top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.05.27.)


Rohamozzák az ukrán állásokat, a harc elérte a maximális intenzitását

Anna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes szerint az orosz erők jelenleg a Donyec-medencében több irányban egyszerre rohamozzák az ukrán állásokat. Szavai szerint a helyzet további súlyosbodásának jelei mutatkoznak. Az ellenség minden erejét és eszközét bevetette, hogy területeket foglaljon el és bekerítse csapataikat. A harc elérte maximális intenzitását. Az ellenség egyszerre több irányban rohamozza csapataik állásait. A nemzetközileg elismert határokon belüli területek teljes felszabadításáért folytatott küzdelem rendkívül nehéz és hosszadalmas szakasza következik. Meg kell érteni, hogy ez egy háború, és sajnos elkerülhetetlenek a veszteségek – fogalmazott közösségi oldalán a miniszterhelyettes.


Az ukrán nyelvőr közölte, kikről szabad utcákat elnevezni

Tarasz Kreminy, az ukrán államnyelv fő őre ismertette azoknak a személyiségeknek a névsorát, akikről engedélyezett utcákat, tereket, földrajzi helyeket elnevezni. A nyelvőrség vezetője szerint olyan egyéniségek kerültek a névsorba, akik sokat tettek az ukrán nyelv népszerűsítéséért, munkájukkal hozzájárultak az ukrán kultúra ápolásához. Ezeket a neveket bátran szabad az átkeresztelésre ítélt objektumoknak, iskoláknak, hidaknak, sétányoknak, parkoknak stb. adni. Az önkormányzatok előtt álló legfontosabb feladat, mondta Tarasz Kreminy, hogy mielőbb eltűnjenek az orosz múlt emlékei. A névválasztékban olyanok szerepelnek, mint Olesz Honcsar, Ivan Dzjuba, Ivan Dracs, Dmitro Kreminy, Vjacseszlav Csornovil és mások.


A britek is bevezetik a különadót

Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány. Rishi Sunak pénzügyminiszter csütörtökön a londoni alsóházban bejelentette: a kormány októberben az eddigi 200 fontról 400 fontra (180 ezer forintra) emeli az éves költségvetési hozzájárulást a brit háztartások energiaszámláihoz, és eltörli e juttatás visszatérítési kötelezettségét. Így a költségvetés gyakorlatilag 400 font térítésmentes hozzájárulással csökkenti az összes brit háztartás idei energiaköltségét. Sunak bejelentette azt is, hogy a legrosszabb anyagi helyzetben lévő háztartások külön 650 font egyszeri juttatásban részesülnek a megélhetési költségek évtizedek óta nem mért ütemű emelkedésének ellentételezésére. A brit kormány átmeneti intézkedésként 25 százalékos adót vet ki az olaj- és gázipari vállalatok profitjára. Ezt a különadót felszámolják, amint a nyersolaj és a földgáz ára "történelmi összehasonlításban normálisabbnak tekinthető" szintekre tér vissza – hangsúlyozta Rishi Sunak. Hozzátette: annak érdekében, hogy ez a különadó ne a beruházások rovására menjen, a vállalatok az általuk beruházásokra fordított minden egyes font után 90 százalékos adókedvezményben részesülnek. A brit pénzügyminiszter kijelentette: a kormány becslései szerint ezek az adóintézkedések a következő egy évben 5 milliárd font költségvetési bevételt eredményeznek, és a kormány ebből is hozzá tud járulni a családok megélhetési költségeihez.


Újabb EU-s kötelezettségi eljárás jöhet az extraprofitadók miatt?

Az Európai Bizottság egészen biztosan áttanulmányozza majd az új magyar különadókról szóló jogszabályokat, véleményezni azonban csak azok elfogadása után fogja – ahogy teszik ezt minden esetben. Az EUrologus értesülései szerint a bejelentett intézkedések közül az üzemanyag-vásárlással kapcsolatos lépés valószínűleg kiváltja a brüsszeli testület bírálatát. Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a hatósági áras benzinből a hazai kutakon – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón, amikor az Orbán Viktor által már szerdán beharangozott intézkedéseket tovább részletezte. Ez annyiban mindenképpen eltér a többi döntéstől, hogy itt nem az adórendszer szabályozásának módosításáról van szó. Az adózás ugyanis tagállami hatáskör, amivel kapcsolatban az Európai Bizottság csak akkor léphet fel, ha például ez burkolt állami támogatást jelent egy szektor meghatározott szereplői számára. Egy terméknek kétféleképpen meghatározott ára azonban sérti az uniós alapjogokat, ha más-más ár vonatkozik egy magyar és egy uniós polgárra. Az EU alapszerződése ugyanis kimondja, hogy tilos az állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetés. És bár a magyar szabályozás “rendszám” alapján határoz meg eltérő árakat, egy rendszám szorosan köthető az autó tulajdonosához, így pedig annak állampolgárságához. Ezen túl ugyanazon a terméknek eltérő áron való értékesítése számos uniós jogszabályt megsért, ami miatt ugyancsak eljárás várható.


Egyre romló ukrán kilátások

A katonai helyzet Kelet-Ukrajnában még annál is rosszabb, mint ahogy az emberek mondják, és az országnak most nehézfegyverekre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan harcolhasson Oroszország ellen – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter. Csütörtökön Olekszij Gromov ukrán tábornok azt mondta, hogy a Kreml erői vannak fölényben a keleti luhanszki régióban, de a védők "mindent megtesznek".

A megszállt területeken élő ukránok Ukrajnában akarnak élni

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter nemrégiben kérdezz-felelek ülést tartott, és a Twitteren feltett több száz kérdés során néhányan az Oroszországgal való kompromisszum lehetőségéről kérdezték. Az egyik résztvevő megkérdezte, mit akarnak az ott élő ukránok a jelenleg megszállt régiókban. Kuleba azt válaszolta: „Ukrajnában akarnak élni. Az orosz propaganda szenved, hogy olyan oroszbarát embereket találjon, akik oroszbarát megjegyzéseket tennének a sajtóban. (Oroszország) nem talál elegendő mennyiségű embert, aki nekik, a megszálló hatóságoknak dolgozhatna. Mert ezek az emberek Ukrajnában akarnak élni. Igen, ez nem 100%-os – lehet, hogy van, aki együttműködik a megszálló hatóságokkal, de ez nem elég. A túlnyomó többség Ukrajnában szeretne élni. Minden régiónak ukránnak kell lennie, pont. Ez nem is vita tárgya.”


Támad a gyermekbénulás Kárpátalján

Az epidemiológiai biztonság, a járványok hiánya, a fertőző betegségek széles körű terjedése, különösen háború idején, a nemzetbiztonság fontos elemei, közölte Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa sajtótájékoztatóján. Idén a heveny légúti fertőzésektől és a koronavírusos eseteken kívül, 755 különféle fertőző beteget észleltek Kárpátalján. Míg tavaly ugyanezen időszak alatt 100 ezer lakosonként 38-an, most 60-an betegedtek meg, tehát romlik a járványügyi helyzet. Ennek ellenére a szakemberek egyelőre nem észlelik fertőző betegségek tömeges terjedését. Az emberek leggyakrabban bélrendszeri panaszokkal, szalmonella fertőzéssel, vérhassal kerülnek orvoshoz. Bár lekerült a címlapokról, továbbra is jelen van a lakosság körében a koronavírus. Az elmúlt héten 37 esetet észleltek megyénkben. Jelenleg 32 személy szorul kórházi ellátásra, 12 oxigéntámogatásra, 3 intenzív kezelésre, mondta el Polyák Mihály, a megyei infektológiai kórház főorvosa. Emelkedőben van a hepatitis B és C típusától szenvedők száma. S mivel rendkívül veszélyes következményei vannak, a főorvos felszólította a szülőket, hogy mihamarább oltassák be gyermeküket a terjedő gyermekbénulás ellen. A felnőtteknek a diftéria elleni oltás javasolt, mivel a háborús viszonyok közepette az jóval könnyebben terjed.


Smihal: A háborús veszteségek elérték a 600 milliárd dollárt

Az orosz csapatok általános inváziója következtében Ukrajna gazdasága 600 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el – jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórum Ukrán Házában rendezett vitában Denisz Smihal miniszterelnök, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz. A miniszterelnök szerint Ukrajnának több szakaszon kell keresztülmennie egy új európai jövő felépítéséhez, ezek közül az első: több mint 200 vállalkozás, 12 repülőtér és több mint 1000 oktatási intézmény, valamint az egyéb megsemmisült infrastruktúra helyreállítása. Hozzátette: a harcok során közel 25 ezer kilométernyi út sérült meg, és megsemmisült 40 millió négyzetméternyi lakásállomány. Ráadásul a veszteségek nem véglegesek, a háború minden egyes napjával tovább nőnek. Smihal felszólította a nemzetközi partnereket, hogy a United 24 alapon keresztül támogassák pénzügyileg Ukrajna újjáépítését, és ami a legfontosabb: mozdítsák elő a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, hogy azt Ukrajna javára lehessen fordítani. Korábban jelentették, hogy Ukrajna az ország helyreállítására az orosz katonai agresszió után létrehozta a United 24 alapot, és a szükséges forrásokat 600 milliárd dollárra becsüli.


Az ENSZ nem zárja ki a nukleáris konfliktust Ukrajnában

Az ENSZ nem zárja ki az ukrajnai fegyveres konfliktus további eszkalációjának lehetőségét. Annak eshetőségét is figyelembe veszik, hogy Oroszország nukleáris fegyvert alkalmaz – derül ki az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) jelentéséből, amelyet a korrespondent.net idéz. „A nukleáris konfliktus egykor elképzelhetetlen kilátása most ismét belül van a lehetőségek határán” – áll a közleményben. Emellett az ENSZ felhívja a figyelmet Oroszország Ukrajna elleni általános inváziójának következményeire: lerombolt otthonok, iskolák és kórházak, a legszükségesebb tárgyak hiánya és 12 millió lakóhelyét elhagyni kényszerült ember. Az ellátási láncok megszakadása miatt világszerte meredeken emelkedik az élelmiszerek, az üzemanyagok és a műtrágyák ára. „Mindez a legszegényebbeket sújtja a leginkább, fokozza a szenvedést, megalapozza a további politikai instabilitást és nyugtalanságot világszerte, ami közvetlen hatással van a civil lakosság védelmére" – tette hozzá az ENSZ. Korábban jelentették, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala 3 974 halálos áldozatot és 4 654 sebesülést regisztrált az ukrán polgári lakosság körében az általános orosz invázió kezdete óta.


Kusai Sándor volt pekingi nagykövettel, a Pázmány Péter Egyetem docensének beszélgettek az Ultrahangban

Ajánlom mindenkinek, aki nem "gyerekmeséket" akar hallgatni "szakértőktől" Kína szándékairól.


(vukics)
469 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page