top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.09.30.)

Speciális “ukrán polcok” jelennek meg az európai és amerikai szupermarketekben Ukrajnában elindult az Ucare by FoodTech Shelf projekt, amely segíti az ukrán élelmiszertermelők és kiskereskedők közötti kapcsolatok kialakítását Európában és az USA-ban. Az UCARE projekt célja, hogy „híd” legyen köztük, speciális „ukrán polcokat” hozva létre a külföldi szupermarketekben. Ez a kezdeményezés nemcsak az ukrán áruk exportját segíti, hanem megnyitja Ukrajnát a világ számára, és támogatja az ukrán gazdaságot a hadiállapot körülményei között. Az Orosz Föderáció teljes körű inváziója előtt az ukrán vállalkozók minden évben tovább terjesztették exportföldrajzukat. Ukrajna a kukoricaexportban a 3., a búzaexportban az 5., a méztermelésben pedig Európában az első helyen állt – 73,7 ezer tonnával. De az orosz agresszió miatt az ukrajnai vállalkozások termelési létesítményei jelentősen megsérültek, sőt egyesek fizikailag is megsemmisültek, problémák merültek fel a forgalmazókkal. Jelenleg a termékellátási láncok megszakadtak, és az ország lakosságának vásárlóereje is visszaesett. Az ország gazdasági frontjának támogatása érdekében az UCARE a hazai gyártók eszközévé válik exportpotenciáljuk növelésében, új értékesítési piacokra való kijutásában, valamint az Ukrajnában készült termékek népszerűsítésében.

Az ukrán kormány lemondott a gáztározók feltöltésének tervéről A biz.liga.net híre szerint az ukrán kormányban bejelentették, lemondanak arról a tervükről, hogy 19 milliárd köbméter gázzal töltik fel a tározókat. Az információ szerint a kormány módosította a nyári időszakban született tervét, amely szerint 19 milliárd köbméter gázt fognak a téli időszakra tartalékolni. Most Denisz Smihal kormányfő bejelentette, hogy új terv született, amely szerint 14,5-15 milliárd köbméter gázzal töltik fel a tározókat. A kormányfő szerint jelenleg 14 milliárd köbméter van az ukrajnai tározókban és 2,2 millió tonna szén a telepeken. Azt már German Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy megállapodásokat kötöttek a földgáz importjára azzal a szándékkal, hogy megfelelő mennyiségű tartalékot halmozzanak fel a fűtési idényre. Az ukrán kormány tájékoztatójában szerepel, hogy tűzifa vásárlásra kiutaltak 562 millió hrivnyát a megyék számára. A harcvonalak közelében élők ennek köszönhetően mintegy 400 000 köbméter fát vásárolhatnak. Az állam egészében véve 5 millió tonna tűzifa realizálását tervezi a fűtési szezonban. A portál megjegyzi, hogy az idei télre erősen mérsékelt mennyiségű gáztartalékkal készült fel az ország. 2020-ban például 28,3 milliárd köbméteres készlettel vágtak neki a télnek.

Új verzió: Oroszbarát rendőrfőnök szervezte az odesszai vérengzést 2014-ben Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) befejezte a nyomozást a 2014. május 2-án történt odesszai vérengzés és tömeggyilkosság ügyében, írja a pravda.com.ua. A nyomozás során megállapították, hogy a számos halálos áldozattal járt zavargásokat, az odesszai szakszervezetek házának felgyújtásában főszerepet játszott Dmitro Fucsedzsi, Odessza megye akkori rendőrfőkapitánya szervezte, akinek ügyében már elkészült a vádirat. A vádirat szerint a rendőrfőnök az Antimajdan résztvevőinek vezéreként 2014. május 2-án tömegzavargásokat szervezett Odesszában. A rendőrfőnök vezérletével törtek-zúztak, erőszakos cselekményeket követtek el. Egyebek között megrohamozták és elfoglalták a rendőrség épületét és a fogdát, ahonnan kiszabadítottak 63 fogvatartottat, akiket korábban a kijevi Majdan elleni tüntetések alkalmával vettek őrizetbe. Ezzel a nyomozás teljesen új fordulatot vett, hisz a 2021. májusában közzétett tényállás egészen más verzióról szólt, a szélsőséges, újfasiszta eszméket valló nacionalistákat tette meg gyanúsítottaknak, amiről még maga a rendőrfőnök, Dmitro Fucsedzsi számolt be. Az új verzió szerint hamis álláspontját az orosz titkosszolgálat és média is felkarolta. A vádlottá vált Fucsedzsi időközben Oroszországba menekült.

Súlyosan inzultálják az ukrán diákokat a határőrök Fokozott elégedetlenséget, az ukrán vezetés elleni bizalmatlanságot váltott ki az ukrán fiatalság körében az a rendelet, amely megtiltja a külhoni egyetemekre, főiskolákra felvételt nyert ukrán fiatalemberek számára az ország elhagyását, írja az ua-reporter.com. Az információ szerint több inzultus érte már azokat a fiatalokat, akik a tilalom ellenére megkísérelték Ukrajna elhagyását. Legutóbb a Lemberg megyében lévő Segini határállomáson bántalmaztak és tartóztattak le diákokat. A fiatalok követelték a szolgálatot teljesítő határőröktől, magyarázzák el, miért nem mehetnek át Lengyelországba az ottani tanulmányaikat folytatni. A határőrök végül rendőröket hívtak, akik őrizetbe vették a méltatlankodó fiatalembereket. A diákok szerint ez már nem az első eset, hogy a karhatalom és a határőrök kényszerítő eszközöket alkalmaznak a diákok ellen. Voltak, akiket nemcsak megvertek, de még bírósági eljárást is indítottak ellenük azért, mert tanulni szeretnének valamelyik szomszédos országban. Az említett határállomáson már tiltakozó megmozdulásra is sor került, a diákok petíciót küldtek az ukrán államfőnek az őket súlyosan érintő tilalom feloldását követelve.

Lavrov: a Nyugat nyíltan elhallgatja az igazságot az ukrán erők bűncselekményeiről Elmondása szerint ezt azért teszik, mert a rendelkezésre álló információk ellentmondanának az Ukrajnáról alkotott képnek – írja a liner.hu. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ukrajnai háborúval foglalkozó magas szintű ülésén kijelentette, miszerint a Nyugat nyíltan elhallgatja az igazságot a Kijev-barát erők által elkövetett katonai bűncselekményekről. „Egyszerűen visszatartanak minden olyan információt, amely ellentmond az Ukrajnáról alkotott képnek, miszerint egy úgynevezett agresszió áldozata, holott ezek a tények a kellemetlen igazságra világítanak rá” – mondta. A TASS beszámolója alapján a külügyminiszter azt állította, hogy ezt még az Amnesty International is alátámasztja, amely egy nyugati jogvédő civil szervezet, egyben aligha „gyanítaná” róla bárki, hogy Oroszország oldalán áll. Az Amnesty International augusztus 4-én tett közzé egy jelentést, amelyben azzal vádolták a kijevi kormányt, hogy a civilekre veszélyt jelentő harci taktikát alkalmaz, többek között fegyvereket és katonai felszereléseket telepítenek az iskolákba és a kórházakba. Mindez igen heves negatív reakciót váltott ki Ukrajna részéről, amelynek hatására Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vizsgálatot kért annak megállapítására, hogy ebből van-e bármi haszna a szervezetnek, amely esetleg Oroszországtól származik. Emellett Oksana Pokalcsuk, az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője bejelentette a lemondását, később azonban a szervezet bocsánatot kért a jelentés miatt, mondván, hogy kizárólag a civilek védelmét tartották szem előtt, semmi mást. Merkel: nem gyengeség, hanem politikai bölcsesség Putyin kijelentéseinek a komolyan vétele Angela Merkel volt német kancellár szerint politikai bölcsesség lenne komolyan venni Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentéseit, minden fenyegetését nem szabad blöffnek tekinteni – jelentette ki szerdán Angela Merkel volt német kancellár egy lapinterjúban. Merkel a Süddeutsche Zeitung című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: „Putyin kijelentéseit komolyan kell venni, nem szabad legyinteni rá a kezdet kezdetén, azt mondva, hogy ez csak blöff. De ha komolyan veszik őket, az semmiképpen sem a gyengeség vagy a megbékélés, hanem a politikai bölcsesség jele.” Az oroszok víz alatti drónnal robbanthatták fel saját gázvezetékeiket a Balti-tengeren – The Times

Az orosz Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékek elleni szabotázstámadás valószínűleg előre meg volt tervezve, amihez az oroszok olyan robbanószerkezeteket használtak, amelyeket néhány héttel a detonációjuk előtt dobtak a tengerbe – közölte szerdán az rbc.ua hírportál a The Times című brit lapra hivatkozva. A jelentés szerint az újság azt írta, a beton- és acélcsővezetékek olyan erejű víz alatti robbantással lettek megsemmisítve, amely egy kisebb földrengésnek felelt meg. Egy brit védelmi forrás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Oroszország titokban szállított autonóm víz alatti szerkezeteket robbanóanyaggal az orosz földgáz Európába szállítására kiépített vezetékek különböző helyeire. A tengeralattjárót hónapokkal ezelőtt egy kis hajóról, például halászhajóról indíthatták a vízbe, majd a robbanószerkezeteket a vezetékek közelében dobták le. A készülékeket egy bizonyos frekvenciájú zajforrással is be lehet indítani, amit a megfelelő pillanatban a vízbe dobnak. Björn Lund, a Svéd Szeizmológiai Hálózat munkatársa megjegyezte, hogy több mint 100 kg dinamitra vagy TNT-re lehetett szükség ilyen erejű robbanások előidézéséhez.

(vukics)
455 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page