top of page

Mindennapi szemezgetésünk – idegennyelvű sajtóból is (17:58) 2022.04.05.


„Egyértelmű, hogy ellenzékváltásra van szükség” – mondta Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese a Spirit FM-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy egyetért Török Gábor kijelentésével, miszerint ennek a választásnak ellenzéki oldalon egyetlen nyertese volt, mégpedig a Mi Hazánk Mozgalom, aminek az az oka, hogy az ellenzék nem tudott versenyképes víziót felmutatni a szavazóknak.


Választást tartottak Mariupol orosz haderő által irányított részén a polgármester személyéről a város képviselőtestületében. A testület Konsztantin Ivacsenkót, az Azovmash-üzem volt vezetőjét választotta ügyvivő polgármesterré, aki az orosz megszállás előtt is a képviselőtestület tagja volt. Vagyim Bojcsenkó, Mariupol Ukrajna által is elismert polgármestere az invázió kezdetén elhagyta a várost. A testület egyszersmind megszavazta a 2014-es, „Donyecki Népköztársaság” függetlenségét kinyilvánító dokumentumot is, amely lényegében az említett szakadár „ország” területéhez sorolja Mariupolt. Mariupol nagy részét elfoglalta az orosz haderő, de elszórtan még akadnak harcok a városban. A városháza március 23-24-én került orosz kézre. Koncentrált, ukrán ellenállás már csak az Azovstal-üzem területén tapasztalható. (v)


Azt hiszem, ahányszor azon filóztunk eddig egy kézműves sör mellett valamelyik budapesti helyen, hogy rá kéne venni a fiatalokat, hogy szavazzanak, ők annyiszor mondták el a gyerekeiknek falun, hogy: »Jössz, és kész.« Tudom, hogy nem ér el oda minden információ. És most már azt is tudom, hogy egyáltalán nem ez számít. Nekik nincs Bödőcs és Pottyondi Edina. Nekik Mari néni van, és Polgi. Mi először fogtunk össze 30 év után, ők 30 éve így, egy csapatban csinálják végig a szavazásokat. Be kellett látni, hogy nekünk nem ment a csapatmunka, ők csak csinálták 30 éve.


Mindössze két nappal az országgyűlési választásokat követően megszületett a döntés arról, hogy az Európai Bizottság aktiválja az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági rendeletet.


A francia kormány elhalasztotta a péntekre tervezett előkészítő tárgyalást Korzika vezetőivel a sziget esetleges autonómiájáról, miután a hétvégén ismét zavargások törtek ki a börtönében megölt függetlenségpárti Yvan Colonna családjának támogatására rendezett tüntetésen. Gérald Darmanin belügyminiszter kabinetje hétfőn azt közölte, hogy "a nyugodt párbeszéd feltételei még nem adottak", ezért levélben értesítették Gilles Simeonit, Korzika végrehajtótanácsának autonómiapárti elnökét a halasztásról. A pénteki előkészítő tárgyalást egyébként korábban Simeoni jelentette be, a belügyi tárca soha nem erősítette meg. A halasztásról szóló bejelentést megelőzően Emmanuel Macron államfő "elfogadhatatlannak" nevezte a France Inter közrádióban a vasárnapi zavargásokat a szigeten, és megerősítette, hogy a "nyugalom visszatérését előfeltételnek tekinti a tárgyalások megkezdéséhez". Yvan Colonnát, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Claude Erignac egykori korzikai prefektus 1998-as meggyilkolásáért, március 2-án megtámadta a börtönben egy iszlamista elítélt. A férfi március 21-én belehalt sebesüléseibe a dél-franciaországi Marseille kórházában. A Colonna családjának támogatására vasárnap rendezett tüntetés zavargásokba torkollott a dél-korzikai Ajaccióban, a megmozduláson Simeoni is részt vett. Bastiában is volt megmozdulás, és ott is összecsaptak a tüntetők a rendőri erőkkel. (v)


A Görögországban hatalmon lévő Új Demokrácia kormánya azonnal elítélte az általuk „orosz-inváziónak” nyilvánított eseményt, és sietve döntött úgy, hogy fegyvereket küld az ukrajnai csapatoknak. Ez a döntés azonban rendkívül népszerűtlennek bizonyult a görög állampolgárok körében, különösen azért, mert a görög fegyverek a neonáci Azovi Gárda kezébe kerülhetnek, amely elnyomta és etnikai okok miatt bántalmazta a Mariupol környékbeli görög közösségeket.


Bármi legyen is a háború kimenetele, Európának fel kell készülnie arra, hogy ezek az emberek, a beteg pszichével rendelkező nácik európai városokba fognak érkezni. És jönni fognak, és tiszteletet és jólétet követelnek. Nem adják fel felsőbbrendűségi ideológiájukat. Ma tehetetlen hadifoglyokon demonstrálják, holnap az átlagos európaiak lesznek az áldozatok.


Oroszország cáfolja az ukrán Bucha városában történt atrocitásokat – Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának kivizsgálását kérte a hamis hírek miatt (+VIDEÓ)


Nálunk is ez történt, a NÉP-nek eleve esélye se volt pénz és propagandalehetőség híján, ráadásul amatőrök. Ráadásul a többiek propagandája olyan hatékony volt, hogy róluk még a viszonylag felvilágosultabbak is holtbiztosan "tudják", hogy közpénztolvaj kamupártosok. Nálunk ők "a nácik". Helyettük a médiával és pénzzel jól ellátott profik vitték el a szavazatokat. Ez van.


Szerinte ellenséges szomszédokkal körülvéve lehetetlen liberális, európai államot felépíteni.


A magyarországi parlamenti választások zsidó közösségek körében érzett hatásairól számol be a Jewish News Syndicate. A zsidó közösséget nagyrészt vallási-politikai vonalakon keresztül osztotta meg Orbán megítélése. A Chábád-Lubavics mozgalomhoz kötődő szervezetek általában barátságosabb álláspontot képviselnek a magát Izrael- és zsidóbarátnak valló vezetővel szemben, míg a liberálisok, akiket nem hivatalosan a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége képvisel, általában az Orbánt megbuktatni kívánók mellé állnak.


Indokolatlanul kevés szó esik a gyermekvédelmi népszavazás eredményeiről, annak ellenére, hogy az teljes mértékben elérte a célját, hiába nem sikerült elérni az egyébként rendkívül magasan levő érvényességi küszöböt. A hazai sajtón valamiért csak az érvénytelenség híre futott végig.


A vasárnapi választások bár a győztes induló tekintetében nem, az arányokat illetően nem kis meglepetést hoztak, a Fidesz ugyanis 135 mandátumot gyűjtött, míg az ellenzék csupán 56-ot – egyéni választókerületekben 16 budapesti helyszínen kívül csupán kettő vidékit szerezve. Az újabb kétharmados kormánypárti siker után most 5 pontban mutatjuk be, milyen konzekvenciák is merülnek fel egy hasonló eredményt követően.


A légvédelmi rendszer megvásárlását Izrael és az Egyesült Államok is jóváhagyta.


A biztonsági felügyelet közleménye szerint a világbajnokságon nincs helye politikai véleménynyilvánításnak. Ha valaki nyíltan állást szeretne foglalni az LMBTQ+ kérdésben, tegye egy olyan országban, ahol a társadalom azt elfogadja. A meghozott intézkedések mögött nem húzódik meg semmiféle diszkrimináció – áll a nyilatkozatban.


Olyan szörnyű az orosz-ukrán háború, hogy felejtsük is el gyorsan a COVID oltás által lemészárolt embereket!
504 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page