top of page

Nemzetközi szemezgetésünk – idegennyelvű sajtóból (Vukics, 2022.02.25.)

Az orosz elnök szerint „könnyebb” lenne tárgyalni az ukrán hadsereggel, mint a kijevi politikusokkal. Az ukrán fegyveres erőknek „át kell venniük a hatalmat” az országban, és békéről kell tárgyalniuk Moszkvával – mondta Vlagyimir Putyin elnök az orosz Biztonsági Tanács pénteki ülésén. Ezenkívül azzal vádolta a kijevi kormányt és a „neonácikat”, hogy civileket „emberi pajzsként” használnak Oroszország ukrajnai offenzívája közepette. Putyin kijelentette, hogy az ukrán hadsereg nem engedheti meg kormányának, hogy „gyermekeiket, feleségeiket és szeretteiket emberi pajzsként használja”. "Vedd a hatalmat a saját kezedbe!" Az orosz elnök azzal érvelt, hogy a hadsereg jobb tárgyalópartner lenne, mint „egy rakás drogos és a neonácik”, akik állítása szerint „Kijevet teljesen behálózták”, és „túszként” tartják az embereket. Korábban pénteken Moszkva és Kijev is kifejezte készségét a béketárgyalásokra. A harcok azonban Ukrajnában e nyilatkozatok ellenére folytatódtak. A Kreml a fehérorosz fővárost, Minszket javasolta a tárgyalások helyszínéül, de ezt Ukrajna elutasította, és azt mondta, hogy a helyszínnek a lengyel Varsónak kellene lennie. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Kijev ezután teljesen megszakította a kommunikációt, miközben katonai egységeket utasította, hogy foglaljanak védelmi állásokat az ukrán főváros sűrűn lakott területein.


Az Európa Tanács pénteken jóváhagyta azt az indítványt, hogy függesszék fel Oroszország képviseleti jogát abban az intézményben, amely a második világháború után alakult az emberi jogok és a jogállamiság kontinens szerte történő védelme érdekében. „A ma elfogadott határozat azt jelenti, hogy az Orosz Föderáció továbbra is az Európa Tanács tagja marad, és részes fele az Európa Tanács vonatkozó egyezményeinek, beleértve az Emberi Jogok Európai Egyezményét is” – áll a szervezet közleményében. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter üdvözölte a lépést, és kijelentette, hogy országa „ezt szükséges intézkedésnek tartja Oroszország Ukrajna elleni elfogadhatatlan katonai agressziója fényében, amely a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősül”. A döntés Oroszország Ukrajna elleni hatalmas katonai támadása nyomán született, amely a Kreml szerint a Moszkvát támogatást kérő szeparatista vezetők támogatására indult. A döntést követően Vlagyimir Dzsabarov, az orosz Szövetségi Tanács külügyi bizottságának első alelnöke azt követelte az Európa Tanácstól, hogy térítse vissza a Moszkva által a strasbourgi székhelyű intézménynek fizetett éves díjat. „Tisztelt Európa Tanács, ha jól emlékszem, év elején befizettük a járulékokat. Tehát legyen kedves, mutasson tisztességet, és adja vissza az orosz hozzájárulást a folyó évre. Minden korrekt!!!” – írta a Telegram csatornáján. A szám a becslések szerint 32,5 millió euró.


Peking szerint azoknak az országoknak kellene szégyenkezniük, aki beavatkoznak mások belügyeibe és azok a hírnevét rontják. A kínai külügyminisztérium pénteken cáfolta Joe Biden amerikai elnök felvetéseit, miszerint az országot valamiféle felelősség terheli, amiért elmulasztotta elítélni Oroszországot a szomszédos Ukrajna elleni hatalmas támadás miatt.

Itt a Szilaj Csikón tegnap közöltük az eredeti nyilatkozatot. A magyar média egészen mást mondott erről idehaza. Itt azt hangoztatták, hogy Kína elítéli az oroszokat. Sajnos ez nem volt igaz. Egy ilyen félretájékoztatás csak arra jó, hogy az emberekben felesleges várakozások alakuljanak ki. (– a szerk.)

Wang Wenbin, a minisztérium szóvivője egy napi pekingi tájékoztatón azt mondta újságíróknak, hogy azok az országok a szégyenletesek, amelyek mások belügyeibe avatkoznak. Az amerikai vezető azt mondta, hogy minden olyan ország, amely támogatja Oroszország invázióját, „beszennyeződik a társulástól”. A megjegyzések Indiára és Pakisztánra is irányultak. Imran Khan pakisztáni miniszterelnök Moszkvában tartózkodott, amikor a Kreml katonai támadást indított Ukrajna ellen, és részt vett csütörtökön a megbeszéléseken, amelyek célja volt, hogy Oroszország fektessenek be egy félbemaradt gázvezetékbe. Wang azt is állította, hogy Peking megértette azokat a „jogos” biztonsági aggodalmakat, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnököt arra késztették, hogy megtámadja szomszédját, miközben nem volt hajlandó „inváziónak” minősíteni az orosz erők ukrajnai mozgását.

Moszkva az emberi jogok megsértésével vádolja a Metát a közösségi hálózat szelektív cenzúrája miatt. Oroszország február 25-től korlátozza a Facebookhoz való hozzáférést – közölte pénteken médiaszabályozó hatósága, a Roszkomnadzor az ügyészség döntésére hivatkozva. Moszkva azzal vádolta meg a Meta amerikai technológiai óriást, hogy megsértette az "alapvető emberi jogokat" azzal, hogy blokkolta az orosz fiókokat, beleértve a nagy hírügynökségek fiókjait is. A lépés egy nappal azután történt, hogy a Meta tulajdonában lévő Facebook korlátozta a hozzáférést négy orosz sajtóorgánum hivatalos fiókjához, köztük a RIA hírügynökséghez. A Facebook 2020 októbere óta összesen mintegy 23 alkalommal „cenzúrázta” az orosz médiát – közölte a szabályozó, azzal vádolva a céget, hogy megsértette az orosz törvényeket.


Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának megdöbbentő jelentése a háborús célú emberi kiegészítést támogatja. A The Detail áttekintette az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának Fejlesztési, Koncepciók és Doktrína Központja által nemrégiben kiadott, az emberi képességek lehetséges növeléséről szóló jelentést. A német Bundeswehr Védelmi Tervezési Hivatalával közösen készített dokumentum azzal kezdődik, hogy megjegyzi, hogy bár „jelentősen átgondolták” az „élettudományok fejlődésének” a „mesterséges intelligencia, automatizálás és robotika” aktuális vonatkozásait, viszonylag keveset foglalkoztak, hogy „mit is jelent ez emberi szemszögből”. A védelmi minisztérium ezt súlyos hiányosságnak tartja, mivel „potenciális ellenfeleinket nem ugyanazok az etikai és jogi megfontolások fogják irányítani, mint minket”, és állítólag „már fejlesztik az emberi képességeket bővítő eljárásokat”. „A mesterséges intelligencia, a robotika és az autonómia fejlődése azt jelenti, hogy az emberi feldolgozási teljesítményt, a cselekvési sebességet és az állóképességet gyorsan felülmúlják a gépek” – áll a jelentésben. „Az emberek a védelem legértékesebb eszközei, de egyben kulcsfontosságú sebezhetőséget is jelentenek; az emberek éhesek, fáradtak, félnek és összezavarodnak. A gépek viszont képtelenek ezekre a dolgokra… Az emberek szerepe három kulcsfontosságú területen szembesül: adatokkal, összetettséggel és sebességgel… Az emberi kiegészítés a hiányzó része ennek a rejtvénynek.”

Már folyik a harc az ukrán fővárosért, miközben az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni Kijevet. A CNN jelentése szerint „Az orosz csapatok előrenyomulásával az amerikai hírszerzés tisztviselői attól tartanak, hogy Kijev napokon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet. Az Axios hozzátette: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videokonferencián azt mondta az EU vezetőinek, hogy 'lehet, hogy most látnak utoljára élve'”. Zelenszkij megfogadta, hogy Ukrajna fővárosában marad – írja a Washington Post. A New York Times a következőket írja: 'Az Egyesült Államok három hónapon keresztül találkozott Kínával, hogy bemutassa az orosz csapatok Ukrajna közelében történő gyülekezését bemutató hírszerzési adatokat, és felszólítsa Pekinget, hogy segítsen elkerülni a háborút' – közölték amerikai tisztviselők. A kínai tisztviselők visszautasították az Egyesült Államok követelését, és megosztották az információt Moszkvával."

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: "Az ellenség engem jelölt meg az első számú célpontnak". "Politikailag úgy akarják akarják elpusztítani Ukrajnát, hogy megölik az államfőt" – mondta Zelenszkij egy videóban az ukránoknak péntek hajnalban. A családom a második számú célpont, ők nem árulók, hanem Ukrajna állampolgárai. De nincs jogom megmondani, hol vannak most" – közölte Zelenszkij. Az ukrán vezető azt mondta, "mindenki a helyén marad, akire a központi kormányzat munkájához szüksége van". Néhány órával korábban a Biden-kormányzat figyelmeztette a képviselőket, hogy Kijev hamarosan eleshet. Az orosz erők pénteken közelebb nyomultak a városhoz. Robbanások rázták meg a várost, ahol légiriadó szirénák harsogtak, és az emberek a mély metróállomásokon húzódtak meg menedéket keresve. A védelmi minisztérium közölte, hogy Kijev központjától már csak néhány mérföldnyire vannak "szabotőrök".


Atrick Reevell, az ABC kijevi riportere elmondta, hogy „harcok hangját, hangos lövöldözések és robbanások hangját hallotta… Csak néhány mérföldre északra a Maidantól [Tértől]” a város központjában, és videófelvételeket osztott meg állításainak alátámasztására. Reevell korábban leírta, hogy „látta az ukrán csapatokat Kijev szívében, amint lőszerrel sietve védelmi állásokat építettek ki”; Tim Lister beszámolója a CNN-től, aki állítólag tanúja volt, amint „az ukrán biztonsági erők fegyverekkel és lőszerekkel hagyták el a városi rendőrkapitányságot – nyilvánvalóan Obolon északi kerülete felé tartva, ahol harcokról számoltak be. Az ukrán védelmi minisztérium a The New York Times szerint hivatalos Facebook-oldalán megerősítette, hogy a harcok zajlanak „Kijev északi kerületében”, és felszólította a lakosságot, hogy „maradjanak otthon és készítsenek Molotov-koktélokat”.

„Az ukrán fegyveres erők, a nemzeti rendőrség és a területi védelem jól dolgozik az Orosz Föderáció által sújtott Ukrajna területének nagy részének ellenőrzésén. Ezt Mykhailo Podoliak nyilatkozta.” 
„Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erői a következőkről számolnak be: A kijevi területvédelmi zászlóaljak NLAW-t kaptak. A kijevi területvédelem NLAW-val rendelkezik. Üdv a pokolban.” 
„30 óra alatt 6 orosz gépet zuhant le. Ez az ukrán vadászpilóták magas szintű kiképzettségének az eredménye. Dicsőség a hősöknek!” 
„Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij: "Mindannyian itt vagyunk - védjük függetlenségünket, államunkat! Ez továbbra is így lesz. Dicsőség védőinknek! Dicsőség Ukrajnának!”  
„30%-kal nő az ukrán fegyveres erők katonáinak fizetése 2022. március 1-től – Oleksiy Reznikov sürgősségi táviratot írt alá.” 
„Az ukrán infrastrukturális minisztérium jelentése szerint az agresszor külföldi hajóra lőtt Juzsnij Perekaz kikötő közelében.” 
„Ukrajna területének nyílt nagyszabású inváziójának kezdete óta a megszálló ország csapatai a következő veszteségeket szenvedték el (hozzávetőlegesen):
80 harckocsi
516 páncélozott harcjármű
10 Repülőgép 
7 Helikopter
2800 sebesült/halott
Erősek vagyunk! A győzelem a miénk!”

Különleges erők állítólag Lengyelországba vitték a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat vezetőjét. Bruno Kahlt, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnökét különleges ügynökök vitték Ukrajnából Lengyelországba –- jelentette pénteken a Focus című német hírmagazin. Kahl állítólag Kijevben volt, hogy ukrán kollégáival találkozzon, amikor az orosz csapatok a városba vonultak. Kahl állítólag néhány nappal azelőtt érkezett meg Kijevbe, hogy Oroszország katonai támadást indított Ukrajnában. Amikor Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön felszólította állampolgárait, hogy hagyják el az országot, a diplomatákat és a titkosszolgálat munkatársait a német rendőrség különleges különítménye evakuálta – írja a Focus. Mivel Oroszország gyorsan átvette az uralmat az ukrán légtér felett, és az orosz egységek bekerítették Kijevet, Kahl nem tudta időben elérni ezt az evakuációs egységet – folytatta a magazin. Ehelyett a BND ügynökeit vetették be, hogy a kémfőnököt pénteken Lengyelországba vigyék. A Der Spiegel megerősítette a Focus értesülését, mondván, hogy Kahlt járműkonvojban szállították Lengyelországba, miközben ukrán civilek tömegei indultak el az ország EU-határai felé. Putyin azt mondja az ukrán hadseregnek, hogy vegyék a hatalmat a kezükbe.

324 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page