top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.07.08.)


„Semmit sem birtokolsz, és rovarokat eszel" – ez a jövő. A Világgazdasági Fórum (WEF) évek óta támogatja azt az elképzelést, hogy a bolygó megmentése érdekében egészséges étrendet" és fenntartható" élelmiszereket, például rovarokat kell bevezetni a globális élelmiszer-rendszerbe. A jövő önjelölt tervezői az élelmiszer-rendszer újraindítását szorgalmazzák, hogy csökkentsék a jelenlegi élelmiszertermelés környezeti hatásait és megoldják a világ éhezését. Megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy egyenek bogarakat. A rovartenyésztés komoly felfuttatás előtt áll: egy dél-afrikai vegyészmérnök, Wendy Vesela találta meg a módját, hogyan alakítsa át a tüskés zöld és fekete hernyókat kekszben, édes csokoládé-proteinszeletekben, gabonafélékben vagy turmixokban felhasználható lisztté.


A Zhibek Zholy nevű gabonát szállító hajó szerdán késő este hagyta el Karasu kikötőjét, miután néhány nappal korában az ukrán hatóságok kérésére a török vámhatóság feltartóztatta az oroszok által megszállt ukrán régióból indult hajót, írja a Korrespondent.net ukrán hírportál. A történtek miatt, az ukrán külügyminisztérium csütörtökön bekérette a török nagykövetet, akitől magyarázatot várnak arra, hogy Törökország miért engedte el a lopott gabonát szállító orosz hajót. Erről Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője írt a Twitteren. “Sajnálattal értesültünk arról, hogy a Zhibek Zholy nevű orosz hajó elhagyhatta Karasu kikötőjét. Holott a török hatóságok megkapták azokat a bizonyítékokat, melyek egyértelműen alátámasztják, hogy a hajó az oroszok által a megszállt ukrajnai területekről ellopott gabonát szállít” – írta bejegyzésében a szóvivő.


76 orvos az Egyesült Királyság kormányának: Ne kövessék el ugyanazt a hibát, mint az FDA: „Az mRNS-oltások teljesen alkalmatlanok kisgyermekek számára”. Az Orvosi és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynökséghez és más Egyesült Királyságban székelő kormánytisztviselőkhöz intézett levelében 76 orvos hívja fel a figyelmet arra, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban a Food and Drug Administration által elkövetett hiba, amely engedélyezi a csecsemők és kisgyermekek COVID-oltását, nem történhet meg az Egyesült Királyságban.


Ben Wallace védelmi miniszter szerint az ukrán katonák első váltása megérkezett az Egyesült Királyságba kiképzésre – írja a The Guardian. A képzés egy innovatív program része, amelynek célja, hogy egy 2,3 milliárd fontos katonai segélycsomag mellett akár 10 ezer új ukrán újoncot is kiképezzenek. A Wallace által kiadott nyilatkozatban ez áll: Az ukrán katonák első váltása a közelmúltban érkezett meg az Egyesült Királyságba. A kiképzésre az északkeleti, délnyugati és délkeleti régiók katonai gyakorlóterein kerül sor. A kiképzést a 11. biztonsági erőket támogató dandár elemei fogják végrehajtani. Ezek az ukrán katonák a brit katonai alapkiképzésen alapuló tanfolyamokat fognak elvégezni. Ez magában foglalja a fegyveres kiképzést, a harctéri elsősegélynyújtást, a terepgyakorlatokat, a járőrözési taktikát és a fegyveres konfliktusok jogáról szóló képzést. Mindegyik tanfolyam több hétig fog tartani.


A Nyugat arra törekszik, hogy Ukrajnát „nyíltan russzofób, neonáci állammá, katonai támaszponttá” alakítsa, amely veszélyeztetné Oroszország biztonságát – idézte Moszkva külügyminiszterét a TASzSz állami hírügynökség. A TASzSz szerint Lavrov részletesen tájékoztatta a mongol vezetőket arról, amit a Kreml különleges katonai műveletnek nevez Ukrajnában. „Érdekünk, hogy a széles világközösség számára hozzáférhetővé tegyük a tényeket arról, hogy a kijevi rezsim képviselői hogyan viselkedtek és viselkednek Ukrajnában” – mondta Lavrov az Al Jazeera szerint. „Sajnos a Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a média munkáját, amely objektív tájékoztatást nyújt a történésekről.”

Az ukrajnai Kraken zászlóalj parancsot kapott, hogy előrenyomuljon Pokrovszkoje felé, de a nacionalisták és a fegyveresek parancsnoksága nem volt hajlandó teljesíteni – közölte az orosz védelmi minisztérium. „Az ukrán fegyveres erők vezetése parancsot adott ki a sebesült katonák kezelési idejének csökkentésére, és hogy rehabilitáció nélkül küldje el őket a harci területeken elszenvedett egységek veszteségének pótlására." A Honvédelmi Minisztérium tisztázta, hogy az első lépcsőben harcoló egységek létszámhiánya arra kényszerítette a kijevi rezsimet, hogy azokat a nemzeti zászlóaljakat küldje a frontvonalba, amelyek eddig csak a hátországban kaptak feladatokat.


Az elnöknek az a baja, hogy a hadsereg vezetői nem tájékoztatták arról, hogy olyan rendeletet adnak ki, ami korlátozza a sorkötelesek szabad mozgását. „Arra kérem a vezérkart, hogy a jövőben ne hozzon nélkülem hasonló döntéseket” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Guardian tudósítása szerint. Zelenszkij arra a hírre reagált ilyen epésen, miszerint a sorkötelesek, illetve a tartalékosok csak a területileg illetékes hadkiegészítési parancsnokság engedélyével hagyhatnák el a lakhelyüket. A rendeletet az ukrán haderő vezérkara adta ki, ám a lakosság értetlenkedve fogadta, az elnök pedig megígérte, hogy a vezérkari főnökkel és a védelmi miniszterrel folytatott holnapi tanácskozásán tisztázzák a félreértéseket.


(vukics)
459 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page