top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból – frissítve (2022.05.02.)

Orbán Viktor miniszterelnök is felkerült a Mitrovorec szélsőjobboldali internetes oldal, Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára. Az oldalon már több tízezer ember neve szerepel, olyan személyes adatokkal, mint a születési dátum, útlevélszám és lakcím. Szakértők szerint a honlap üzemeltetői, az ukrán belbiztonsági szervek közreműködése nélkül nem juthattak hozzá ilyen adatokhoz. A halállistának is nevezett adatbázis félelmet kelt a helyi magyarok körében, sokan emiatt hagyták ott állásukat. A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krímet és de facto elfoglalta a Dombász egy részét. Ultranacionalista körök így listázzák – ahogy ők fogalmaztak – Ukrajna ellenségeit. Ezt nagyon sokan halállistának is nevezik, aminek az a magyarázata, hogy például Olesz Buzina író, vagy Oleg Kalasnyikov orosz párti ellenzéki politikus 2015-ös meggyilkolását szoros összefüggésbe hozzák azzal, hogy őket Ukrajna ellenségeiként aposztrofálta ez a hírhedt honlap. Mai napra már több tízezer személy szerepel a Miro Correc listáján, halállistáján, ha úgy tetszik, és nagyon súlyos személyiségi jogokat sért a portálnak a működtetése, hiszen akik rajta szerepelnek, azoknak a személyes adatait, születési dátumait, lakcímüket, útlevél adataikat közlik, ami egyéb kérdéseket is fölvet, hogy miként lehetséges. Itt nyilvánvalónak tűnik, hogy az ukrán belbiztonsági szervek információ szivárogtatása nélkül a portál üzemeltetői nem tudnának ilyen információkhoz, ilyen személyes adatokhoz hozzáférni. A kárpátaljai magyar közösség is alaposan megszenvedte a Mirotvorec működését az elmúlt években. Folyamatosan kerülnek fel az általuk kettős állampolgároknak vélt kárpátaljai magyaroknak a személyes adatai. Főleg azoké, akik hivatalokban, intézményekben valamilyen tisztséget is betöltenek és a kárpátaljai magyar közösség ezen tagjainak kiszivárogtatják az útlevél adataikat, a magyar okmányaik adatait. Nyilván súgnak nekik más helyekről, és nagyon sokakat valóban megijeszt ez a halállista. Emiatt állami tisztségeket hagytak ott az elmúlt években, hiszen félelmet szül, félelmet kelt a helyi magyar közösségben a portál működése.


A The New York Times írására hivatkozva közli a mind.ua, hogy az orosz haderő által megszállt ukrajnai területre látogatott Valerij Geraszimov tábornok, az orosz vezérkari főnök. Az amerikai lap szerint a hétvégi látogatásról tudomása volt az ukrán hírszerzésnek, ám nem sikerült lecsapni és elfogni Geraszimovot. Az orosz tábornok Izjum városában a 12. számú középiskolában „vendégeskedett”. Az ukrán tüzérség célba vette az épületet, de mire a lövedékek becsapódtak, a vezérkari főnök már elhagyta a helyszínt. A NYT híre szerint ritkaság számba megy, hogy ilyen magas rangú vezetők a frontvonalon tegyenek látogatást. Geraszimov vizitjének minden bizonnyal a seregben lévő rossz harci szellem és az ukránok makacs ellenállásával kapcsolatos egyéb problémák volt az oka. Egy magyar katonai szakértő szerint az ilyen látogatásokat a kitüntetések miatt kockáztatják meg a katonai vezetők, mert aki nem jár a műveleti területen, bármennyire is jól teszi a dolgát, akkor sem kaphat kitüntetést. Érdekesség, hogy a brit újságok (brit tudósok és a brit hírszerzés analógiára támaszkodunk) azt írták, hogy megsebesült. Az ukránok lapok nem hagyták volna ki, ha így lett volna. (Ld. még itt és itt.)


„Az Európai Unió klasszikus hülyeséglista-vezető uborkagörbületi ajánlását is túlszárnyalja Frans Timmermans minapi ötlete. »Mosás helyett szellőztessék ki inkább a ruhákat« – javasolta az unió lakóinak a zöldátállásért felelős bizottsági alelnök a környezetvédelmi testület legutóbbi ülésén. Nézete szerint a lakosságnak is ki kell vennie részét az Oroszország elleni fellépésekből. Én már akkor problémásnak láttam a szőrös hollandust, amikor néhány éve egy budapesti MSZP-eseményen szenvedélyesen ölelgette a hungarikumként felkonferált Nagy »Trágár« Blankát. A visszajelzésekből ítélve mások is aggódnak alelnök úr előrehaladott mentális állapota miatt. Több hozzászóló javasolta, hogy a ruhák helyett talán inkább Mr. Timmermans fejét kellene alaposan kiszellőztetni. Egyikük példát is hozott: »Hazamegy a kőműves a tűző napon, kánikulában lezavart tízórányi meló után, kirakja szellőzni a kipállott sótól hegyvonulatot mintázó pólóját, majd bevizezett vattával átdörzsöli ecetszagúra izzadt testét… Ez ám a szép jövő!« Más azon mereng: dejszen akkor a koszos, ápolatlan, kéregető hajléktalan tulajdonképpen a haladó, modern nyugati világ előhírnöke! A csöves az ideális EU-polgár. Nem mosdik, nem autózik, nem mossa a ruháját, igazi európai embereszmény. Persze az is lehet, csak hagyományápolásról van szó. Talán Frans Timmermans is olvasta Karl Marx életrajzírójának, az angol Paul Johnsonnak a könyvét (Entellektüelek), amely megemlíti, hogy a nagy gondolkodó sem vitte túlzásba a mosakodást (igaz, emiatt örökösen mindenféle randa furunkulusokkal kínlódott), és tessék, mégis utat mutatott.”


„Generation drag” azaz „Drag generació” címen indul június 1-jén Amerikában a Discovery+ csatornán egy műsor, amelyben a nézők nyomon követhetik miként lesz öt kamaszból drag queen. Ahogy arról a hivatalos oldalukon beszámolnak, a műsor bepillantást enged majd az érintett családok életébe, akik bátran támogatják gyermekeiket azon az úton, amely a „valódi identitásukhoz vezet”. A sorozat mind a hat epizódja június elsejétől válik elérhetővé. A műsor beharangozóját itt tekintheti meg.


Lengyelország több mint 200 T-72-es harckocsit adott át Ukrajnának az orosz invázió visszaszorítására. Ezenkívül több tucat gyalogsági harcjárművet is biztosított, közölte az RBC-Ukrajna a Lengyel rádióra hivatkozva. Lengyelország elegendő számú harckocsit biztosított Ukrajnának két harckocsidandár felállításához – több mint 200 T-72-es egységet. Ezen kívül 1,6 milliárd dollár értékű katonai segélyt küldött Ukrajnába, mely Gvozdika önjáró tarackokat és a Grad rakétavetőket foglalt magába. Varsó korábban MiG-29-es és Szu-27-es repülőgépekhez is szállított levegő-levegő rakétákat, a WB Electronics által gyártott drónokat, Piorun MANPADS-eket és nagy mennyiségű lőszert. A kiadvány megjegyzi, hogy Lengyelországban csaknem 400 T-72-es harckocsi volt szolgálatban, ezek egy részét 2019-ben korszerűsítették, de azokat a járműveket, amelyeknek nem volt idejük átalakítani, Ukrajnának adják.

Kérlek, ne legyen gyerek! – e címmel tett közzé videót az Aldi németországi anyavállalata. „Kérlek, ne legyen gyerek! – e címmel tett közzé videót az Aldi németországi anyavállalata. Ebben egy fülbevalós, lakkozott körmű, Theo nevű fiú (?) beszélget a 28 éves, müncheni Idával. Theo azt mondja: »Szerintem a gyerekvállalás szívás.« (Nyilván tapasztalatból beszél a Theo, hiszen arrafelé már ő is lehetne terhes, ha akarna. De nem akar.) Ida pedig rátromfol: ő bizony sosem akar anya lenni. Öklendezve magyarázza: a terhesség gondolata számára »teljesen hátborzongató«, s A bolygó neve: Halált juttatja eszébe. Ott esik meg, hogy egy idegen lény él és táplálkozik egy nő testéből – magyarázza éles elméjű Ida, aki ezek szerint saját magzati létét is teljesen hátborzongatónak tartja. Majd példaként hozzáteszi: az abortusz hívei is gyakran parazitaként hivatkoznak a meg nem született gyermekekre. Mindezt röhögcsélve, vidáman beszéli meg Theo és Ida Németországból. Nagyokat bólogatnak és nevetgélnek. Hehe meg haha. Ne legyen gyermek! Minek? Rémisztő képződmények. Közben vegán tofut rotyogtatnak a rezsón, végül pedig elszopogatnak egy jégkrémet. Egyedül a szójalattét hiányoltam a videóból. Csodás reklám! Az üzenetét röviden így lehetne összefoglalni: vásároljon ön is az Aldiban, aztán meg haljon ki a kedves családjával, nemzetével együtt! Nem mintha Németország, a teljes Nyugat s velük együtt mi, magyarok nem ezt csinálnánk évtizedek óta. A jóléttől teljesen elhülyülve éppen eltűnünk a Föld színéről.”


A bizottság élére vélhetően Nina Jankowicz kerül majd, aki 2017-ben még Kijevben dolgozott mint az ukrán külügyminisztérium kommunikációs tanácsadója. A Biden-adminisztráció elindítja a dezinformációs kormányzati testületet és amely a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt fog küzdeni az állítólagos félretájékoztatás ellen. A cikkben arra hívják fel a figyelmet, hogy a bizottság kapcsán számos kérdés felmerül. Többek között: „Lesznek-e a hivatalnak kabinettagjai? Az igazgatóit a Kongresszusnak kell jóváhagynia?” Mint kiderült, a dezinformációs testületnek már van egy igazgatója. A Politico jelentése szerint Nina Jankowiczot bízták meg azzal, hogy segítsen a Fehér Háznak a „belbiztonsággal kapcsolatos, különösen az illegális migrációra és Oroszországra összpontosító félretájékoztatás” ellen fellépni. Jankowicz korábban terjesztett már dezinformációt. „Jankowicznak saját múltja van a dezinformáció terjesztésében. Például az orosz-Trump összeesküvés még egy könyvre is ihlette, valamint legutóbb a Hunter Biden-laptop sztorival kapcsolatban is hamis információkat terjesztett az oldalán” – mutatott rá a Spectator World. Ugyanakkor a New York Post, a Washington Post és a New York Times is megerősítette, hogy Hunter Biden laptopja és e-mailjei valódiak, és nem orosz félretájékoztatás termékei. Természetesen Jankowicz nem vonta vissza a Hunter-üggyel kapcsolatos állításait – emlékeztetett a portál. Érdekes adalék továbbá, hogy Jankowicz 2017-ben Kijevben dolgozott mint az ukrán külügyminisztérium kommunikációs tanácsadója – derült ki a cikkből. „Egyetlen kormányzati ügynökségnek sem szabadna olyan hatalmat adni az online platformok felett, amely eldöntheti, hogy mi a »félretájékoztatás« és mi nem az. Az »orwelli« kifejezéssel sokat dobálóznak, de ebben az esetben illik rá” – írja a Spectator World.


(vukics)

399 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page