top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.26).
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy interjúban kijelentette, hogy a fronton az év végére megváltozik a helyzet és onnan csupa jó hírek fognak majd jönni, közli az ukrinform.ua. A hadügyminiszter elmondta, alapvetően optimista természetű és ráadásul jól informált, ezért minden oka megvan a bizakodásra a háború kimenetelét illetően. Az emberek egyre több győzelemről szóló hírt hallanak majd. Ennek persze számos feltétele van, ám a legfontosabb, hogy legyen elegendő fegyver, lőszer és pénz. Az ország partnereinek köszönhetően remény van a háború gyors és olcsóbb megnyerésére. Reznyikov szerint Ukrajna legnagyobb tévedése volt, hogy olyannyira hitt a nagy keleti szomszédjának, hogy nem törődött a saját hadseregével. Most a túlélésért harcolnak és azért, hogy gerincbe törjék Góliátot, mondta a miniszter.


Most az a dolgunk, hogy minél több oroszt kiirtsunk, mert annál kevesebb marad, akivel majd a gyermekeinknek kell végezniük – jelentette ki Petro Vrublevszkij, Ukrajna meghatalmazott kazahsztáni nagykövete egy - feltehetően a napokban készült - videófelvételen. A diplomata enyhén ittasnak tűnik, de nem annyira részegnek, hogy a szavainak ne tulajdonítsunk jelentőséget. És amit mond, sajnos alapvetően megfelel annak a politikának, amit Kijev 2014 óta a nemzeti kisebbségekkel szemben folytat – akkor is, ha a kiirtást esetleg nem szó szerint értette. Elvégre az ukrajnai oroszokat, lengyeleket, magyarokat, ruszinokat, románokat stb. nyelvtörvényekkel és erőszakos asszimilációval is meg lehet „semmisíteni”. Tényleg a Vrublevszkij-féle diplomaták és politikusok a „nyugati civilizáció védőbástyái”?


Ukrajnában már a III. kategóriájú rokkant férfiakat is mozgósítani akarják. Az erre irányuló törvénytervezetet benyújtották a parlament elé. A férfiak ezen kategóriája egyelőre saját beleegyezésével lenne mozgósítható a törvényjavaslat szerint. Ahogy Ivan Liberman ügyvéd az ICTV csatornának kifejtette, a harmadik kategóriájú rokkantság enyhe fogyatékosságnak számít, amely lehetővé teszi az ember számára, hogy harcoljon. “Ráadásul különböző módon lehet részt venni a háborúban. Lehet lőszert hordani, lövészárkokat ásni vagy ételt főzni stb. Vagyis az ukrán fegyveres erőknél a szolgálat úgynevezett alternatív szolgálat is lehet” – magyarázza az ügyvéd, aki kételkedik a „saját beleegyezéssel” megfogalmazásban. Szerinte ez arra utal, hogy a jövőben ez a norma kötelező mozgósítást jelenthet. Szerinte a harmadik csoportba tartozó fogyatékkal élők mozgósítása valószínűleg azon törvény alapján fog megtörténni, amely szerint Ukrajna minden állampolgárának szolgálnia kell a ha áadásul még a háború előtt sok ukrajnai intézett magának III. kategóriájú rokkantságot, hogy szociális ellátást, segélyt igényeljen, szanatóriumba járjon stb. Liberman, hozzátette, ezek az egészséges emberek először önként, majd valószínűleg kötelezően mobilizálva lesznek. Csak alapos orvosi vizsgálat után lehetséges a mozgósítás.

Az Ukrán Külügyminisztériumba bekérették a Vatikán kijevi képviselőjét a pápa Darja Dugina halála kapcsán tett kijelentése miatt, írja az ua.news. Visvaldas Kulbokas a római katolikus egyház litván elöljárója, a Szentszék szolgálatában álló diplomata 2021 óta apostoli nunciusként szolgál Ukrajnában. Az ukrán külügy azért kérette be, hogy nemtetszésüket fejezzék kis és tiltakozzanak Ferenc pápa kijelentése miatt. Az egyházfő Ukrajna függetlenségének ünnepnapján - amikor pont hat hónapja volt, hogy megindult az orosz offenzíva - összefüggésbe hozta az orosz állampolgárságú Darja Dugina halálát és az Ukrajnában zajló háborút. Az ukrán diplomácia tiltakozó jegyzéke szerint Ukrajna mélységes csalódást érez a pápa szavai miatt, amelyekben igazságtalanul összefüggésbe hozta az áldozat halálát és Ukrajnát az ott zajló orosz-ukrán háború miatt. A tiltakozó jegyzék szerint Ukrajnának semmi köze az orosz állampolgár oroszországi halálához.


A félszigetre telepített oroszok száma elérheti a 800 ezret – tájékoztatott az államfő krími képviselője. Egyes becslések szerint a megszállók a Krímen legalább 500 ezer orosz állampolgárt telepítettek le törvénytelenül, de a jövevények száma akár a 800 ezret is elérheti – jelentette ki Tamila Taseva. Ukrajna elnökének képviselője kifejtette: az adott helyzetben nem eldöntött, hogy milyen státuszt kap a félsziget a felszabadítása után. Lehet autonóm köztársaság, mint régen, de az is elképzelhető, hogy a többivel azonos régióvá válik, melyben Szevasztopol önálló státusszal bír.


Energia-vészhelyzetet hirdetett az északmacedón kormány annak érdekében, hogy villanyáramot és hőenergiát tudjon spórolni – jelentette a Vesti.mk szkopjei hírportál. A döntés szeptember 1-jén lép életbe, és egyelőre harminc napra szól. A vészhelyzetet a hőenergia esetében csak Szkopje területére hirdették ki, az áram esetében viszont az egész országot érintő vészhelyzetről van szó – írta a portál. A korlátozó intézkedések a háztartásokat, a vállalkozásokat és az intézményeket is érintik. A kormány döntése értelmében az intézményeknek ki kell kapcsolniuk a díszkivilágítást, és 27 Celsius-fok alatt nem használhatják a légkondicionáló berendezéseket. A fűtést legfeljebb 20 Celsius-fokra állíthatják. A háztartásoknak azt javasolta a kormány, hogy körültekintően használják a világítást és a fűtőtesteket, csak annyi energiát használjanak, amennyi feltétlenül szükséges.


Elhalasztja az utolsó három, még működő atomerőművének bezárását Németország, tekintettel az energiahordozók várható hiányára. A döntéssel a német kormány egy két évtizede követett vezérelvet ír fölül, amely szerint meg kell szabadulni a nukleáris energiától – írja a The Wall Street Journal. A még működő emslandi, isari és neckarwestheimi erőművet – amelyek az ország villamos energia-szükségletének 6 százalékát fedezik – az eredeti tervek szerint az év végéig állították volna le, ám a téli gázellátás bizonytalansága miatt felülvizsgálják az elképzeléseket. Erről három magas rangú, meg nem nevezett német kormánytisztviselő beszélt a lapnak. A német kormány formális döntést még nem hozott – írta a WSJ, amely szerint a kérdésről várhatóan a parlamentnek is szavaznia kell.


A York-i Egyetem kutatása szerint a brit háztartások kétharmadában télre beáll az energiaszegénység, amennyiben a brit kormány a tervei szerint megvonja az energiaár-támogatást. A York-i Egyetem tanulmánya szerint jelenleg 18 millió család fordítja jövedelmének több mint 10 százalékát energiára. A gáz- és villamosenergia-szabályozó Ofgem februárban lehetővé tette beszállítói számára, hogy a gázárak emelkedésére reagálva 54 százalékkal emeljék a maximális összeget, amelyet évente kiszámlázhatnak az ügyfeleknek – írja az Euronews. A jelenlegi ársapkát októberben módosíthatják további 70 százalékos áremeléssel.

Megállíthatatlanul nőnek az energiaárak. Az áremelés után háztartásonként 4100 euróba (1 685 592 forint) kerülhet az átlagos éves energiaköltség, amire még soha nem volt példa, és januárban még tovább növekedhet a számlákon szereplő összeg. A kis-, illetve mikrovállalkozások sínylik meg az áremelkedést a leginkább, amelyek az Egyesült Királyságban a vállalkozások 99 százalékát teszik ki. Ezek jobbára 50 főnél kevesebbet foglalkoztatnak és 75 százalékukban kizárólag a tulajdonos dolgozik. A kisvállalkozások fele attól tart, hogy be kell zárnia az energiaszámlák miatt. Az alulról szerveződő Don’t Pay UK mozgalom a résztvevői szerint a szolidaritásról szól, különösen azokkal, akik kénytelenek választani otthonuk fűtése és családjuk élelmezése között. Elégedetlenségüket fokozta, hogy az energiacégek bevétele növekszik.

A mozgalom jelmondata: „Ne fizesd ki a számlád!” A mozgalom fő üzenete a „Ne fizesd ki a számlád!” felkiáltás. Október 1-ig bővítenék a támogatói kört akkora létszámúra, hogy a kormányt az energiacégekkel együtt rákényszerítsék a terhek újragondolására. Eddig több mint 113 ezren csatlakoztak, és a szám valószínűleg tovább emelkedik a pénteki nemzeti akciónap után.


John Kirby, a Fehér Ház biztonsági és védelmi szóvivője kijelentette, Ukrajnának az új fegyvereket a gyártótól fogják szállítani, nem pedig a meglévő amerikai katonai tartalékkészletekből – számolt be a Holosz Ameriki. Kirby elmondása szerint a Joe Biden amerikai elnök által szerdán bejelentett újabb segélycsomag a Kongresszus által elkülönített Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) forrásait használja fel, amely lehetővé teszi, hogy a kormány fegyvereket vásároljon a gyártóktól. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy korábban a legtöbb fegyvert az amerikai hadsereg raktáraiból biztosították az elnöki hatáskör keretein belül, ami lehetővé tette azok gyors eljuttatását Ukrajnába. „Ez az első alkalom, hogy az USAI-n keretein belül jelentettük be a beszerzést Ukrajna számára. Általánosságban elmondható, hogy a szállítás tovább tart, de ez nem jelenti azt, hogy az elnöki hatáskörön belüli szállítás lehetősége kimerült, vagy hogy ezen mechanizmus alkalmazásával nem nyújtunk további támogatást, amelyek, mint tudják, közvetlenül a raktárakból érkeznek és nagyon gyorsan jutnak el Ukrajna területére” – mondta Kirby. Egyben megjegyezte: az újabb szállítmány mihamarabbi eljuttatása attól függ, hogy a védelmi vállalatok milyen kapacitással rendelkeznek, és mennyi időbe telhet legyártani a szükséges fegyvereket. A Fehér Ház szóvivője azt is elmondta, hogy a különböző fegyverrendszerek szállítása eltérő idő alatt ér el Ukrajnába. Többek között a föld-levegő és a radarrendszerek szállítása tart a legtovább.

(vukics)
512 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page