – fogalmazott. (v)


Ukrán kormánykörökből való források szerint a német Krauss-Maffei Wegmann vállalat felajánlotta, hogy 100 darab Panzerhaubitze 2000 önjáró páncélos tarackot szállít Ukrajnának. Az European Truth szerint a javaslatot szombaton küldték meg a német gazdasági minisztériumnak. A 100 harci eszköz ára az oktatókészlettel és pótalkatrészekkel együtt 1,7 milliárd euró, a Boxer néven ismert páncélozott személyszállító változatot pedig 1,2 milliárd euróért kínálják – számolt be az EuroIntegration. A Panzerhaubitze 2000 előnye a harckocsikhoz képest, hogy míg utóbbinak viszonylag közel kell kerülnie a harc során az ellenséges célponthoz, a PzH 2000 több mint 30 kilométeres távolságra is képes tüzelni. Ukrán kormánykörök szerint a KMW javaslatára hivatkozva az önjáró tarackok szállítása több körben történik majd. Németország hadereje, a Bundeswehr a lehető legrövidebb időn belül elküldi a 100 harci eszközt Kijevnek, a hiányokat pedig ezután a második ütemben az ipar pótolja. Az első új tarackokat a szerződés aláírása után 30 hónappal, azaz 2024 második fele előtt lehet szállítani, a teljes átadás pedig 2027-ben fejeződik be. A hasonló döntéseket a Német Biztonsági Tanácsnak is jóvá kell hagynia. (v)


Hétfőn reggel eltávolították a T–34-es szovjet harckocsit talapzatáról Munkácson, amelyet a szovjet hadsereg győzelmei nyomán állítottak 1969-ben. Pár napja Alekszandr Puskin költő, író emlékére állított szobrot távolították el a Munkácsi-parti városból. A Munkácsi Városi Tanács korábban azt közölte, hogy a szovjet bevonulásra utaló tankot – amely a békeidőben a városban állomásozó 128. különálló hegyi rohamdandár tartalék harckocsija volt – 1969-ben helyzeték el a város egyik forgalmas kereszteződésében. A közleményben kiemelték, hogy a harcjárműnek semmi köze a második világháborúhoz, a tank „eredeti példányát” 1944-ben a szovjetek munkácsi bevonulása során kilőtték. A helyi jelentőségű történelmi és monumentális művészeti emlékművek lebontásáról szóló határozatot a Munkácsi Városi Tanács végrehajtó bizottsága hagyta jóvá. (v)


2021 elején a 23 éves orosz milliomos, tizenegy gyermek édesanyja, Christina Ozturk bejelentette, hogy gyermekeinek számát 100-ra szeretnék növelni férjével, az 56 éves Galip Ozturkkal. Persze nem a saját terhességein keresztül - hisz ez biológiailag is lehetetlen lenne, hanem béranyaság révén. A házaspár be is jelentette, hogy a kívánt 100 vagy még annál is több gyermekszám eléréséig folytatni kívánják ezt a módszert. Szintén hajlandóak befektetni azt a csaknem egymillió eurót, amit a béranyáknak kell kifizetniük. 8000 euróval számolnak születésenként – legalábbis Georgiában (Grúziában), ahol a pár él, ez az "árfolyam". Ott – a legtöbb nyugati országtól eltérően – ezt a morálisan megkérdőjelezhető gyakorlatot a törvény megengedi.


Macronnak valószínűleg sikerül megőriznie elnöki székét két hét múlva az újabb forduló alkalmával, valószínű, hogy szorosabb küzdelemre kell számítani.


A The Times of Israelben jelent meg Lazar Berman, az izraeli lap külpolitikai tudósítójának elemzése a magyar országgyűlési választás utáni helyzetről.


A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. A jelenséget Vivek Ramaswamy írja le részletesen „Woke Inc.” című 2021-ben megjelent könyvében. A szerző leírja, hogy a cégek woke fordulata üzleti megfontolásból történt.


Brook Jackson a Pfizer és a Ventavia ellen perel a Pfizer-tanulmányok meghamisítása miatt. A Pfizer-géninjekciók feltételes engedélyezése részben ezeken a hamis adatokon alapult. Jackson 2020. szeptember 8-án kezdett dolgozni a Ventavianál, mint regionális igazgató. Azonnal észrevette, hogy szabálytalanságok sorozata történik az oltóanyag tesztelése során és ezekről már az első naptól fogva folyamatosan informálta feletteseit egészen szeptember 25-ig, amikor is elbocsátották az állásából.


Dr. Robert Malone: „A Világgazdasági Fórumról állítottunk össze egy könyvet svéd kutatókkal, jelenleg holland nyelven van és folyik az angolra fordítása. Összeállítottunk egy hatalmas listát a Világgazdasági Fórum tanítványairól, mindenütt ott vannak. Az iparban, kormányokban, nagy médiában, bigtechben (…) Az embereknek tudniuk kell, hogy kivel van dolguk. Nyilvánosságra kell hoznunk ezen személyek azonosságát. Ki kell pécéznünk és fel kell tárnunk ezeket az embereket (Itt Malone a Doxing vagy doxolás kifejezést használja, mely egy adott személyről az interneten elérhető személyes információk összegyűjtése és közzététele az illető akarata ellenére).


Az amerikai külügyminiszter nem csak az FRA szervezetnek volt tagja a kinevezését megelőzően, hanem a Council onForeign Relationsnek is (Külkapcsolatok Tanácsa, CFR), többek között Bajnai Gordonnal, Soros Györggyel és annak fiával, Alexander Sorossal együtt. A CFR-ben 2016-ban tartott beszédében kiállt az internacionalizmus és a multilateralizmus politikája mellett. Édesapja, Donald Blinken 1994 és 1997 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Nevelőanyja, Vera Blinken közvetlenül a háború előtt született, és Budapesten, a Hollán Ernő utca 10. alatt nőtt fel, alig néhány háznyira a 16-os házszámtól, ami viszont Soros György otthona volt gyermekkorában.


A legnagyobb ukrajnai gázszolgáltató közlése szerint április 30-án jár le az egy évre kötött lakossági gázárról kötött szerződés. Ennek megfelelően addig nem módosítják az energiahordozó tarifáját, az a szerződött szinten marad. Tehát 7 hrivnya 96 kopijkába (kb. 105 forint) kerül egy-egy köbméter. Magyarországon ez az ár szolgáltatótól függően 99-115 forint körül van. Az ukrán lakosságot viszont az érdekli elsősorban, milyen hatással lesz a gáz árára a háború, mennyit kell majd fizetni május 1. után. A Naftogaz azonban egyelőre elzárkózik a várható ár közzétételétől. Állításuk szerint teljes a bizonytalanság, még nem eldöntött, milyen áron kapja majd a lakosság az energiahordozót. Erről állítólag a Viber és a Telegram csatornákon illetve a Facebookon fogják tájékoztatni a lakosságot. (v)


Az Egyesült Államok tisztviselői azt mondták, hogy mindkét skandináv ország NATO-tagsága "több ülésszakon beszédtéma volt" a szövetség külügyminiszterei közötti múlt heti találkozókon, amelyeken Svédország és Finnország is részt vett. Finnország várhatóan júniusban nyújtja be csatlakozási kérelmét a szövetséghez, majd a szomszédos Svédország is követi. Oroszország figyelmeztette a két nemzetet, hogy a tagság „országuk pusztulásához” vezethet majd, nem sokkal azután, hogy Sanna Marin finn miniszterelnök kijelentette, ideje, hogy az ország újragondolja álláspontját a NATO-val kapcsolatban, míg Magdalena Andersson svéd vezető nem volt hajlandó kizárni a csatlakozás lehetőségét. (v)


Becslések alapján 100 milliárd dollárt is meghaladó károk keletkeztek az ország infrastruktúrájában. Ukrajna gazdasága 45,1 százalékkal fog zsugorodni az idén, tekintettel az orosz invázió nyomán bezárt vállalkozásokra, megszakadt exportokra és a megsemmisült termelőeszközökre – ismertette vasárnap a Világbank a háború gazdasági hatásait vizsgáló elemzésében. A Világbank szerint Oroszország hazai összterméke (GDP) 11,2 százalékot fog esni 2022-ben a nyugati pénzügyi szankciók hatására. Az elemzés készítői szerint az ukrán vállalkozások több mint fele kénytelen volt bezárni, a még működő vállalkozások pedig rendes kapacitásukon alul teljesítenek. A fekete-tengeri hajózási útvonalak elvágásával Ukrajna elesett gabonaexportjának 90 százalékától, illetve összes exportjának felétől. A Világbank hangsúlyozta, hogy Ukrajna kiterjedt térségein a harci cselekmények következtében lehetetlenné vált a gazdasági tevékenység, a háború mindemellett súlyosan akadályozza a mezőgazdasági termelést is. (v)Ukrajna az Európai Unióhoz fordult azzal a kéréssel, hogy nyújtson segítséget a mezőgazdasági szektornak – írja a Bild című német lap. Janusz Wojciechowski mezőgazdasági uniós biztos szerint egyebek mellett az ukrán gazdálkodóknak “üzemanyagra, vetőmagra, műtrágyára, növényvédő szerekre, állatgyógyászati készítményekre és mezőgazdasági berendezésekre van szükségük”. A segélynyújtás koordinálásával az Európai Bizottságot bízták meg. (v)


618 megtekintés

תגובות


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page