top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.10.22.)

30 volt brit katonai repülőgép- és helikopterpilóta segíti a kínai légierő pilótáinak kiképzését, illetve felkészítését a legmodernebb nyugati katonai repülőgépek elleni harcra – tudta meg brit kormányzati források alapján a Sky News. A pilóták tevékenységükért cserébe csillagászati összegeket kapnak Kínától: átlagos bérük 240 ezer font évente, ez mostani árfolyamon több mint 114 millió forintot jelent. A kiszivárgott információk hatására a brit védelmi minisztérium minden aktív állományban lévő pilótát felszólított arra, hogy ne vállaljanak ilyen munkakört, a Kínában tartózkodó pilótákat pedig személyesen keresték meg és kérték fel arra, hogy hagyjanak fel a kínai pilóták kiképzésével. A lap arról ír, hogy a kiképzési séma komoly kockázat a britek és a NATO védelmi képességeire nézve, de a brit kormány lényegében „tehetetlen az ügy ellen”, hiszen explicit nem sértenek törvényeket a pilóták azzal, hogy Kínát segítik. Alkalmazásukat ráadásul egy dél-afrikai kirakatcégen keresztül kezdte meg a Népi Felszabadító Hadsereg légiereje.

Oroszország veszteségei a harctéren, az oroszok mozgósítása és külföldre való menekülése felgyorsítja az ország demográfiai összeomlását. Ha a háború jövő tavasz végéig tart, rekordszintre csökkenthet a születésszám. Vlagyimir Putyin döntése, hogy megtámadja Ukrajnát, Oroszországban történelmi szintű népességcsökkenéshez vezetett. Putyinnak a demográfiai helyzet stabilizálására irányuló céljait idén aláássák a harctéren elszenvedett veszteségek, az oroszok mozgósítása és külföldre való menekülése – közölte a Bloomberg. Korábban az orosz kormány azt tervezte, hogy 2022-ben sikerül megállítani a népességfogyást, mielőtt 2030-ban folytatódna a növekedés. Ám néhány héttel a mozgósítás bejelentése előtt, közölte a Bloomberg, egy belső jelentésből kiderült, hogy ezek a célok irreálisak. A jelentés a koronavírus és a kivándorlás következményeire hivatkozva az Oroszországi Föderáció lakosságának 416 700 fős csökkenését jelölte meg 2030-ban. Igor Jefremov, demográfiai kutató és szakértő elmondása szerint, ha a következő hónapokban folytatódnak a harci cselekmények, kevesebb mint 1,2 millió ember születhet Oroszországban – ez a legalacsonyabb arány az ország újkori történelmében. „A születések számára gyakorolt hatás közvetett lesz, mivel a legtöbb család esetében teljesen megsemmisülnek a tervek. És minél tovább tart a mozgósítás, annál erősebb lesz a hatás” – mondta Jefremov. „Oroszország lakossága csökken, és a háború még jobban csökkenteni fogja. Hogy mik az okok? Kivándorlás, alacsony születési ráta és a háborús veszteségek. Ez aláássa a potenciális növekedést, és elhúzza a fiskális politikát, miközben a kormány pronatalista politikával próbálja megfordítani a csökkenő munkaerőt” – mondta Olekszandr Iszakov közgazdász. Jefremov elmondása szerint a katonai kampány és a mozgósítás jövő tavasz végéig való folytatása „katasztrófa lenne”, mivel a születési ráta valószínűleg 1 millióra csökken a 2024 közepéig tartó 12 hónapban. Szerinte a születési ráta 1,2 gyermek/nő lehet, amennyit Oroszországban csak egyszer regisztráltak: 1999-2000-ben.

A közelgő tél által okozandó várható súlyos bajokra figyelmeztet az ENSZ állandó ukrajnai koordinátora, írja a internetua.com. Deniz Braun arra hívja fel a közvélemény figyelmét, hogy az ukrajnai háborús térségben járásokat fenyeget a teljes elnéptelenedés, és humanitárius válsággal is szembe kell nézni. Ukrajnában ugrásszerűen meg fog nőni az elhalálozások száma a téli időszakban. A létfontosságú dolgok teljes hiánya miatt családok, emberi közösségek fognak elpusztulni, megfagyni vagy éhen halni. A hivatalnok teljesen biztos abban, hogy Ukrajna háború sújtotta vidékein aratni fog a halál. Az ENSZ a maga részéről igyekszik mindent megtenni azért, hogy a vétlen civil lakosság védett, fűtött helyeken vészelhesse át a telet, ám azt nem lehet előre látni, hol fog húzódni a frontvonal, s milyen károkat szenvednek az energiaszektor létesítményei.


Az ukrán diplomácia vezetője véleményt formált Törökország Ukrajnával szembeni álláspontjáról, közli a meta.ua. Dmitro Kuleba szerint Ankara nem semleges az orosz-ukrán háborúban, hanem nagyon is Ukrajna pártján áll. Az ukrán külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Ukrajna megértéssel viseltetik Törökország felé, amely szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Moszkvával. Ugyanakkor Ankara mellszélességgel támogatja Ukrajnát az oroszok elleni háborúban. Hozzátéve, hogy Ukrajna és Törökország között magas szinten van a katonai és a biztonsági együttműködés, és Kijev számára ez a fontosabb.


Egy munkácsi nő lőszert és AK-74-eshez való alkatrészeket próbált szállítani Magyarországra. A 26 éves munkácsi nő egy Volkswagen személygépkocsival érkezett a kisharanglábi ellenőrző ponthoz. Az Ukrajna Állami Határszolgálat Nyugati Regionális Osztálya tájékoztatása szerint az ellenőrzés során a csomagtérben a személyes holmik között egy machete kést, 5,45 mm-es töltényeket és egy AK-74-hez való fegyverkompenzátort találtak. A határőrség a btk. 263. paragrafusa alapján (Fegyver, lőszer vagy robbanóanyag jogellenes kezelése), bűncselekményre utaló jelek miatt értesítette a rendőrséget.


Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, Alekszej Aresztovics szerint az Ukrajna energiarendszerét ért rendszeres orosz támadások miatt olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy hetekig vagy akár hónapokig nem lesz vizük, villanyuk és fűtésük. Nem könnyű ez a helyzet, hiszen hőerőműveink és energiatermelő létesítményeink 30 százalékát érintik az orosz csapások. Nem lesz egyszerű helyrehozni a károkat, nem egy-két napos munkáról van szó – jegyezte meg Aresztovics, aki szerint az ukrán emberek már megtanulták, hogyan kell megbirkózni a nehéz helyzetekkel, így fel lesznek készülve, ha baj történne. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy víz, villany és fűtés nélkül maradunk hetekre, hónapokra, de legjobb esetben is komoly korlátozásokat kell majd bevezetnünk – idézi az elnöki hivatal tanácsadóját az Unian.


Volodimir Zelenszkij elnök pénteken aláírta a nők önkéntes nyilvántartásba vételéről szóló törvényt, amit a Legfelső Tanács 2022. október 7-én fogadott el – adta hírül az rbc.ua hírportál a Legfelső Tanács honlapjára hivatkozva. A jelentés szerint a Legfelsőbb Tanács jelezte, hogy a nők önkéntes nyilvántartásba vételéről szóló törvényt október 21-én, pénteken az ukrán államfő aláírásával visszaküldték a törvényhozásnak. A jogszabály szerint azok az ukrán nők, akik az Ukrajna Védelmi Minisztériuma által jóváhagyott jegyzékben meghatározott, a megfelelő katonai szakterülethez kapcsolódó végzettséggel és/vagy szakmával rendelkeznek, egészségi állapotuk és életkoruk szerint katonai szolgálatra alkalmasak (kivéve a törvény első bekezdésében felsorolt személyeket) csak önkéntes alapon, a saját beleegyezésük alapján vehetők katonai nyilvántartásba. Ugyanakkor az egészségügyi tevékenységhez kapcsolódó szakképzettséggel és/vagy szakmával rendelkező nőket hadkötelesekké kell nyilvántartani.


A Québeci Nemzetgyűlés mind a tizenegy tagjának hűséget kell esküdnie III. Károlynak, Kanada államfőjének ahhoz, hogy elfoglalhassák helyüket a parlamentben, ők azonban ezt megtagadták. Gabriel Nadeau-Dubois, a Québeci Nemzetgyűlés egyik tagja kifogásolta a „gyarmati, archaikus és elavult gyakorlatot”, amely a monarchiára jellemző. A monarchiaellenes nemzetgyűlés ehelyett csak Québec népének esküdött hűséget, ami azt jelenti, hogy a következő, november 29-i ülésszakon már nem biztos, hogy részt tudnak venni – írja a Politico. Mint ismert, II. Erzsébet szeptember 8-án halt meg nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral-kastélyban. Halála óta hivatalosan III. Károly az ország uralkodója, de a trónöröklés, a királyi hatalomátvétel folyamatát a jövő évi koronázás fogja végleg szentesíteni.


Azok, akik a terrorizmus miatti szankciók enyhítését szorgalmazzák Oroszországgal szemben, az egész európai közösséget a világ legnagyobb Európa-ellenes hatalmától teszik függővé – jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij elnök az Európai Parlamenthez intézett online beszédében, számolt be az rbc.ua hírportál. A tudósítás szerint az elnök hangsúlyozta: „Bárki, aki a terror miatti szankciók gyengítését szorgalmazza Oroszország ellen, vagy megpróbálja politikailag megtorpedózni a szankciós mechanizmust, nemcsak az orosz terrort próbálja büntetlenül hagyni, nemcsak a terror áldozatainak emlékét árulja el, hanem az egész európai közösséget is a modern világ legnagyobb Európa-ellenes hatalmától teszi függővé.” „Figyelmet kell fordítani az ilyen hangokra Európában. Ezek Európa ellen vannak” – szólította fel az Európai Parlamentet Volodmir Zelenszkij.


A parlamenti képviselők szavazásra kívánják bocsátani a Legfelső Tanács határozatát Fehéroroszország Oroszország által ideiglenesen megszállt országként való elismeréséről. A Jevropejszka Pravda szerint, ezt a Kasztusz Kalinovszkijról elnevezett fehérorosz ezred sajtószolgálata állítja az ukrán képviselőkkel folytatott megbeszélés eredménye alapján. „Az ukrán fél tiszteletét fejezte ki a fehéroroszok iránt, akik fegyverrel a kezükben harcolnak Ukrajnáért, és kinyilvánították, hogy együtt kívánnak működni a Kalinovszkij-ezreddel, mint a fehérorosz nép legitim képviselőjével” – olvasható a nyilatkozatban.


Az orosz nyelvnek teljesen el kell tűnnie Ukrajna területéről, mert az ellenséges propaganda és az ukrán lakosság agymosásának eszköze, kuruttyoljanak rajta az oroszok a saját mocsarukban – jelentette ki pénteken Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy interjúban, számolt be a wz.lviv.ua lembergi hírportál. A jelentés szerint az RNBO-titkár hangsúlyozta, hogy az orosz nyelvnek teljesen el kell tűnnie Ukrajna területéről, mert az ellenséges propaganda és az ukrán lakosság agymosásának eszköze. „Az angol kötelező, az anyanyelvünk kötelező. Nagyon veszélyes itt ezeknek az orosz narratíváknak az erőltetése. Mintha nekünk ki kellene egyezni velük, vagy megértést kellene tanúsítanunk. Nézzék, nincs szükségünk tőlük semmire, szálljanak le rólunk, tűnjenek a saját mocsarukba és kuruttyoljanak ott az orosz nyelvükön” – mutatott rá. A fő nemzetbiztonsági vezető azt is elmondta, hogy a Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott találkozón döntés született arról, hogy a FreeDom állami tévécsatornát orosz nyelvről angolra állítják át. „Az a döntés született, hogy a nemzetközi kommunikáció nyelvével, az angollal kell kezdeni. És a többi nyelvet (franciát, németet, arabot – a szerk.) hozzáadjuk. Ezt a kérdést az elnöki hivatalban ma tartott megbeszélésen vitattuk meg” – emelte ki Olekszij Danilov.


A görög kormány megkezdte a gyalogsági harcjárművek (BMP-1) szállítását Ukrajnába. Ez áll Dmitro Kuleba külügyminiszter nyilatkozatában. „Nem titkolom, különösen nagyra értékeljük azokat a fegyvereket, amelyeket Görögország ad Ukrajnának, hogy megvédhessük földünket. Nagyon fontos, hogy a régóta várt BMP-1 páncélozott gyalogsági járművek Görögországból Ukrajnába történő szállítása már megkezdődött. Hamarosan megérkeznek a hadseregünkbe, és azonnal megerősítik hazánk harc- és védelmi képességét” – mondta el.


Izrael a teljes körű orosz invázió kezdete óta Ukrajna oldalán áll, de nem szállít fegyvereket az ukrán félnek, mert az a „határ átlépése lenne”, márpedig az országnak szem előtt kell tartania a nemzeti és védelmi érdekeit – jelentette ki pénteken Yair Lapid izraeli miniszterelnök egy lapinterjúban. A jelentés szerint Lapid a NEWSru.co.il című orosz nyelvű izraeli hírportálnak nyilatkozva hangsúlyozta: „Izrael nem tervezi fegyverek szállítását Ukrajnának, a vaskupola légvédelmi rendszer átadása pedig a »határ átlépése« lenne.” Mint kifejtette, Izrael az oroszországi teljes körű invázió kezdete óta Ukrajna oldalán áll, és az első ország volt, amely tábori kórházat küldött. Arra is emlékeztetett, hogy hazája továbbra is nyújt humanitárius segélyt, és felajánlja a polgári védelmi riasztórendszerek biztosítását. „Természetesen szavaztunk az ENSZ-ben, és elítéltük, egyértelműen elítéltük magát az inváziót és a bucsai mészárlást is” – mutatott rá az izraeli kormányfő. Mint megjegyezte, az izraeli kormányfő kötelessége a nemzeti és védelmi érdekek figyelembe vétele. „Ezzel kapcsolatban nagyon komoly kérdéseket kell megoldanunk. Egyáltalán nem hiszek a bonyolult kérdések egyszerű megválaszolásában. Sem az amerikaiak, sem a britek, akik fegyvert szállítanak Ukrajnának, nem küldték a légierejüket orosz tankkonvojok bombázására. Mindenki figyelembe veszi a védelmi érdekeiket, és én is ezt teszem” – indokolta döntését Yair Lapid.


Elképzelhetetlen, hogy a tagállamok ne tegyenek semmit, ha ellenséges nyomás alá kerülnek a jelölt országok. A NATO cselekedni fog, amennyiben Svédország vagy Finnország úgy kerülne nyomás alá akár Oroszország, vagy más ellenséges erő részéről, hogy még nem teljes jogú tagjai a katonai szövetségnek – jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára – számolt be az Index a Reuters tudósítására hivatkozva.


Megkezdődött az orosz katonák kiképzése iráni gyártmányú Aras-2-es katonai drónokra – írja az ukrán katonai vezérkar jelentésére hivatkozva a Kyiv Independent. Az ukrán jelentés szerint az iráni instruktorok már képzik az orosz katonákat az új drónok használatára, azt nem tudni, ez pontosan mikor zárul le. Az ukrán lap azt írja, nincs információ arról, hány darab Aras-2-est vásárolt vagy vásárol Oroszország, mindenesetre ez a dróntípus „gyorsabb és nagyobb rombolóerejű,” mint az Ukrajnában pusztító Sahed-136-os.


Oroszország és az Egyesült Államok védelmi minisztere pénteken telefonon beszélt egymással egy jelentés szerint − írta meg a Sky News. A RIA orosz állami hírügynökség szerint Szergej Sojgu orosz miniszter beszélt amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal. A jelentés szerint „a nemzetközi biztonság aktuális kérdéseiről, köztük az ukrajnai helyzetről” tárgyaltak. A mai megbeszélés Sojgu és a Pentagon vezetője között a második volt az ukrajnai különleges művelet kezdete óta. A legutóbb májusban volt, ugyanebben a témában.


Az ukrán hatóságok aktív fellépést követelnek a nemzetközi szervezetektől az emberi jogok védelme érdekében – írja az Unian hírügynökség. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentett rendelete nyomán, az ideiglenesen megszállt területekre bevezetett hadiállapotra hivatkozva megtagadhatják a nemzetközi szervezetek képviselőinek a belépést a négy ukrajnai megyébe – jelentette ki kijevi sajtótájékoztatóján Dmitro Lubinec. Az ukrán parlament emberi jogi biztosa szerint ez egy mondvacsinált indok, amivel az oroszok kitilthatják a nemzetközi szervezetek és missziók képviselőit a megszállt ukrajnai területekről.


Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium – közölte a Telex.hu, melyben azt írják: 2022. október 14-én Alekszandr Lukasenko azt közölte, hogy 70 ezer belarusz és legfeljebb 15 ezer orosz katona vesz részt egy új csapatösszevonásban. Másnap a belarusz hatóságok közzétettek egy videót, amely állítólag orosz csapatok érkezését mutatja. Azonban nem valószínű, hogy akár a mai napig Oroszország jelentős számú haderőt telepített volna az országba. Az oroszok nem lesznek képesek ekkora harcképes alakulatot létrehozni, mivel erőik Ukrajnában vannak lekötve. A belarusz hadsereg pedig nem nagyon képes komplex hadműveletek végrehajtására. A bejelentés valószínűleg csak az orosz-belarusz szolidaritás demonstrálását szolgálta, illetve kísérlet volt arra, hogy emiatt Ukrajna az északi határhoz irányítson át erőket.


Ukrajna külügyminisztere kijelentette, hogy a háború sorsáról nem a G20-ak fognak dönteni, hanem a harcmezőn dől el a végső kimenetele, írja a hvylya.net. Dmitro Kuleba a nemzeti televíziós hírfolyamban beszélt arról, hogy szerinte a G20-ak semmi olyan döntésre nem jutnak, ami gyökeresen megváltoztatná és befolyásolná a háború kimenetelét. Ott egyébként is más dolgokról fognak tárgyalni. Ami Ukrajna számára fontos, az másutt fog megoldódni, mégpedig a harcmezőn. A G20-ak részéről legfeljebb olyan döntések születhetnek, amelyek nyomán Putyin teljesen elszigeteltnek érezheti magát, és nem szólhat bele destruktív módon a többiek dolgába.


A kijevi pénzügyminisztérium előrejelzése szerint jövőre havonta 3-4 milliárd dollár lesz a költségvetési hiány. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint jövőre az ukrán hatóságoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy minél több külföldi támogatást vonzzanak be az állami költségvetés kiemelt kiadásainak fedezésére, továbbá a helyreállítási programok végrehajtásához szükséges források begyűjtésére kell összpontosítaniuk. “Néhány hónap alatt sikerült növelni az adóbevételek szintjét a háború első hónapjaihoz képest. Havonta 5 milliárd dollárral sikerült bővítenünk az államkincstárt külföldi partnereink segítségével, ennek ellenére a költségvetési hiányt mégsem sikerült maradéktalanul fedeznünk” – jelentette ki a miniszter. Az ukrán hatóságok a 2023-as költségvetés összeállításakor számoltak a háború elhúzódásával. Erről már Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter beszélt. Elmondása szerint a tervezetet egy olyan forgatókönyv szerint alkották meg, amely hat hónapig tartó háborús helyzettel számol. A kiemelt kiadásokat a biztonsági és védelmi szektor számára irányozzák elő.


Az orosz légitámadások Ukrajna hőtermelő kapacitásának legalább a felét érintették, több milliárd dolláros kárt okozva október 10-e óta, bár nem minden erőműegység állt le teljesen – közölte pénteken az ukrán energiaügyi miniszter. German Galuscsenko a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajnának a tél átvészeléséhez áramimportra lehet szüksége, miután az energetikai infrastruktúra 30-40 százalékát érte támadás, és a kereskedők már tárgyalásokat folytatnak a beszállítókkal. Moszkva a múlt héten fokozta csapásait, rakétákkal és lőszerekkel támadva Kijevet és a főbb áramellátási és fűtési infrastruktúrákat, amit Vlagyimir Putyin Kreml-vezér bosszúnak nevezett az elcsatolt Krímbe vezető híd elleni ukrán támadásért. "Ez elég nagy kapacitás. Elmondhatom, hogy ez... legalább a hő(energia)termelő kapacitás fele, sőt, még több is" – mondta Galuscsenko, amikor a károk nagyságrendjéről kérdezték.


(vukics)
561 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page