top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.05.08.)


Spanyol újságíró: Zelenszkij hazudik

A Cseh CZ24 News írta két hete! Ruben Gisbert spanyol újságíró: "Minden, amit Zelenszkij mondott, hazugságnak bizonyult"! Az újságíró különösen azt erősítette meg, hogy az ukrán csapatok nyolc éve szisztematikusan bombázzák Donbász városait. És hogy az ukrán neonácik valóban civileket használnak emberi pajzsként Mariupolban. Gisbert tudja ezt, mert személyesen járt Zaitsevóban, Gorlovkában és más donbászi városokban, és kommunikált a helyiekkel. „Minden, amit Zelenszkij úr mondott, hazugságnak bizonyult. Az atomerőmű orosz bombázása hazugság volt. Az is hazugság, hogy az oroszok lőtték a civileket, és nem akartak humanitárius folyosókat nyitni" – mondta Ruben. Az újságíró azt is elmondta, hogy a Bucsával való sztori nagyon hasonlít egy hazugságra. Nem tudja, ki ölte meg az embereket, de nincs kétsége afelől, hogy az ukrán hatóságok hazudtak, amikor azt állították, hogy ezeket a holttesteket az utcán találták, ahogy a videó is mutatja. A holttesteket minden bizonnyal egyik helyről a másikra szállították. Ezenkívül gyanús az a tény, hogy a "The New York Times" kapott egy videót "bizonyítékokkal" az Egyesült Államok kormányától. Gisbert hangsúlyozta, hogy ebben az esetben az Egyesült Államok és Ukrajna a régi séma szerint jár el. Hiszen pontosan ugyanez történt az amerikai iraki invázió előtt is. Annak idején Amerika sokkolta a világot az iraki úton lévő holttestekről készült műholdfelvételekkel. A spanyol azt is hozzátette, hogy paradox helyzet áll elő. Az egész világ azzal vádolja Oroszországot, hogy Bucsában "embereket ölt meg", ugyanakkor Oroszországon kívül senki sem erőlteti, hogy a helyzetet kivizsgálják és az elkövetőket bíróság elé állítsák!


Öthavi csúcson az Ukrajnán áthaladó orosz gáztranzit

A három legfontosabb európai gázszállítási útvonalon továbbra is küldik az oroszok a gázt, sőt az ukrán-szlovák határon szokatlanul sok gázt küldenek a háború kitörése óta Nyugatra. A szlovák TSO Eustream adatai szerint hétfőn a szlovákiai nagykaposi mérési ponton keresztül Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításokra vonatkozó napi nominációk, azaz szállításra lekötött gáztranzitok november vége óta a legmagasabb szintre emelkedtek – írja a Korrespondent.


Ukrán elnöki tanácsadó: “valószínűtlen”, hogy Ukrajna június közepe előtt ellentámadást indít

Olekszij Arestovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója úgy véli, elég “valószínűtlen”, hogy június közepe előtt Ukrajna ellentámadást indítana az orosz erők ellen, ugyanis jelenleg is várják a további nyugati fegyverszállítmányokat, melyek segítségével lényegesen könnyebb lenne megtervezni az ellentámadást. Az ukrán elnök tanácsadója megosztotta, egyáltalán nem számít arra, hogy Oroszország képes lesz felmutatni komolyabb eredményeket a Putyin által “különleges katonai műveletnek” nevezett háborúban május 9-ig, vagyis addig a napig, amikor Oroszország a győzelem napját ünnepli. Olekszij Arestovics hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban megvalósultak kisebb evakuációs tervek, a harcok jelenleg is folyamatosak a mariupoli Azovsztal acélműnél, hozzátéve, hogy Mariupol utolsó védői és több civil is az acélműben húzza meg magát az orosz csapások elől, ám ennél több részletet nem kívánt megosztani a mariupoli helyzet kapcsán.


Gyakorlatilag az egész orosz vezérkar ellen vádat emelt Ukrajna

Az ukrán főügyészség nyilvánosságra hozta, kiket idézett be kihallgatásra az ukrajnai vérengzések miatt. A listán szerepel többek között Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, Viktor Zolotov, az orosz gárda vezetője, Vjacseszlav Volodin, az Orosz Állami Duma szóvivője, Valentin Matvijenko, az Orosz Föderációs Tanács elnöke. De az orosz föderális biztonsági szolgálat, az orosz elnök képviselője a központi szövetségi körzetben és mások neve is szerepel a főügyészség honlapján.


Az orosz csapatok Kijev elleni másodszori offenzívájának valószínűsége mindig fennáll

Az ukrán hatóságok nem vetik el a Kijev elleni támadás újabb lehetőségét, ezért készülnek az ellenség különféle akcióira, számolt be róla az RBC-Ukrajna a Kijev Megyei Katonai Közigazgatás elnökére hivatkozva. Olekszandr Pavljuk az Ukrinformnak adott interjújában többek között azt mondta, az újabb offenzíva valószínűség mindig megmarad, mert a főváros elfoglalása nélkül a megszálló nem arathat teljes győzelmet Ukrajna felett. Ezért, ha Oroszország tervei továbbra is Ukrajna teljes megsemmisítésére irányulnak, ahogy mindig is, Ukrajna szíve, Kijev, célkeresztben lesz. A védelmi minisztérium információja szerint az orosz megszálló erők kulcsfeladata jelenleg állásaik megerősítése a luganszki és donyecki régiók határain. Fennáll azonban a veszélye, hogy Ukrajna más régiói ellen is támadást indítanak.


A halottakat is szeretnék evakuálni Mariupolból

Az ukrajnai Mariupolban az ostromlott acélgyárban az ellátmány fogytán, az amputációkat egy rozoga klinikán végzik, a holttestek pedig egyre csak gyűlnek, a harcosok csapdába szorultak, míg az orosz erők egyre szorosabbra zárják az ostromot a város utolsó erődítménye felett. Jevhenyia Titarenko katonai orvos: „Rengeteg katona van súlyos állapotban a kórházban. Megsérültek, és nincs gyógyszerük. Az élelmiszer és a víz fogytán van. A parancsnokok búcsút vettek szeretteiktől, az ellátmányok fogynak és az oroszok közelednek, miközben a harcosok kivonásának lehetősége egyre valószínűtlenebbnek tűnik. A parancsnokok már elbúcsúztak a feleségeiktől. Egyikük üzent a feleségének: »Ne sírj. Mindenképpen hazaérünk – élve vagy holtan«. Titarenko szerint a védők az elesettek holttestével együtt települnek át az üzem különböző részeire. HŰTÉS NÉLKÜL A HALOTTAK TESTÉT MŰANYAG ZSÁKOKBA CSOMAGOLTÁK ÉS ROTHADNAK, DE A VÉDEKEZŐK TOVÁBBRA IS ELKÖTELEZETTEK ABBAN, HOGY MEGAKADÁLYOZZÁK, HOGY AZ OROSZ ERŐK KEZÉBE KERÜLJENEK. Titarenko szerint szinte mindenhová holttesteket visznek magukkal. Megérdemlik, hogy evakuálják őket – az élőket, a sebesülteket és a halottakat.


Gyávának nevezte a német politikai vezetést az ukrán nagykövet

A német ellenes beszólásairól hírhedtté vált Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete ezúttal Olaf Scholz kancellárt és az egész német politikai vezetést nevezte gyávának, áll a hvylya.net hírében. Az ukrán diplomata a Bildnek nyilatkozva minősítette a német vezetést. Moszkvával szembeni gyávasággal vádolta a kancellárt és az egész német vezetést, mert a háború kezdete óta senki nem látogatott el Ukrajnába. Melnik szerint a németek egy kemény kezű vezetőt szeretnének, ám Scholz kancellár nem az. Az ukrán nagykövet kijelentette, akkor is gyávának fogja tartani a teljes német vezetést, ha Leopárd tankokat adnának Ukrajnának. A németek remekül értenek a mellébeszéléshez, mondta a diplomata. Hozzáfűzte, hogy a németek attól félnek, hogy az ukrajnai konfliktus átmegy harmadik világháborúba. Andrij Melnik szerint a harmadik világháború már javában tart, és Putyin szemében annak Németország is aktív résztvevője.


Nem hajlandó bocsánatot kérni a berlini ukrán nagykövet

A pravda.com.ua híre szerint Andrij Melnik nem hajlandó bocsánatot kérni Olaf Scholz német kancellártól amiért „sértődött kolbásznak” nevezte őt. Az ukrán nagykövet szerint nem a bocsánatkérésnek van itt a helye, hanem helyes politika folytatására van szükség. A portál emlékeztet rá, hogy azért támadt feszültség Berlin és Kijev viszonyában, mert az ukrán vezetés nem akarta fogadni Frak-Walter Steinmeier német elnököt annak szoros oroszországi kapcsolatai miatt. Ezt követően Olaf Scholz lemondta ukrajnai látogatását, és közölte, mindaddig nem megy Kijevbe, míg ott nem fogadják Steinmeiert.


(vukics)
502 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page