top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.01.)


Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója ismét cáfolja előrejelzéseit. Ezúttal az ukrán fegyveres erők közelgő, Herszon elleni támadásáról szóló szavait vonta vissza, ugyanis YouTube-csatornáján azt közölte, hogy Kijevnek el kell halasztania a már bejelentett offenzívát. Mint kiderült, ez állítólag annak köszönhető, hogy Oroszország offenzívára készül. Szerinte az Ukrán Fegyveres Erők megvárják, amíg Oroszország valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság szövetséges erői támadásba lendülnek. Kiemelte, hogy a fegyveres erőknek minden bizonnyal sikerül visszaverniük az offenzívát, és ezt követően lendülhetnek ellentámadásba az ukránok. Az orosz Moszkovszkij Komszomolec hangsúlyozta: érdemes megjegyezni, hogy Aresztovics jóslatai szinte soha nem váltak valóra.

A bolgár termelők a határátkelők és az utak blokádjával tiltakoznak az ellen, hogy olcsó ukrán gabonát vigyenek be Bulgáriába, írja az obozrevatel.com. Illja Prodanov a bolgár gabonatermesztők egyesülésének helyettes elnöke bejelentette, hogy az ukrán gabonaszállítmányok csak tranzit útvonalakon kerülhetnek be az országba, ám valójában egy jelentős rész Bulgáriában marad, súlyosan sértve ezáltal a helyi termelők érdekeit. Nemcsak a búzáról és a napraforgó magról van szó, hanem árpából is sok kerül a bulgáriai piacra. Prodanov hangoztatta, hogy az ukrán mezőgazdászok által használt növényvédőszerek rossz minőségűek és veszélyesek, és az EU-ban be vannak tiltva. Ezért megfelelő növényegészségügyi ellenőrzés nélkül az ukrán termékek egészségre káros anyagokat is tartalmazhatnak. A bolgár farmerek állítása szerint az utóbbi egy hét alatt 280 ezer tonna ukrán napraforgó mag került be az országba, ami a feldolgozását követően bolgár termékként kerül az ottani fogyasztók asztalára. Továbbá Bulgária jelentős gabonaexportőr. A magtáraikban jelenleg több mint kétmillió tonna múlt évben termett búza vár elszállításra, amihez jön az idei 6 millió tonnás termés. Ez háromszorosa a belföldi szükségletnek. Tehát Bulgáriának semmi szüksége nincs az olcsó és kétes minőségű ukrán gabonára, vélekedik Illja Prodanov.

Ha Odesszát elveszítik, Ukrajna teljes vereséget szenved az Oroszországgal vívott összecsapásban – vélekedik Murphy Donovan, az amerikai légierő nyugalmazott hírszerzési ezredese. Az American Thinker számára írt cikkében Donovan felhívja a figyelmet Odessza jelentőségére, amely a szovjet időszak óta fennáll. Véleménye szerint azonban Kijev elveszítheti a város feletti ellenőrzést, még csak nem is az orosz erők sikeres akciói, hanem a városon belüli események következtében. Úgy gondolja, ez Ukrajna számára „a játék végét” jelentené.

New York városának vezetése közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt helyi idő szerint szombaton, a várost a járvány gócpontjának nevezve. A metropolisz akár 150 ezer lakója lehet veszélyeztetett – idézte a brit The Guardian online kiadása Eric Adams polgármestert és Ashwin Vasan egészségügyi vezetőt. A veszélyhelyzet bejelentése lehetővé teszi, hogy a fertőzés terjedésének lassítására sürgősségi rendeleteket adjanak ki és intézkedéseket hajtsanak végre a városi egészségügyi törvény alapján. Az elmúlt két napban New York állam kormányzója, Kathy Hochul katasztrófahelyzetet hirdetett, az állam egészségügyi hivatala a majomhimlőt a közegészségügyet közvetlenül fenyegető veszélynek nevezte.

Hajtóvadászatot hirdetett Krivij Rihben Olekszandr Vilkul polgármester az árulók, kollaboránsok és rakéta célravezetők után, a feljelentő markát 50 ezer hrivnya üti, ha igaznak bizonyul az információja – számolt be vasárnap az rbc.ua hírportál a városvezető Telegram-közlésére hivatkozva. Mint Vilkul a közleményében írta, „speciális forróvonalat és e-mail címet hozunk létre, amelyen feljelenthetők a kollaboránsok és árulók.” Hozzátette, ha sikerül elfogni a valódi bűnözőt, a besúgó jutalmat kap. „Garantálom, hogy ha az ön információi alapján letartóztatnak egy valódi kémet, akkor személyesen 50 000 hrivnyát fizetek annak, aki bejelentette az információt. Ha az 'orosz világ' szemétláda agitátora kerül kézre – csak hangsúlyozom, megerősítés szükséges, lehetőleg hang- vagy képfelvétel –, akkor 10 ezer hrivnya a jutalom. Az ilyen emberek valójában ellenséges befolyásoló ügynökök is” – emlékeztetett Olekszandr Vilkul.

Lena Hallengren svéd szociális ügyekért felelős miniszter a héten jelentette be, hogy van egy remek javaslat arra vonatkozóan, hogy a Svéd Szociáldemokrata Párt kormánya lehetővé akarja tenni a 16 évesek számára, hogy törvényesen megváltoztathassák a nemüket. “Nagy különbség van a jogi nemek megváltoztatásában, ahol arra jutottunk, hogy 18-ról 16 évre csökkenthetjük a korhatárt. Amikor viszont az orvosi nemváltoztatásról beszélünk, amelyet megelőznek a nemet korrigáló kezelések és orvosi beavatkozások, akkor a korhatárok megmaradnak.” – magyarázta Hallengren. Nagy különbség, de első lépésnek ez is elmegy. Továbbá az új törvény a nemi átalakító műtétek biztosítását is megváltoztatja, lehetővé téve az egészségügyi rendszer számára, hogy az Országos Egészségügyi és Jóléti Hivatal engedélye nélkül döntsenek arról, hogy az adott személynek engedélyezik-e a műtétet. „Ez egy olyan kérdés, ahol az egészségügyi rendszer az, amelyik értékeli, hogy melyik ellátás vagy esetleg kezelés a legjobb. Nem a politika.” – állította Hallengren. Nem Svédország az egyetlen európai ország, amely új jogszabályokat javasol a nemek jogi megváltoztatására: Spanyolország baloldali kormánya is új transznemű törvényt szorgalmazott, amely lehetővé tenné, hogy 16 éves kor felett bárki megváltoztathassa nemét a spanyol anyakönyvi hivatalban anélkül, hogy orvosi kezelésre lenne szüksége.

Szerbiában új díjszabást vezetnek be a bankok augusztustól az országszerte tapasztalható áremelkedések miatt – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az újonnan bevezetett szabályok egyike például az, hogy ha az ügyfél sokadjára is rosszul üti be a PIN-kódját, amikor készpénzt vesz fel az automatából, akkor „büntetést” kell fizetnie az elütésekért.

A Bács-Kiskun megyei Kisszállás külterületén július 31-én délután állítottak meg egy ukrán férfi által vezetett, magyar rendszámú személygépkocsit, amelyben négy, magát szírnek, afgánnak, illetve szomáliainak valló férfi is utazott. Nem sokkal később Kecskemétnél az M5-ös autópályán a rendőrök egy lengyel kisteherautót ellenőriztek, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A jármű rakterében 33, magát pakisztáni, afgán, illetve szomáliai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este elrendelte a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését. Az államfő videóüzenetében elmondta: „a háború jelenlegi szakaszában Oroszország legfőbb fegyvere a terror”. A területen – ahol jelenleg ádáz harc dúl – még mindig százezrek élnek. „Minél többen elhagyják Donyecket, annál kevesebb embert tud megölni az orosz hadsereg” – tette hozzá Zelenszkij, aláhúzva, hogy a lakosság tiltakozása ellenére az evakuáció elkerülhetetlen. Hangsúlyozta: a távozók kárpótlást fognak kapni. Az elnök azt kérte az ukránoktól, hogy beszéljenek a régióban élő ismerőseikkel, és győzzék meg őket a távozás szükségességéről. Ukrán hírforrások szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását ellehetetlenítették.


Az orosz csapatok Ukrajna hét megyéjét lőtték intenzíven – adta hírül az Ukrinform a katonai-polgári közigazgatás tájékoztatására hivatkozva. A Dnyipropetrovszk megyében található Nikopolt az éjszaka folyamán masszív tüzérségi támadás érte. 50 rakétát irányítottak a város felé. Egy ember megsérült. A támadások következtében a városban 22 ház, 7 tömblakás, több önkormányzati intézmény, egy iskola és egy óvoda rongálódott meg. Az orosz hadsereg ma reggel is intézett két rakétatámadást Nikopol ellen. Tart a kárfelmérés, az áldozatokkal kapcsolatos információkat még nem tették közzé. Talán ez volt az elmúlt öt hónap eddigi legerősebb orosz támadása a megye ellen. A rakétázások következtében számos létesítmény megrongálódott, köztük egy szálloda, egy sportkomplexum, két oktatási intézmény és egy benzinkút is. Egy magánház is megsemmisült. A bombázások következtében elhunyt Ukrajna egyik legnagyobb agrárcégének, a Nibulonnak a vezetője.


Putyin az orosz haditengerészet napján írta alá az új doktrínát. Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap aláírta azt az új orosz haditengerészeti doktrínát, amely az Egyesült Államokat nevezi meg Moszkva legfőbb riválisának a tengereken. A doktrínát az orosz haditengerészet napjáról tartott beszéde előtt írta alá Szentpéterváron. Az 55 oldalas doktrína kimondja, hogy a legnagyobb fenyegetés az Egyesült Államok azon törekvése, hogy teljesen egyeduralkodó legyen a világóceánon. Egy ilyen törekvés globális befolyást gyakorol a nemzetközi folyamatokra, beleértve a közlekedési útvonalak és az energiaforrások használatát. A NATO és Oroszország közötti feszültség a Fekete-tengeren még 2021 júniusában kiéleződött, amikor az Egyesült Királyság egy hadihajóval mintegy 12 tengeri mérföldre megközelítette a Krím partjait. Oroszország komoly provokációnak tekintette a lépést, és figyelmeztető lövéseket adott le a HMS Defender brit hadihajóra. Putyin új doktrínája arra is kötelezi Oroszországot, hogy bővítse katonai jelenlétét az Északi-sarkvidéken, azon a területen, ahol az amerikai haditengerészet már korábban kinyilatkozta, hogy szembe fog szállni Moszkvával.

Azzal a magyarázattal, hogy meg kell büntetnie Oroszországot az ukrajnai háború miatt, a nyugat több mint 300 milliárd dollárt lopott el Moszkva pénzéből. Azzal a magyarázattal, hogy 9-11 család kártérítést érdemel, az Egyesült Államok 7 milliárd dollárt lopott el Afganisztánból. Azzal a magyarázattal, hogy nem tetszett nekik Venezuela politikai berendezkedése, az Egyesült Királyság vagy inkább a Bank of England ellopott nagyjából 2 milliárd dollárt az ország aranyából. Látsz egy megismétlődő mintát? Hagyd a nemzeted pénzét egy nyugati bankban, és lehet, hogy nem sokáig lesz a tiéd, különösen, ha bármilyen módon zavarod a nyugati politikát. Ha olyan gazdasági rendszered van, amelyet ők nem fogadnak el, vagy a „fosztogatóikat” kiutasítod, akkor számíthatsz arra, hogy megszállják az országodat. Sokkal jobb lett volna, ha Moszkva gazdasági háborút folytat a NATO-országok ellen, ahelyett, hogy tényleges háborút folytat Kijev ellen. De amint ez megtörtént …a nyugat gazdasági villámháborút indított Moszkva ellen, véletlenül az összes pénzügyi rakétáját saját magára lőtte ki… A nyugat rabló magatartása tönkreteszi a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. Tartsa a megtakarításait dollárban vagy nyugati bankokban, és elveszítheti őket, ha mondjuk nem hagyja, hogy a NATO megtámadja az országát és megdöntse a kormányt, vagy balkanizálja az országot, vagy még ha nem hagyod, hogy privatizálja a kikötőidet, vagy ami még ennél is rosszabb, ha hagyod, hogy Kína befektessen nálad. …Inváziók, rezsimváltások, háborúk szítása, arrogancia és immár a nemzetek megtakarításainak bankokból való kirablása – ez nem egy hosszú távú nyerő stratégia ssem az Egyesült Államoknak, sem egyetlen más országnak.

Mivel a Birodalom figyelme szinte teljes egészében Ukrajnára összpontosult, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy a „szabályokon alapuló világrend” máshol is széteshet. Európa-szerte stressztörések tapasztalhatók, míg az Egyesült Államokban a dolgok eljutottak arra a pontra, ahol a rezsim a szavak jelentésének újradefiniálásához folyamodik, a „recessziótól” a „nőig”, hogy fenntartsa a narratíva kontrollját. Nem meglepő, hogy az egyik ilyen forró pont Bosznia-Hercegovina. A volt jugoszláv köztársaság vitathatatlanul az Amerikai Birodalom szülőhelye, ahol az ENSZ-t először a NATO váltotta fel. Európa térdet hajtott az "izmos" amerikai diplomácia előtt, és az egypólusú nagyhatalom pedig vazallusokra és áldozatokra osztotta a világot. Az Egyesült Államok által kiszabott daytoni fegyverszünet véget vetett a boszniai polgárháború kinetikus részének, és csodával határos módon azóta is tart. Csaknem 27 évvel később azonban a Birodalom gyengülő szorítása nyugtalanná teszi a helyieket. … Míg a Boszniáról szóló nyugati tudósítások nagy része a szerbek és a muszlimok közötti ellenségeskedésre fókuszál, a jelenlegi válságnak nem sok köze van ehhez. Inkább a muszlimok körében uralkodó attitűdből adódik – amely elsősorban a háború egyik kirobbantó oka is volt – miszerint, hogy Bosznia valóban az ő nemzetállamuk, ahol a szerbek és horvátok nemkívánatos személyek. Mivel a daytoni fegyverszünet felosztotta az országot a Szerb Köztársaság (RS) és a Muszlim-Horvát Föderáció között, ez azt jelenti, hogy miközben a muszlimok folyamatosan küzdenek az RS felszámolásáért, addig ők maguk folyamatosan uralják a horvátokat…


Az Afrikai Népi Szocialista Párt elnöke azt mondta, hogy Oroszországba látogatott egy konferenciára, de aztán mégsem vett részt a rendezvényen. Szövetségi nyomozók razziát tartottak a helyi fekete felszabadító csoportban érintett vezetők irodáiban és otthonaiban, akiket az orosz hatóságokkal való összejátszással gyanúsítanak. Az Uhuru Szolidaritás Mozgalom és az Afrikai Népi Szocialista Párt tisztviselői szerint az FBI "erőszakos" rajtaütést hajtott végre villanógránátokkal és drónokkal péntek hajnali 5 óra körül. Omali Yeshitela elnök egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy őt és feleségét megbilincselték a razzia során, miközben a nyomozók házkutatást tartottak. Elmondása szerint az FBI villanógránátokat dobott az otthonába, és anélkül hajtotta végre rajta a razziát, hogy kopogtattak volna, vagy házkutatási parancsot mutattak volna fel neki.

A múlt héten egy amerikai, Switchblade 300-as, kamikaze-drón behatolt Oroszország területére és egy Oroszország területén található határátkelő-állomásba csapódott. A támadásnak egy moldovai állampolgár esett áldozatul. Moszkva korábban többször is fenyegetőzött, hogy hadüzenetnek fogja venni, ha amerikai fegyverrel lőnek a területükre, de egyelőre még nem volt érdemi reakció a támadásra a Kreml részéről. Tegnap a fekete-tengeri flotta közölte, hogy parancsnokságának területén egy kis erejű, házi készítésű drón által szállított robbanószerkezet lépett működésbe. A tájékoztatás szerint öten megsérültek a betört ablakok üvegszilánkjaitól. Mindannyian orvosi ellátásban részesültek.

Harkivban őrizetbe vettek két volt rendőrt, mert azzal gyanúsítják őket, hogy az ukrán haderő állomáshelyeiről informálták a megszálló oroszokat, írja a newsroom.kh.ua. A Harkiv Megyei Ügyészség sajtószolgálatától származó tájékoztató szerint az 50 és 46 éves férfiak állítólag videókat készítettek az ukrán katonák állásairól, majd a felvételeket továbbították a megszállóknak. Pontosabban az oroszok egyik közösségi oldalán közzé téve juttatták el az adatokat az ellenséghez. Az áruló tevékenységet az ukrán elhárításnak sikerült leállítani, a két gyanúsítottat őrizetbe vették, eljárást indítottak ellenük.


Kamil Galejev szerint az Egyesült Államok kísérletet tesz majd Oroszország egyben tartására, amelyre nyomós oka van. Tele van az orosz állami média azokkal a hírekkel, hogy az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy feldarabolja Oroszországot, mint ahogyan 30 éve tette a Szovjetunióval. Kamil Galejev moszkvai elemző azonban az Idel-Ural oldalára írt elemzésében arra világított rá, hogy az Egyesült Államok annak idején pont, hogy a Szovjetunió megmentésén dolgozott, mint a teljes elpusztításán. Galejev úgy véli, hogy 1991-hez hasonlóan most is ezt a stratégiát fogják követni, hogy egészen az utolsó pillanatig megpróbálnak segíteni Oroszország egyben tartásában, azonban hasonlóan a Szovjetunióhoz, most sem fog sikerülni. „Most pedig az USA azon fog ügyködni, hogy megmentse Oroszországot és az állami egységét, mivel az amerikai emberek folytonosságot és kiszámíthatóságot akarnak, nem kívánnak radikális változást, Oroszország szétesése pedig ezt jelentené, ami kényelmetlen helyzetet okozhat Washingtonnak” – mondta az elemző. Galejev szerint azonban semmilyen terv nem fog működni és Oroszország azelőtt szét fog esni, hogy közvetlen fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra nézve – így Washington olyan győzelmet deklarálhat, amit nem akart. „Az USA a Szovjetunió szétesését sem tudta megakadályozni, ezért nem fogják tudni ezt Oroszország esetében sem” – fogalmazott az elemző.

Az olenivkai börtönt, ahol ukrán hadifoglyokat őriztek – elősorban a Moszkva által nácinak tartott Azov ezred volt katonáit – pénteken rakétacsapás érte. Az épület gyakorlatilag teljesen megsemmisült a tűzben, a helyszínen egy amerikai HIMARS rakétavető lövedékének darabjait találták meg. Oroszország meghívta az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki a börtönre mért rakétacsapás körülményeit, amelynek következtében több mint ötven ukrán hadifogoly vesztette életét – közölte vasárnap a védelmi minisztérium. Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet első helyettese a közösségi médiában vasárnap azt írta, hogy Moszkva közölte António Guterres ENSZ-főtitkárral: az olenivkai incidens ügyében nemzetközi szakértők bevonásával indul vizsgálat. Az orosz védelmi minisztérium a támadást nyílt ukrán provokációnak minősítette, amelynek célja az ukrán katonák megfélemlítése és a megadásuk megakadályozása. Gyenyisz Pusilin, a szakadár – és a nemzetközi közösség túlnyomó többsége által el nem ismert –Donyecki Népköztársaság vezetője azzal hozta összefüggésbe a támadást, hogy a foglyok elkezdtek az ukrán vezetésre terhelő vallomást tenni.


Nógrádi György szerint mérföldkőhöz érkezett a háború. „Az oroszok lehet, hogy megvárják a félidős választások eredményeit az USA-ban, hogy meglássák, hogy milyen hatása van a háborúnak az amerikai politikára” – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő. Nógrádi György az Ultrahang legújabb adásában hallgatói kérdésekre válaszolt. „Ha Nyugat-Európa így folytatja, és az emberek találkoznak a komfort csökkenésével, lehetnek polgárháborúk ebből?” – hangzott el az első kérdés. Hivatalosan nem, a valóságban igen. Elképzelhetőnek tartom, hogy az őslakosság és a bejövő migránsok között nagyon komoly összecsapások lesznek pár év múlva – adta a választ a szakértő. Nógrádi szerint Európa erre nincs felkészülve. Arra a kérdésre, hogy mikor fognak megjelenni az Ukrajnának küldött fegyverek a migránsok kezében azt felelte: már ott vannak. Ha Ukrajna egy hétig nem kapna katonai és anyagi támogatást, összeomlana – szögezte le Nógrádi.


2020-ban, amikor Joe Bident elnökké választották, az amerikai népnek azt mondták, hogy örüljenek: „Amerika visszatért”, a felnőttek visszatértek a terembe. De vajon tudták-e a Biden-szavazók, hogy az eljövendő kormány mit ért „Amerika visszatért” alatt? Biden szüntelenül háborút szít Oroszországgal, Kínával és Iránnal szemben. Hivatalának első heteiben Biden egy B-52-es bombázót repített át a Perzsa-öblön, rakétarombolókat hajózott be a Fekete-tengerre, hadihajót küldött a Tajvani-szorosba, és repülőgép-hordozót irányított a Dél-kínai-tengerre. Ez távol áll attól, amit elődje csinált. Mindez baljós előképe volt a Biden külpolitikájával járó kockázatoknak. 2021-ben Biden kormánya tovább növelte katonai támogatását Ukrajnának, miközben Kijev háborút folytatott saját népe ellen. Biden folytatta Ukrajna de facto NATO-állammá tételét, ezzel szándékosan átlépve az oroszok „mindenki számára nyilvánvaló vörös vonalát”, és kiprovokálta a jelenlegi háborút.


(vukics)
514 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page