top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.09.01.)


"Ukrajna újjáépítése a teljes körű háború befejezése után 600-800 milliárd dollárba kerül" - jelentette ki Volodimir Zelenszkij, számol be róla az RBC-Ukraina, utalva az ukrán elnöknek a “Franciaországi Üzleti Mozgalomhoz” intézett beszédére. 600-800 milliárd hangzott el az Ukrajna helyreállításáról szóló nemzetközi konferencián Luganóban. Az elemzések azt mutatják, hogy a teljes helyreállításhoz hozzávetőlegesen a következő összegekre van szükség, mondta Zelenszkij. Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg nehéz megmondani a pontos adatot, hisz a háborúnak még nincs vége. Az ukrán elnök úgy véli, hogy jelenleg a legszükségesebb dolgok gyors helyreállítására kell koncentrálnunk. „Ma az infrastruktúra – oktatási, kikötői, közlekedési infrastruktúra és az emberek lakhatása – helyreállítására koncentrálnék, mert az a feladatunk, hogy visszahozzuk az embereket” – tette hozzá.

Ukrajna és Lengyelország egy határokon átnyúló projekt keretében csővezeték lefektetését tervezi a gdanski kikötőbe, amelyen ukrán növényi olajokat szállítanak majd exportra – számolt be kedden a Polskie Rádió.

A jelentés szerint a Lengyel Miniszterelnöki Hivatal bejelentette, hogy a lengyel fél megállapodott Ukrajnával abban, hogy memorandumot ír alá a növényi olajokat Gdanskba szállító, határokon átnyúló vezetékprojekt kidolgozásáról. „A memorandum végrehajtása hozzájárul az ukrán export blokkolásának részleges feloldásához, és növeli az éhínség által fenyegetett fejlődő országok élelmezésbiztonságát. Ezért a növényolaj-vezetéknek csökkentenie kell az Európára nehezedő migrációs nyomást” – áll a hivatalos közleményben.

A szándéknyilatkozat értelmében mindkét ország munkacsoportot hoz létre, amely jóváhagyásra bemutatja a projekt helyszínének lehetséges változatait. Ez különösen a javasolt csővezeték-útvonalakra vonatkozik. „A munkacsoport tájékoztatást ad a projekt megvalósításának lehetséges hozzávetőleges műszaki paramétereiről, költségeiről és feltételeiről is, különös tekintettel a vezeték lefektetésének javasolt nyomvonalára” – jelezték az aláíró felek.

A memorandum három évre jön létre, amely automatikusan meghosszabbodik további három évre. Az okmány felmondható, de csak legkésőbb hat hónappal a következő időszak vége előtt. A memorandum a nemzetközi közjog értelmében nem minősül nemzetközi megállapodásnak.


"Az árak emelkedése Ukrajnában a háborús időkhöz képest meglehetősen mérsékelt, ráadásul Ukrajnának sikerül fenntartania a pénzügyi stabilitást a többi között a bankszektorban és devizaágazatban" – jelentette ki szerdán Daniil Hetmancev, a Legfelső Tanács pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában. Hetmancev kifejtette: „ez egy új valóság, és nem szabad megdöbbenni. Ha az inflációs folyamat úgy folytatódik, ahogy most, abban nem lesz semmi katasztrofális. Igen, ez probléma, nehéz a helyzet, de ez nem katasztrófa”. Megjegyezte, hogy néhány más országban még magasabb infláció figyelhető meg. „Nézzék meg, mi történik a világban: Törökországban az infláció 80%, a békés Moldovában több mint 33%, Észtországban is magasabb az infláció, mint nálunk, Lettországban és Litvániában az infláció olyan, mint a miénk, Lengyelországban 1996 óta az infláció először több mint 15%, Csehországban is 17,5%” – mutatott rá.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt szorgalmazta szerdán, hogy az Európai Unió vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azoknak az orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni. A Reuters hírügynökségnek küldött írásos közleményében az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták kitiltását az EU-ból azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva „népirtó agressziós háborúját”.

„Mentsék az irhájukat, és lépjenek! Tegyék le a fegyvert, adják meg magukat az ukrán erőknek, és lehetőséget kapnak, hogy új életet kezdjenek” – mondta a javasolt dezertálási programról Kuleba, aki szerint ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerül a béke.

„A félmegoldások ideje lejárt” – szögezte le Kuleba a Reutersnek utalva arra, az EU külügyminiszterei szerdán Prágában találkozóra készülnek, folytatva a korábbi tárgyalásokat.

„Csak kemény és következetes politika hozhat eredményt”– tette hozzá. A miniszterek várhatóan nem hagyják jóvá az orosz turisták teljes kitiltását, mert ezt több tagállam nem támogatja, de felfüggeszthetik az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, ami azt jelenti, hogy az orosz állampolgároknak többe fog kerülni az uniós beutazási engedély, és többet is kell majd rá várni. „Az orosz turisták és néhány más kategória vízumtilalma megfelelő válasz lesz az Európa szívében tartó népirtó agressziós háborúra, amelyet az orosz állampolgárok elsöprő többsége támogat” – fogalmazott Kuleba. Kedden Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szólította fel az orosz katonákat, hogy „menjenek haza”, miközben az ukrán erők ellentámadást indítottak az ország déli részén.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara augusztus 31-én közzétette legfrissebb hadijelentését. Mint írják egy nap alatt mintegy 350 orosz katona esett el a fronton, így összesen 47 900-ra emelkedett az elhunytak száma.

A közlemény szerint február 24-e óta az ukrán hadsereg 1 974 tankot, 196 rakétát, 103 speciális hadtechnikai eszközt, 234 repülőt, 204 helikoptert és 15 hajót semmisített meg.

Az oroszok a legnagyobb veszteséget Donyeck és Kurahiv környékén szenvedték el.

Joe Biden elnök kedden jelezte, hogy a második kiegészítést támogató „jobboldali” amerikaiak lövöldöznek a bűnüldöző szervekre. Az elnök a pennsylvaniai Wilkes-Barre-ban a bűnözés elleni küzdelemről tartott beszédében részletezte csalódottságát azon amerikaiakkal kapcsolatban, akik támogatták a félautomata fegyverek birtoklásának jogát.

„Kire lőnek? Lőnek ezekre a srácokra a hátam mögött” – folytatta, utalva az elnököt biztosító rendfenntartókra.

„Tudják, hogy egy olyan országban élünk, amely tele van háborús fegyverekkel” – panaszkodott, és megígérte, hogy betiltják az úgynevezett „rohamfegyvereket” az Egyesült Államokban.


A rendőrség eltávolított egy csoport leszbikust a Cardiff Pride felvonulásáról, mert állítólag „konfrontálódtak” a felvonulás transzgeder-párti tagjaival.

A közösségi médiában közzétett felvételeken a walesi cardiffi rendőrség azt követelte, hogy a „Get the L Out UK” leszbikus csoport tagjai azonnal hagyják el a szombati Pride-felvonulást.

A csoport azt állítja, hogy „a transzaktivizmus eltörli a leszbikusok jogait, és elhallgattatja és démonizálja azokat a leszbikusokat, akik ez ellen fel mernek megszólalni”.


Moszkva minden eddiginél nagyobb bevételre tesz szert új vevők, új kereskedők és a világ nyersolaj iránti kielégíthetetlennek tűnő kereslete révén.

Oroszország majdnem annyi olajat pumpál a globális piacra, mint Ukrajna megszállása előtt. Az olajárak emelkedésével Moszkva is több pénzt keres.

A világ néhány legnagyobb gazdaságánál megjelenő kereslet helyzeti előnyhöz juttatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háborút beárnyékoló energiaharcban. Az orosz vezetés sikeresen megakadályozta a Nyugat azon törekvését, hogy szankciókkal bénítsa meg Oroszország gazdaságát.

Az eladások fellendülnek Oroszország exportpiacán, amely a világ legnagyobb nyersanyag- és finomított tüzelőanyag-piacának számít. Az új kereskedelmi megállapodások pedig fedezetet adtak Putyinnak, hogy a földgázexportot gazdasági fegyverként használja Ukrajna európai szövetségesei ellen.

„Oroszország készpénzben úszik” – mondta Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet vezető közgazdásza. Moszkva 97 milliárd dollárt keresett az olaj- és gázeladásokból idén júliusig, ebből körülbelül 74 milliárd dollárt az olajból – mondta.


(vukics)
529 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page