top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.23).
A New York Times pénteki esszéjében Ryan D. Doerfler (harvardi) és Samuel Moyn (Yale) jogászprofesszorok azt állítják, hogy „vissza kell szerezniük Amerikát az alkotmánytól”. Az esszé azt is állítja, hogy az alkotmányok, és „különösen a mostani töredezett” a múltba irányítják a figyelmet és valami olyan értékekre támaszkodik, ami „segíti a jobboldalt”, amely általában jobban ragaszkodik a múlt értékeihez.

Az oroszok által megszállt Krím félszigeten, valamint Ukrajna más területein, ahol orosz csapatok állomásoznak, meg fog nőni az „ismeretlen eredetű” támadások száma – jelentette be kedden Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója egy rádióinterjúban, számolt be a korrespondent.net hírportál. A tudósítás szerint Podoljak a Novoje Vremja rádiónak nyilatkozva jelezte, hogy az „ismeretlen eredetű” csapásmérések nemcsak a strandidényt érintik, hanem az elrabolt területen az életlehetőségeket is. Mint megjegyezte, van egy „nagy intenzitású” háború, amely „nem egyirányú”. „Az oroszok azt gondolták, hogy behatolhatnak, büntetlenül megnyomoríthatják a népünket. De ilyen intenzitású háború mellett, különösen ahogyan hat hónapja tart, nem csak az ország területén fog növekedni az ellenreakció. A Krím félszigeten, de minden megszállt területen is, ahol ma az orosz hadsereg állomásozik” – mutatott rá. A tanácsadó szerint az orosz megszállók lélektanilag nincsenek felkészülve arra, ami ma a Krím félszigeten, Herszonban, Zaporizzsjában, Donyeckben és Luhanszkban történik. „Azt hitték, hogy büntetlenül megölhetnek minket, ők maguk pedig ülnek és várják, hogy vége legyen mindennek, és semmi bajuk ne legyen." De tette hozzá az oroszok kezdenek „felébredni” és megérteni, hogy az orosz propaganda nem működik. „A Krím félszigeten az ismeretlen eredetű támadások száma, finoman kifejezve, csak növekedni fog, ami nem csak egy konkrét strandszezont tesz tönkre, hanem az elrabolt területen való lakhatás lehetőségét is” – helyezte kilátásba Mihajlo Podoljak.

Az ukránok a saját szemükkel látják majd az Oroszországi Föderáció összeomlását, az ország a mostani formában nem fog működni, az orosz társadalomból ugyanis hiányzik a háború egyhangú támogatása – jelentette ki Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy hétfő esti televíziós interjúban, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint Danilov a 24 Kanal televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy „az orosz társadalom már megtántorodott. Putyin diktátornak nincs egyöntetű támogatása”. Úgy vélte, az oroszok már az ukrán nép ellen elkövetett bűncselekmények felelősségén, a büntetés elkerülhetetlenségén gondolkodnak. Emellett sok nő rájött, hogy egyre több férfi érkezik vissza hullazsákban Oroszországba. Az RNBO titkára szerint az ilyen esetek fokozatosan előidézik az Oroszországi Föderáció elkerülhetetlen összeomlását, amely az ukránok szeme láttára fog végbemenni. Azt is kifejtette, hogy az ukrán területeket teljesen felszabadítják, de az agresszor államra más sors vár. „Az oroszok vörös vonalnak nevezték a Krímet, és azt mondták, hogy nem fognak tudni beletörődni egy olyan sértésbe, mint a krími híd lerombolása. Azonban nem csak ezt kell majd lenyelniük, hanem sok mindent, ami még az elkövetkező 5-7 évben vár rájuk” – mutatott rá Olekszij Danilov, hozzátéve, hogy Oroszország többé nem fog működni a jelenlegi formában. („A háború könyvének első oldalán az első szabály: 'Ne vonulj Moszkva ellen!' Számos ember megpróbálta, Napóleon és Hitler is, és nem működik.“ — Bernard Montgomery)


A Egyesült Államok kijevi nagykövetsége felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el az országot, mert fokozott az orosz rakétacsapások veszélye – közölte kedden az rbc.ua hírportál az amerikai diplomáciai kirendeltség közleményére hivatkozva. A jelentés szerint a nagykövetség jelezte: „az amerikai külügyminisztériumnak információi vannak arról, hogy Oroszország a következő napokban fokozza a rakétacsapásokra irányuló erőfeszítéseit Ukrajna civil infrastruktúrája és kormányzati létesítményei ellen. Az Ukrajna elleni orosz támadások folyamatos fenyegetést jelentenek a civilekre és a polgári infrastruktúrára egyaránt.” Ezért az Egyesült Államok nagykövetsége felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát, a rendelkezésre álló szárazföldi privát szállítási lehetőségeket használva, ha azok biztonságosak. A hírportál emlékeztetett arra, hogy a Reuters hírügynökség tegnap írt arról, hogy az USA hírszerzési értesülései szerint Oroszország a közeljövőben újabb támadásokat tervez Ukrajna civil infrastruktúrája és állami létesítményei ellen. Az Amerikai Egyesült Államok legutóbb július 14-én, a Vinnica elleni orosz rakéta támadást követően sürgette állampolgárait, hogy ne lépjenek be Ukrajnába.

Jelenleg körülbelül egymillió ember védi Ukrajnát a fegyveres erők soraiban és más, a megszállók ellen harcoló alakulatokban – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij elnök egy rendezvényen, számolt be a korrespondent.net hírportál. A jelentés szerint az elnök a Létszámellenőrzés elnevezésű konferencián felszólalva azt mondta, hogy a veteránok iránti feltétlen tiszteletet az ukrajnai közélet minden szintjén érezni kell, és nem szavakban, hanem gyakorlati dolgokban kell azt megtestesíteni. Mint hangsúlyozta, jelenleg körülbelül egymillió ember védi Ukrajnát a fegyveres erők soraiban és más, a megszállók ellen harcoló alakulatokban. „Kik ők, ez a millió? Mit jelent a harc az orosz terroristák ellen a győzelmünk előtt?” – tette fel a kérdést az elnök. Válaszként hozzátette: „ez azt jelenti, hogy Ukrajnában mindenkinek lesznek veterán rokonai vagy veterán barátai, vagy veterán kollégái, vagy veterán ismerősei. Ez azt jelenti, hogy a veterán közösség eggyé válik. Ez pedig azt jelenti, hogy olyan változtatásokra van szükség, amelyek megfelelnek az új valóságnak mind a veteránokkal kapcsolatos állami politikában, mind a veteránokról alkotott közfelfogásban és minden gazdasági szereplőinkben” – mutatott rá az államfő. „Minden veteránnak éreznie kell, hogy Ukrajna tudja, hogyan lehet hálás azoknak, akik megvédték életünket” – mutatott rá Volodimir Zelenszkij.


Ukrajna külügyminisztere megnevezte azokat az uniós országokat, amelyek számára Ukrajna fegyverszállítása még mindig tabu. Az Európai Unió országai közül csak Ausztria és Magyarország nem szállít Ukrajnának fegyvert az Orosz Föderáció elleni harchoz – közölte az RBC-Ukraine, Dmitro Kuleba külügyminiszterre hivatkozva. Elmondása szerint Magyarország és Ausztria kivételével most egyetlen európai ország számára sem tabu Ukrajna fegyverszállítása, pedig az volt. Kuleba hozzátette, hogy a nyugati partnerek politikai vitái arról, hogy mikor és milyen fegyvereket szállítsanak le Ukrajnának, napi veszteségeket okoznak a fronton.


Kína ígéretet tett arra, hogy elenged 23 kamatmentes kölcsönt 17 afrikai országnak, és élelmiszersegélyt is nyújt a nehézségekkel küzdő nemzeteknek. Kína 23 kölcsönt enged el 17 afrikai nemzetnek – jelentette be Vang Ji kínai külügyminiszter a Kína-Afrika együttműködési fórumon. Ígéretet tett arra, hogy Kína továbbra is aktívan támogatja és részt vesz a nagy afrikai infrastrukturális projektek felépítésében finanszírozás, beruházás és segítségnyújtás révén. „Továbbra is növelni fogjuk az Afrikából származó importot, támogatni fogjuk Afrika mezőgazdasági és feldolgozóiparának gyorsabb fejlődését, és kiterjesztjük az együttműködést az olyan feltörekvő iparágakban, mint a digitális gazdaság, az egészségügy, a zöld és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású ágazatok.” Wang úr azt is ígérte, hogy Kína élelmiszersegélyt nyújt a 17 afrikai nemzetnek. A kritikusok azzal érvelnek, hogy Kína részt vesz az „adósságcsapda-diplomáciában”, azt állítva, hogy az ország kölcsönöket bocsát ki, hogy végül megszerezze az ellenőrzést a stratégiai eszközök felett.

A Dél-Jemen jövőjéért folytatott harcok tovább eszkalálódnak. A Déli Átmeneti Tanács (STC), az Egyesült Arab Emírségek által támogatott szeparatista mozgalom harcosai egyre gyarapodnak Shabwa tartományban, legutóbb pedig Ataq fontos városát foglalták el. Shabwában a legutóbb az olaj- és földgázmezők feletti ellenőrzés megszerzésére összpontosítottak. Nem világos, hogy kinek mi a hosszú távú terve, de állítólag a francia kormány tárgyalásokat folytat az Egyesült Arab Emírségekkel arról, hogy a gázexport védelme érdekében az idegenlégiót Shabwába küldjék. A gázt Európának szánták volna, hogy pótolja azt, ami az orosz-ukrán háború miatt hiányzott. (vukics)
519 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK