top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból – frissítve (2022.10.18.)

Tagadta hétfőn az iráni külügyi szóvivő, hogy a teheráni rezsim harci drónokat küldött Oroszországnak, az ilyen állítások mögött – véleménye szerint – politikai megfontolások állnak. „Nem adtunk fegyvereket egyik háborúzó félnek sem” – szögezte le sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni. Kiemelte, hogy Teherán már korábban is fegyverszünetet sürgetett és a konfliktus politikai rendezését szorgalmazta, és álláspontja azóta sem változott. Az ukrán légierő viszont többször azt közölte, hogy az orosz erők iráni gyártmányú, Sahíd-136 típusú iráni önmegsemmisítő drónokat vetnek be támadásaik során.


Ukrajnának sokkal több fegyverre van szüksége, közösen kell dolgoznunk Németországgal, hogy a mi Európánkat biztonságossá tegyük – közölte hétfőn Olekszij Makejev, Ukrajna új berlini nagykövete a Twitteren, adta hírül az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a diplomata azt mondta: „köszönet a német szövetségi kormánynak minden segélyért és fegyverért, amelyet Ukrajnának küldött, hogy megvédhessük magunkat ebben a barbár háborúban.” Hozzátette: „őszintének kell lennem. Többre van szükségünk. Sokkal többre van szükségünk.” Mint hangsúlyozta: „azon fogok dolgozni, hogy biztosítsuk, hogy mi, európaiak, ukránok és németek biztonságossá tegyük Európánkat.”


A következő G7-es csúcstalálkozón Emmanuel Macron francia elnök erről a kérdésről is tárgyalni akar. Szeretné, ha az Egyesült Államok és Norvégia olcsóbban adná a gázt, és úgy látja, hogy érdemes lenne Európának Ázsia felé is nyitnia az energiapiacon. Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzni a viszonyt az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat – írja a Bloomberg. Macron erről egy október eleji, párizsi konferencián beszélt. A francia elnök szerint az Oroszországot szankcionáló országok „szabadságharcosok”, de megoszlanak fogyasztókra és termelőkre, ami a fosszilis energiahordozókat illeti. „A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti” – szögezte le Macron. A francia államfő hozzátette, hogy a kérdést Franciaország szeretné megvitatni a következő G7-csúcstalálkozón. A francia elnök szerint a gázpiac jelenleg nem nagyon létezik, ezért a világ vezető gazdaságainak érdemes lenne visszatérnie az észszerű energiaárakhoz.


Ha a téli hidegek előtt nem tudják kijavítani Ukrajnában a támadásokban megrongálódott lakóépületeket, az egy újabb, belső migrációs hullámot indíthat el Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális igazgatója szerint. A frontvonaltól távol eső városokat is elérő orosz támadások tovább nehezítik az egyébként is borzasztó gazdasági helyzetet Ukrajnában, mondta Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális igazgatója a Reutersnek. Hozzátette: az év végére az ukrán lakosság 25 százaléka élhet szegénységben, ez az adat a háború előtt még mindössze 2 százalék volt. Sőt, ez az arány a jövő év végére akár az 55 százalékot is elérheti.


Európa gazdasági problémáiért Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere a felelős, mert szándékosan korlátozta a gázszállításokat, ami magas inflációt okozott – jelentette ki Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár hétfőn Prágában a cseh-német gazdasági fórumon. "Oroszország ezzel igyekszik gyengíteni az európai közösségek összetartását, és így elpusztítani az itteni demokráciát" – mutatott rá a német miniszter. Robert Habeck szerint a jelenlegi magas energiaárak okozta inflációnak külső oka van, s ez az orosz gázszállítások korlátozása. Egyetlen európai kormány sem döntött a gázszállítások korlátozásáról, hogy növelje az árakat, mindezt csak az orosz lépések váltották ki – jegyezte meg. "Minden, ami most történik, amit a cégeknek el kell viselniük, s amiért Európában az emberek szenvednek, szándékosan idézték elő"- fogalmazott a német politikus. "A magas energiaárak és a magas infláció elpusztíthatják az európai gazdasági modellt. A gazdasági modell tönkretételével elpusztul az európai társadalmi modell, a társadalmi stabilitás, s végül a demokrácia is" – fejtette ki Robert Habeck. "Mindez része az összecsapásnak a putyini Oroszországgal" - tette hozzá. A német miniszter hangsúlyozta: Európának nem szabad meghátrálnia, megoldást kell találnia a problémákra és továbbra is segítséget kell nyújtania az Oroszország által megtámadott Ukrajnának.


Oroszországot ki kell zárni minden nemzetközi kormányzati klubból és közösségből, beleértve a G20 országcsoportot, mert Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki civilek meggyilkolására és télen fűtés nélkül hagyására ad parancsot, nem áll jogában más országok vezetőivel asztalhoz ülni – indítványozta hétfőn Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó azt írta: „aki parancsot ad a kritikus infrastruktúra megtámadására a civilek megfagyasztása érdekében, és teljes mozgósítást rendel el, hogy holttestekkel borítsa be a frontot, az kategorikusan nem ülhet egy asztalhoz a G20 vezetőivel.” Hozzátette, itt az ideje, hogy véget vessünk a „képmutatásnak”. „Az Orosz Föderációt minden platformról ki kell zárni” – szólította fel a világközösségét Mihajlo Podoljak. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Ukrajna részt vesz a G20 csúcson, és abban reménykedik, hogy sikerül kizáratnia Oroszországot a háború kirobbantása és a nukleáris zsarolása miatt. A kiadvány úgy tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is elfogadta Indonézia meghívását, hogy vegyen részt a G20-ak csúcstalálkozóján, amelyet Bali szigetén tartanak november 15-16-án.


Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy szankciókat vethet ki olyan személyekre, országokra és vállalatokra, amelyek lőszert szállítanak Oroszországnak, vagy támogatják annak hadiiparát − közölte a The Guardian. A Reuters jelentése szerint Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes 32 ország tisztviselőinek Oroszországgal szembeni szankciókat megvitató találkozóján elmondta, hogy a minisztérium pénteken iránymutatást ad ki, amely világossá teszi, hogy Washington „hajlandó és képes” ilyen szankciókat bevezetni. Az Oroszországgal szembeni szankciókról szóló első ilyen találkozón az Európai Unió országainak, Kanadának és Dél-Koreának a tisztviselői vettek részt.


Tajvan nem mond le szuverenitásáról, és nem köt kompromisszumot a szabadság és a demokrácia ügyében, az emberek egyértelműen ellenzik Peking „egy ország, két rendszer” elvét Tajvanon – reagált a tajvani elnöki hivatal Hszi Csin-ping beszédére. A Kínai Kommunista Párt vasárnap megkezdődött kongresszusán a pártfőtitkár azt mondta, hogy Kína békés újraegyesítésre törekszik Tajvannal, de nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására. Leszögezte, hogy a tajvani kérdés megoldása a kínai népen múlik, és hogy „a nemzeti újraegyesítés mindenképpen megtörténik”. A Reuters tudósítása szerint a beszéd azon része kapta a legnagyobb, hosszan tartó tapsot, amelyben Hszi elutasította Tajvan függetlenségét. A tajpeji elnöki iroda válaszában leszögezte, hogy a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban a két fél közös felelőssége, és „a konfrontáció nem járható út egyik fél számára sem”.


Oroszország elkerülhetetlenül elveszíti a háborút, amelyet Ukrajna ellen indított, ezért a világnak ezt alaptételként kell elfogadnia, mert megkönnyíti és felgyorsítja a szükséges folyamatokat – közölte szombaton Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó azt írta: „Oroszország veszíthet, veszítenie kell és köteles is veszíteni. És veszíteni is fog. Azt javaslom a partnereknek, hogy ezt véglegesen fogadják el axiómaként.” A tanácsadó ugyanakkor rámutatott, hogy a partnereknek a lehető leghamarabb el kell ismerniük az Oroszországi Föderáció vereségét. „Ez drámaian felgyorsítja és megkönnyíti az összes szükséges folyamatot” – indokolta alapvetését Mihajlo Podoljak.


Az amerikai elnök „módszeresen” fogja felülvizsgálni az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolatait, a döntést nem sieti el, és politikai egyeztetések után hozza meg – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap. Jake Sullivan a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Joe Biden tárgyalni fog mindkét politikai oldal képviselőivel, „nem fog elhamarkodottan cselekedni, hanem szisztematikusan és stratégia alapján lép, időt hagyva az egyeztetésekre”. Amikor a kongresszus újra összeül, akkor az elnök a törvényhozás tagjaival személyesen is egyeztet majd, és minden lehetőséget megvizsgálnak – hangsúlyozta a nemzetbiztonsági tanácsadó. Jake Sullivan megjegyezte, hogy a felülvizsgálat során a lehetőségek között szerepel a változás a Szaúd-Arábiának nyújtott a biztonsági segítségnyújtásban is. A nemzetbiztonsági tanácsadó megjegyezte, Biden elnök nem tervezi, hogy a G20-csoport novemberben esedékes indonéziai tanácskozásán külön is találkozzon a Mohamed bin Szalmán szaúdi miniszterelnökkel, a királyság trónörökösével.


Tovább borzolják a magyarellenes kedélyeket az ukrán médiában, ráadásul teszik ezt olyan, úgynevezett újságírók, akiknek semmi közük Kárpátaljához, akik nem ismerik az itt élőket, sem a magyarokat, sem a szláv ajkú lakosságát. Ezúttal a mukachevo.net tette közzé bizonyos Igor Hulik gyűlölettől és rosszindulattól fröcsögő magyarellenes írását. Az Espreso Zahid hírportál főszerkesztője Trizub és turul című terjedelmes írásában a munkácsi Turul szobor eltávolításának jogosságát ecseteli sűrűn emlékeztetve arra, hogy a budapesti magyarok megértsék végre: az itteniek ukrán földön élnek. A munkácsi önkormányzat ennek szerzett most érvényt eltávolítva a magyar totemállatot. Bátor tettükkel példát mutattak Odessza önkormányzatának, amely ragaszkodik második Katalin orosz cárnő szobrához. A szerző nem mulasztja el szapulni nemzetünket és a Nagy Magyarország iránti nosztalgiát a szemünkre hányni, valamint Orbán Viktort és Szíjártó Pétert Putyin csatlósának nevezve bírálni nemzeti érzelmei és politikája miatt. A szerző szerint a magyar irredentizmus miatt, az Árpádház totemállata, Attila és Álmos, a magyarok Istene iránti ragaszkodás miatt Kárpátaljára fáj a foguk. Ezért van ma a magyarok ellen az egész EU. Miközben álszent módon a békét hirdetik, a magyar külügyminiszter egyre másra találkozgat Putyinnal. Szíjártó már kétszer volt Moszkvában, hánytorgatja fel a szerző kétségbe vonva, hogy a magyar nemzet érdekei állnak az első helyen.Visszatérve a Turulhoz, kijelenti, hogy tegyék a magyarok a madarukat akár minden oszlop tetejére, de csak Csap városától nyugatra.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb bejegyzéssel jelentkezett Twitter-oldalán. Az államfő beszámolt az orosz hadsereg által bombázott erőművek veszteségeiről, és utalást tett arra is, hogy nincs esély az orosz féllel való tárgyalásokra. Elérkeztünk az orosz terrortámadások újabb fejezetéhez. Ukrajna energiaellátási infrastruktúrája kritikus helyzetben van. Október 10. óta az erőműveink 30 százaléka megsemmisült, ami tartós áramszüneteket okozott országszerte. Nem maradt tér és indok a Putyin-rezsimmel folytatott tárgyalásokra – írta Zelenszkij. A tweethez csatolt videóban az Ukrajna területét ért orosz rakétatámadások láthatók, annak kíséretében, hogy Vlagyimir Putyin és Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elismerik, szándékosan támadják Ukrajna áramellátását.


Jevhenij Jenin, a belügyminisztérium első helyettesének közlése szerint 585 település maradt áramszolgáltatás nélkül a Kijevet ért hétfői dróntámadás következtében – közölte a Korrespondent.net hírportál. Azokon a településeken, ahol ez lehetséges, az állami katasztrófa-elhárítási szolgálat munkatársai mobil áramfejlesztő generátorokkal biztosítják az áramellátást, ezzel párhuzamosan dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán.


Kirill Timosenko, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője szerint Ukrajna lakossága „nehéz időkre” számíthat, mert Oroszország télre fűtés és áram nélkül akarja hagyni az országot. Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek rakétacsapásai után az ukránoknak készen kell állniuk a fűtés, az áram- és vízellátás kikapcsolására, jelentette ki a Telemaraton adásában. Szerinte a rakétacsapások kritikus helyzethez vezettek az ukrán energiarendszerben, mivel az ország minden régiója függ egymástól. A rakétatámadások következtében az energetikai infrastruktúra objektumai megsérültek Zsitomir, Mikolajiv megyében, Dnyipróban. Kijevben három találat ért egy nagy objektumot, emiatt a város bal partján nincs áram- és vízellátás, folytatta az OP vezetője a megszállók reggeli rakétacsapásait kommentálva. Timosenko arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben a lakosság „nehéz időkre” számíthat, gyakori áramkimaradásokkal, mivel Oroszország célul tűzte ki, hogy a téli időszakban áram és hő nélkül hagyja az országot.


Szergej Nyehajev, Németország orosz nagykövete a fegyverszállítások miatt bírálta a német kormányt. Elítélte Berlint, mert szerinte azokat a fegyvereket, amelyeket Ukrajna rendelkezésére bocsát, nemcsak orosz katonák ellen, hanem civilek ellen is bevetik. Nyehajev úgy látja: a fegyverszállítások „a lehető legrosszabbul érintik” a két ország közötti kapcsolatokat, sőt csak súlyosbítják a konfliktust. Ez egy olyan vörös vonal, amelyet nem lett volna szabad átlépnie Németországnak, tekintettel arra, milyen bűnöket követtek el népünk ellen a nácik a II. világháborúban – nyilatkozta az orosz nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek. Szergej Nyehajev hozzátette: reménykedik abban, hogy végül felülkerekedik a józan ész, de egyben borúlátó is, mert tapasztalatai szerint „még több fegyverszállításról érkeznek hírek”.


Az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója felháborodottan nyilatkozott azokról az ukránokról, akik a háborús viszonyok közepette is normális mindennapi életmódot folytatnak, írja az ua-reporter.com. A tanácsos szerint az a fura helyzet állt elő, hogy miközben önkéntesek és sorkatonák az életüket áldozzák a hazájukért folytatott háborúban, mások gond nélkül szórakoznak a vendéglői asztaloknál. Ezt az áldatlan helyzetet Aresztovics szerint csak egy újabb és teljesebb mozgósítással lehet megváltoztatni. Teljesen más értékrendjük volna azoknak, akik a meleg és biztonságos vendéglők helyett rohamsisakban, golyóálló mellényben ülnének az ellenséges lövedékek robbanása közben a rideg lövészárkokban, fakadt ki a politikus.


Az ukranews.com híre szerint október 17-én Bécsben hozzálátott Ukrajnával foglalkozni a Nemzetközi Valuta Alap. A hírt Andrij Pisnij az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) jelentette be. Az Ukrajnával foglalkozó misszió október 20-ig fog tevékenykedni. A munkában részt vesznek az NBU szakemberei, akik az IMF szakértőivel tanulmányozzák az ukrán gazdaság jelenlegi helyzetét, a 2023-as költségvetés tervezetének paramétereit, valamint a költségvetési hiány fedezésének tervezett forrásait. A portál megjegyzi, hogy idén az Ukrajna elleni orosz támadást követően a valutaalap Rapid Financing Instrument (RFI) keretében 1,4 milliárd dollár gyorssegélyt adott Ukrajnának. Októberben pedig további 1,3 milliárd dollárral támogatta az országot. Kijev az év hátralevő részében újabb összegeket remél az IMF-től.


frissítés: 20:35


(vukics)
741 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK