top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.06.11.)

Az Albemarle arra kényszerülhet, hogy bezárja németországi üzemét, ha az Európai Unió a lítium kulcsfontosságú ásványi anyagát a veszélyes anyagok közé sorolja. A döntés megváltoztatná a lítium feldolgozásának és tárolásának módját – mondta a Reutersnek a társaság pénzügyi igazgatója. Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja és értékeli az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) javaslatát, amely szerint a lítium-karbonátot, a lítium-kloridot és a lítium-hidroxidot az emberi egészségre veszélyes anyagok közé sorolják. Az EU bizottsága a jövő hónap elején ülésezik, hogy megvitassa a javaslatot, míg a végleges döntés az idei év végén vagy a jövő év elején várható. Ha az EU úgy döntene, hogy a lítium tartalmú vegyi anyagokat a veszélyes kategóriába sorolja, azzal csapást mérne saját céljaira. Az EU még ebben az évtizedben önellátó akar lenni az akkumulátorgyártásban, és jelentősen megnövelné az elektromos járművek arányát az utakon. A döntés alaposan megváltoztatná a lítiumgyártók és -feldolgozók munkamódszerét, és hatalmas költségekkel járna a gyártás. „Az Albemarle esetében ha a cég többé nem tudná importálni elsődleges alapanyagát, a lítium-kloridot, akkor ez az egész (Langelsheim) létesítmény bezárását okozhatja” – mondta Scott Tozier vezérigazgató a Reutersnek e-mailben elküldött nyilatkozatában. Az Albemarle lítiumtermékeket dolgoz fel németországi Langelsheim gyárában, amely körülbelül 550 embert foglalkoztat. „A mintegy 500 millió dolláros éves árbevétel mellett a lehetséges bezárás jelentős gazdasági hatást gyakorolna Albemarle-ra” – mondta a Reutersnek a cég vezérigazgatója. Az EU a tervek szerint 2025-re az akkumulátorok iránti növekvő keresletének 69, illetve 89 százalékát fogja kielégíteni – közölte az Európai Bizottság az év elején. Az EU arra számít, hogy évente akár 11 millió autóhoz is képes akkumulátort gyártani – tette hozzá.


Olekszandr Motuznyak, a védelmi minisztérium szóvivője az ukrajnai telemaraton műsorában kijelentette, hogy az ukrán hadsereg megnyerte a Kijevért folytatott csatát. „Megnyertük a csatát Kijevért, ez jelent valamit. A főváros védelmi szintje nem csökkent. A fővároshoz vezető utak jól meg vannak erősítve. Több védelmi vonalat építettünk. Senki sem adta fel, a védelem pedig tovább erősödik” – mondta. A védelmi minisztérium szóvivője szerint a közeljövőben nem valószínű, hogy orosz csapatok ismét megtámadják Kijevet. „De Oroszország előbb-utóbb megismételheti a támadó akciókat”, tette hozzá.

„Tudom, hogy van némi érzékenység ezzel kapcsolatban ezen a nyelven, de használnunk kell a józan észt és a megfelelő nyelvezetet, hogy a lehető legjobb betegellátást tudjuk nyújtani az embereknek.” Savid Javid egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a „nők” szót nem szabad eltávolítani a petefészekrákra vonatkozó útmutatásból, miután kiderült, hogy az NHS a „befogadó” nemi semlegesség miatt már nem alkalmazza a természetes nemekről szóló kifejezéseket. Az egészségügyi miniszter a Sky Newsnak azt mondta: „Gondolom nem fog meglepni, ha megtudja, hogy egészségügyi tisztviselőként úgy gondolom, hogy az adott beteg neme számít. A beteg biológiai neme hihetetlenül fontos ahhoz, hogy a megfelelő kezelést, a lehető legjobb kezelést kapja.” A The Times of London kedden arról számolt be, hogy a petefészek-, méh- és méhnyakrákról szóló fő NHS-weboldalak egyes főoldalain már nem utalnak a nőkre. Javid azt mondta, hogy nem látta a Times of London jelentését. „Nos, nézd, én nem láttam azt a jelentést, de hallottam ilyen esetekről, és nem tartom helyesnek" – mondta. Hozzátette, hogy „megvizsgálja ezt”, és a prosztatarákot olyan betegség példájaként használja, amely csak „a biológiailag férfiakat” érintheti, és „fontos, hogy a nőkről beszéljünk, amikor méhnyakrákról beszélünk… hogy az emberek tudják miről beszélsz." „Fontos, hogy amikor üzenetet küldenek a rákos betegeknek, akkor olyan szavakat használjanak, mint a nők és a férfiak” – mondta Javid.


(vukics)
437 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page