top of page

Gyimóthy Gábor nyelvművelő gúnyvers-sorozata (542) – Jó hír sorozatunk olvasóinakTisztelettel jelentem, hogy megszületett az ezredik nyelvdorgáló gúnyversike!


2013 nyarán kezdtem írni őket (ha jól emlékszem, nem korábban, mert 2012-ben még javában "vívtam a nyelvőrző hadjárataimat"). Azaz kereken 500 hét alatt 1000 nyúlfarknyi vers... Hetenként átlagosan két vers nem nagy teljesítmény, de hát ezek minden más mellett, szinte akaratlanul és dühömben keletkeztek.


Csináltam egy kis összegezést. A szójegyzékben közel 700 szó van (majdnem kizárólag idegen szavak, a nem idegen szavak a jegyzékben pirosak), ami azt jelenti, hogy átlagban egy-egy szóra másfél vers jut. Rengeteg szót csak egy-egy verssel "ugattam meg", de némelyiknek sokszor nekiugrottam. Például a kemikáliának (eddig) nyolcszor, az identitásnak és az ikonikusnak hétszer-hétszer. Ám a pellengérezett szavak között van néhány pusztítóan elterjedt (marha) magyar divatszó is. Ilyen a mindösszesen, amelyet eddig tíz versikével "jutalmaztam". A fontosat, vagy jelentőset, vagy nagy fajsúlyút kifejezni akaró (ugyancsak nagyon marha) fajsúlyos eddig csak négy verset kapott (keveslem, huszat érdemelne!).


A Szilaj Csikó számára csatoltam az egész gyűjteményt a szójegyzékkel és a motókkal együtt. A motók (amely szót én szigorúan egy t-vel írom) gyűjteménye kicsit elhanyagolódott, oda eddig még csak 81 vers jutott. De hát azokkal gyakorlatilag mindig ugyanazt mondogatom, csak kicsit más-más alakban.


Gyimóthy Gábor


A Szilaj Csikónak pedig szent elhatározása, hogy folytatja a nyelvművelő gúnyvers-sorozat közlését egészen az ezredik nyelvdorgálóig; vagy még azon túl is, ha újabbak születnének; vagy akár az egészet az elejétől újrakezdve, végtelenítve... Alkalomadtán pedig közzé tesszük a teljes szójegyzéket is, a motókkal (!) együtt. Hálánk és nagyrabecsülésünk a kiváló szerzőnek, hogy legnagyobb kincsünk, édes anyanyelvünk ennyire elszánt és fáradhatatlan őrzője. – a Szerk.


(542)

Szókincsed ne legyen árva !

Álca a szó és nem lárva !

 

Kapcsolódó írásunk:403 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page