top of page

Nehéz napok várnak az „ufókra” az amerikai légtérben – Ezért is Trump a hibás
Vukics Ferenc jegyzete


„Két lehetőség létezik: vagy egyedül vagyunk az Univerzumban, vagy nem. Mindkettő egyformán félelmetes.”

Arthur C. Clarke


A Pentagon közlése szerint egy újabb nyolcszögletű objektumot lőttek le amerikai katonai gépek a Huron-tó felett vasárnap. Ez a negyedik megsemmisített repülő tárgy az elmúlt napokban. A sorozatos jelenségek miatt már korábban készültségbe helyezték az Észak-Amerika védelméért felelős erőket. Korábban többek között egy kínai léggömböt, illetve két, meg nem határozott tárgyat pusztítottak el.


Glen VanHerck, az Egyesült Államok légtérvédelmével megbízott tábornok azt mondta, hogy a kilőtt célpontok inkább repülő tárgyaknak tűntek, és nem hasonlítottak az elsőként elpusztított Kínai kémballonra. A hadseregnek eddig nem sikerült meghatároznia, pontosan mi a legutóbbi három objektum, hogyan maradtak a levegőben, vagy honnan érkeztek.

Egy másik, névtelenül nyilatkozó magasrangú katonai vezető ugyanakkor azt mondta, a hadsereg nem lát bizonyítékot arra, hogy az objektumok földönkívüliek lennének.

Szombaton Kanada kérésére szedett le az amerikai légierő egy ismeretlen tárgyat, amiről a Blikk oldalán is beszámoltak. A Huron-tó feletti ismeretlen tárgyat egyébként egy F-16-os vadászrepülőgép lőtte ki 20 ezer láb magasban, helyi idő szerint 14 óra 42 perckor, azt követően, hogy már két másikat is megsemmisítettek Alaszka és Kanada felett, valamint egy kínai léggömböt Dél-Karolina felett.


A légierő magas rangú vezetője arról is beszélt, egyelőre nem tudják, hogyan maradt fent a három objektum, ugyanis jelenleg nem ismert meghajtórendszerük van. Hozzátette: „Úgy gondolom, ez az első alkalom, hogy az USA amerikai légtéren belül ilyen akciót hajtott végre egy légi tárgy ellen.”


VanHerck ezen túlmenően azt is elmondta, hogy – a kínai kémléggömbbel ellentétben – a másik három tárgy hasonló méretű és sebességű volt, amikor kilőtték őket a légtérben. A kilövésük egyik oka az volt, hogy veszélyeztették a légi forgalmat. A Pentagon egyébként az esetekkel összefüggésben alaposabban is ellenőrzi az USA légterét. A hatóságok szerint további ismeretlen tárgyak tűnhetnek fel, amiket nagy eséllyel szintén kilőnek majd.


A kínai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az USA tavaly óta 10 "nagy magasságú" léggömböt küldött a légtere fölé, miközben cáfolta azokat az állításokat, hogy az a kínai léggömb, amelyet az USA lelőtt, megfigyelőeszköz lett volna.

"Az amerikai léggömbök gyakran hatoltak be illegálisan más országok légterébe. Tavaly óta több mint tíz alkalommal repültek amerikai magaslégköri ballonok Kína légtere felett Kína engedélye nélkül. Az USA-nak el kell gondolkodnia saját viselkedésén és viselkedésének irányt kell változtatnia ahelyett, hogy másokat támad és konfrontációt szít" – mondta Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Wang nem részletezte, hogy Kína szerint a léggömböket megfigyelési célokra használták-e. A Fehér Ház Wang megjegyzéseire válaszul azt mondta, hogy minden olyan állítás, miszerint az Egyesült Államok "megfigyelő léggömböket" küldött volna Kínába, hamis.

Bár a Fehér Ház tagadta, hogy megfigyelő ballonokat küldött volna Kínába, és Vang állítását nem erősítették meg, vannak arra utaló jelek, hogy az USA telepített ilyen eszközöket, vagy legalábbis tervezte ilyen eszközök alkalmazását.

2022 júliusában a POLITICO arról számolt be, hogy a Pentagon megfigyelő ballonok telepítését tervezi Kína és Oroszország fölé. A jelentés szerint:


"A 60 000 és 90 000 láb közötti magasságban repülő, nagy magasságú felfújható léggömbök a Pentagon kiterjedt megfigyelőhálózatát egészítenék ki, és elsősorban a hiperszonikus fegyverek alkalmaznák őket."

2019-ben a Pentagon 25 ilyen megfigyelő ballont tesztelt az USA-n belül. A légi járművek Dél-Dakotából indultak, de jelenleg semmi nem utal arra, hogy az országon kívülre is küldték volna őket. A léggömbök tesztelésének állítólagos célja akkor az volt, hogy kiderüljön, képesek-e "tartós megfigyelőrendszert telepíteni a kábítószer-kereskedelem és a belbiztonsági fenyegetések felderítésére és elhárítására".

Wang megemlítette azt is, hogy az Egyesült Államok a Dél-kínai-tengeren is folytat megfigyeléseket a vitatott vizeken:


"Az amerikai katonai hajók és repülőgépek gyakori felderítést végeznek Kínai vizek felett. Tavaly 657 bevetést, idén januárban pedig 64 bevetést regisztráltunk csak a Dél-kínai-tengeren, ami súlyosan aláássa Kína nemzetbiztonságát, valamint a regionális békét és stabilitást."

Még 2001-ben egy amerikai megfigyelő repülőgép ütközött össze egy kínai géppel a Dél-kínai-tengeren lévő Hainan-sziget partjainál. Az ütközésben meghalt a kínai pilóta, és az amerikai gépnek kínai területen kellett leszállnia.

A léggömbös incidens óta megromlott a párbeszéd az USA és Kína között: Antony Blinken külügyminiszter lemondta tervezett kínai látogatását, a kínai védelmi miniszter pedig visszautasította a Lloyd Austin védelmi miniszterrel folytatott telefonbeszélgetést, miután az USA lelőtte a léggömböt.

A „kínai ufók” alaposan felzavarták az amerikai politika állóvizét. A „névtelen forrásokra támaszkodó fősodor” gyorsan megtalálta az ügy „valódi felelősét”, és egyből elkezdett átkot szórni az egykori elnökre, Donald Trumpra.

Amikor híre ment, hogy Kína „meteorológiai ballonja” napokig lebegett az Egyesült Államok felett, és talán kényes információkat gyűjtött, általános közfelháborodás tört ki az USA-ban. Törvényhozók és kormányzók tucatjai és Trump is követelték Joe Biden elnöktől, hogy minél hamarabb lője le a léggömböt.

A Biden-kormányzat ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a légi fenyegetés semlegesítése kárt okozhat a civileknek. A NYT egy névtelen, bizonyítékot nem kínáló "tisztviselőre hivatkozva" azt állította, hogy "a léggömb nem jelentett katonai vagy fizikai fenyegetést" az Egyesült Államokra. Ez a hír ismét kiváltotta az amerikaiak haragját.

Miután a kormány végül mégiscsak lelőtte a léggömböt az Atlanti-óceán felett, a Biden-kormány ujjal mutogatott Trumpra.

A Védelmi Minisztérium egy meg nem nevezett tisztviselője állítólag azt mondta az újságíróknak egy február 4-i, kamerán kívüli sajtótájékoztatón, hogy az ehhez hasonló kínai léggömbök "az előző kormányzat alatt legalább háromszor rövid időre átrepültek az Egyesült Államok kontinentális területei felett".

Ez a nyilatkozat elindította a vállalati média őrjöngését. A sajtó "kettős mércével" vádolta a republikánusokat. Azok, akik a léggömb leállítását követelték - állította a The Hill - képmutatók, Trump pedig még inkább az, mert hivatali ideje alatt "nem sikerült" lelőnie a kémberendezést.

Alig egy nappal később Trump és több magas rangú korábbi nemzetbiztonsági tisztségviselő tagadta, hogy tudomása lett volna arról, hogy az ő felügyeletük ideje alatt kínai kémballonok figyelték volna az Egyesült Államokat.

"Soha nem emlékszem, hogy bárki is bejött volna az irodámba és olyat mondott, vagy olyasmit olvasott volna fel, hogy a kínaiaknak megfigyelő léggömbjük lenne az Egyesült Államok felett" – mondta a CNN-nek Mark Esper, aki 2019 és 2020 között védelmi miniszter volt.

Christopher Miller, aki 2020 és 2021 között volt megbízott védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy "a hétvégén hallottam először ilyesmiről".

"Sem CIA-igazgatóként, sem külügyminiszterként biztosan nem találkoztam olyannal, hogy egy három busz méretű, lebegő szerkezet öt napon keresztül jön át az országunkon. [És] beszéltem másokkal, akik a csapatomban dolgoztak – ők sem tudnak erről semmit"mondta Mike Pompeo, aki Trump alatt a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója és külügyminiszter volt.

Robert O'Brien, Trump másik volt nemzetbiztonsági tanácsadója hasonlóan nyilatkozott: "Egyértelműen kijelenthetem, hogy soha nem tájékoztattak ilyen eseményről". John Ratcliffe volt nemzeti hírszerzési igazgató pedig egyenesen kijelentette, hogy a Biden-kormányzat névtelen forrásból származó állítása "nem igaz".

Még John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó is, aki állandó szereplője volt a Trumpról szóló rágalmak gyártásának, azt mondta, hogy a Biden-kormányzat felfedezése újdonság volt számára.

"Nem tudok arról, hogy a hivatali időm alatt bármilyen hatalom ballonrepüléseket hajtott volna végre az Egyesült Államok felett, és nem is hallottam, hogy ilyesmi történt volna, mielőtt 2018-ban csatlakoztam" – mondta Bolton a Fox Newsnak. "Nem hallottam olyanról sem, hogy a távozásom után történt volna ilyesmi."

Glen VanHerck tábornok, az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság és az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának parancsnoka két nappal a Pentagon kezdeti vádaskodása után "tisztázta", hogy "nem észleltük ezeket a fenyegetéseket" Trump hivatalba lépése idején.

Mire ezekre a nyilatkozatokra sor került, a „történet”, miszerint Trump nem lőtte le a kínai kémballonokat, már milliók lapjaira és tévéképernyőjére került. Mire a Biden-kormányzat úgy döntött, hogy visszavonja az előző kormányzat elleni rágalmait, amelyeket egy névtelen forráson keresztül szűrve juttatott el az engedelmes médiumokhoz, az emberek milliói újból meg lettek etetve a „mesével”, miszerint az „orosz ügynök” Trump a kínaiakkal szemben is gyengekezű volt.

Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő szerint az amerikai döntés, hogy az F-22-es repülőgéppel lőtték le a léggömböt, túlreagálás volt. "Rá kell azonban mutatnunk arra, hogy az Egyesült Államoknak a pilóta nélküli léghajó fejlett rakétákkal történő lelövése egy ravasz túlreagálás. Az Egyesült Államokban sokan feltették a kérdést: mi jót hozhat egy ilyen költséges akció az USA-nak és az adófizetőknek?" – mondta.

Wang rámutatott más amerikai globális megfigyelésekre is, többek között a világ vezetőinek telefonjait figyelő NSA-ra, amelyet annak idején Edward Snowden fedett fel.

"A globális közösség számára teljesen világos, hogy melyik ország a világ első számú kémbirodalma" – mondta.

A Biden-adminisztráció bénázása a léggömbbel sokban hasonlít a járvány körüli reagálásokra. Egy biztos, hogy ezentúl a fősodor „névtelen” forrásai nemcsak az egykori amerikai elnökökre, de az ufókra is életveszélyesek.

Ted Chiang amerikai sci-fi író mondta egyszer, hogy egyesek úgy gondolják, az intelligens fajok nagy valószínűséggel kihalnak, mielőtt szétterjednének a világűrben. Chiang szerint, ha igazuk van, akkor az esti égbolt csendje egy temető némasága. Ha így folytatjuk, mi is erre a sorsra jutunk.679 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page