top of page

Nyílt levél az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához a kárpátaljai magyarok ügyében
Tisztelt Olvasó!

Kedves Barátaim, külhoni honfitársaink sorsáért aggódó Ismerőseim!


Nyilván mindenki érzi, tudja, hogy ami a kárpátaljai magyarokkal történik, az már tűrhetetlen, azt meg kell állítani.


A magyar kormány mozgástere az orosz-ukrán háború miatt elég korlátozott, szükség van a civil társadalom fellépésére is.


E gondolatkörből kiindulva Varga István barátommal nyílt levéllel fordulunk az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmét kérve.


Akciónk annyiban nem esélytelen, hogy a levél időben eljut a megfelelő helyekre. Tehát a figyelemfelhívás nemzetközi szinten megtörténik. A célba vett fórumok pontos és élő címeit diplomáciai segítséggel ismerjük, tehát felhívásunk nem fog elkallódni. Ezen kívül fontos körülmény, hogy az Emberi Jogi Tanács négyszer ülésezik egy évben, és márciusban foglalkoznak kisebbségi kérdésekkel.

Tisztelettel kérünk Mindenkit, aki egyetért a levélben foglaltakkal, írja alá szimbolikusan, ami alatt a következő értendő:


A lentebbi címre küldendő levélben közli egyetértését, és megadja a neve alá írandó foglakozást, beosztást vagy munkahelyet.

Mindezt legkésőbb vasárnap estig kérjük elküldeni.

Hozzájárul a sikerhez, ha ez a felhívás minél több, nemzetben gondolkozó személyhez eljut. Ezt külön megköszönjük.


Tisztelettel, előre is köszönettel, honfitársi szeretettel:


Csóti György

nemzetpolitikai tanácsadó

1125 Budapest, Kikelet utca 19

+36 20 618 4447


***


Nyílt levél az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához a kárpátaljai magyarok ügyébe


Másolatot kap:

  • az ENSZ Kisebbségi Fóruma és

  • az ENSZ kisebbségi különmegbízottja


Alulírott magyar értelmiségiek, közéleti szereplők és egyszerű polgárok, tiszteletteljes kéréssel fordulunk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához, vessen be minden rendelkezésére álló eszközt az Ukrajnában kisebbségi sorsban élő őshonos nemzeti közösségek védelmében, állítsa meg a kárpátaljai magyarok ellen hosszú évek óta folyó kíméletlen és sokrétű hadjáratot, mely már kezdi kimeríteni a vértelen népírtás fogalmát. Az anyanyelv használati jog megtagadása, a nemzeti önazonosság nyílt megvallásának tiltása, a koholt vádak alapján történő bírósági eljárások, nyílt fizikai erőszak, a mindennapi életben tapasztalt sorozatos diszkrimináció kivándorlásra vagy asszimilációra kényszeríti az őshonos nemzeti kisebbségeket. A magyar kormány korábban a diplomáciai eszköztár teljességét latba vetette, de az orosz agresszió kezdete óta visszafogja magát, ami vérszemet ad az ukrán soviniszta erőknek.

Az emberi jogok magukba foglalják az őshonos nemzeti közösségek kollektív jogait. E jogok biztosítása, ha kell nemzetközi ráhatással, lehetővé tenné a több mint ezer éve Kárpátalján élő magyar embereknek, hogy szülőföldjükön magyarként teljes életet éljenek, és így hasznos polgárai legyenek Ukrajnának. Ez egyrészt alanyi jogon jár nekik, mert lakóhelyükön őseik építettek falvakat, városokat, kulturális intézményeket, és vérükkel védték szülőföldjüket az idegen betolakodókkal szemben. Másrészt a nemzetközi jog is biztosítaná nekik a nemzeti identitásuk megtartásához való jogokat, de Kijev nem tartja be az általa korábban aláírt nemzetközi szerződések vonatkozó paragrafusait.

Nyomatékosan kérjük az Emberi Jogi Tanácsot, vessenek latba minden lehetséges eszközt az Ukrajnában élő 150.000 magyar megmentése érdekében.

Budapest, 2023. január 24.


Kérésünk teljesítésében bízva, tisztelettel:


Csóti György Dr. Varga István nemzetpolitikai szakértő ügyvédvalamint alulírottak:


456 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page