top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.08.29.)
A szíriai kormánnyal szövetséges síita csoportok elleni háromnapos légicsapások után a Kongresszus néhány tagja a Fehér Házat vette célba. Chris Murphy demokrata szenátor az amerikai csapatok közel-keleti jelenlétének újragondolására szólította fel a kormányt. Murphy emellett megkérdőjelezte Biden felhatalmazását arra, hogy háborút indítson Szíriában. "Továbbra is aggaszt minden olyan döntés, amely jogosulatlan katonai akcióra irányul, amikor az alkotmány és az aktuálisan érvényben lévő törvény megköveteli, hogy az elnök jöjjön a Kongresszusba, hogy megszerezze ezt a felhatalmazást" – írta közleményében a szenátor. (v)

A nemrégiben kitört halálos kimenetelű összecsapások Tripoliban a küszöbön álló líbiai polgárháborút jelezhetik. Legalább 23-an meghaltak és 87-en megsebesültek Tripoliban, amikor a rivális politikai csoportok közötti feszültség szombaton utcai harcba torkollott. Az Egyesült Nemzetek Szervezete azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket. Richard Norland, az Egyesült Államok nagykövete sürgette a rivális pártokat, hogy állapodjanak meg előrehozott választásokban és ezzel a lépéssel csökkentsék a feszültséget. Két csoport verseng Líbia felett: a Nemzeti Egység Kormánya (GNU), amelyet Abdulhamid al-Dbeibah vezet, és egy rivális csoport, amelyet Fathi Bashagha, a volt belügyminiszter irányít. Bashagát a tobruki székhelyű líbiai keleti parlament támogatja. Lényegében két rivális miniszterelnök és két rivális kormány csatájáról van szó. A leendő miniszterelnök, Fathi Bashagha, akit az év elején választott meg az ország keleti székhelyű parlamentje, arra kérte Abdulhamid Dbeibah leköszönő miniszterelnököt, hogy "hagyja el a fővárost", míg Dbeibah azt válaszolta, hogy "túl elfoglalt az ország ügyeivel".


Az Egyesült Államok hamarosan kinevezi az első Északi sarkvidékért felelős nagykövetét, aki egy korábbi kormánytisztviselő feladatkörét veszi majd át. A BBC szerint az amerikai kormány többek közt amiatt dönthetett a kinevezésről, mivel az Északi sarkvidéken egyre aktívabbak az oroszok. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg épp pénteken beszélt arról, hogy számukra is kihívást jelent az oroszok tevékenysége. A régióért felelős amerikai nagykövet feladata lesz az ezekkel az államokkal, továbbá a helyi bennszülött csoportokkal és az ott érdekelt vállalkozásokkal való kapcsolattartás. Ezen kívül az új tisztségviselő átvesz minden olyan feladatkört, amely jelenleg még az Egyesült Államok sarkvidéki koordinátorának (U.S. Coordinator for the Arctic Region) a hatáskörébe tartozik.


Andrij Melnik berlini ukrán nagykövet vasárnap bejelentette, hogy visszavonta Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök ukrajnai látogatásra szóló meghívását, miután az tűzszünetet szorgalmazott Oroszország Ukrajna elleni háborújában – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a diplomata Twitter-közlésére hivatkozva. A jelentés szerint Szászország miniszterelnöke a ZDF német televízió múlt heti műsorában azt a véleményét fogalmazta meg, hogy „be kell fagyasztani a háborút, fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség a befejezéséhez”, és szerinte erről túl kevés szó esik a nyilvánosságban. Egyúttal szörnyű bűnnek nevezte Oroszország Ukrajna elleni invázióját, és teljes mértékben egyetértett azzal, hogy Oroszországnak nem szabad megnyernie ezt a háborút, de nem szabad megpróbálni a csatatéren eldönteni a háború kimenetelét, „mert annak nagyon rossz következményei lehetnek mindenki számára Németországban, és diplomáciai mechanizmusokat kell alkalmazni, még akkor is, ha teljesen más állásponton vannak is a felek vagy ellenségek”. „Ön a háború befagyasztásáról szóló abszurd retorikájával Putyin kezére játszik, és szítja az orosz agressziót. Meghívtam önt Ukrajnába. Most ezt a meghívást töröltem. Látogatása nem kívánatos. Pont.” – írta Andrij Melnik a szászországi miniszterelnöknek címzett bejegyzésében.


Az Ukrajna elleni széleskörű orosz invázió első napjaiban a hatóságok tömegesen osztottak lőfegyvereket a lakosságnak, ami elrettentő tényezővé vált mind az oroszok, mind a potenciális ukrán árulók ellen – jelentette ki pénteken Denisz Monasztirszkij belügyminiszter egy lapinterjúban, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a belügyminiszter a The Washington Post című lapnak nyilatkozva kommentálta a kezdeményezést, hogy lőfegyvereket osztanak azoknak az ukránoknak, akik korábban ilyeneket nem tartottak a kezükben. Elmondása szerint a cél a potenciális partizánmozgalom tagjainak felfegyverzése volt. „Ez a lépés fontos elrettentő tényező volt mind az oroszok, mind a potenciális ukrán árulók számára. Végül is minden ukrán polgármester, aki hazaárulásra gondolt, megértette, hogy 20 ember fegyverrel várja kint, és „ő és családja lesz az első” – magyarázta Denisz Monasztirszkij.

(vukics)

460 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page