top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.14).


Oroszország azt állítja, hogy Ukrajna rakétázza a saját atomerőművét, amivel atomkatasztrófát idézhetnek elő. Oroszország kategorikusan tagadta, hogy tüzet nyitottak volna a zaporozsjei erőműre, már csak amiatt is, mert a saját embereik vannak az objektumban és felügyelik azt. Nincs tervben, hogy visszaadják az erőmű irányítását az ukránoknak, és bizonyítékaik vannak arra, hogy az ukrán hadsereg lövi az atomerőművet. Egyre többen aggódnak a súlyos helyzet miatt, mivel az atomerőmű felrobbanása visszafordíthatatlan károkat okozhat Európában. Az USA is közelről figyeli az eseményeket, és jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy Ukrajna a saját atomerőművét lőné. Egy magas rangú amerikai tisztviselő pénteken egy újságírókkal folytatott telekonferencián azt mondta, nem hiszik, hogy az ukrán erők tüzet nyitottak volna az objektumra. A tisztviselő hangsúlyozta, nem hiszik, hogy az ukránok ilyet tettek volna, mert nagyon jól tudják, milyen hatása lenne annak, ha az erőművet találat érné. „Ennek egyszerűen semmi értelme.” A TASZSZ beszámolója szerint az amerikai hadsereg képviselője azt mondta, Washington olyan fegyvereket adott Ukrajnának, amelyek lehetővé teszik az oroszok elleni támadásokat, és Kijev határozza meg a célpontokat. A zaporozsjei atomerőmű Európa legnagyobb atomerőműve, korábban Ukrajna villamosenergiájának negyedét állította elő. Teljes kapacitása mintegy 6000 megawatt, és összesen hat reaktort tartalmaz. Jelenleg az erőmű 70%-os kapacitás mellett működik, mivel a helyi régió felszabadított részein túltermelést tapasztaltak. A tervek szerint a jövőben ez az atomerőmű fogja biztosítani Krím áramellátását, ezt biztosan nem fogják átengedni az oroszok.


Az Egyesült Államok olyan dolgokba árthatja magát, ami nagyon sokba kerülhet, miközben a Joe Biden vezette amerikai kormány rengeteg kritikát kap. Az USA dollármilliárdokat költ Ukrajna fegyverkezésére, amit többen nem néznek jó szemmel. Ezen fegyverek nélkül Ukrajna valószínűleg már elbukta volna a háborút Oroszország ellen, ha nem is napok alatt. Nemcsak fegyvereket kapnak, hanem olyan hírszerzési információkat, amelyek segítségével borsot törhetnek az oroszok orra alá. Korábbi hírek szerint ezen információk birtokában már a háború első napjaiban nagyon súlyos gondokat okoztak az orosz haderőnek. Azóta lassan fél év telt el, sok ezer ember vesztette életét, köztük civilek, és az orosz szankciók nemigazán működnek. Európa viszont már nagyon érzi ennek a negatív hatását, akárcsak Magyarország, ahol ugyancsak egekben vannak az élelmiszerárak és magas az infláció. Az USA és Kína kapcsolata szintén nem mondható jónak, és ez csak rosszabb, mióta a kínai kormányt felbőszítették a tajvani látogatásukkal, ami nem maradt válasz nélkül. Kína ugyan nem akar komoly konfliktust, egyértelművé tették, hogy náluk is van egy határ, és nem fognak hagyni bizonyos dolgokat. Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a Wall Street Journalnak adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte az USA már a háború szélén van Oroszországgal és Kínával, ami a világ szempontjából is aggasztó. „A háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával olyan kérdésekben, amiket részben mi hoztunk létre, mindezt anélkül, hogy bármilyen koncepciónk is lenne azt illetően, hogyan fog ez végződni vagy hova vezetne.” „Nem lehet most azt mondani, hogy szétválasztjuk őket, és egymás ellen fordítjuk a többieket. Mindössze annyit tehetünk, hogy nem gyorsítsuk fel a feszültséget, és lehetőséget teremtünk. Ehhez pedig kell, hogy legyen valamilyen célod.” – idézte a TASZSZ Kissinger interjúját.


Ukrajna bármilyen rendelkezésére álló fegyver segítségével végezheti területeinek a felszabadítását az orosz megszállás alól – közölte vasárnap Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó bejegyzésében emlékeztetett a tényekre: a Krím, akárcsak Donyeck vagy Herszon, nem része az Orosz Föderációnak. A Zaporizzsjai Atomerőmű nem orosz létesítmény, hanem ukrán erőmű. „Oroszország agresszor és gyilkos, aki háborút hozott másvalaki földjére. Ukrajnának minden jogi alapja megvan arra, hogy bármilyen fegyver felhasználásával szabadítsa fel a területeit” – mutatott rá Mihajlo Podoljak. Kijelentette, hogy a Krím nem maradhat a terroristák katonai támaszpontja, ezért a novofedorivkai robbanások „csak a kezdetet jelentik”. Mint jelezte, „az Orosz Föderáció demilitarizálása a globális biztonság biztosításának szerves részét képezi”. Hozzátette, hogy a Krím félsziget jövője az, hogy a Fekete-tenger gyöngyszeme, egy egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező nemzeti park és a világ üdülőhelye legyen. „Nem terroristák katonai bázisa. Minden csak most kezdődik” – helyezte kilátásba. Ugyanazon a napon azt is megírtuk, hogy robbanások történtek délben az Oroszország által ideiglenesen megszállt Krím-félszigeten, a Novofedorivkában található katonai repülőtéren. Jelentések szerint helyi lakosok elmondták, hogy „a robbanások még mindig tartanak, valószínűleg raktárakat ért támadás”.


Ukrajna és partnerei ragaszkodni fognak ahhoz, hogy az Oroszország elleni újabb szankciók blokkolják az agresszor ország nukleáris iparát – jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök szombat esti videoüzenetében, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. A tudósítás szerint az elnök azt mondta: „a megszállók rendkívül cinikus módon próbálják megfélemlíteni az embereket, a Zaporizzsjai Atomerőművet használva. Valójában az erőművet fedezékül használják Nikopol és Marganec ágyúzásához. Folyamatos provokációkat szerveznek az atomerőmű területének lövetésével, és próbálják ebbe az irányba nyomni további erőiket, hogy tovább zsarolhassák az államunkat és az egész szabad világot.” Zelenszkij kifejtette: „ha valaki odaát Oroszországban azt hiszi, hogy ez adhat nekik valamit, akkor téved. Az orosz zsarolás csak még több globális erőfeszítést mozgósít a terrorral szemben. Az orosz kontingens a Zaporizzsjai Atomerőmű területén és a szomszédos régiókban való állomásoztatásának minden napja olyannyira növeli a sugárveszélyt Európában, ahogy az még a hidegháborús konfrontáció csúcspontjain sem történt meg.” Az államfő szerint erre természetesen erőteljesen kell reagálni. „Az ukrán diplomaták és a partnerországok képviselői mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Oroszország elleni új szankciók szükségszerűen blokkolják az orosz atomipart” – hangsúlyozta. „Nemzetközi bíróság előtt felelősségre kell vonni a terrorállam minden tisztségviselőjét, valamint azokat, akik segítik őket ebben az atomerőművel kapcsolatos zsarolási műveletben. És minden egyes orosz katonának, aki vagy az atomerőműből vagy annak fedezékéből tüzel, tudnia kell, hogy a hírszerzésünk, a titkosszolgálataink, a hadseregünk különleges célpontjává válik” – figyelmeztette az oroszokat Volodimir Zelenszkij.


Szlovákia az összes vadászgépét átadja Ukrajnának – jelentette be a szlovák védelmi minisztérium szóvivője. Szlovákia szeptemberben mind a 11 darab MiG-29-es vadászrepülőjét átadja Ukrajnának – mondta a szlovák védelmi minisztérium szóvivője egy televíziós interjúban. A repülők irányításához az ukrán hadsereg rendelkezik pilótákkal, Pozsony pedig amúgy is lecseréli gépparkját modernebb amerikai F-16-osokra. A megállapodás szerint, amíg az új gépek meg nem érkeznek, addig a cseh és a lengyel légierő védi majd a szlovák légteret. Északi szomszédunk egyébként már több esetben adott át fegyvereket Ukrajnának.


„Magyarország rakétaként száguld, Szlovákia úgy néz ki mellette, mint a szegény rokon” – írta Facebook-bejegyzésében Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter. A tárcavezető arra a hírre reagált, hogy a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) egy 7,34 milliárd eurós – rekordnak számító – beruházással Debrecenben hoz létre akkumulátorgyárat. Igor Matovič Facebook-bejegyzésben gratulált a magyaroknak, és azt írta: „Magyarország rakétaként száguld, és Szlovákia úgy néz ki mellette, mint egy szegény rokon.” Hozzátette azt is, hogy a magyar beruházás ötször nagyobb, mint a szlovákiai Volvo-gyár építése. Igor Matovič a bejegyzést azóta törölte, de sokan lementették az írását. Belharc állhat a háttérben. Arról már július elején is írtunk, hogy Igor Matovič az utóbbi időben a szlovák gazdasági miniszter, Richard Sulík legfőbb riválisává vált. A pénzügyminiszter most gyakorlatilag arra használta fel a magyar beruházást, hogy azzal példálózva odaszúrjon minisztertársának. A posztban Matovič a magyarok dicsérete mellett azt is leírta, hogy szerinte Sulík a sztrájkolással van elfoglalva, és nem a munkájával.


A G7-országok felszólították Moszkvát, hogy vonja ki erőit az erőműből. Volodimir Zelenszkij kijelentette, országa hadserege célba veszi azokat az orosz katonákat, akik a zaporizzsjai atomerőművet lövik, vagy támadások indítására használják azt bázisként – számolt be a Guardian. „Minden orosz katonának, aki az erőműre lő, vagy az erőművet fedezékként használva támad, meg kell értenie, hogy különleges célponttá válik hírszerzőink, különleges szolgálataink, hadseregünk számára” – szögezte le az ukrán elnök szombat esti videóbeszédében. Közben a nukleáris katasztrófától tartó G7-országok felszólították Moszkvát, hogy vonja ki erőit az erőműből.


(vukics)
614 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK