top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.10.24.)

Ukrajna megsemmisíti a NATO-t fenyegető fő veszélyforrást – Oroszországot, jelentette ki Andrij Jermak. Az Elnöki Hivatal vezetője október 20-án azt írta Telegram csatornáján, hogy Ukrajna már megsemmisítette Oroszország katonai potenciáljának csaknem felét. “Ukrajna már megsemmisítette a NATO fő veszélyforrásának számító Orosz Föderáció potenciáljának csaknem 50%-át. Ukrajna NATO-tagsága mindenképpen megerősíti a Szövetséget” – írta. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az Orosz Föderáció október 20-ára mintegy 67 000 katonát vesztett el.

Zelenszkij szerint atomcsapást kell mérni Moszkvára, ha Oroszország atomfegyverhez nyúl Abban az esetben, ha Oroszország atomcsapást mérne az ukrán elnöki hivatalra, a világnak Kreml elleni csapással kellene válaszolnia − mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CTV-nek és a CBC-nek adott interjújában. Nem számít, hogy Ukrajna NATO-tag vagy sem. Ez a háború Európában zajlik. Senki sem zsarolhat csak úgy, mint egy terrorista − mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy a Kreml elleni csapás olyan, mint mikor egy ember megöl vagy kirabol egy másikat: tudod, hogy nem helyes, amit tettél, és börtönbe kerülsz, mert bűnös vagy. Volodimir Zelenszkij szerint fontos lenne, hogy az oroszok megtudják, hogy Putyin ukránokat öl. Ha nem gyakorolsz nyomást az elnökre, a világ elszigetel téged. A világ nem fog veled beszélni, mert te is a fenyegetések nyelvét beszéled.

Ukrán figyelmeztetés: mindenki tartalékoljon vizet és meleg holmit Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arra figyelmeztette a lakosságot, hogy az oroszok nem érik be az energetikai infrastruktúra megsemmisítésével, más kritikus célpontokat is kinézhetnek maguknak. A kormányfő a kabinet ülésén meggyőződését fejezte ki, hogy az orosz terror fokozódni fog. Smihal értékelése szerint a legrosszabbra kell számítani, az agresszor ugyanis nem áll meg az energetikai rendszerek pusztításánál, hanem csapásokat mérhet a vízművekre és a hőszolgáltatókra is. A fokozódó infrastrukturális támadások miatt Smihal azt javasolja a lakosságnak, tartalékoljanak minél több ivóvizet és háztartási vizet, legyen mindenkinél elegendő meleg ruha, vásároljanak elemlámpákat, gyertyákat és a mobiltelefonok és más digitális eszközök feltöltéséhez szükséges powerbankokat.

Az Ukrán Fegyveres Erők felhívásban figyelmeztette Fehéroroszországot Az Ukrán Fegyveres Erők Fehéroroszország lakosságához és hadseregéhez fordult. Ebben kifejti, Lukasenko be akarja őket vonni a piszkos háborúba. Az Ukrán Fegyveres Erők felhívásában arra kéri a Fehérorosz Fegyveres Erőket és a lakosságot, hogy ne keveredjenek bele az Orosz Föderáció piszkos háborújába az ukrán nép ellen, számolt be róla a vezérkar stratégiai kommunikációs osztálya a Facebookon. Megjegyzendő, az ellenőrzések leple alatt megkezdődött a fehérorosz állampolgárok titkos mozgósítása, hogy az Orosz Föderációval közös csapatot hozzanak létre az ukrajnai határokon. „Ha a fehérorosz hadsereg támogatni fogja az orosz agressziót, válaszolunk. Ugyanolyan keményen fogunk válaszolni, mint minden megszállónak Ukrajna területén, a fegyverek teljes arzenálját felhasználva, csapásokat mérve az Ön országa területén található katonai létesítményekre” – hangsúlyozza a szöveg, mely arra szólít minden fehérorosz állampolgárt, hogy ne teljesítse vezetői parancsait, mellyel az Ukrajna elleni háborúban való részvételre buzdít, ami a Fehérorosz Köztársaság alkotmánya és a nemzetközi jog normái szerint bűncselekménynek minősül.

Új drónok garantálhatják Ukrajna győzelmét egy szakértő szerint Az új, ukrán gyártmányú drónok megváltoztathatják a háború menetét. Fejlesztésükkel a magáncégek is jól járnának az ukrán állami Ukroboronprom gyártó cég mellett. Ezeket a drónokat lehet használni orosz terület elleni csapásokra, de csak bizonyos körülmények között – mondta Oleg Zsdanov katonai szakértő az UNIAN-nak. Zsdanov kijelentette, hogy „az Ukroboronprom állami monopólium, valószínűleg a legnagyobb bürokratikus gépezettel. Megöl minden önkéntes kezdeményezést. A magáncégek gyorsabban beszállhatnának a drónok gyártásába. Lehet, hogy ezek az UAV-k nem repülnének 1000 kilométert, de már 200 vagy 300 kilométer is elég”. Továbbá a katonai szakértő a moszkvai régió területén új, ukrán gyártású drónokkal végrehajtott lehetséges támadásokról azt mondta, „a drón a miénk, és elvileg igen, csapást mérhetünk Moszkvára”.

A belső menekültek ukránul tanulnak Kárpátalján Azt vallják, a nyelv az egyik kulcstényező a belső-ukrajnai menekültek társadalmi integrálásában. Éppen ezért olyan központokat hoztak létre a kárpátaljai szakiskolák bázisán, ahol lehetőség nyílik az ukrán nyelv elsajátítására – közölte Marjana Maruszinec, a megyei oktatási főosztály vezetője Huszton. „Kárpátalja egyik legjobb tanára segít a belső menekülteknek megtanulni az anyanyelvüket” – jegyezte meg Maruszinec. Elmondása szerint felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt tartanak órákat, a programokat az ukrán nyelvtudás szintjének megfelelően választják ki. A sajátos nevelési igényű emberek számára is biztosított a minőségi oktatáshoz való hozzáférés.

Smihal: Kreml humanitárius katasztrófába akarja sodorni Ukrajnát Az ukrán miniszterelnök arról beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásának, hogy bár a német IRIS-T légvédelmi rendszer még csak egy hete van használatban, máris „sok-sok életet megmentett”, különösen Kijev térségében. A politikus hozzátette: jelenleg csak egy ilyen rendszerük van, de nagyon várják a következő szállítmányt, amely az ukrán kormányfő szerint novemberben érkezhet meg. Az energia-infrastruktúra elleni orosz támadások mögött Smihal azt gyanítja, hogy a Kreml „humanitárius katasztrófába akarja sodorni” Ukrajnát, ezzel újabb menekültválságot előidézve az EU-ban. „Ha ugyanis Ukrajnában nincs áram, nincs fűtés, nincs víz, az újabb migrációs cunamit válthat ki” – fogalmazott Smihal. Zelenszkij szerint a NATO-nak szüksége van Ukrajnára Ukrajna elnöke szerint a NATO keleti szárnya a mostaninál sokkal erősebb lenne, ha Ukrajna is a tagjai sorában volna. A tagországoknak azonban ebben saját maguknak is biztosnak kell lenniük, nyilatkozta a kanadai CTV és CBC csatornának, írja a gordonua.com. Volodimir Zelenszkij véleménye szerint az Alliance tagállamainak egységes döntése adhat lehetőséget Ukrajnának a NATO-ba való belépésre, vagy arra, hogy állandóan úton legyen a tagság felé. Az ukrán elnök szerint a tagállamoknak meg kell érteniük, hogy a NATO-nak szüksége van Ukrajnára. Kell, hogy érezzék, mennyire gyengék Ukrajna nélkül. Ma azonban még nem mind bizonyosak ebben. Zelenszkij szerint, ha Ukrajna elbukna a háborúban, a NATO tagországai következnének majd a sorban. Ezért kell már most eldönteni, hogy csakis Ukrajnával lehet erős a NATO keleti szárnya.

Az ukrajnai mozgósítás harmadik hulláma A védelmi tárcánál elmagyarázták, miként zajlik az általános mozgósítás harmadik hulláma és hogyan képezik ki harci feladatok elvégzésére a behívott katonákat, írja a telegraf.com.ua. A portál tájékoztatója szerint az általános mozgósítás harmadik szakasza is Volodimir Zelenszkij rendelkezése szerint működik, és a 18-60 év közötti férfiakra vonatkozik. A behívó kézhezvételét, illetve az önként jelentkezést követően a hadkiegészítőkből nem vezénylik azonnal a frontra az újoncokat. Azok előbb kiképzésen esnek át az ukrajnai kiképző táborokban, avagy a külföldi szövetségesek alakulatainál. Ilyen kiképzésen vesznek részt azok a tartalékos tisztek, akiknek nincsenek harcászati tapasztalataik. Őket a katonai főiskolák gyakorló és továbbképző tanfolyamain oktatják legalább három hónapos kiképzés keretében. A hadköteles férfiak a kiképző bázisokra kerülnek, ahol 30 napos gyorstalpaló kiképzésben részesülnek. Az alapismeretek elsajátítását követően újabb 30 napos, de már szakirányú továbbképzés vár az újoncokra. A különféle fegyvernemekhez kerülve további 15 napig a harcászati eszközök kezelését gyakorolják, majd ezt követően kerülhetnek a harcmezőre, ahol élesben használhatják a megszerzett tudásukat.

Az oroszok szerint az ukránok a saját területükön akarnak atomfegyvert ledobni Fennáll a veszély, hogy Ukrajna “piszkos bombát” vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter francia és török hivatali kollégáinak telefonbeszélgetésük során az orosz minisztérium közlése szerint. Sojgu előbb Sébastien Lecornuval, majd Hulusi Akar török védelmi miniszterrel beszélt. A “piszkos bomba” olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét. Az orosz minisztérium szerint az ukrajnai helyzetben egyre nagyobb a veszélye az “ellenőrizetlen eszkalációnak”. A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség azt állította, hogy Kijev gyakorlatilag befejezte egy kis taktikai atombomba előállítását, és készen áll arra, hogy saját területén működésbe hozza azt, és “ezzel erőteljes oroszellenes kampányt indítson, amelynek célja a Moszkva iránti bizalom aláásása”.

Az ukrán külügyminiszter cáfolta, hogy Ukrajna „piszkos bombát” készülne bevetni Veszélyesnek és abszurdnak nevezte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap azt az orosz vádat, amely szerint Ukrajna „piszkos bombát” készülne bevetni. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter francia és török hivatali kollégáival folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során állította: fennáll a veszély, hogy Ukrajna „piszkos bombát” vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében. Kuleba a Twitteren azt írta: „Oroszország hazugságai arról, hogy állítólag Ukrajna piszkos bomba bevetését tervezi, éppoly abszurdak, mint amennyire veszélyesek”. “Először is, Ukrajna az atomsorompó-szerződés elkötelezett részese. Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani. Másodszor, az oroszok gyakran másokat vádolnak olyasmivel, amit ők maguk készülnek elkövetni” – tette hozzá a miniszter. Moszkvában elkezdték előkészíteni az óvóhelyeket Moszkvában elkezdték ellenőrizni az iskolákban található óvóhelyek állapotát – írja a Rise című napilap értesülései alapján a Meduza. Erre senki nem adott hivatalos parancsot, az utasítást csak szóban kaptuk meg, de akkor elhangzott, hogy az óvóhelyeket használható állapotba kell hozni. Jelenleg négy, Moszkva központjában található iskolában készítjük fel az óvóhelyeket a használatra – mesélte a lapnak egy az ügyet ismerő forrás. Nem sokkal korábban a SOTA olvasói mesélték, hogy a moszkvai oktatási minisztérium arra utasította őket, hogy készítsék fel használatra az intézményeikben található óvóhelyeket. Október 19-én a SOTA moszkvai orvosi körökre hivatkozva azt írta, hogy a városi kórházak műtőket állítanak fel a mellettük elhelyezett óvóhelyeken. A források szerint ezt a Moszkvai Egészségügyi Minisztérium rendelte el, amely azonban tagadja az értesüléseket. A Baza szerint viszont több moszkvai kórház is elkezdte felszerelni az óvóhelyét.

Az ukránok nyugdíj és fizetés nélkül maradnak, ha az Európai Unió nem ad pénzt – Smihal Ha nem lenne a nyugati pénzügyi támogatás, az ukránok már most sem kapnának nyugdíjat és fizetést, ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió minél hamarabb utalja Ukrajnának a megígért pénzeket – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal miniszterelnök egy német lapinterjúban. A kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna óriási támogatást kap partnereitől, és az első helyen az USA, a másodikon pedig az Európai Unió áll. Németország élen jár a pénzügyi támogatások terén, de a megígért 9 milliárdos európai csomagból 3 milliárd eurót blokkoltak, elsősorban azért, mert Berlin ezeket a forrásokat nem hitelek, hanem támogatások formájában akarná biztosítani Ukrajnának – mutatott rá. „Számunkra az a legfontosabb, hogy minél hamarabb megérkezzen a pénz. Szükségünk van rá, hogy a pénzügyi rendszerünk a felszínen maradjon. Az, hogy hitelről vagy támogatásról lesz szó, kevésbé fontos. A tartalékokat már kimerítettük” – jelezte a miniszterelnök. Kiemelte azt is, hogy ma Ukrajna védelmi költségvetése az állami kiadások 60%-át teszi ki, ezért a nyugati pénzügyi támogatás a szociális szükségletek kielégítésére irányul. Így minden késedelem súlyos következményekkel járhat – hangsúlyozta. „Ha egy rendkívül negatív forgatókönyvről beszélünk, akkor már nem tudnánk sem fizetést, sem nyugdíjakat fizetni. Ezért Ukrajna pénzügyi stabilitása ugyanolyan fontos, mint a katonai biztonsága vagy a lőszerellátása” – figyelmeztette a németeket Denisz Smihal.

(vukics)
418 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page