top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.07.02.)

Az ukrán külügynél bejelentették: nem értenek egyet és élesen elhatárolódnak Andrij Melnik Sztepan Banderáról tett kijelentéseitől. Ukrajna berlini nagykövete ezúttal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy interjúban azt mondta, Sztepan Bandera és emberei százezernyi zsidót gyilkoltak meg, amit a lengyelek, a németek, valamint az izraeliek is számon tartanak és elhisznek. A külügyminisztérium tiltakozása szerint Andrij Melnik saját véleményét mondta el, ami nem egyezik az ukrán diplomácia álláspontjával. Jelenleg a csúcson vannak az ukrán-lengyel kapcsolatok, Varsóban és Kijevben tisztában vannak az egység megőrzésének fontosságával az ilyen fenyegetésekkel szemben.


Borisz Filatov Dnyipro városának polgármestere azzal vádolja a kormányfőt, hogy az szándékosan szabotálja a hadsereg számára szóló beszerzéseket. Filatov a ZN.ua-nak adott nyilatkozatában közölte, hogy több polgármester és önkormányzati vezető van rossz véleménnyel a kormány ténykedéséről, Denisz Smihal miniszterelnököt pedig egyszerűen kártékony szabotőrnek titulálják. A kormányfővel szembeni ellenérzést az váltotta ki, hogy a kormány határozatának értelmében a Prozorro rendszerbe kell visszatéríteni minden eddigi, a hadsereg és a területi védelmi erők számára eszközölt beszerzést. Ez a kormány általi intézkedés lehetetlenné teszi az önkormányzatok számára, hogy gyors segítséget, golyóálló mellényeket, rohamsisakokat és egyéb fontos eszközöket vásároljanak és küldjenek a fronton harcoló katonáknak. A polgármester kijelentette, az igazság kimondása miatt nem fél senkitől, sok olyan mitugrász minisztert, ügyészt és képviselőt túlélt már, mint Denisz Smihal, akit az egész ország előtt kell észre téríteni.


Ukrajna elnöke, kormányfője és házelnöke aláírták azt a közös dokumentumot, amelyben közlik, hogy együtt dolgoznak azon, hogy Ukrajna mielőbb teljes jogú tagja legyen az EU-nak. A parlament előtt tett bejelentésében Volodimir Zelenszkij közölte, hogy az ukrajnai hatalom valamennyi ága egyetért a nagy cél elérésében, mégpedig Ukrajna teljes jogú uniós tagságának elnyerésében. Mint megjegyezte, a tagjelölt státuszt 115 nap alatt sikerült elérni. Ennél fogva a teljes jogú tagsághoz vezető útnak sem kell évekig, évtizedekig tartani.


Az oroszpárti szakadárok irányítása alatt álló Transznyisztriában külföldi önkénteseket kezdtek toborozni a helyi hatóságok az orosz haderő kötelékébe – állítja hírszerzési forrásokra hivatkozva az Ukrainszkaja Pravda. A transznyisztriai önkénteseket a toborzótisztek emailes úton, illetve nyilvános hirdetéseken, valamint közösségi eseményeken keresztül szólítják meg. Emellett próbálják a transznyisztriai „haderőben” szolgáló sorkatonákat is az orosz haderőbe terelni. Ukrán és nyugati hírszerzési források korábban többször is azt állították, hogy Oroszország rejtett mozgósítást hajt végre, illetve külföldi (pl. szíriai, közép-afrikai, grúziai) önkénteseket hív be az orosz haderőt segítő irreguláris alakulatokba.


A magyar kormány a 2022-es és 2023-as költségvetésből 3,5 milliárd forintot különít el Ukrajna támogatására, amely összeget két célra fogják felhasználni az Oroszország által megtámadott, háborútól sújtott országban. Magyarország az ukrajnai belső menekülteket összesen 875 000 000 forint értékben támogatja, emellett pedig 2 625 000 000 forint értékben járul hozzá egyes közintézmények újjáépítéséhez Ukrajnában.


Az ukrán területek orosz megszállás alóli felszabadításáról beszélt telefonon, pénteken Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Harmadával csökkent az ukrajnai lakosság vásárlóereje, állítja egy friss felmérés. Az átlagos élelmiszerkosár ára április 18-22-hez képest május 9-13-e közötti időszakra 1,3%-kal csökkent. Annak ellenére, hogy az élelmiszer-elérhetőségi index májusban 1,3%-kal javult áprilishoz képest, 37%-kal még így is alacsonyabb a háború előtti időszakhoz képest, derül ki az agrárpolitikai minisztérium felméréséből. Ez azt jelenti, hogy míg egy átlagbérből élő ember a háború előtt ugyanannyi élelmiszert 12,4 hónapra, jelenleg már csak 7,8 hónapra képes beszerezni. Országszerte jelentősen nőttek az élelmiszerárak és csökkent a választék. A helyzet Herszon megyében a legrosszabb, áll a felmérésben.


A hazaárulással vádolt Olekszij Kovaljov ukrán parlamenti képviselő autójának a felrobbantásáról június 22-én jelentek meg hírek. Azóta nem lehetett tudni róla semmit, írja a Korrespondent. Kovaljov a Nép Szolgája párt tagja volt. Az oroszok által megszállt Herszon területén tartózkodott, amikor ismeretlenek felrobbantották az autóját. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség csütörtökön nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen a hazaárulással vádolt férfi látható. A felvétel alapján kórházban tartózkodik. Kovaljov feltételezései szerint az ukrán titkosszolgálat próbálta meg eltenni láb alól. Azt is kijelentette, hogy a körzetében kíván dolgozni mandátuma lejárásáig, azaz 2023-ig.


(vukics)
481 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page