top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.03.)


A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés felülvizsgálati konferenciája hétfőn kezdődött az ENSZ New York-i központjában. A találkozó elején Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a béke és a biztonság kritikus válaszúthoz érkezett. Kifejezte a probléma súlyosságát, mondván, hogy az emberiség elfelejti a Hirosima és Nagaszaki pusztításából levont tanulságokat. Guterres engedmények megtételére és megegyezésre szólította fel az országokat a nukleáris leszerelés irányába. Az emberiség mindössze "egy tévedésnyi távolságra", egy rossz lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől – figyelmeztetett hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerződés (NNPT) felülvizsgálati konferenciája megnyitóján New Yorkban. A világ – különös tekintettel az ukrajnai, a közel-keleti és az koreai-félszigeti válságokra – a "nukleáris veszély korszakába lépett, amelyhez fogható a hidegháború zenitje óta nem volt" – fogalmazott a világszervezet vezető diplomatája. Tavaly lépett életbe az atomfegyverek kifejlesztését és birtoklását tiltó ENSZ-szerződés, az atomsorompó-szerződéstől elkülönülten. A nukleáris fegyverek tilalmáról szóló szerződés "nem nukleáris" államok kezdeményezésére jött létre. Az atomhatalmak és az Egyesült Államok nukleáris ernyője alá tartozó országok, köztük Japán, nem részesei ennek. Az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciája négy hétig, augusztus 26-ig tart.

Mint arról beszámol a sud.ua Volodimir Zelenszkij ellátta kézjegyével azt a jogszabályt, amely engedélyezi az állami tisztviselőknek, hogy ajándékokat fogadjanak el. Az elnök által aláírt 7280 számú törvénycikk a hadiállapot idejére érvényes, és módosítja a korrupció megelőzésére hozott korábbi jogszabályt, amely megtiltotta az állami hivatalnokoknak, hogy ajándékokat, pénzjutalmat fogadjanak el. Mostantól nem hatályos ez a korlátozás. A hivatalnokok bátran elfogadhatnak értékes ajándékokat, anyagi juttatásokat, és azokról nem kell nyilatkozatot tenniük. Ezt azonban csak abban az esetben tehetik meg az új jogszabály értelmében, ha az ajándékot vagy pénzösszeget jótékony céllal átadják a hadseregnek vagy a háború miatt kárt szenvedett állampolgároknak.

A jelentés szerint Margarita Robles spanyol védelmi miniszter az újságnak nyilatkozva elmondta: „ma minden lehetőséget mérlegelünk, de már most elmondhatom, hogy a hosszú évek óta használaton kívüli Leopardokat nem lehet Ukrajnába küldeni, mert abszolút kedvezőtlen állapotban vannak.” Mint rámutatott, a megfelelő teszteket elvégezték, amelyek során kiderült, hogy a tankok használhatatlanok. „Nem tudjuk átadni őket Ukrajnának, mert ez kockázatot jelentene a katonák számára” – állította Margarita Robles. Spanyolország korábban nagyon készségesen felajánlott Ukrajnának tíz Leopard 2A4 harckocsit, amelyek a spanyol hadseregben vannak hadrendbe állítva. Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy Németország átállt a bonyolultabb és drágább fegyverek szállítására Ukrajnának, ezért Kijev most olyan fegyvereket kap, amelyek még a német hadseregben, a Bundeswehrben sincsenek hadrendbe állítva.

Az Egyesült Államok 550 millió dollár értékű legújabb katonai támogatása újabb befektetés a NATO keleti szárnyának védelmébe és a demokrácia támogatásába az Európai Unióban – közölte kedden Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint Reznyikov azt írta: „Az új amerikai katonai segélycsomag egy újabb befektetés a NATO keleti szárnyának biztosításába és a demokrácia támogatásába az EU-ban”. Mint hangsúlyozta, „tüzéreink készen állnak arra, hogy az éjszakát nappallá változtassák, és kiűzzék az orosz megszállókat Ukrajnából!” Kiemelte: „köszönet Joe Biden amerikai elnöknek és az Egyesült Államok védelmi miniszterének, Lloyd Austinnak, az egész amerikai népnek, amiért ilyen vezetőket választott!” A kiadvány emlékeztetett arra, hogy tegnap Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta egy újabb, 550 millió dollár értékű katonai segélycsomag nyújtását Ukrajnának.


A Francia Kosárlabda Szövetség (FBF) az ukrajnai háború végéig eltiltotta válogatottja játékosait az orosz és fehérorosz bajnokságon való részvételtől. Az FBF sajtószolgálata beszámolt arról, hogy azok a kosarasok, akik már szerződést kötöttek orosz vagy fehérorosz csapatokkal, nem kapnak behívót a francia válogatottba. A francia válogatott minden játékosának és tagjának, akit behívnak a nemzeti válogatottba, alá kell írnia egy nyilatkozatot, amely szerint az ukrajnai háború alatt nem működik együtt sem orosz, sem fehérorosz csapatokkal.


Az Ukrán Fegyveres Erőket szükség esetén további félmillió fővel tudják bővíteni, közölte Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy. Ukrajna fegyveres erőit szükség esetén további 500 000 ukrajnaival bővíthetik. De jelenleg nincs hiány a személyi állományban. Ezt a déli hadműveleti parancsnokság parancsnoka, Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy jelentette be a Tabletmagnak adott interjújában. Szerinte az oroszokkal ellentétben az ukrán hadseregnek nincs gondja az utánpótlással. Amire most inkább szüksége van a hadművelet folytatásához, az a nehézfegyver, mondta a tábornok. Az interjúban, anélkül, hogy ezt közvetlenül mondta volna, Kovalcsuk világossá tette, a fegyveres erőknek állítólag még nincs elég tűzereje egy nagyszabású ellentámadás megindításához. Közben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi bejelentése szerint már több mint tízmillióan hagyták el Ukrajnát az orosz offenzíva kezdete óta. A szervezet összesítése szerint mostanáig összesen 10 107 957-en lépték át az ukrán határt. Az UNHCR júliusi felmérése szerint a külföldre menekült ukrajnaiak kétharmada egyelőre nem gondol a hazatérésre.

A szárazföldi csapatoknál kialakult helyzetről beszélt Dmitro Kraszilnikov hadseregtábornok, az Észak operatív parancsnokság helyettes főparancsnoka, írja a kontrakty.ua. A tábornok állítása szerint nincs szükségük újabb ágyúkra, mert az ukrán tüzérségnek vannak ágyúik, ám lőszer nincs hozzájuk. Szükség volna viszont az amerikai 777-esekre és önjáró lövegekre, mivel azokhoz bőségesen van lőszer. Kraszilnikov közölte, hogy két hadosztályt voltak kénytelenek kivonni a frontvonalról, mert elfogyott a lövegeikhez szükséges lőszer. Az ukrán seregnek már nincsenek a szovjet érából származó fegyverzethez való lőszerei. Ide vezettek az évekkel korábbi robbanások az ukrajnai lőszerraktárakban. Az így elveszített lőszerek pótlásáról pedig senki nem gondoskodott. Ennél fogva állt elő az a helyzet, hogy az ukrán seregnek NATO-s fegyverekre van szüksége. Ezekhez ugyanis most még van lőszer. Az más dolog, hogy a NATO-nak sem végtelen a fegyver és lőszerkészlete. Ők is csak most eszméltek rá és kezdték el a gyártást, hogy biztosítani tudják az Ukrajnának szánt fegyver- és lőszerszállításokat.

(vukics)
494 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK