VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Szamosvári Zsolt: Méhlegelők


A „méhlegelő” jár a fejemben. Ezt a kifejezést valószínűleg egy igazi belpesti, muciológiát végzett, élő állatot a házi kedvenc macskán kívül sose látott „szakember” találhatta ki. A napokban nagy felháborodást váltott ki, hogy elvetemült bűnözők elkövették a lehető legnagyobb bűnt, lekaszáltak egy méhlegelőnek aposztrofált gizgazt a fővárosban.


Volt is sírás-rívás, könnyeknek áradása az Index-Telex-444 háromszögön belül. Szakember nyilatkozott, hogy ez az elvetemült tett mennyire dönti romba a klímát, a Föld élővilágát stb. stb. stb. Szabó Tímea pedig jól feljelentette a gazembereket, ha lehetne, halálbüntetést kérne rájuk, gondolom.


Nos, kezdjük az elején! Biológia, általános iskola 7. osztályos tananyag. A táplálékgyűjtés legeléssel történő megvalósítása a növényevő, emlősállatok jellemző tevékenysége. A méh virágokról gyűjt nektárt, amihez aztán saját váladékát hozzáadva elkészül a méz. Ez tulajdonképpen a következő méhgeneráció tápláléka. Az ókori görögök, kihasználva az ügyes kis állatok e tulajdonságát, feltalálták a méhészetet, melyet a mai napig művelnek azok az emberek, akiket méhésznek hívunk. Ők kaptárokban tartják a házi méhet, gondozzák a családokat, télen még etetik is őket, hogy aztán mézet nyerjenek tőlük. Sok munkát és gondoskodást igényelnek ezek a szorgos kis állatok. A kívánalmaknak megfelelően az időszakosan virágzó növények közelébe helyezik ki a kaptárokat, pl. akácvirágzáskor egy akácosba. Aztán vannak még ugye a vadméhek. Ők azért nem olyan aranyosak és kedvesek, mint ahogy a belpesti muciológusok elképzelik. Tőlük az emberek szívesen megszabadulnak, mert nem átallnak támadni, no meg csípni is.


Visszatérve a fővárosi „méhlegelőkre”, felvetődik pár kérdés. Biztos, hogy a méhészet nemes foglalkozását egy világvárosban, eredetileg az ott lakók pihenését, felüdülését szolgáló parkokban kell űzni? A főváros „méhlegelészeti” főosztálya melyik méhpopulációra gondolt a legelők kialakításakor? A vadméhekre? Ezek megtelepedését a környék lakossága nem biztos, hogy kitörő örömmel fogadná. Vagy a házi méhekre? Akkor a kaptárokat ki fogja gondozni? Lesznek főállású méhész alkalmazottak a Hivatalban? A megtermelt mézet majd a Főpolgármesteri Hivatalban lehet megvásárolni, vagy alanyi jogon fog járni a budapesti lakosoknak? Télen mi lesz a méhcsaládokkal? Minden budapesti örökbe fogad egyet?


Vagy! A „méhlegelők” létesítése az első lépés a fővárosi vezetés korszakalkotó ötletének megvalósításához, mely szerint a buszmegállókat szándékoztak 2020 tavaszán méhekkel benépesíteni, ezzel is lerövidítve a járművekre történő fel- és leszállás időtartamát, továbbá csökkentve a járművekre egy időben várakozók létszámát. Gondolom, összhangban a kihirdetett klímavészhelyzettel.


A véleményem az, hogy a dolgokat a helyükön kell kezelni. A fővárosi parkokat gondozni kell, és arra kell használni, amire egy nagyvárosi parkot szokás. A méhészetet, a birkanyájakat, meg általában a mezőgazdasági tevékenységet hagyni kell a hozzáértőkre, a vidékre.


Forrás: Világháló

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek