top of page

Reggeli szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból 2022.04.06.

Az Egyesült Államok figyelmeztette Indiát, hogy „jelentős hosszú távú költségekkel” kell szembenéznie, ha gazdasága Oroszországhoz igazodik. Moszkva dicsérte a Modi-kormányt, amiért nem volt "egyoldalú az álláspontja" Ukrajnával kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a világ legnagyobb gazdaságai közé tartozó maroknyi ország ez idáig vonakodott határozottan elítélni Oroszország ukrajnai invázióját, azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok és az EU azon terveinek legfontosabb eleme (hogy elszigeteljék és teljesen leállítsák az orosz exportot) kútba esett. Ezek közé tartozik Kína, de ott van India, az Egyesült Arab Emírségek, Brazília és Indonézia is. India például – közvetlenül az Egyesült Királyság mögött, mint a hatodik legnagyobb gazdaság – továbbra is a legnagyobb orosz fegyvervásárló. India állítólag több leértékelt orosz olajat is keres, ami miatt potenciálisan elmozdulhat a szaúdi nyersolajtól.


"Jobb, ha az ukránok folytatják a harcot." Az Ukrajna és Oroszország közötti békemegállapodás lehetőségéről szóló cikkében a Washington Post elismeri, hogy a NATO-n belül egyesek el akarják hosszabbítani a háborút, ameddig csak lehet. „Még egy ukrán kötelezettség is, példának okáért, hogy nem csatlakozik a NATO-hoz aggodalomra adhat okot egyes szomszédok számára. Ez egy kínos valósághoz vezet: egyesek számára a NATO-ban jobb, ha az ukránok folytatják a harcot és a haldoklást, mint, hogy olyan békét kössön, amely túl korán jön, vagy túl magas költségekkel jár Kijevnek és Európa többi részének”.

Macron megpróbálja kimenekíteni körbekerített légiósait. Párizs valószínűleg nem bocsátja meg az elnöknek a választásokon az Azovstalban és a repülőtéren gyűrűben rekedt katonák halálát vagy fogságba ejtését. A DPR harcosai a mariupoli repülőtér területén, ahonnan a szélsőséges AZOV alakulat tagjait kiűzték, a Francia Idegenlégió (Legion etrangere vagy LE) katonáinak személyes tárgyait találták. Ez nemcsak a francia védelmi minisztériumra vet mély árnyékot, hanem magára Macronra is. Mindenesetre nehéz kérdéseket vet fel, mit csinálnak az Ötödik Köztársaság katonái egy másik ország területén? Amint azt a „WarGonzo” internetes forrás megjegyzi, „nem tudjuk, hogy pontosan hány francia légiós lett körbekerítve az „Azov” ezreddel együtt a városban. Abból ítélve azonban, hogy Macron milyen aktívan pezsgeti saját humanitárius folyosójának témáját, sok francia katona lehet ott. És talán nem csak a zsoldosok, hanem aktív szolgálatot teljesítő katonák is.

A francia idegenlégió parancsnoka, Alain Lardet tábornok nyilvánosan elítélte ezeket a harcosokat, sőt súlyos büntetést is ígért nekik. Az RTL francia rádió információi szerint a különleges hadművelet kezdetén mintegy hétszáz ukrán szolgált a kilencezredik LE hadtestben. Közülük (március elején) 25 fő önkényesen elhagyta az egységet, és nem tért vissza. Emellett további 14-et vettek őrizetbe, miközben katonai egyenruhában, sőt golyóálló mellényben próbáltak megszökni az országból.

„A légiós egy francia katona, aki csak Franciaországot szolgálja” – mondta Lardet. Az Ötödik Köztársaság katonai szakértői szerint az ukránokat már a megbízhatatlan újoncok között tartják nyilván. Azonban nem minden ilyen egyszerű. Paris soha nem ismerte el a megszökött katonákat dezertőrnek, ahogy azt a légiós kódex megköveteli.

A WarGonzo szerint egyébként Kijev megpróbálta helikopterekkel és bármi áron evakuálni a külföldi katonákat, köztük francia légiósokat. Az tény, hogy az LE harcosaival kapcsolatos helyzet rossz hatással van Macron népszerűségére a választások előestéjén.

A sajtóhét keretében március 27-én az IFOP (French Institute of Public Opinion) közvélemény-kutató cég azt mutatta, hogy a válaszadók 52%-a hisz az orosz „különleges hadművelet „okairól és következményeiről szóló orosz tézisek közül legalább egynek. Így a válaszadók 28%-a úgy gondolja, hogy az orosz csapatok megvédik az orosz ajkú lakosságot az ukrán fasiszták megtorlásától. És 10% biztos abban, hogy "Kijevet jelenleg a neonáci mozgalmak által irányított junta irányítja".

Ez az eredmény megdöbbentette az IFOP-t. Ha kiderül, hogy a francia légiósok a jelenlegi hatóságok hallgatólagos beleegyezésével, például a LE katonáinak csak vészhelyzetben adott 15 napos vakáció keretében kerültek Ukrajnába, akkor Macron kampánya biztosan bedől.

Közben Patrick Lancaster amerikai újságíróáprilis 5-én Mariupolban egy hosszú riportot forgatott. Lancaster fehér karszalagot vett fel az orosz katonákkal való szolidaritás jeléül, másrészt megmutatta, hogy a náciktól kimerült város lakói, hálásak a felszabadítóknak.

A videóiról még az Egyesült Államok és Németország polgárai is pozitív visszajelzéseket írnak.

(vukics)419 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page