top of page

Musk figyelmeztet: Az „éber elme” mint vírus egzisztenciális veszélyt jelent a civilizációra

Vukics Ferenc cikkismertetője


Musk figyelmezteti Bill Mahert: Az "éber elme" vírusa egzisztenciális veszélyt jelent a civilizációra. "Én legalábbis mérsékeltnek tartom magam" – mondta Elon Musk Bill Mahernek a komikus HBO műsorában való péntek esti szereplése során.


Annak ellenére, hogy Muskot mindenki "szélsőjobboldali konzervatív ügynökként" vagy valami hasonló túlzással jellemezte, Musk azt mondta:

"Az életem hatalmas részét energiával töltöttem, a fenntartható energia kiépítésével, tudod, elektromos járművekkel, akkumulátorokkal és napenergiával. Ez nem éppen szélsőjobboldali."


Musk egy évvel ezelőtt világossá tette véleményét – ő nem változott, hanem a világ...


És valahogy ebben az egész megosztó baromságban a szólásszabadság "engedélyezése" a szélsőjobboldaliak, az erőszak elősegítői, a fasiszták erényévé vált...


"A szólásszabadság régen baloldali vagy liberális érték volt, és most mégis azt látjuk az idézett 'baloldal' részéről, hogy valójában cenzúrázni akarnak, és ez őrültségnek tűnik."


"Szerintem rendkívül aggódnunk kell minden olyan dolog miatt, ami aláássa az első alkotmánymódosítást" – mondta Musk.


Kifejezettebben a Twitter megvásárlásával vagy a Twitteren végrehajtott változtatásokkal kapcsolatban Musk azt mondta:

"A Twitterrel kapcsolatban az volt az aggodalmam, hogy ez egyfajta digitális főtér, és fontos, hogy mind a valóság, mind a bizalom érzékelése megmaradjon a nézőpontok széles skálája számára".


Maher erre úgy reagált, hogy ő már nem tweetel, mert "túl könnyű, hogy a csőcselék törölje".


"Mert lehet, hogy most már te vagy a tweetváros polgármestere, és én örülök neki – tetszik, hogy a polgármesternek tetszenek a vicceim –, de azért nem csinálom többé, mert a gonosz lányok csőcseléke még mindig ott van, és ez nem változott.


Mintha túl könnyű lenne töröltetni, és nem is tudom, mi bosszantja őket: annyira őrültek ezek a kölykök. Úgy érzem magam, mintha vakon járkálnék egy tetőn: bármikor leeshetek, ez volt a legártatlanabb dolog, de ez olyan, mint amikor azt mondtam, hogy George Washington nagyszerű elnök volt – ó, hogy merészeled" – folytatta Maher.


Ezt válaszolta Musk, kissé prózaian:


"Azt kell mondanod, hogy mit jelent az, hogy törölték? Tudod – úgy értem, igen, ha az emberek támadnak téged a Twitteren, az egy dolog – de őszintén szólva ez csak növeli az elkötelezettséget. Szóval én egyszerűen figyelmen kívül hagynám".


Erre Maher egy kicsit tovább fokozta a dolgot:


"Ön nagyon apokaliptikusan beszélt erről, az "éberség [woke] mint vírusról" kérdezte Maher Muskot. "Meg kellene magyaráznia, miért nem tartja túlzásnak, hogy olyan dolgokat mond, mint hogy a civilizációt az öngyilkosság felé sodorja. Először is, mi az "az éberség mint vírus?"


Musk ezúttal sokkal világosabban válaszolt:


"Szerintem nagyon óvatosnak kell lennünk mindennel szemben, ami antimeritokratikus [nem az érdemeken, egyéni teljesítményeken alapszik] , és mindennel, ami a szólásszabadság elnyomását eredményezi" – mondta Musk. "Szóval ez az éberség mint vírus két olyan aspektusa, ami szerintem nagyon veszélyes, hogy gyakran nagyon anti-meritokratikus, és nem lehet megkérdőjelezni dolgokat. Még a megkérdőjelezés is rossz."


Maher egyetértett, és megkérdezte Muskot, hogy szerinte honnan ered ez az "éberség mint vírus":


"Próbáltam kitalálni, hogy honnan ered. Szerintem valójában már régóta készülődik, mivel ez szerintem már egy ideje tart, és az iskolákban és egyetemeken zajló indoktrináció [befolyásolás, átnevelés] mértéke szerintem messze meghaladja azt, amit a szülők felfognak" – mondta Musk.419 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK