top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.06.13.)

A Szabad Magyar Szó az ukrán Pravda cikkére hivatkozva azt írja, hogy Andrij Naumovot és német sofőrjét Dél-Szerbiában vették őrizetbe pénzmosás gyanúja miatt. Naumov és sofőrje egytől tizenkét évig tartó börtönbüntetéssel nézhetnek szembe. Ám az ukrán sajtó azt írja, hogy Naumov az államtitokkal a zsebében akár meg is vásárolhatja a szabadságát. Naumov 2019-ben lépett az ukrán titkosszolgálatba, 2021-ben pedig kinevezték a belbiztonsági egység parancsnokává. A februárban kezdődött orosz-ukrán háború előtt azonban néhány órával elhagyta Ukrajnát. Az ukrán elnök hazaárulás miatt március végén távolította el Naumovot a posztjáról, és katonai esküszegő antihősnek nevezte.

Az egészségügyi tárca felmérése szerint az Ukrajnában 2014 óta meglévő háborús helyzet következtében az ukrán lakosság nem kevesebb mint 60 százaléka szorul segítségre pszichés zavarok miatt, írja a delo.ua. Ez a megállapítás a pszichológiai egészség nemzeti programja kidolgozásával foglalkozó közületközi munkacsoport első ülésén fogalmazódott meg. A munkacsoporthoz csatlakozott egyebek között Olena Zelenszka, az elnök felesége, Denisz Smihal kormányfő és Oleg Ljasko egészségügyi miniszter. A nemzeti program ötlete a first ladytől származik, a célja pedig segíteni azokon az embereken, akiknek a háború miatt támadnak különféle pszichés problémái, megelőzni a bajok súlyosabbá válását.

Ukrán tisztviselők arról beszéltek, hogy hazájuk hadserege kifogyóban van lőszerből, miközben intenzív tüzérségi harcok folynak a megszálló orosz erőkkel. Vitalij Kim, a déli frontvonalon fekvő Mikolajivi terület kormányzója szerint a harcok „tüzérségi háborúvá” fajultak. Hozzátette, az orosz hadsereg sokkal erősebb, s az ukrán csapatok lőszerhiányra kezdtek el panaszkodni – jelentette a BBC az AFP hírügynökségre hivatkozva. Kim arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a nagy hatótávolságú fegyverek és lőszerek szállítását, máskülönben szerinte Ukrajna elvész. Nagyon-nagyon fontos, hogy Európa és az Egyesült Államok is segítsen nekünk – mondta Kim. Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője, Vadim Szkibickij hasonlóan nyilatkozott a Guardian című brit lapnak adott pénteki interjújában.


Ismeretlen tettesek próbálták meg felrobbantani az oroszországi Brjanszk településen a vezetéket, amelyen keresztül Magyarországra is érkezik a kőolaj. A támadók három, házi készítésű robbanószerkezettel próbálkoztak. A Baza orosz hírportál azt írja, a vezeték nem, de egy transzformátor állomás megsérült. A több mint fél évszázada működő Barátság-vezeték az egykori szocialista országok egy részét látja el nyersanyaggal – írja a hvg.hu. Áprilisban ugyancsak Brjanszk közelében már elkövettek egy incidenst a vezeték ellen, akkor diverzánsok felrobbantottak két olyan olajtározó-központot, amelyben részben a Barátságból származó nyersanyagot tárolták.


A parlament törvényjavaslatot fogadott el a polgárok háború során megsemmisült ingóságain és ingatlanjain lévő jelzálog- és fogyasztói hitelek eltörléséről – jelentette be Danilo Hetmancev, a parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának elnöke. A dokumentumot Denisz Smihal miniszterelnök és Kirilo Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke már jóváhagyta. „Nem szabad a hitel törlesztését követelni, adósságot fizetni egy már nem létező tulajdonért” – magyarázta Hetmancev. Mint kiderült, a törlesztéshez szükséges pénzeszközöket az állam különíti el, hasonló módon a megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott lakások kártérítéséhez. Hetmancev több fontos rendelkezést is megnevezett:

  • a kezdeményezés csak a jóhiszemű hitelfelvevőket érinti, tehát azokat, akik a háború előtt időben fizették jelzáloghitel-kötelezettségeiket;

  • a kölcsön leírása az adós kérelme alapján történik;

  • igazolni kell, hogy a fogyasztói vagy jelzáloghitellel vásárolt ingatlan megsemmisült.

Tisztázta azt is, hogy a finanszírozás forrásának meghatározása még folyamatban van: az állami költségvetés mellett a partnerek segítségére is szükség lehet. „A törvényjavaslat további kidolgozás alatt áll, és hamarosan a parlament elé terjesztik” – fejtette ki Hetmancev, hozzátéve, hogy bővíthető lenne azon ingóságok listája, amelyek esetében eltörlik az adósságokat, ám egyelőre az ingatlanokról és az autókról van szó. Mint ismeretes, már 135 ezer kérelmet nyújtottak be ukrán állampolgárok az Oroszország katonai agressziója során megrongált és/vagy megsemmisült vagyon kompenzálására. Májusra a sérült lakások összterülete 9,4 millió négyzetmétert tett ki.


(vukics)
557 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page