top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.10).


A jellegzetes kárpátaljai dialektust és a magyar nyelvet használják a rádióbeszélgetéseik rejtjelezésére a kelet-ukrajnai fronton azoknál az ukrán egységeknél, amelyekben kárpátaljaiak szolgálnak – írta a Suspilne az ungvári Viktor Scsadej Facebook-bejegyzésére hivatkozva. A kárpátaljai területvédelmi egység tagja, aki az elmúlt években több alkalommal is indult Ungvár polgármesteri székéért – sikertelenül – posztjában megjegyezte: „magyar a legjobb titkosítási nyelv az ukrajnai háborúban”. Állítását a lövészárokban készített videóval támasztotta alá. A felvételen Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora magyar nyelvű rádiókommunikációja látható és hallható. A turisztikai szakember a háború első hónapjaiban azzal szerzett országos ismertséget, hogy a lövészárokból tartotta meg online előadásait. Scsadej bejegyzésében megemlítette, nem saját kútfőből származik az ötlet. A második világháborúban az amerikai tengerészgyalogság navahó indiánokból álló osztagot toborzott, hogy kidolgozzák az ellenség számára megfejthetetlen kódrendszert. Az indiánoknak oroszlánrészük volt a csendes-óceáni hadműveletek sikerében, mivel a rádió- és telefonbeszélgetéseket lefülelő japánok képtelenek voltak megfejteni a navahó nyelven alapuló rejtjelbeszédet. Ezt a módszer honosították meg az ungvári 68. különálló területvédelmi zászlóaljnál is. „Oroszországban a magyar nyelvnek annyi ismerője van, mint Japánban a navahónak” – jegyezte meg Scsadej. Az ungvári önkéntes kitért arra, hogy a kárpátaljai egységeknél több magyar nemzetiségű katona is szolgál. Kiemelte, terveik szerint más közelükben tartózkodó egységeknél is meghonosítják ezt a kódolást. Abban az esetben, ha az oroszok netalántán találnának egy magyar tolmácsot, akkor áttérnek a már korábban is használt kárpátaljai dialektusra, ami szintén megfejthetetlen az oroszok számára.


Ukrajna biztonságának egyetlen garanciája a NATO-tagság, ezért a szövetség országai nem engedhetik meg Vlagyimir Putyinnak, hogy azzal zsaroljon, befejezi a háborút, ha a többség elutasítja az ország NATO-tagsági kérelmét, jelentette ki Petro Porosenko volt ukrán elnök. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának nemzetközi támogatásra van szüksége az Oroszországgal folytatott jövőbeli tárgyalásokhoz. Az Interfax emlékeztetett arra, hogy Oroszország azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel Ukrajnát a tagjai közé, de a szövetség nyilvánosan kitartott a nyitott ajtók politikája mellett. Egy korábbi felmérés szerint az ukránok több mint 70 százaléka támogatja a transzatlanti szövetséghez való csatlakozást. Senki sem állíthat meg minket – hangsúlyozta Porosenko.

Újabb robbanások rázták meg Enerhodart a zaporizzsjai atomerőmű közelében – írja az Unian ukrán hírügynökség. Jana Dabizsa, a városi tanács ügyeinek menedzsere súlyos nukleáris katasztrófa veszélyére figyelmeztet. Amíg az emberiség retteg Putyin nukleáris fegyvereitől, Enerhodarban minden másodpercben fennáll annak a veszélye, hogy egy megállíthatatlan nukleáris katasztrófa következik be – fogalmazott a tisztviselő. Elmondása szerint az oroszok továbbra is ágyúzzák Európa legnagyobb atomerőművét, szombaton délután 5 óra körül újabb robbanásokat hallottak.


A Bundeswehr azt feltételezi, a problémákat az okozza, hogy az ukránok intenzívebben tüzelnek a lövegekkel, mint amire a technika alkalmas. Egy hónappal a szállítás után elromlottak az első német páncélozott önjáró ágyúk Ukrajnában – írja a Der Spiegelre hivatkozva a Focus című napilap. A védelmi minisztérium a múlt héten kapott tájékoztatást Kijevből, hogy a hét ágyú közül néhány hibaüzenetet jelenít meg, miután intenzíven lőtték az orosz állásokat. Állítólag több ágyú is javításra szorul. A Bundeswehr azt feltételezi, a problémákat az okozza, hogy az ukránok intenzívebben tüzelnek a lövegekkel, mint amire a technika alkalmas. Ez véleményük szerint nagy terhelést jelent a betöltési szerkezetnek. A lövegeknek napi 100 lövés nagy intenzitású használatnak tekinthető, az ukrán hadsereg azonban ennél nyilvánvalóan sokkal több lövedéket lőtt ki. Ráadásul a katonák állítólag kezdetben túl nagy távolságból próbáltak tüzelni a speciális lőszerrel, ez az úgynevezett „intelligens gránát” azonban elsődlegesen pontos találatok elérésére szolgál. A Bundeswehr szakértői ezért érthetőnek tartják a kopást. A problémák ellenére a Bundeswehr azonnal beleegyezett, hogy további fegyvercsomagokat küldjön Ukrajnának.

Az orosz megszállás óta nem hivatalos megállapodás született az ukrán politikusok között, hogy tegyék félre a régi nézeteltéréseket, és alkossanak egységes frontot Moszkva ellen. Most azonban, hogy a háború egyre jobban eszkalálódik, és dollármilliárdok érkeznek az országba, a központi kormány és a helyi vezetők között a háború előtti feszültségek kezdenek újra kirajzolódni − írja elemzésében a The Washington Post. Polgármesterek és elemzők a lapnak elmondták, hogy Zelenszkij kormánya a jelek szerint megpróbálja háttérbe szorítani a polgármestereket, hogy megőrizze a helyreállítási segélyek feletti ellenőrzést, illetve gyengítse a jövőbeni politikai riválisokat. Több településvezető is úgy nyilatkozott, hogy egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a háború közepette Zelenszkij kormánya visszalép az ígéreteitől és terveitől, hogy a hatalom decentralizálásával és a regionális és helyi önkormányzatok nagyobb hatáskörrel való felruházásával „megszüntesse a szovjet korszak maradványait”. A háború alatt Ukrajnában autokratikus tendenciák kezdenek kialakulni. Megpróbálják uralni a politikai mezőt − mondta Borisz Filatov, a délkelet-ukrajnai Dnyipro polgármestere, egy olyan városé, amely a fegyverek és a segélyek kulcsfontosságú elosztójává vált az ország harcok sújtotta keleti frontján.


  • A tanácsok a következőek: maradjunk fedezékben,

  • kövessük a hatóságok utasításait,

  • vegyük le a legfelső réteg ruhánkat,

  • mossuk le magunkat vízzel,

  • vegyünk fel tiszta ruhát.

Az Amnesty International emberi jogi világszervezet elnézést kért amiatt, hogy az Oroszország Ukrajna elleni háborújáról készített jelentése „bántotta” az ukrán felet – számolt be vasárnap a Reuters. A hírportál emlékeztetett rá, hogy a héten megjelent az Amnesty International jelentése, amely szerint az ukrán csapatok jelenléte a lakónegyedekben növeli a civilekre nézve a kockázatot, akik orosz csapások célpontjaivá válhatnak. „Az Amnesty International mélységesen sajnálja az ukrán hadsereg taktikájával kapcsolatos sajtóközleményünk által keltett riadalmat és dühöt. Az Amnesty International prioritása ebben és minden más konfliktusban a civilek védelmének biztosítása. Valójában ez volt az egyetlen célunk ennek közzétételével. Bár teljes mértékben fenntartjuk a megállapításainkat, mindazonáltal sajnáljuk, hogy fájdalmat okoztunk” – áll a közleményben. Az emberjogi szervezet azt is megjegyezte, hogy az emberi jogok védelmezői ukrán katonákat találtak civilek otthona közelében 19 városban és faluban, amelyeket felkerestek. „Ez nem jelenti azt, hogy az Amnesty International az ukrán erőket tartja felelősnek az orosz csapatok által elkövetett jogsértésekért, vagy hogy az ukrán hadsereg nem tesz megfelelő óvintézkedéseket az ország más részein. Nagyon világosnak kell lennünk: az ukrán erők intézkedései semmiképpen sem igazolják az Oroszország által elkövetett jogsértéseket” – mutatott rá a nemzetközi emberjogi szervezet. A hírportál emlékeztetett arra, hogy az Amnesty-jelentés nagy visszhangot keltett Ukrajna vezetése részéről, Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy az emberi jogok védelmezői megpróbálták Ukrajnára áthárítani a felelősséget az orosz háborús bűnökért. A botrány miatt az Amnesty International ukrán irodájának igazgatója, Okszana Pokalcsuk lemondott, mert szerinte a szervezet jelentése propagandaajándék Moszkvának.


A Legfelső Tanács 225 képviselőjének diplomata útlevelét érvénytelenítette, mert nem küldték vissza idejében megőrzésre az okmányokat – számolt be szombaton az rbc.ua hírportál a tárca sajtószolgálatára hivatkozva.

A külügyi közlemény szerint az elmúlt hónapokban a minisztérium többször fordult kéréssel a képviselőkhöz, hogy szolgáltassák vissza a diplomata útleveleiket, és kapcsolatba lépett a Legfelső Tanáccsal a folyamat megszervezése érdekében. „Utoljára júliusban kértük az útlevelek leadását. Minden felszólításunkat figyelmen kívül hagyták. Ennek megfelelően Ukrajna jogszabályainak megfelelően a Külügyminisztérium 225 képviselői diplomata útlevelét érvénytelenítette, amelyeket nem küldtek vissza a Külügyminisztériumnak a kellő időben megőrzésre” – jelezte a sajtószolgálat. A külügy azt is közölte, hogy a diplomata útleveleket kizárólag hivatalos külföldi utakra adják ki a képviselőknek. A diplomata útlevélre vonatkozó szabályozás szerint a hivatalos külföldi útról való visszatérést követően az útleveleket 10 napon belül megőrzésre vissza kell juttatni a Külügyminisztériumba. A hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a diplomata útlevél semmilyen körülmények között nem használható magánutazásra. A Külügyminisztérium egyúttal biztosított arról, hogy haladéktalanul kiállítja a diplomata útleveleket azoknak a képviselőknek, akiket a Legfelső Tanács küld hivatalos külföldi útra. Volodimir Zelenszkij elnök korábban többször is bírálta a képviselőket, amiért alapos indokok nélkül utazgatnak külföldre.

Kína „bármikor valódi háborút” indíthat el és megszakítja a klímaügyi- és katonai tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. Nancy Pelosi házelnök hírhedt tajvani útja miatt egyre feszültebb a helyzet. Egy kínai katonai tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy bármikor kitörhet egy "igazi háború" Tajvannal. A kínai kormány azt állítja, hogy Pelosi tajvani látogatása megsértette az "Egy Kína" politikát, amely az elmúlt évtizedekben meghatározta Washington, Peking és Tajpej kapcsolatát. A Fehér Ház elmúlt három kormánya egyre agresszívebb álláspontot képvisel Kínával szemben.

Ötven évre tiltsák meg az orosz állampolgárok beutazását Ukrajnába, javasolja az a petíció, amelyet az Elnöki Hivatal honlapjára töltöttek fel május 23-án. Mivel a beadvány augusztus 8-ig megszerezte az áttekintéséhez szükséges 25 385 ezer aláírást, Volodimir Zelenszkijnek foglalkoznia kell a kérdéssel. A beadvány beterjesztője, Andrij Kuzmin szerint kivételt csupán azok képezhetnének, akik jelenleg Ukrajna oldalán harcolnak az orosz agresszor ellen. „Sajnos az elmúlt nyolc év alatt a hatalom nem tudta megvédeni Ukrajnát a szabotőröktől, ügynököktől, akik ez idő alatt az Oroszországgal érvényben lévő vízummentesség révén érkeztek Ukrajnába. Több ezer élettel fizettünk ezért. Minden ukrán biztonsága érdekében most és a jövőben is azt javasoljuk, hogy a következő 50 évre tiltsák be az Ukrajnába való beutazást minden orosz állampolgár számára, és ne adjanak ki úti okmányt oroszoknak, kivéve azokat, akik Ukrajna oldalán harcoltak az orosz-ukrán háborúban” – írta magyarázatában.


Ukrajna elnöke azzal az ötlettel állt elő, hogy a világnak teljesen el kellene szigetelni Oroszországot a határaiknak az orosz állampolgárok előtti lezárásával, írja az unn.com. Volodimir Zelenszkij a The Washington Post-nak adott interjúban állt elő azzal, hogy szerinte az volna Oroszország számára a legfájóbb szankció, ha minden ország lezárná a határait az orosz állampolgárok elől. Szerinte az oroszoknak mindaddig a saját világukban kell élni, míg nem változtatják meg a világnézetüket. Az ukrán elnök úgy véli, hogy az eddigi Oroszország elleni szankciók gyengék. Az orosz légitársaságok gépei előtt zárva vannak az európai és észak-amerikai országok, nehezebb lett az orosz állampolgárok utazgatása, ám ezek messze nem olyan szigorúak, mint a Zelenszkij által javasolt totális beutazási tilalom. Az ukrán elnök azokkal az oroszokkal sem tenne kivételt, akik korábban elhagyták a hazájukat és ellenzik Putyin politikáját. Zelenszkij szerint minden orosz menjen haza és maradjon Oroszországban.


Az Egyesült Államok összesen 16 darab ilyen fegyverrendszert szállított le Ukrajnának, a jövőben már csak HIMARS rakétasorozatvetőkhöz való lőszert küldenek Kijevnek – közölte Colin Kahl, az amerikai haderő főstratégája, a védelmi minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, adta hírül a Korrespondent.net. „Az elmúlt hónapokban összesen 16 HIMARS-rendszert küldtünk Ukrajnának, ami egyáltalán nem mondható kevésnek. Meglátásunk szerint ezekből a rakétarendszerekből nem kell több százzal rendelkezni ahhoz, hogy komolyabb hatást fejtsenek ki. Ezek precíziós rendszerek specifikus célpontokhoz, és az ukránok is így használják őket” – mondta az amerikai tisztségviselő. Colin Kahl emlékeztetett arra, hogy Hollandia és Németország ígéretet tett arra, hogy a HIMARS-hoz hasonló – M270 MLRS és MARS II rendszereket – biztosít Ukrajna számára. Kahl megerősítette, hogy az új amerikai katonai segélycsomag MLRS precíziós irányítású lőszert tartalmaz majd a HIMARS rendszerekhez, a rakétát képesek akár 70 km távolságra lévő célpontokra is kilőni. Az államtitkár megjegyezte, hogy amerikai segítséggel az ukrán fegyveres erők orosz parancsnoki és irányító állásokat, ellátó és logisztikai központokat, valamint kulcsfontosságú radarrendszereket semmisítettek meg. Megjegyezte, hogy a HIMARS-ok pontos csapásai arra kényszerítették Oroszországot, hogy hátországát a szárazföld belsejébe helyezze. “Értékelésünk szerint az ukránok jól alkalmazzák a meglévő rendszereket, és valójában most az a prioritás, hogy kellő mennyiségű lőszerrel lássuk el ezeket. Ugyanez vonatkozik az M777-es tarackokra is, kellő mennyiségben juttatunk belőlük Ukrajnának, most a legfontosabb, hogy muníciót biztosítsunk ezekhez, hogy az ukránok folytatni tudják a harcot”– tette hozzá Kahl.

Ukrajna orosz inváziója miatt a francia hatóságok megtiltották az oroszoknak a Párizs melletti Vincennes vár látogatását – írja az Ukrajinszka pravda a 20 Minutes hírére hivatkozva. A kastélyban található a francia védelmi minisztérium archívuma, könyvek, levéltári dokumentumok. A védelmi tárca kifejtette, Ukrajna megszállása után „a minisztérium katonai létesítményeihez korlátozták Oroszország állampolgárainak hozzáférését”. A rendelet megtiltotta tehát az oroszoknak a történelmi nevezetesség meglátogatását. A tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az újságírók kérelmezhetik a várlátogatást. A 14-17. században épült párizsi Vincennes kastély Európa legnagyobb középkori vára.


Kellemetlenségeket okozott Mikolajiv lakosainak az elmúlt hétvégére bevezetett hosszú kijárási tilalom, de megérte tisztogatni a városban – jelentette be hétfőn Vitalij Kim, a Mikolajiv Megyei Katonai Adminisztráció vezetője Telegram-csatornáján, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a katonai kormányzó közölte, „elnézést kérek a hétvégén okozott kellemetlenségekért. De megérte.” Mint jelezte körülbelül 20 eljárást indítottak a különböző bűnüldöző szervek. „Elfogtunk 5 személyt, akik körözés alatt álltak. Lelepleztünk egy műhelyt, ahol hamis Facebook-fiókok regisztrálására alkalmas berendezések voltak. Tisztáztuk a helyzetet egy csoporttal, amelyik ezután nem fog semmit célra irányítani” – mutatott rá Vitalij Kim. Hanna Zamazajeva, a Mikolajiv Megyei Tanács elnöke korábban jelezte, hogy gőzerővel folyik az előre bejelentett kijárástilalmi tervnek megfelelően Mikolajiv megtisztítása az árulóktól, szeparatistáktól és kollaboránsoktól, a biztonsági szervek emberei lakásról lakásra járva ellenőrzik a város minden lakosának személyi okmányait és mobiltelefonjait. „Most Mikolajiv minden lakosát ellenőrzik, de aki elővételben vett jegyet, az elhagyhatja a várost. Azaz, ha megvan a jegy és a szükséges okmányok, akkor elvileg elhagyható a város” – mondta. Közlése szerint a hatóságok emberei „közvetlenül bemennek a lakásokba. Ellenőrzik a dokumentumokat és a mobiltelefonokat is, ez minden.”


Észtország és Finnország vezetői arra kérték kedden az EU tagországait, hogy függesszék fel a turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak, mert szerintük az oroszoknak nem szabadna Európában nyaralniuk. Kaja Kallas észt miniszterelnök kedden azt írta a Twitteren, hogy “Európa meglátogatása kiváltság, nem pedig emberi jog”, és hogy “most van itt az ideje, hogy lezárjuk az Oroszországból érkező turizmust” - írja az MTI. Hasonlóan nyilatkozott hétfőn Sanna Marin finn kormányfő, aki azt mondta az YLE finn közszolgálati rádió és televíziónak, hogy “nem helyes, hogy amíg Oroszország agresszív, brutális háborút folytat Európában, addig az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európába és turistáskodhatnak”. Az EU Ukrajna orosz megtámadását követően nem sokkal betiltotta az Oroszországból az EU-ba érkező légiközlekedést, de az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beutazhatnak mindkét északi országba, és utána szabadon repülhetnek számos európai célállomásra. Az YLE a múlt héten arról számolt be, hogy egyes orosz vállalatok elkezdtek autós utazásokat szervezni Szentpétervárról a helsinki és a lappeenrantai repülőtérre Finnországba, ahonnan közvetlen járattal lehet továbbrepülni számos európai nagyvárosba. Szentpétervár 300 kilométerre fekszik Helsinkitől. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy amerikai lapinterjúban szintén az orosz állampolgárok nemzetközi utazási tilalmát követelte, ami felháborodást váltott ki Moszkvában. Zelenszkij felhívását “rendkívül negatívan” fogadta az orosz vezetés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden az Interfax orosz hírügynökség szerint. “A felvetés irracionalitása túlmegy minden határon” – tette hozzá a szóvivő. Zelenszkij a The Washington Post című amerikai napilapban hétfőn megjelent interjúban leszögezte, hogy “a legfontosabb szankció az lenne, ha lezárnák a határokat – mert az oroszok másvalaki földjét veszik el”.


(vukics)
605 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK